|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Miejsca Przyjazne Kamperowiczom - Przełęcz Krowiarki
MILUŚ - 2011-06-04, 20:46 Temat postu: Przełęcz Krowiarki Witam serdecznie !!!
Przeglądam przepastne archiwum CT i / jest jeden temat ...........na inny temat / i nie mogę znaleść odpowiedzi na dwa nurtujące mnie pytania :
1. Jak jest z dojazdem do Przełęczy Krowiarki od strony Zawoi . Na mapie samochodowej zaznaczona jest droga jako niezła wyrypa czy dam radę swoją białą łodzią podwodną tam w ogóle wjechać / silniczek 1,9 D /
2. Kiedyś na przełęczy był parking ........... pewnie w dzień pełno tam samochodów ale wieczorkiem ? Można tam przenocować ?
Tadeusz - 2011-06-04, 21:04
MILUŚ napisał/a: | Jak jest z dojazdem do Przełęczy Krowiarki od strony Zawoi . Na mapie samochodowej zaznaczona jest droga jako niezła wyrypa czy dam radę swoją białą łodzią podwodną tam w ogóle wjechać / silniczek 1,9 D / |
Co może silniczek 1,9D, to pokazał mi to już wielokrotnie. Nie dość, że wjechał na Grossglockner to pokonywał w Devonie i Kornwalii wzniesienia 25%. Jedno z nich miało 8 km takiego podjazdu.
Żółw też wolny a jaki żywotny!
artanek - 2011-06-05, 08:48 Temat postu: Re: Przełęcz Krowiarki
MILUŚ napisał/a: | Witam serdecznie !!!
Przeglądam przepastne archiwum CT i / jest jeden temat ...........na inny temat / i nie mogę znaleść odpowiedzi na dwa nurtujące mnie pytania :
1. Jak jest z dojazdem do Przełęczy Krowiarki od strony Zawoi . Na mapie samochodowej zaznaczona jest droga jako niezła wyrypa czy dam radę swoją białą łodzią podwodną tam w ogóle wjechać / silniczek 1,9 D /
2. Kiedyś na przełęczy był parking ........... pewnie w dzień pełno tam samochodów ale wieczorkiem ? Można tam przenocować ?
|
Nie widze problemu .Byłem na tej trasie wiele razy i rozmaitymi autami ale nigdy nie miałem problemu z wjazdem .Kamperem byłem tam również z trzy razy .Nawet w tym roku w kwietniu .
janus - 2011-06-05, 15:53 Temat postu: Re: Przełęcz Krowiarki
MILUŚ napisał/a: | Witam serdecznie !!!
(...)
|
Poniżej przełęczy (w stronę Zawoi na zakręcie -patelni) - jakies 400-500 m. jest mały, ogólnodostępny (bez opłat) parking z dostępem do bardzo fajnej wiaty. Myślę, że tam spokojnie przenocujesz
yannoo - 2011-06-05, 21:01
Również na parkingu przy Skansenie w Zubrzycy nie powinno być "po godzinach"problemu...
Pozdr.
Sznurek - 2012-10-18, 08:53
Czy ma ktoś wiedzę, czy od 2011 (ostatni post w temacie) coś się zmieniło jeśli chodzi o parking na przełęczy Krowiarki ? Można przyjechać wieczorem i się przespać ? Czy nie jest np zamykan na noc ??
Sznurek
MILUŚ - 2012-10-18, 19:40
Witaj................
Masz opcje dwie ............
W zależności od tego z której strony będziesz wjeżdżał.Od Suchej Beskidzkiej przed przełęczą jest mały parking z miejscem do odpoczynku / w maju tego roku nawet był nowy TOI-TOI / , opcja druga po przejechaniu przełęczy jest usytułowany duży parking płatny ale wieczorkiem nikogo nie ma ...............szlabanu też
Sznurek - 2012-10-18, 21:03
A szlak na Babia Górę zaczyna się obok tego większego ??
MILUŚ - 2012-10-18, 21:08
Sznurek napisał/a: | A szlak na Babia Górę decyzja się obok tego większego ?? |
Dokładnie szlak się zaczyna ............100 - 200 metrów od niego .
Sznurek - 2012-10-18, 21:31
Dzięki za pomoc. Mam nadzieję pojawić sie tam w sobotę wieczorem.
wojtek0 - 2012-10-20, 11:03
Mam pytanko dotyczące tamtych okolic ,czy nocował ktoś z was gdzieś w okolicach Białego Krzyża ,miedzy Wisłą a Szczyrkiem .
pozdrawiam
artanek - 2012-10-20, 11:17
Przełęcz Salmopolska położona jest na wysokości 934 m n.p.m. i stanowi świetny punkt widokowy. Pięknie widać z niej szczyty i stoki górskie otaczające Szczyrk od strony zachodniej.
Opinie o hotelach w Polsce
Jeśli podejdziemy kawałek pod górkę w stronę figury białego krzyża, przy ładnej pogodzie zobaczymy malowniczą panoramę Beskidów, z Czantorią Wielką na czele.
Panorama z Malinowa Panorama z Malinowa
Najwspanialszy widok podziwiać można jednak z pobliskiego szczytu Malinów (1117 m n.p.m.), na który podejść można czerwonym szlakiem prowadzącym na Malinowską Skałę. Podejście jest trochę męczące i zajmuje około 30 min, ale przepiękne krajobrazy w całości rekompensują ten wysiłek.
Zajazd Biały Krzyż Bar na Przełęczy Salmopolskiej
Na przełęczy znajdują się dwa punkty gastronomiczne. Pierwszy to klimatyczny zajazd "Biały Krzyż", mieszczący się w starej, drewnianej chacie. Pośrodku izby znajduje się palenisko, stanowiące dodatkową atrakcję lokalu. Drugi punkt to drewniany bar, oferujący smaczną kuchnię domową. Lokal dysponuje przeszkloną salą konsumpcyjną, a na zewnątrz znajduje się kilka stolików.
Zimą na przełęczy działają dwa wyciągi narciarskie dla początkujących i jeden dla dzieci.
Przełęcz Salmopolska stanowi niewielki węzeł szlaków turystycznych. Podążając czerwonym szlakiem turystycznym dotrzemy stąd na Malinowską Skałę (1 h 30 min), a idąc w przeciwnym kierunku - na Przełęcz Karkoszczonkę (2 h 30 min), a dalej na Klimczok (4 h). Na przełęczy rozpoczyna się też szlak żółty, prowadzący asfaltem do przystanku PKS Szczyrk Salmopol (45 min).
Na Przełęcz Salmopolską dojść można pieszo (np. żółtym szlakiem z przystanku PKS Szczyrk Salmopol - około 1 h), dojechać samochodem (na górze jest parking), lub autobusem. Uwaga! Na Biały Krzyż kursują ze Szczyrku jedynie 3 autobusy dziennie.
Rozkłady jazdy PKS: www.pks.bielsko.pl
Na stronie znaleźć można rozkład jazdy autobusów PKS z Dworca Autobusowego w Bielsku - Białej, a także z wybranego przystanku w Szczyrku.
Kilka razy nocowałem na przełeczy Salmopolskiej w okolicach Białego krzyża i nie było żadnego problemu.
wojtek0 - 2012-10-20, 11:23
Dzięki ,jesteś świetny ,dziś śpimy na przełęczy Salmopolskiej
Swoją drogą to właśnie na Białym Krzyżu uczyłem się jeździć na nartach ,ale kiedy to było
wojtek0 - 2012-10-20, 11:25
artanek,piwko postawione
wojtek0 - 2012-10-20, 11:38
A powiedz mi jeszcze czy z Białego Krzyża dojdziemy na Baranią Górę ?
makdrajwer - 2012-10-20, 12:04
Dojdziecie. Po drodze odbijcie w prawo do jaskini ( weżcie latarki ). Z Baraniej jest fajne zejście do Wisły ( nad jezioro ).
szadok - 2012-10-20, 12:11
wojtek0 napisał/a: | A powiedz mi jeszcze czy z Białego Krzyża dojdziemy na Baranią Górę ? |
Spojrzyj na mapę: http://www.e-gory.pl/inde...kid-Slaski.html
wg niej: czerwonym szlakiem na szczyt Malinów, dalej Malinowska jama potem odbicie na szlak niebieski, i zielony na Zielony kopiec i Magurkę Wiślańską. A dalej na Baranią.
Tylko skonfrontujcie szlaki na miejscu... Czasem zdarzają się mapy na których są wrysowane szlaki, a w terenie od pięciu lat ich nie ma...
wojtek0 - 2012-10-20, 13:25
siema, dzięki startujemy w Beskidy
artanek - 2012-10-20, 22:14
Uważajcie na niedzwiadki bo w tych rejonach kręcą sie już od pewnego czasu.
artanek - 2012-10-20, 22:18
Po latach nieobecności do Beskidu Śląskiego wróciły niedźwiedzie. Naukowcy ze Stowarzyszenia dla Natury "Wilk" od kilkunastu dni obserwują tropy dwóch niedźwiedzi brunatnych. - Pierwsze ślady niedźwiedzia znaleźliśmy już kilka miesięcy temu, wygląda na to, że niedźwiedź zadomowił się u nas na dłużej - mówi dr Sabina Pierużek-Nowak, prezeska stowarzyszenia.
Niedźwiedź, Ursus arctos, to najpotężniejszy ssak drapieżny Polski, chroniony od 1952 roku przez polskie prawo. Waga dorosłych samców dochodzi do ponad 400 kg, a długość ciała nierzadko przekracza 2 m. Ostoją niedźwiedzi jest Beskid Żywiecki, Tatry i Bieszczady. - Tropy, które znaleźliśmy mają długość 28 i 20 cm. Drugi osobnik może być samicą, bądź młodym samcem. Bardzo ucieszyłaby nas wiadomość, gdyby okazało się, że niedźwiedzie wybrały Beskid Śląski, jako miejsce swojego rozrodu - komentuje dr Sabina Pierużek-Nowak. - Tropienie niedźwiedzi wykazały, że jeden z nich został wybudzony i wypłoszony z gawry (miejsca zimowania niedźwiedzi - przyp. red.) przez skutery śnieżne, które w zimowe weekendy rozjeżdżały pozbawione lasu zbocza od schroniska na Skrzycznym, aż po Baranią Górę.
Niedźwiedzie znajdują się w rejonie Skrzycznego i Baraniej Góry. - Zwierzę można spotkać w miejscu mniej uczęszczanym przez ludzi, w okolicach Przybędzy i Twardorzeczki. Rzadko słyszymy, by niedźwiedzie zaatakowały turystów, trzeba być jednak ostrożnym, nie podążać za ich tropami. Zwierzęta są bardzo wrażliwe, nie wiemy jak zareagują na przejeżdżający skuter śnieżny, czy wjeżdżające do lasu motocykle crossowe - ostrzega prezeska.
Niedźwiedzie to samotniki, w grupie można spotkać jedynie samice z młodymi, oraz bardzo rzadko samca i samicę podczas krótkiej rui. Zwierzęta są wszystkożerne, aktywnie polują na duże ssaki kopytne, nierzadko łapią ryby, zjadają także padlinę.
makdrajwer - 2012-10-21, 10:35
Jak wojtek0 nie odpisze to przynajmniej wiadaomo przez kogo
AGAiPIOTR - 2012-10-21, 12:49
wojtek0 napisał/a: | Dzięki ,jesteś świetny ,dziś śpimy na przełęczy Salmopolskiej
Swoją drogą to właśnie na Białym Krzyżu uczyłem się jeździć na nartach ,ale kiedy to było |
Mój pierwszy "zjazd" na nartach też był na Białym Krzyżu. oj, bolało!!!
Aga
wojtek0 - 2012-10-22, 08:02
Niedźwiedzi nie spotkaliśmy ,a szkoda, była by dodatkowa atrakcja ,miejscówka na Białym Krzyżu sprawdzona i godna polecenia ,parkowaliśmy na placu który w sezonie narciarskim jest parkingiem ,świetne miejsce wypadowe w góry .
pozdrawiam ,niestety wielka awaria ,zapomniałem aparatu i to ja ,wręcz niemożliwe a jednak
Sznurek - 2012-10-22, 09:53
Ja na Krowiarki trafiłem dopiero wczoraj tj w niedzielę rano. Początkowo planowałem przyjechać tam w sobotę wieczorem aby mieć pewność, że będzie gdzie zaparkować ale na noc pozostałem w Zakopanem i rankiem pojechałem na Krowiarki. Moje obawy były jak najbardziej słuszne - na parkingu byłem około 8.00 i był to ostatni moment, żeby się na niego zmieścić. Wspaniała pogoda ściągnęła tłumy. Kolejny udany weekend zaliczony
Widoki z Babiej Góry na Baskidy...
i na Tatry
frape - 2012-10-22, 11:54
wczoraj to chyba wszędzie były tłumy - pojechaliśmy na Przełęcz Przegibek pod Magurką koło Bielska - osobówkę wcisnąć to była sztuka, a co dopiero coś większego
makdrajwer - 2012-10-22, 18:29
frape napisał/a: | wczoraj to chyba wszędzie były tłumy - pojechaliśmy na Przełęcz Przegibek pod Magurką koło Bielska - osobówkę wcisnąć to była sztuka, a co dopiero coś większego |
To dobrze że nad jez. Żywieckie nie pojechałaś. Korek z Żywca do Bielska zaczynał się ... w Żywcu. Dobrze że jednak nie pojechałem kamperem tylko 4x4 więc pare skrótów się wykożystało.
lowell79 - 2018-06-22, 22:54
Raz nocowałem na parkingu na Przełęczy Krowiarki . Obyło się bez problemów. Jednak kiedyś, jeszcze bez campera byliśmy na wschodzie słońca na Babiej i po powrocie samochód obok miał rozbitą szybę. Parking jest prywatny i nie jest strzeżony, więc wszystko jest możliwe.
|
|