Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - to jak jest z prawem jazdy E do B?

EwaMarek - 2011-06-17, 09:22
Temat postu: to jak jest z prawem jazdy E do B?
czytam i :shock: nic już nie rozumiem
http://moto.wp.pl/kat,236...,wiadomosc.html

może ktoś ma wykładnie prawną co można ciągać na B a Co na EB

do tej pory myślałem, że ważne jest żeby zestaw nie przekroczył 3,5t to wtedy B, nie ważne że przycepa ma dmc 1000kg

no i że lekka jeśli przekroczy z pojazdem 3,5t to musi być EB

janusz - 2011-06-17, 09:41

EwaMarek, Było to już dogłębnie studiowane na naszym forum i na karawaning.pl.

Kategoria "E" dotyczy tylko przyczep i to nie ważne jakim pojazdem jest ciągnięta.
przyczepa lekka (do 750) nie potrzeba "E"
Przyczepa ponad 750 kg potrzeba "E"
I tylko tyle, jeżeli masz zamiar samochodem cięgna przyczepę cięższa niż 750 kg musisz mieć "E" chyba, że DMC auta + DMC przyczepy jest mniejsze niż 3500kg.

Pawcio - 2011-06-17, 09:46

Tutaj mamy obraz przyczep ładnie zobrazowany:

http://oskduet.pl/nauka-j...jazdy-przyczepa :spoko

Banan - 2011-06-17, 18:04

EwaMarek napisał/a:
czytam i :shock: nic już nie rozumiem

No i Ci się nie dziwię :mrgreen:
Większość kierowców nie wie, że na kat. B może jechać zestawem 3500 + 750 = 4250 :bigok
Ale tylko w takim wypadku jak mamy auto 3500 z przyczepą lekką.
Nie wolno nam jest jechać np takim zestawem: 3000 + 1250 = 4250
W rachunku "kilogramów" niby to samo, ale tu już musimy posiadać kat. E

Pawciowy link naprawdę super to obrazuje :ok

EwaMarek - 2011-06-17, 23:31

wiem że było pisane o tym ale trudno znaleźć gdy potrzeba... powoli fora robią się śmietnikiem
sam tworze tematy a potem zapominam w której grupie zapisałem :-/

mam E do B ale jak czytam różne artykuły i w każdym jest co innego to nie jestem pewien

proszę jeszcze i jedno wyjaśnienie
czy w tych wyliczeniach biorę dmc czy masy własne?

Tadeusz - 2011-06-17, 23:35

EwaMarek napisał/a:
proszę jeszcze i jedno wyjaśnienie
czy w tych wyliczeniach biorę dmc czy masy własne?

DMC.

Majki - 2011-06-20, 17:44

EwaMarek, a może napisz do jakiego zestawu zamierzasz wsiąść, podaj masy auta i przyczepy, a odpowiedź na fundamentalne pytanie: możesz, czy też nie możesz prowadzić z kat. B pojawi się niebawem.
Cyryl - 2011-06-20, 20:46

janusz napisał/a:
EwaMarek, Było to już dogłębnie studiowane na naszym forum i na karawaning.pl.

Kategoria "E" dotyczy tylko przyczep i to nie ważne jakim pojazdem jest ciągnięta.
przyczepa lekka (do 750) nie potrzeba "E"
Przyczepa ponad 750 kg potrzeba "E"
I tylko tyle, jeżeli masz zamiar samochodem cięgna przyczepę cięższa niż 750 kg musisz mieć "E" chyba, że DMC auta + DMC przyczepy jest mniejsze niż 3500kg.

trochę nie tak.

kat. E jest robiona do każdej kategorii, ale nie działa w górę. jeżeli masz E/B aby ciągnąć przyczepy ciężarówką trzeba zrobić E/C, jeżeli przyczepy autobusem E/D mimo posiadania niższej kat. E.

natomiast na samą kat. B można ciągnąć każdą przyczepę pojazdem kat. B jeżeli zespół pojazdów nie przekracza 3,5t DMC. uwaga nie ma znaczenia ilość osi, ani wymiary przyczepy.
dodatkowym wymogiem jest to, że przyczepa musi odpowiadać wpisowi w dowodzie rejestracyjnym samochodu.

dodatkowo (według Konwencji Wiedeńskiej) na kat. B można ciągnąć pojazdem 3,5t DMC przyczepą lekką, czyli powiedzmy kamperem 3,5t DMC + przyczepa 750kg.
więc na kat. B można max prowadzić zespółpojazdów 4,25t DMC.

kat. E/B pozwala na ciągnięcie przyczepy każdym pojazdem kat. B z przyczepą jaką może ciągnąć według dowodu rejstracyjnego. czyli 3,5t + 3,49t DMC.
według przepisów przyczepa musi być lżejsza od pojazdu.
jednak spotkałem się z przypadkami (VW Taureq i Range Rover) z 3,1t DMC mające w dowodzie przyczepę 3,5t DMC.