Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - tylne lampy w VW LT28 proszę o pomoc!

Leo2 - 2011-06-23, 20:12
Temat postu: tylne lampy w VW LT28 proszę o pomoc!
Chciałbym przeczyścić styki, sprawdzić masę, sprawdzić i przeczyścić połączenie kabli do lampy. Wydaje się to proste, ale takie nie jest. Nie mam pojęcia jak wyjąć tylną lampę!.
Z zewnątrz wydaje się to niemożliwe, chyba że czegoś nie wiem i dlatego proszę o poradę. Od środka to już całkiem nie możliwe ponieważ mój kamper nie ma tylnych drzwi. W samym tyle po jednej stronie jest łazienka, to żeby ją rozmontować musiałbym rozebrać dosłownie wszystko łącznie z szafkami. Łazienka to kabina w całości z jednego plastiku. Po drugiej stronie jest bojler na ciepłą wodę, który też musiałby być w całości wymontowany. Nie chce mi się wierzyć żeby Niemcy coś takiego wymyślili.
Proszę o pomoc.
W załączeniu fotki.

Banan - 2011-06-23, 20:28

Zdjęcie troszkę mało dokładne, ale z tego co dostrzegłem, prawdopodobnie odbłyśnik jest mocowany na takie zatrzaski (Na fotce masz strzałeczki, gdzie) - musisz włożyć płaski wkrętak i odgiąć ostrożnie plastikową zapadkę, jednocześnie odchylając cały odbłyśnik. Powinno zadziałać :bigok
Leo2 - 2011-06-23, 20:32

Też tak myślałem, te zatrzaski trzymają tą pionową listwę z żarówkami. Gdybym to odgiął to wpadła by do środka.
Ale dziękuję za poradę.

airgaston - 2011-06-23, 20:36

W tym modelu LT lampy tylne mocowane są na 4 śruby od środka. Łby śrub zatopione są w lampie. Są w tym miejscu. 4 srubki trzeba odkrcić od środka. Czeka Cię rozbiorka. Jutro zrobię foto w moim LTeku. Tylko że ja mam drzwi i mam dostęp.
Leo2 - 2011-06-23, 20:42

Rozbiórka prawie całego kampera? dziękuję za taką radę. Myślałem że może wyciąć cały ten środek a potem wkleić lub przykręcić jaki innym sposobem, albo rozwiercić te śruby a potem przykręcić np kołkami metalowymi które pęcznieją, takie jak do płyt gipsowych. Może jakieś inne rady!
airgaston - 2011-06-23, 20:58

Taka jest konstrukcja i mocowanie lampy. Ja tego nie wymyśliłem. W normalnym modelu jest dość dobry dostęp. Klucz nasadowy 8 i piętnaście sekund roboty od wnętrza auta. Kostka z kablami podpinana jest też od środka i listwa ze scieżkami też :evil:
Musisz albo dostać się od wnętrza auta albo kup całe używane lampy na szrocie lub allegro i przerobić je a potem rozwalić te w aucie. Ja bym nie ryzykował inaczej. Zresztą jutro poszukam stare lampy i obejrzę dokładnie może da się jakoś mniej inwazyjnie.

maszakow - 2011-06-23, 22:55

Zdjęcie nie jest zbyt duże ale te śruby nie wyglądają na zatopione w plastiku. Nacięcia pod wkrętak mają ... może jednak da się je wykręcić ?
jeśli jednak jest tak jak mówi airgaston to przeróbka na coś normalnego jest możliwa.
najprostsza to przejść na blachowkręty :) ja jednak preferuję nitowkręty osadzone w blasze.
problem jest z narzędziem bo trzeba je mieć lub pożyczyć ale na blachę to jest jedna z lepszych terchnik mocowania.
Najpierw jednak trzeba wykręcić lampę.

krzysztofCz - 2011-06-24, 15:37

Sam sobie odpowiedziałeś :lol: ... rozwiercić i zamocować na nowo w cywilizowany, kamperski sposób :lol: :lol: :lol:
Leo2 - 2011-06-24, 21:15

Dziękuję za porady i sugestie, myślałem nawet żeby te lampy np zamalować na biało, albo zakleić folią odblaskową, oczywiście po wykręceniu żarówek a na górze tylnych zderzaków zamocować jakąś szynę i przykręcić nowe lampy poziomo a prąd poprowadzić od instalacji przy haku. Jednak wolałbym przerobić je w "cywilizowany sposób" aby można je było odkręcić od zewnątrz po zdjęciu klosza. Problem mam ze znalezieniem takich lamp (mogą być stare) ponieważ boję się że te mogą nie dać się wyjąć bez ich uszkodzenia. Szukam w sieci ale jak na razie bezskutecznie. Gdyby ktoś z Was coś gdzieś słyszał na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam wszystkim Leo_2 z Marzenką.

krzysztofCz - 2011-06-25, 06:53

TUTAJ pewnie oglądałeś... trochę się różnią, ale może ten sam rozmiar.
zbychu91 - 2011-06-25, 06:56

krzysztofCz napisał/a:
TUTAJ pewnie oglądałeś... trochę się różnią, ale może ten sam rozmiar.

Te są akurat do montażu zewnetrznego na belkę. :spoko

krzysztofCz - 2011-06-25, 07:02

Nie znam dokładnie jaki jest typ tego auta, ale TUTAJ są jakby takie same. Jeżeli nie to wpisz swoje auto dokładnie.
Skorpion - 2011-06-25, 09:01

Sprawdze wswoich zasobach byc moze cos sie znajdzie takowego.Przesle info na pw wsprawie lamp
Leo2 - 2011-06-25, 09:09

Na lampach odczytałem napis HELLA THK7
wymiary klosza 320 x 120 mm
Dziękuję!

zbychu91 - 2011-06-25, 15:10

krzysztofCz napisał/a:
Nie znam dokładnie jaki jest typ tego auta, ale TUTAJ są jakby takie same. Jeżeli nie to wpisz swoje auto dokładnie.

To dokładnie te lampy.

Leo2 - 2011-06-25, 16:58

Wysłałem do nich zapytanie i otrzymałem odpowiedź że posiadają tylko klosze do tych lamp.
Trzeba będzie coś dopasować o podobnych wymiarach, co nie jest łatwe ze względu na szczelność.

MILUŚ - 2011-06-25, 18:22

Leo2 napisał/a:
......albo rozwiercić te śruby a potem przykręcić np kołkami metalowymi które pęcznieją, takie jak do płyt gipsowych. Może jakieś inne rady!

Ja szczerze powiedzawszy od razu bym tak zrobił ............... :bigok
No może montaż zrobiłbym na blachowkrętach ale idea jest dobra :bigok
PZDR> MILUŚ :spoko

zibi - 2011-06-25, 18:37

Może to sprawdź :oops: http://www.czesci24.pl/sz...8-31-35--750496
Leo2 - 2011-06-25, 20:03

To chyba są te same lampy, wysłałem do nich zapytanie o dostępność. Myślę jak w tej nowej lampie wyjąć śruby mocujące. Może je podgrzać mocną lutownicą i wycisnąć?
zibi - 2011-06-25, 20:05

Jak będziesz miał takie same w zapasie, to i siekierką ..... :diabelski_usmiech
Leo2 - 2011-06-25, 20:26

Do ZIbi - ja myślę już o nowych lampach w których muszę wyjąć zatopione śruby mocujące i zmienić mocowanie tych lamp tak aby je można było mocować od zewnątrz. Mam taką lutownicę w której grot rozgrzewa się do czerwoności. No ale najpierw muszę mieć lampy, co na razie nie jest pewne.
zibi - 2011-06-25, 20:51

poczytaj priv.... :ok
airgaston - 2011-06-28, 17:25

Leo znalazłem swoje zapasowe lampy i porobiłem szczegółowe zdjęcia.
airgaston - 2011-06-28, 17:31

Lampa jest wkładana od zewnątrz ale przykręcana od wewnątrz. Poszukaj w sieci serwisu Bajrona z Nowej Wsi koło Błonia. Jest to warsztat i sklep VW LT tylko tego modelu. Ot ma taką specjalizację od lat. Ja tam nabyłem drogą kupna i rabunku :oops: pół samochodu. W szklarni rozbierałem niejednego LT-eka. Ja się tam serwisuję i zaopatruję w części od lat. Jest też gość w Ostrowcu Swiętokrzyskim który prowadzi szrot i sklep VW LT.
powodzenia :wyszczerzony:

Leo2 - 2011-06-28, 19:36

Dziękuję Airgaston za fotki. Wiem już jak ta lampa wygląda od tyłu. Myślę że dało by się te śruby wycisnąć po podgrzaniu mocną lutownicą i przykręcić lampę od zewnątrz. Wiem o Bayronie z Warszawy. Dla mnie jest to strasznie daleko (ok 400km) Nie mam też żadnej rodziny poza Żywcem w którym mieszkam. Pozostała mi tylko cicha nadzieja i oczekiwanie na "cud".
Moje lampy jeszcze świecą, z tym że prawa postojówka miga jak się stuknie lub poruszy żarówkę, ale stop nie, choć to jedna żarówka. Co mogłem od zewnątrz to oczyściłem, doginałem styki i wymieniałem żarówki, problem pozostał. Do złączek się nie dostanę i mam stracha. No cóż nie będę już zanudzał w końcu to mój problem.
Dzięki serdeczne i pozdrawiam.

airgaston - 2011-06-28, 19:59

Leo Bajron prowadzi wysyłką pocztową lub kurierem. Ja też do niego mam prawie 100km ale czesto załatwiałem sprawy pocztowo. Zadzwoń lub napisz maila do niego. Gość jest solidny. Ojciec pracuje wraz z dwoma synami od lat. Maciej zajmuje się sklepem i częściami. Jeżeli on nie ma to już koniec świata jest niedługo :) [/list]
StasioiJola - 2011-06-28, 22:07

Jarek dobrze prawi- Bajron to LT-eczki -wszystko lub prawie wszystko i firma solidna!! Zadzwon i zapytaj - jak mają to napewno prześlą!! Ja też bym zrobił mocowania lampy od strony szkieł !!!Byłby już zawsze dostęp do złączek. Napewno jest możliwość zgrzania do otworów w karoserii nakrętek w które z zewnątrz można wkręcić śruby !!! :spoko :spoko