Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Zasłony (cieniówki)

eMKa - 2011-06-08, 16:19
Temat postu: Zasłony (cieniówki)
Czy ktoś z kolegów użytkuje zasłonki (cieniówki) pokazane na zdjęciach poniżej.
Chce kupić do mojego sam. (Ducato 09) i szukam opinii użytkowników.

kimtop - 2011-06-08, 17:42

Ja mam takie z ramką.Jestem bardzo zadowolony.Największy plus to to że mogę się szybko zasłonić stając np.na kawę na parkingu. Poza tym nie odklejają się,brak śladów przyssawek na szybie oraz to że wyglądają bardzo estetycznie..Minus to szersze słupki i brak termoizolacji.
krzysioz - 2011-06-11, 14:36

Ja rowniez jestem w posiadaniu takich z ramka i jak na razie sobie chwale. Mysle ze sa one nieco lepsze ( nie dlatego ,ze mam, bo to nie byl moj wybor) . Sam material jest dosc delikatny i te z ramkami maja mniejsze powierzchnie a co za tym idzie prawdopodobienstwo uszkodzenia spada. :spoko
eMKa - 2011-06-11, 18:15

Dziekuje

Zamówiłem z ramką,
no to po :pifko

jurek - 2011-06-12, 19:25

:shock: mam -jednak sa bardzo delikatne , zaslony boczne sa dla tych co maja duzo cierpliwosci i samozaparcia

Jerzy

krzysioz - 2011-06-13, 06:51

Nie jest tak zle. U mnie chodzi to calkiem ladnie i nawet dzieci ( co prawda staram sie ich nie dopuszczac do zaslonek - choc trzylatek bardzo lubi siedzic w "szoferce") , jeszcze ich nie zniszczyly. :lol:
tachowp - 2011-06-13, 07:49

Witam ! Konstruktorzy starszych modeli kamperów przewidzieli taką ewentualność i montowali szynę na przesuwną zasłonkę służącą temu celowi , ten sposób dalej jest stosowany w ciężarówkach i wyśmienicie zdaje egzamin. Ponadto zawsze można wyprać zabrudzoną zasłonkę. Pozdrawiam :spoko
janusz - 2011-06-13, 10:47

jurek napisał/a:
jednak sa bardzo delikatne , zaslony boczne sa dla tych co maja duzo cierpliwosci i samozaparcia

Należy opanować technikę składania, tak jak akordeon, nie równo całą tylko najpierw górę zsunąć i dorównać dołem. Tak aby górne brzegi harmonijki ułożyły się równo i dolne automatycznie ułożą się równo.

Roza - 2011-06-13, 11:57

a z jakiego materialu sa te zaslonki? mozna je prac?
krzysioz - 2011-06-13, 15:44

tachowp mial na mysli inne rozwiazanie . W moim poprzednim kamperku w kabinie kierowcy rowniez byla szyna na zaslonki ( firanki) i wtedy mozna bylo prac. Te harmonijkowe mozna wyprac dwa razy raz- pierwszy i ostatni. :spoko
Skorpion - 2011-06-13, 16:02

tak samo mozna je prac jak vertikale czyli delikatnie gabka
Brat - 2011-08-24, 13:29

Doradźcie, Drodzy, gdzie można kupić takie śliczne cieniówki, jakie pokazał(a) eMKa, do mojego Merc310D z 1996 roku, coby pasowały do szyb ... ? Czy ktoś sprzedaje do konkretnych modeli czy też trzeba wykroić/dopasować ?
krzysioz - 2011-08-24, 17:08

Sa sprzedawane do konkretnych modeli - ramka musi pasowac do okien.
Musialbym sprawdzic fakture , ktora odziedziczylem po poprzednim wlascicielu , ale on chyba wszystko kupowal w powszechnie znanej firmie z Nowego Sacza. Nie wiem czy moge uzyc tu nazwy . Po sprawdzeniu faktury moge podac na PW ( po niedzieli) :spoko

Rockers - 2011-08-24, 18:21

Do mojego LT-czka niestety nie ma tak ładnych zasłonek, lecz jeśli one nie izolują termicznie to nie wiem czy moje staroświeckie rozwiązanie LT-czkowe nie jest lepsiejsze :diabelski_usmiech

W LT-czkach zasłonki montowane były na zatrzaski takie jak kurtce zimowej, u mnie takie zatrzaski były w kamperku niestety nie miałem zasonek, więc dokupiłem drugą część zatrzasków udało się dopasować i sam zrobiłem zasłonkę, choć wygląda niepozornie to na przednią szybę zastosowałem koc otrzymany od kochnej żonki :szeroki_usmiech jest z prawdziwej wełny więc idealnie się spisuje szybko zapina a wielkość była jakby specjalnie dopasowana na szybę :bigok

Co do bocznych szyb zrobiłem podobnie ale z braku następnego koca :gwm zastosowałem patent opisywany tu przez Gina kupiłem sklepowe zasłonki na szyby, wykroiłem na wymiar, obszyłem i już :ok

W sumie koszt hmmm 30 zł ??? coś takiego SUPERR :bigok :bigok

NIestety obecnie nie mam dokładniejszych zdjęć :(

EwaMarek - 2011-08-27, 11:59

jak gdzieś już pisałem
wole zasłony zakładane na zewnątrz - wiele większy komfort bo nie nagrzewa się auto w środku

Brat - 2011-10-14, 13:51

krzysioz210 napisał/a:
Sa sprzedawane do konkretnych modeli - ramka musi pasowac do okien.
Musialbym sprawdzic fakture , ktora odziedziczylem po poprzednim wlascicielu , ale on chyba wszystko kupowal w powszechnie znanej firmie z Nowego Sacza. Nie wiem czy moge uzyc tu nazwy . Po sprawdzeniu faktury moge podac na PW ( po niedzieli) :spoko
A to będę wdzięczny, gdyż - jako nowy - nic nie wiem o firmie z NS :oops: ) Zasłony do wielu modeli ma ELCAMP ale dostałem stamtąd info, że
Cytat:
Niestety nie mogę nigdzie namierzyć zasłony do Pana pojazdu. Jeszcze szukam ale moi podstawowi dostawcy nie mają tego w ofercie.

Być może inni mają ?
Z góry dzięki
Marian

krzysioz - 2011-10-14, 14:20

Mysle ,ze to zadna tajemnice - firma nazywa sie DUNI i zdaje sie ze wielu forumowiczow zna nawet wlasciciela osobiscie.
http://www.duni.pl/
Powodzenia !