|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Włochy - Tyrrhenian CamperTour
janusz - 2011-06-14, 16:39 Temat postu: Tyrrhenian CamperTour Jeszcze trzy dni ostrych przygotowań i dwa Rimory Katamarano wyruszą w rejs dookoła morza Tyrreńskiego. Pewnie ta nazwa 'Katamarano" ciągnie je na morza i oceany.
Dzisiaj rozpoczynamy opis naszej wyprawy aby zasłużyć na KamperTeamka 2011. Elek będzie musiał jakaś kategorie dorocznej nagrody CT przygotować tak byśmy w niej byli bezkonkurencyjni.
artanek - 2011-06-14, 17:16
No to powodzenia ! Start i !!! życze miłego podrózowania .Swiat należy do nas !
Elwood - 2011-06-14, 18:14
Noc z 13/14.06 i dzisiejsze do południe to istna nerwówka związana z kupieniem biletów na prom z Sardynii na Sycylię. Bo plan naszej trasy wiedzie przez Korsykę, Sardynię, Sycylię i Maltę. Bilety z Livinio do Bastii kupiliśmy wcześniej i w dodatku w super cenie /96 euro za kamperka z dwoma osobami/. Wczoraj wyczytałem w przewodniku, że wydostanie się ze Sardynii do Włoch, bez wcześniejszej rezerwacji biletu bywa w sezonie niemożliwe. Byłem również przekonany, że ze Sardynii na Sycylię promy pływają codziennie. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy Janusz poinformował mnie, że to nie tak. Dwa razy w tygodniu płynie prom z Calgiari do Palermo i raz w tygodniu do Trapani. Usiedliśmy z Januszem przy komputerach by o trzeciej w nocy stwierdzić, że w zasadzie nie mamy jak dostać się na Sycylię. Kombinowaliśmy nawet powrót ze Sardynii do Neapolu i stamtąd pojechać na Sycylię. Rano zgodnie z umową zaatakowałem wszelkie strony, na których sprzedawane są bilety promowe ponownie. Okazało się, że kupić bilet dla czterech osób i dwóch kamperków, na trasę przez nas pożądaną, i w dodatku na 01.07 nie tak łatwo. Nawet próba telefonicznego zakupu biletu w Direct Ferries spełzła na niczym, ponieważ pani tam zatrudnionej zawieszały się /jak i nam/ wszelkie internetowe łącza na tym kierunku. Strona www.aferry.pl wyświetlała wprawdzie możliwość zakupu biletów na prom, nie przyjmowała jednak zapłaty jakimikolwiek kartami płatniczymi – ani moimi, ani Janusza. Na promie dostępne są już tylko kabiny 4 osobowe lub miejsca siedzące w drugiej klasie. System nie rejestruje jednak dwóch kamperów jednocześnie. Ryzykujemy. Bukujemy bilet na www.directferries.pl dla jednego kampera + 3 osoby /kabina 4 osobowa/ i o dziwo udaje mi się kartą zapłacić. Jakież było moje zdziwienie i przerażenie kiedy system zarówno mnie jak i Januszowi odmawia sprzedania biletu na drugiego kamperka plus dla jednej osoby. Na stronie www.aferry.pl. system rejestruje takie zamówienie lecz nadal nie przyjmuje jakiejkolwiek zapłaty. Została ostatnia deska ratunku. Strona internetowa armatora. No cóż czego się nie robi dla przyjaciół. Intensywny kurs włoskiego /strona tylko po włosku/ i już o 14.00 jesteśmy w poosiadaniu wymarzonego biletu. Janusz nie musi spędzić reszty życia na Sardynii i w dodatku bez swojej ukochanej Halinki. Sycylia jest w naszym zasięgu. Fajnie się zaczyna - coś w rodzaju na początku było morderstwo a później napięcie już tylko rosło.
Camper Diem - 2011-06-14, 18:53
gdyby nie to, że za tydzień jadę na Peloponez bardzo bym Wam zazdrościł... w sumie i tak zazdroszczę
życzę udanej podróży i czekam na relację
Elwood - 2011-06-14, 20:48
affa napisał/a: |
życzę udanej podróży i czekam na relację |
Dziękujemy, życzymy równie udanej wyprawy i, z równą Twojej ciekawością, czekamy na relację z półwyspu peloponeskiego.
janusz - 2011-06-14, 23:20
Elwood napisał/a: | i w dodatku na 01.07 nie tak łatwo. |
I nie ma przeproś, Halinka imieniny wyprawia na promie o wdzięcznej nazwie "TOSCANA", którego armatorem jest Tirrenia Feries.
Kto wpadnie na imprezkę?
Elwood - 2011-06-15, 07:10
janusz napisał/a: | Kto wpadnie na imprezkę? |
My będziemy na 100% - o której i jakie obowiązują stroje
eeik - 2011-06-15, 08:35
No to zyczymy udanych wakacji i czekamy na relacje
WODNIK - 2011-06-15, 12:47
Piękna ta Wasza trasa. Życzę udanych wakacji i szczęśliwej podróży.
Mnie do zamknięcia tej pętli brakuje odcinek lądowy Olbia-Calgari na Sardyni i prom do Palermo. Oj się będzie u Was działo.
Jeśli mogę doradzić to koniecznie trzeba objechać półwysep Sorento, ta droga i wiszące domy
w skałach oraz linia brzegowa robi wrażenie.
Szerokiej drogi
paf - 2011-06-15, 12:58
janusz napisał/a: | Jeszcze trzy dni ostrych przygotowań i dwa Rimory Katamarano wyruszą w rejs dookoła morza Tyrreńskiego. |
w skrócie zatem jeden Rimor Quadramarano
Pawcio - 2011-06-15, 13:48
Niechaj moc będzie z Wami!
janusz - 2011-06-15, 16:58
Oto skrócony program naszego CamperTouru
Pawcio - 2011-06-16, 07:59
Uuuu.. To wracacie około 15 września?
Qurde, ale Wam zazdraszczam (ale nie zazdroszczę )
Tadeusz - 2011-06-19, 09:35
Dziś w nocy otrzymałem SMS o treści:
Śpimy na stacji benzynowej za Gratzem.
Do Włoch jeszcze 100 km. Przez całą Austrię leje deszcz. Jest super.
Życzymy poprawy pogody, chociaż z drugiej strony, jeśli jest super, to może taka pogoda Wam odpowiada???
kimtop - 2011-06-19, 10:30
Też lubię jechać w deszczu bo mi się opony nie grzeją
A swoją drogą, jak jest dobre towarzystwo to pogoda nie gra roli.
Za 24 godż.ruszam Ich śladem
Tadeusz - 2011-06-19, 10:31
kimtop napisał/a: | Za 24 godż.ruszam Ich śladem |
Dogonisz ich?
kimtop - 2011-06-19, 11:52
Tadeusz napisał/a: | Dogonisz ich? |
My jedziemy przez Słowację,Węgry,Słowenię
Pawcio - 2011-06-19, 12:55
Normalnie zmasowany najazd CT na Włochy. Powodzenia Kimtopiki!
BiG Team - 2011-06-19, 14:50
Marku, jesteśmy w Eraclea mare na kempingu Portofelice. Może po drodze zajrzycie? Szerokości życzymy Kontakt na komórkę bo internet mamy okazjonalnie.
paf - 2011-06-19, 17:15
wedle informacji z okolic południa SGPW - czyli silna grupa pod wezwaniem była w okolicach Wenecji i kierowała się w stronę Livorno z opcją zwiedzania Florencji - wszystko OK
Tadeusz - 2011-06-20, 09:43
Niedziela upłynęła pod znakiem zwiedzania Florencji i Pizy. Już nocą oba kampery zameldowały się w porcie, tam przenocowały i dziś o godz. 8.15 odpłynęły na Korsykę.
Mam nadzieję, że sztormu nie będzie.
Tyle doniosła nam łączność międzynarodowa.
Halinko, Małgosiu, Elku i Januszu - miłego rejsu!
Tadeusz - 2011-06-20, 11:54
Przed chwilą nadeszła wiadomość:
Właśnie przepływamy obok Elby.
Pozdrowienia z Morza Tyrreńskiego.
Za godzinę wysiadamy na Korsyce.
HiJK.
Wyobrażam sobie jak fajnie mają. Dobrze, że mam chociaż trochę wyobraźni.
Camper Diem - 2011-06-20, 12:40
wyjazdy na wyspy bardziej pobudzają wyobraźnię niż zwykłe objazdówki lądowe
Pawcio - 2011-06-22, 10:10
Pewno już wysiedli, co?
Tadeusz - 2011-06-23, 00:23
Najnowsza wiadomość:
Pozdrowionka z Ajaccio na Korsyce.
Jest super. Temperatura 29 st. Ropa 1,23 euro.
Jutro zwiedzamy miasto Napoleona.
Jednak dopłynęli.
Będą teraz mieli ogromną frajdę - nagromadzenie wrażeń estetycznych, bo piękna to wyspa.
Pozdrawiamy.
Endi - 2011-06-24, 00:28
Tadeusz napisał/a: | Pozdrowionka z Ajaccio na Korsyce |
Dziękujemy i również Was pozdrawiamy . Cieszymy się, że tam jesteście.
To wyjątkowe i niezapomniane - Cesarzy miasto.
Elwood - 2011-06-25, 08:08
Bardzo miło, że śledzicie naszą wyprawę. Tyle wrażeń, że nie pamiętamy bardzo co było wczorai i przed wczoraj. Nawet nie bardzo pamiętamy kiedy wyjechaliśmy z domu.
Pryzchody z wzprawy na razie dwie flaszki wódki weselnej. Straty - koło od rowera (opona i dętka). Przejechaliśmy 2100 km z tego po Korsyce ponad 500. Fajnie się jezdzi, są tylko dwa zakręty, w prawo, i w lewo. Problem tylko w tym, że prostej drogi było zaledwie 6 km, 200m.
Przenocowaliśmy w Porcie w Bonifacio, czekamy na prom na Sardynię.
Jak nie zawiedzie technika to załączymy jakąś fotkę.
Pozdrawiamy. MHEJ.
Pawcio - 2011-06-25, 09:34
O.. idziecie jak burza. Trzymamy kciuki za technikę.
Joluś - 2011-06-25, 09:46
No i lepiej żeby ta technika nie zawodziła ,bo ja cały czas czekam ,Całuski dla Was od nas.
paf - 2011-06-25, 11:13
Raport z ostatniej chwili: MHEJ dopłynęli na Sardynię i podziwiają sardynki
prosili aby przekazać pozdrowienia
janusz - 2011-06-25, 20:57
Dorwalimy komputer od miego Wlocha Salvatore i mamy troch€ internetu. Dotarlismy na Sardyniie. Siedzimy przy plazy Costa Smeralda. Cudowna woda cudowny Wloch, ma wino swojej roboty - bene. Zapowiada sie wieczor integracji Polsko Italianskiej. Caluski dla wszystkich.
paf - 2011-06-27, 16:57
raport z trasy: "wczoraj było plażowanie i naprawa lodówki bo chodziła tylko do 28 stopni, zakupy - dokupiliśmy oponę do rowera, uczestniczyliśmy w dwóch procesjach, zablokowaliśmy miasteczko bo ulica była 3 cm szersza od kampera a reklamy wisiały niżej niż alkowa ale strat nie ma/ Noc na parkingu 10 metrów od plaży na zachodnim wybrzeżu"
Tadeusz - 2011-06-27, 19:46
Moi drodzy, ostatnio nie miałem kontaktu z forum i teraz chciałbym hurtem przekazać wieści od Halinki, Małgosi Elka i Janusza:
Mimo pewnych niedociągnięć organizacyjnych i tak jest tu lepiej niż w pracy.
Pozdrowienia z południowo-wschodniej Korsyki.
Idziemy kąpać się w morzu Tyrreńskim.
HiJK
Jutro rano płyniemy na Sardynię. Jest super.
Śpimy w porcie Bonifacio.
Następny meldunek podał Paf(ten o lodówce).
Miło czytać takie dobre wieści.
Bawcie się beztrosko.
Pawcio - 2011-06-27, 22:59
paf napisał/a: | naprawa lodówki bo chodziła tylko do 28 stopni, |
Plus czy minus?
paf - 2011-06-28, 07:08
Pawcio napisał/a: | Plus czy minus? |
plus
a swoją drogą ja kiedyś wjechałem do miasteczka o ulicy szerszej o 3 cm od kampera, też było ekscytująco tyle że pojechałem dalej - aha no i nie było procesji
paf - 2011-06-28, 16:40
za pośrednictwem SMS HMEJ napisał/a: | Wczoraj zwiedzaliśmy winnice i wytwórnię win Sella&Mosca - dlatego nie było od nas SMS. Spaliśmy w Alghero na zachodnim wybrzeżu. Teraz jedziemy na wschodnie do Nuoro. Stoimy w lesie korkowym w górach pozdrowienia HMEJ-CT |
Tadeusz - 2011-06-30, 00:01
Najnowsze wieści od HMEJ:
Stoimy na plaży, 20m od morza w miejscowości Tortoli.
Drugi dzień temperatura około 40 st. Jutro jedziemy do Cagliari. Z tego miasta mamy prom na Sycylię.
Pierwszy raz musieliśmy jechać tyłem, bo do przodu nie dało się.
Jeszcze ani razu nie byliśmy na kempingu. Jest super.
Jak widać, natura ciepełka Wam nie żałuje.
Podbijajcie Sycylię.
Pamiętajcie o pstrykaniu zdjęć. Powodzenia.
majmarek - 2011-07-04, 01:10
co z tą lodówką proszę o szczegóły bo też mi nie chodzi tak jak bym chciał
no i przyjemnego bounga bounga z korsykarzami
pozdrawiam
mm
Elwood - 2011-07-10, 22:21
Witajcie Wszyscy czytający ten wątek. Bez strat, zmęczeni, ale szczęśliwi dotarliśmy do domu. Halinka i Janusz zapewne już też. Moc wrażeń, przejechanych ponad 6 tysięcy kilometrów, objechane wokół, wzdłuż i wszerz Korsyka, Sardynia i Sycylia, mnóstwo wrażeń, ani jednej nocy nie spędziliśmy na kempingu, zero kosztów związanych z obsługą kamperków, super towarzystwo, super tubylcy i /jak już pisałem/ tylko dwa zakręty na drogach Korsyki i Sardynii - jeden w prawo i drugi w lewo - tyle tylko, że bez przerwy.
MILUŚ - 2011-07-10, 22:51
Cieszymy się z Waszego szczęśliwego powrotu
To co , teraz spać a potem ............ do roboty i piszcie , piszcie ,relacjonujcie , wklejajcie zdjęcia
Pawcio - 2011-07-10, 23:44
Co.. już??
Szybko wróciliście... to i szybko realcyjka do poczytania jakaś będzie!
janusz - 2011-07-11, 12:58
Chcieliśmy podziękować tą drogą Agencji Turystycznej CT-Travel za bardzo miło spędzone wakacje, dobrą organizację wyjazdu i mnóstwo wrażeń. Mimo pewnych niedociągnięć organizacyjnych i tak lepiej było niż w pracy.
|
|