Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

OLD CAMPER - Ile pali Ludwik a ile powinien?

airgaston - 2011-06-21, 23:10
Temat postu: Ile pali Ludwik a ile powinien?
Jestem już po pierwszych dalszych wypadach i wstepnie zaczynam się orientować w spożyciu Ludwika. Średnie popijanie gazu w terenie równino górzystym to ok 21litrów na setkę. Predkość podrożna ok 80km/h a pod górkę trochę wolniej bo Ludwik widzi góry szybciej niż ja :diabelski_usmiech
Jak wasze oldy, ile konsumują? W przeliczeniu to ok 10l ON ciut mniej niż mój dukato.

Skorpion - 2011-06-22, 06:20

Moj skrpionek tez czasem jest paliwozerny i tak srednia wynosi okolo 10,72l/100km.Ale to zalezy od dlugosci trasy przebytej , gdy jest wieksza to srednia spada do 9l/100km
artanek - 2011-06-22, 07:58

Mnie wychodzi srednio ropy 8-9 litrów .W zależnosci od terenów i przy szybkosci 80 km/hMusze do tego dodac że spalanie również zależy od gratów które ze soba wozimy J dotychczas podróżowałem z żoną i wnukiem a teraz jade z córka i tym samym wnukiem ale o pare kilo więcej .Suma sumarów ilosć osób i bagażu również wpływa na żużycie .Ja mysle że tak naprawde przy założeniu 4 - osob i maksymalnym obciążeniu jak ktoś uzyska 10 litrów to sukces.
TomekW - 2011-06-22, 09:30
Temat postu: Re: Ile pali Ludwik a ile powinien?
airgaston napisał/a:
Średnie popijanie gazu w terenie równino górzystym to ok 21litrów na setkę

:shock:
Nasz "dziadek" zużywa ok. 12 - góra 14 l ON/100km przy 80-100 km/h (wg licznika, z założenia fabryki zawyża prędkość o 10%). Różnica w kosztach paliwa pomiędzy ON a LPG wydaje się zaskakująco mała...
Może coś nie tak z instalacją LPG? Słyszałem, że nie jest łatwo dobrze "zagazować" Mercedesa?

olcha20 - 2011-06-22, 13:31

Średnia odkąd kupiłem swoją Cytrynę, to 16,29 LPG na 100km

http://www.spritmonitor.de/en/detail/456674.html

artanek - 2011-06-22, 14:30

olcha20 napisał/a:
Średnia odkąd kupiłem swoją Cytrynę, to 16,29 LPG na 100km

http://www.spritmonitor.de/en/detail/456674.html
Ja tam sie nie interesuje gazem bo mam dizla .Ale napisz wieej jak to sie ma twoje spalanie gazu do kosztów na przykład ropy .Ostatnio mi ktos powiedział ze przestan czarowac sie gazem ?BO MNIE KOSZTUJE TYLE SAMO CO BENZYNA.
TomekW - 2011-06-22, 14:43

artanek58 napisał/a:
Ale napisz wieej jak to sie ma twoje spalanie gazu do kosztów na przykład ropy

Przeczytaj mój post (2 posty wyżej); mój Hymerek ma identyczną budę, jak Arigastona.

Skorpion - 2011-06-22, 14:51

Nasze mercusie jezdza tez i na frytkach takie maja fajniaste silniki starszej generacji :haha: :haha: :haha:
artanek - 2011-06-22, 14:56

TomekW napisał/a:
artanek58 napisał/a:

Przeczytaj mój post (2 posty wyżej); mój Hymerek ma identyczną budę, jak Arigastona.
Przepraszam ,Fakt że czytałem posty wyżej ale jakos nie zaskoczyłem .Ja jak snob patrze w swoje ale od czsu do czasu patrze jak sie maja inni .No ale trudno sie dziwic jak kobita truje że 8-9 litra ON to pali jak smok .Wiadomo że chciała by jechac za pięc groszy za kilometr tylko jakos do niej nie dochodzi że ja już jestem stary wielbład i należy mi sie troche wypoczynku.
artanek - 2011-06-22, 15:11

TomekW napisał/a:
artanek58 napisał/a:

Przepraszam ,Fakt że czytałem posty wyżej ale jakos nie zaskoczyłem .Ja jak snob patrze w swoje ale od czsu do czasu patrze jak sie maja inni .No ale trudno sie dziwic jak kobita truje że 8-9 litra ON to pali jak smok .Wiadomo że chciała by jechac za pięc groszy za kilometr tylko jakos do niej nie dochodzi że ja już jestem stary wielbład i należy mi sie troche wypoczynku.Jak paliwo zdrożeje do granic możliwosci to kupie sobie mojego przyjaciela
Jezdzi na trawe i na wode.

TomekW - 2011-06-22, 15:24

Zwróć uwagę, że baktrian co prawda nie "pali jak smok", za to "pije jak wielbłąd"! :haha:
Ale za to ma zarąbistą tapicerkę!

martini44 - 2011-06-22, 16:12

no i zakup jest droższy ..... ale kto bogatemu zabroni..... :spoko

P.S.

Fajna tapicerka :spoko

artanek - 2011-06-22, 16:33

[quote="TomekW"]Zwróć uwagę, że baktrian co prawda nie "pali jak smok", za to "pije jak wielbłąd"! :haha:
Ale za to ma zarąbistą tapicerkę![/quoteNa tapicerce nie spie tylko w lodży .No chyba że mam wstęp wstęp wzbroniony .To spiewam na antenie satelitarnej że muzułmanki nie mają nic do gadania.hahahahaha

airgaston - 2011-06-22, 21:20
Temat postu: Re: Ile pali Ludwik a ile powinien?
Nasz "dziadek" zużywa ok. 12 - góra 14 l ON/100km przy 80-100 km/h (wg licznika, z założenia fabryki zawyża prędkość o 10%). Różnica w kosztach paliwa pomiędzy ON a LPG wydaje się zaskakująco mała...
Może coś nie tak z instalacją LPG? Słyszałem, że nie jest łatwo dobrze "zagazować" Mercedesa?[/quote]
Nie nie wszystko jest ok.
Norma na ten silnik to 12-16l benzyny tak że 21lgazu jest w normie. 21L x 2,39zł =50.19zł za 100km Twój Tomku 12L x 4,87=58.44zł a więc porównywalnie. O rany to auto ma 6,5m długości i waży dobrze ponad 3T więc nigdy nie będzie palił jak maluch :szeroki_usmiech
ale za to mam zupełnie cicho w czasie jazdy - diesle chowajcie się :diabelski_usmiech

olcha20 - 2011-06-22, 21:36

airgaston napisał/a:
Norma na ten silnik to 12-16l benzyny tak że 21lgazu jest w normie.
to by wynikało ponad 40% więcej !!!!

Więc, raczej niezbyt dobrze, gazowałem wszystkie swoje wozy (poza pierwszą skodziną 120L...) i pewno dalej bym gazował, gdyby nie pojawiła się służbówka.
Przejechałem na LPG, ponad 100.000 km, doświadczeń zarówno bardzo dobrych jak i bardzo złych mnóstwo
.
Więc z doświadczenia:

Na gaźniku to 10/15% więcej niż PB, i ani grama więcej nie powinno być. (Dobrze ustawione i przy odrobinie szczęścia zejdzie poniżej 10% (20% to już akceptowalne lenistwo, albo rzeczywiście jakiś upierdliwy chochlik siedzi pod maską i płata figle)

Jak Pb 12-16, to LPG 14-19, i średnia w granicach 21L jest raczej nieakceptowalna, (chyba że średnia na Pb wynosiła w granicach 17L)

airgaston - 2011-06-22, 21:45

Na benzynie nie jeździłem a te dane przeczytałem z instrukcji kampera. Na gazie jeździ bez problemu, tylko trochę gór zaliczyłem. Na nizinach i płaskim terenie pewnie wyniucha trochę mniej. Pod górki to czasami wspinałem się na dwójce. W Alpach Ludwik troszkę słabnie :diabelski_usmiech