Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Assistance

zrenica - 2011-07-04, 16:35
Temat postu: Assistance
Witamy,
w zeszłym roku wykupiliśmy assistance dla naszego kamperka (Fiat Ducato Hymer z 1991 roku) w PZU za 319 zł. Była to wersja na całą Europę. Dziś chcieliśmy przedłużyć ubezpieczenie i miły Pan poinformował nas, że od 1 lipca 2011 PZU nie ubezpiecza samochodów kempingowych w takiej opcji. Pytaliśmy również w Uniqa gdzie mamy OC.
Tam również nie da rady.
Czy ktoś może wie gdzie by się udać i załatwić takie ubezpieczenie w podobnym przedziale kwotowym?
Pomóżcie :)

Duduś - 2011-07-04, 16:59

http://www.starter24.pl/o...comfort,22.html
zrenica - 2011-07-04, 18:52

Dzięki za odpowiedź. Oferta wygląda zachęcająco (199 zł). Raczej skorzystamy. :)
gebi6 - 2011-07-04, 20:02

Fajna oferta,tylko szkoda że dla samochodów do 3,39 t.Nie wiem czy nasz ,który jest do 3,5 tony należałoby ubezpiczyc jako cięzarowy ,czy wcale się go nie da ubezpieczyć.
zrenica - 2011-07-05, 08:30

"Cena Pakietu Comfort to jedyne:

- 199zł rocznie dla pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,39 tony
samochody dostawcze zwiń
- 375zł rocznie dla pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,4 tony do 5 ton"

Chyba jednak pierwsza kategoria. Jak się ma prawo jazdy kat. B to można prowadzić pojazdy do 3,5 tony, a nie od 3,4. Większość kamperów chyba się łapie na tą kategorie.

zrenica - 2011-07-05, 09:50

Ubezpieczenie wykupione. 199 zł za całą Europę. Firma chwali się tym, że ich największym udziałowcem jest niemiecki ADAC i to on obsługuje awarie np. w Niemczech.
Mam nadzieję, że nie trzeba będzie weryfikować tych informacji w praktyce :)
A dla Dudusia za przydatną informację- :kufel
Jeszcze raz dzięki!

gebi6 - 2011-07-05, 11:27

Ja myślę,że w tym malutkim szczególiku,że do 3,39 t a nie do 3,5 t tkwi pretekst żeby później odmówic usługi.Gdyby tak nie było to wyraźnie napisaliby ,że do 3,5t bo przecież właśnie taką dmc ma większość.A tak zawsze mogą się wymigać bo auto nie mieści się w ich widełkach wagowych.Ale mogę sie mylić.Tylko ,że życie już wielokrotnie nauczyło mnie ,że właśnie takie z pozoru nieistotne szczegóły stają sie bardzo ważne kiedy chce sie wyegzekfować jakiś świadczenie.
zrenica - 2011-07-05, 17:31

Ubezpieczenie zakupiliśmy w agencji ubezpieczeniowej więc sprzedawca chyba wie co sprzedał :)
lordziktom - 2011-07-06, 11:45

polecam ADAC, mam już 3 rok , sprawdzone, ubezpieczenie na osobę niezależnie czym jedziesz w tym camper http://adac24.pl/portal.php
marcos40 - 2011-07-07, 00:08

zrenica napisał/a:
Ubezpieczenie zakupiliśmy w agencji ubezpieczeniowej więc sprzedawca chyba wie co sprzedał :)

I z tym się zgodzę :mrgreen: Sprzedawca (agent) na pewno wiedział co sprzedał :) Bo chciał... sprzedać. Krótko - do każdej polisy powinieneś otrzymać tzw Ogólne Warunki Ubezpieczenia, jak nie masz - wracaj do agenta. Jak je spokojnie przeczytasz będziesz pewien tego co masz a czego nie :) Jak masz wątpliwości co do jakiegoś punktu to napisz, jakby trochę moja branża ;)

piobar - 2011-10-01, 11:51

Mam ubezpieczenie w Starter24. Tak sie zlozylo ze 2 razy korzystalem, oba przypadki w Polsce. Obsluga jak najbardziej bez zastrzezen. Ubezpieczylem sie w Starterze bedac za granica bo mi sie Pzu skonczylo i nie mozna bylo go przedluzyc. Ubezpieczalem sie bedac przekonanym ze ubezpieczam sie w ADAC bo tak maja skonstruowana www i reklamuja sie jako wylaczny partner Adac w Polsce. W rzeczywistosci Starter24 jest w 49% wlasnoscia Adaca, stylizuje sie na Adaca, ale to jest inna firma. Chcialem byc w ADAC bo mam karte znizkowa ADAC CampCard ktora dziala tylko jezeli sie jest czlonkiem Adaca. Teraz karte mam tylko dla ozdoby :( , a szkoda bo jezdze sporo do Austrii, a tam ta karta sporo daje praktycznie na kazdym kempingu w gorach. Wykupie sobie teraz ta CCI. W Adacu ubezpieczenie jest na czlowieka wiec obowiazuje czymkolwiek sie poruszasz, w Starterze jest przypisane do konkretnego samochodu wiec samochodem moze podrozowac ktokolwiek. Oba rozwiazania maja wady i zalety, zalezy co komu pasuje. Co do tonazu to w obu moich przypadkach podczas zglaszania usterki rozmowca ze startera weryfikujac dane pytal sie rowniez o dmc samochodu proszac o podanie wartosci z konkretnej rubryki z dowodu rej. (moj ma akurat 3300) wiec ja bym radzil jednak na to uwazac. Sadze ze nie odmowia uslugi jak cos bedzie nie tak, ale kaza sobie doplacic. Tak na marginesie mozna z nich korzystac nawet jak sie nie jest u nich ubezpieczonym, maja taka opcje. Oczywiscie to odpowiednio kosztuje.
dziwaczek - 2011-10-01, 20:12

piobar napisał/a:
Tak na marginesie mozna z nich korzystac nawet jak sie nie jest u nich ubezpieczonym, maja taka opcje. Oczywiscie to odpowiednio kosztuje.

Korzystałem z tej usługi kilka lat temu. Przyjechał "warsztat na kołach" Pan pogrzebał niestety nie udało mu się usunąć usterki (potem wyszło ze poleciała cewka zapłonowa i komputer silnika przy okazji także - ford focus). Zaproponował ze może podchować do domu lub warsztatu, nieskorzytałem. Usługa nic ie kosztowała. Zasad samochód nie uruchomiony - wiec nic się nie należy.

Michal - 2011-10-02, 22:12

ADAC plus. :spoko choc jak mialem awarie we francji to sam ja naprawilem.
matro - 2011-10-03, 17:42

piobar napisał/a:
Mam ubezpieczenie w Starter24. ....DMC3300.... Oczywiście to odpowiednio kosztuje.

Na wszystkich chętnych kamperowiczów do ubezpieczenia się teraz w Starter24 czeka nie miła niespodzianka... Owe DMC (pole F2) które teraz nie może być większe niż 2599kg - mój ma 3100 więc odpada na całej linii... mam tam ubezpieczone T4 oraz wcześniej T3westfalie ( T3 zbyłem - nadwyżkę wypłacili bez problemu) ...tyle, że jak ubezpieczałem T3 (sierpień'11) to mieli jeszcze wówczas opcję dla kamperów- traktowany jak osobowy do DMC 3390kg.
Chciałem wykupić Startera na Ducato, jak widać z powyższego nie da rady. :roll:

piobar - 2011-10-03, 18:56

Nie rozumiem cos tego cennika, czy to sformułowanie w ich aktualanej ofercie: "brak pakietów, ceny wg. cennika" dla sam. powyzej 2.6t oznacza ze trzeba placic wg. tam prezentowanego cennika za kazda usluge?? brak zryczaltowanej oplaty rocznej? czy zdrozalo do 380zl/rok ?

http://www.starter24.pl/o...comfort,22.html

Kurcze, najpierw PZU sie wycofalo z kempingowych, teraz Starter drozeje masakrycznie, chyba to jakis trend :(

matro - 2011-10-03, 20:10

Zamówiłem bezpłatną rozmowę z ich infolinią... dowiedziałem się, że na specjalnym spotkaniu szefostwo firmy postanowiło się wycofać z napraw aut powyżej 2,6 tony dlatego że największe roszczenia mają na dużych busach, które wożą większą liczbę osób i które jeżdżą nonstop (zapewne chodzi o prywatne firmy przewozowe :roll: ) niestety, jak to określił konsultant, pojazdy kempingowe dostały się tu do wspólnego koszyka razem z tymi busami... być może szefostwo "doceni" nas za kilka miesięcy :lol: czyli w sam raz na nowy sezon :lol: :spoko
...z ploteczek jednak jakie jeszcze usłyszałem (od znajomego multiagenta ) - to fakt rozesłania po wszelkiej maści agencjach ubezpieczeniowych zakazu sprzedawania Starterowskich polis... ponoć gwarant czyli Benefia musi wyjaśnić jakąś zagwozdkę prawną...

...a prawda zazwyczaj leży gdzieś po środku... sami powiedzcie czy 99zł za z holowanie auta dajmy na to z Zakopanego do Gdańska , nie jest ceną atrakcyjną na tyle by samemu wykręcić sobie wał korbowy :lol: ... nie będę się wypowiadał już o ofercie za 199zł bo kto ją czytał to wie o co kaman :bajer

...za to co oferował/oferuje ??? Starter24 jestem w stanie zapłacić nawet kilkaset złotych nie mówiąc już o 99zł.

...doceni ktoś mój trud? :haha: :lol: :spoko

matro - 2011-11-30, 22:08

Historia Starter24 ciąg dalszy...
...do właścicieli polis w Starter24, którzy korzystali z usług mobilnych agentów ;) wysłano listy w celu weryfikacji wykonanej usługi ... uwaga! odpowiedź jest wymagana pod rygorem zakwalifikowania kolejnych napraw jako powtarzających się :lol:
...oj coś czuję, że Benefia źle oceniła ryzyko i wdraża program oszczędnościowy.

lordziktom - 2014-08-23, 21:23

Witam, dawno nie byłem widoczny na forum, ale ostatnie przygody, które mnie spotkały w Chorwacji przekonały mnie że bez Assistanse nie ma co wyjeżdżać na urlop. Zastrzegam że nie jest żadna reklama , a więc do rzeczy. Po 10 dniach pobytu na campingu , chciałem zmienić parcelę i gdy uruchomiłem auto zaraz mi gasło , ale jakoś udało mi się autem przejechać na inne miejsce .Nie dawało mi to spokoju i ponownie chciałem uruchomić auto a tu klapa. Po kilku próbach auto nie pali . Zacząłem się denerwować, zadzwoniłem na telefon alarmowy ADACA w Zagrzebiu i po godzinie na miejscu była już laweta z mechanikiem, który powiedział, że muszą auto podpiąć pod komputer i wtedy będzie wiadomo co się stało. Po następnych 2 godzinach dostaję telefon, że auto muszą zawieź na Słowenię do Kopra, bo tam jest najbliższy serwis forda. Po następnych 2 godzinach dzwonią, że poszła pompa paliwa i będzie to kosztować około 600 euro, potrwa to 3 dni i czy ja się na to zgadzam.
Nie było innej opcji , przecież do Polski muszę jakoś wrócić. Na czas naprawy ADAC zagwarantował mi bardzo porządny hotel z pełnym wyżywieniem. Po trzech beztroskich dniach dzwonią i mówią że naprawa potrwa jeszcze dwa dni a koszt wzrósł do 2500 euro na co się nie zgodziłem. W tej sytuacji ADAC zaproponował nam przelot do Polski i transport auta do kraju. Zarezerwowano nam loty: pierwszy z Puli do Frankfurtu, drugi do Krakowa. Po trzech tygodniach auto również dotarło na miejsce. Przy tej okazji chciałem podziękować panu Maciejowi Biernatowi za udzieloną fachową i skuteczną pomoc w kontaktach z centralą Adac w Monachium i za to, ze kiedyś polecił mi tę firmę. Nie chcę nawet myśleć, co by było, gdybym nie miał ubezpieczenia ADAC +. Pozdrawiam pana Macieja i wszystkich członków Camperteam . Piotr Mazur :spoko

SlawekEwa - 2014-08-24, 07:43

Gdzie ja ten tekst już raz czytałem? :bajer
kimtop - 2014-08-24, 08:16

Napisz coś więcej.Czy poniosłeś jakieś dodatkowe koszty za holowanie,hotel,powrót do domu.
Co konkretnie padło w aucie i ile kosztuje naprawa w kraju.

lordziktom - 2014-08-24, 08:33

Witam, odnośnie auta to jeszcze dokładnie nic nie wiem bo stoi u mechanika a jutro mają ]sie nim zająć . Co do kosztów hotelu, lotu dla trzech osób do domu, transportu auta moim zadaniem było tylko złożeniem podpisu. Nawet bagaż który został na kampingu został zawieziony do auta na Słowenię, a było tego sporo- trzy rowery, stoły ,leżaki, lodówka, namiot i wiele innych.....pozdrawiam PM
@ndrzej - 2014-08-24, 08:41

Ciekawe, jak by to było w przypadku starszego kampera, którego wartość (nie rynkowa ale wg ADAC) byłaby niższa od holowania do Polski oraz innych usług...? :chytry
lordziktom - 2014-08-24, 08:48

Auto i jego wiek nie ma znaczenie, ubezpieczenie obejmuje osobę na którą jest polisa oraz pasażerów i nie musi to być twój pojazd
grzegorzalex - 2014-08-24, 09:45

A gdzie takie ubezpieczenie kupić. Z tego co czytałem, to na holowanie jest limit km.
lordziktom - 2014-08-24, 10:08

Jeżeli godzisz sie na naprawę to oni mają na to 3 dni, jeżeli w tych dniach auta nie naprawią to holowanie do miejsca zamieszkania masz gratis i to bez żadnych limitów :spoko
kimtop - 2014-08-24, 10:13

grzegorz1969 napisał/a:
A gdzie takie ubezpieczenie kupić

Tu masz kontakt http://jazdawde.pl/portal.php

grzegorzalex - 2014-08-24, 10:46

kimtop napisał/a:
grzegorz1969 napisał/a:
A gdzie takie ubezpieczenie kupić

Tu masz kontakt http://jazdawde.pl/portal.php

dziękuje za informacje już wypełniłem formularz

@ndrzej - 2014-08-24, 12:43

lordziktom napisał/a:
Auto i jego wiek nie ma znaczenie, ubezpieczenie obejmuje osobę na którą jest polisa oraz pasażerów i nie musi to być twój pojazd

Masz rację - pod jednym wszakże warunkiem:
(cytuję regulamin ADAC Plus tłumaczony przez p. Maćka Bienerta):

Par. 30 Transport uszkodzonego pojazdu możliwy jest:

pkt 1. Jeżeli ubezpieczony pojazd na terenie Europy ulegnie unieruchomieniu z powodu uszkodzenia, wypadku lub kolizji ale:

b/ nie ma szkody całkowitej (gdy koszty naprawy w Niemczech przewyższają wartość pojazdu) Koszty takie wylicza się za pomocą systemu komputerowego;

oraz

par. 25 Holowanie

Jeżeli pojazd uległ uszkodzeniu, kolizji, wypadkowi lub został odnaleziony po kradzieży i dalsza jazda nim nie jest możliwa, ADAC organizuje i pokrywa koszty transportu pojazdu pomocą drogową, osób i bagażu do 200 euro. Jeżeli jednoczesne przewiezienie samochodu, osób i bagażu nie jest możliwe, ADAC organizuje dodatkowy transport i pokrywa jego koszty również do kwoty 200 euro.

Informacje takie mam sprzed trzech lat. Może zmieniło się coś w tej kwestii przez ten czas. A może są inne paragrafy tych przepisów do których nie dotarłem. Bo wg mnie te kwotowe ograniczenia nie zapewniają holowania kampera, przewożenia bagażu i osób z Chorwacji do Polski. :(

Neno - 2014-08-26, 00:38

Ja właśnie stoję przed wyborem takiego ubezpieczenia (na osobę, na Europę) i zastanawiam się nad PZMot i ADAC.
Ktoś może coś podpowiedzieć ?

Bronek - 2014-08-26, 05:45

Kupiłem PZMot pakiet vip z zagranicznym ok370pln. Można sam pakiet z minimum to ok 80 zl wziąłem Vip bo przyda się...lepiej nie.....na później w kraju.
Ale jak kupowałem dodat zdrowotny. Skusiłem się na Grupę Europa. Dodawała też Assistance. Cena za wszystko z psem (wet) ok 380 .

Neno - 2014-08-27, 02:01

Ja wczoraj kombinowałem z ADAC ale niestety mają tylko do 3,5tony ;(
Ja szukam czegoś dla DMC 3500 + przyczepa. Dziś będzie atak na PZMot i jego SOS - , niestety podejrzewam, że będzie podobnie ;(

Pawcio - 2014-08-27, 07:29

Neno napisał/a:
Ja wczoraj kombinowałem z ADAC ale niestety mają tylko do 3,5tony ;(
Ja szukam czegoś dla DMC 3500 + przyczepa. Dziś będzie atak na PZMot i jego SOS - , niestety podejrzewam, że będzie podobnie ;(

PZMOT również ma ograniczenie do 3,5 tony. Problem jest również z pojazdami z wpisem 'ciężarowy' w dowodzie rejestracyjnym .
Więcej szczegółów znajdziesz w bliźniaczym temacie -> http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=18554

Neno - 2014-08-27, 18:29

Dzięki, czytałem ten temat, jednak dobrej rady na asisstance na skład auto = przyczepa nie ma tam ;(
Trzeba będzie podzwonić lub skoczyć do agenta ;)

lordziktom - 2014-09-05, 11:31

Witam, camper naprawiony,koszt naprawy 400zł, dziwie się że słoweńcy nie dali rady,
a zepsuła się mała elektryczna pompeczka przy filtrze paliwa. :spoko :spoko :spoko

Banan - 2014-09-05, 11:53

Neno napisał/a:
Dzięki, czytałem ten temat, jednak dobrej rady na asisstance na skład auto = przyczepa nie ma tam ;(
Trzeba będzie podzwonić lub skoczyć do agenta ;)

Obawiam się, że na taki skład nie znajdziesz.
To są dwa różne pojazdy i ubezpieczenie będziesz musiał wykupić osobno na każdy z nich.
:spoko

Przykład tzw TIRów: opłaty robi się na ciągnik siodłowy i osobno na naczepę...

U Ciebie jest podobnie.

koko - 2014-09-05, 19:35

ADAC dla campera DMC 7,5 T
Banan - 2014-09-06, 11:39

Koko, ale tu jeszcze zacepka do tego
koko - 2014-09-06, 16:32

Asistans z ADAC nie przypisany jest do pojazdu ale do osoby. zapytajcie Bernatów
PiotrES - 2014-09-26, 22:55

Banan napisał/a:
Koko, ale tu jeszcze zacepka do tego

Tu jest opisane co ADAC ubezpiecza a czego nie .
O przyczepkach też jest napisane.

ale tłumaczyć musi każdy sam sobie.
ja nie znam DE na tyle dobrze aby na 100% dobrze to przetłumaczyć .

O pojazdach pow.3,5 T też jest wzmianka.

ADAC Pannen- und Unfallhilfe für ADAC Mitglieder
Stand: 01.01.2014
1.
Wann beginnt und endet die ADAC Mitgliedschaft?
a)
Die ADAC Mitgliedschaft beginnt im Monat des Eingangs und der Annahme
des Mitgliedschaftsantrags, sofern nicht ein folgender
Monat ausdrücklich
vereinbart ist.
b)
Die Kündigung der ADAC Mitgliedschaft kann nur schriftlich und nur zum
Schluss der Beitragsperiode mit vierteljährlicher Frist erfolgen.
2.
Wann beginnt und endet der Leistungsanspruch und wann muss
der Beitrag bezahlt werden?
a)
Der Leistungsanspruch beginnt um 0.00 Uhr am Tag nach Eingang des
Mitgliedschafts
antrags, wenn die Annahme tatsächlich erfolgt und kein
späterer Beginn der Mitgliedschaft vereinbart wurde. Wurde ein späterer
Beginn der
Mitgliedschaft vereinbart, beginnt der Leistungsanspruch um
0.00 Uhr am 1. des vereinbarten Monats. Zudem muss der erste Beitrag
rechtzeitig bezahlt werden. Der erste Beitrag ist rechtzeitig bezahlt, wenn

der Beitrag sofort bei Abschluss der Mitgliedschaft bezahlt wird;

bei einer Banküberweisung der Beitrag innerhalb der in der Rechnung
genannten Frist bei uns eingegangen ist;

im Lastschriftverfahren die Lastschrift von der Bank eingelöst wird.
Bei nachträglicher Zahlung beginnt der Leistungsanspruch erst ab Eingang
des Beitrags bei uns, es sei denn, das ADAC Mitglied hat die verspätete
Zahlung nicht zu vertreten.
b)
Die Folgebeiträge sind im Voraus zu zahlen und jeweils am 1. des Monats
fällig, in dem ein neues Beitragsjahr beginnt. Für Schadensfälle, die nach
der in einer Mahnung genannten Frist eintreten, besteht kein Leistungsan
-
spruch, wenn der Beitrag nicht gezahlt ist. Spätere
Beitragszahlungen füh
-
ren nicht zu rückwirkendem Schutz.
c)
Mit dem Ende der ADAC Mitgliedschaft endet auch der Leistungsanspruch.
3.
Welche Leistungen erhält das ADAC Mitglied nach Panne und Unfall
in Deutschland?
Eine Panne liegt bei einem Brems-, Betriebs- oder Bruchschaden vor. Ein Un
-
fall liegt vor, wenn ein Ereignis unmittelbar von außen plötzlich mit mecha
-
nischer
Gewalt auf das Fahrzeug ein
gewirkt hat.
a)
Pannen- oder Unfallhilfe
(ab der Haustüre):
Ein geschütztes Fahrzeug ist aufgrund einer Panne oder eines Unfalls in
Deutschland nicht mehr technisch fahrbereit.
Wir helfen am Schadenort durch einen ADAC
Straßenwachtfahrer oder bis
zu
einem Betrag von 300,– € (einschließlich An- und Abfahrt sowie der mitge
-
führten Kleinmaterialien) durch einen ADAC Vertragspartner, um die technische
Fahrbereitschaft wiederherzustellen.
b)
Abschleppen
(ab der Haustüre):
Deutschland nicht mehr technisch fahrbereit.
Wir schleppen das Fahrzeug bis zu einem Betrag von 300,– € durch einen
ADAC Vertragspartner unmittelbar vom Schadenort bis zur nächsten geeig
-
neten Werkstatt oder zu einem gewünschten, in gleicher Entfernung liegenden
Ort. Notwen
dige Sicherungs- und Einstellkosten werden von uns übernommen.
Zusätzlich transportieren wir Gepäck und Ladung durch einen ADAC Vertrags
-
partner bis zu einem Betrag von 300,– €, wenn ein Transport zusammen mit
dem Fahrzeug nicht möglich ist. Tiere und gewerblich beförderte Waren werden
nicht transportiert.
c)
Bergung:
Deutschland von der Straße abgekommen und kann nur unter besonderem
technischen Aufwand zum Abschleppen oder zur Weiterfahrt bereitgestellt
werden.
Wir bergen das Fahrzeug einschließlich Gepäck und Ladung – nicht jedoch
Tiere und gewerblich beförderte Waren – durch einen ADAC Vertragspartner. Die
Leistung wird in unbegrenzter Höhe gewährt.
4.
Welche Fahrzeuge sind geschützt?
a)
Geschützt sind nichtzulassungspflichtige sowie zugelassene Kraftfahrzeuge,
die vom ADAC Mitglied zum Zeitpunkt des Schadens mit einer gültigen Fahr
-
erlaubnis alleinverantwortlich geführt werden oder unmittelbar gestartet
werden sollen. Zudem muss das Fahrzeug in Deutschland wegen einer
Panne oder eines Unfalls auf einer öffentlichen Straße einschließlich der
von dort unmittelbar zugänglichen (auch privaten) Garagen- und Parkplätze
liegen geblieben und der Schadenort mit Hilfsfahrzeugen erreichbar sein.
b)
Geschützt ist der mitgeführte Anhänger, sofern er nicht mehr als eine Achse
hat. Zwei Achsen mit einem Abstand von weniger als 1 m gelten als eine
Achse. Ein Leistungsanspruch besteht aber nur einmal für das Gespann
(Fahrzeug mit
mitgeführtem Anhänger) insgesamt.
c)
Das Fahrzeug darf nach Bauart und Einrichtung zur Beförderung von Per
-
sonen nicht mehr als 9 Sitzplätze (einschließlich des Platzes für den Fahrer)
haben und

eine Gesamtbreite von 2,55 m,

eine Gesamtlänge von 10 m,

eine Höhe von 3 m sowie

eine zulässige Gesamtmasse von 3.500 kg nicht überschreiten.
Auch für den mitgeführten Anhänger gelten die angegebenen Maße. Alle
angegebenen Maße gelten einschließlich der Ladung.
d)
Darüber hinaus sind in der Zulassungsbescheinigung I eingetragene Wohn
-
mobile geschützt bis zu

einer Höhe von 3,20 m einschließlich
Ladung und

einer zulässigen Gesamtmasse von 7.500 kg.
e)
Nicht geschützt sind Schrottfahrzeuge, polizeilich beschlagnahmte/sicher
-
gestellte Fahrzeuge oder deren Ladung, Fahrzeuge bei gewerbsmäßigen
Personenbeförderungen außer Taxis, Fahrzeuge bei Probe- und Überfüh
-
rungsfahrten (rote Händler-Kennzeichen zur wiederkehrenden Verwendung)

Cykada - 2014-09-26, 23:07

jak dla mnie nie opłaca sie
PiotrES - 2014-09-27, 10:13

mobili napisał/a:
jak dla mnie nie opłaca sie

Nie opłaca się ?

Jeżeli jeździsz tylko po Polsce to tak.
Ale jak po Europie to sprawa wygląda całkiem inaczej.
proponował bym abyś wszedł na stronę ADAC i dokładnie zapoznał się z ich ofertą w ramach członkowstwa w klubie i z dodatkowymi ofertami .
np . karta telefoniczna z której dzwonisz za darmo do ADAC .

ja sobie nie wyobrażam jazdy po europie bez ich pełnej polisy .
Ja mogę nie miec kólka zapasowego , żadnych narzedzi w samochodzie ale ADAC jest obowiązkowe.
nawet jak mi kluczyki od auta zginą to mi doślą z domu nowe.
Byłem członkiem ADAC przez wiele lat . I miałem tylko podstawową składkę a i tak byłem zadowolony z ich oferty.
Do tego w cenie była i jest do dzisiaj darmowa , dość gruba gazeta chyba 6 wydań w roku . Co roku dostawałem gratis mapę Niemiec . A za bardzo fajną cenę kupiłem sobie abonament telefoniczny w bd. cenie z wieloma dodatkami których nie oferowali inni operatorzy.
ADAC to nie tylko członkowsto i polisa .
To jest jeszcze masa innych dodatków które ADAC oferuje swoim członkom w trakcie roku.

na prawdę polecam wejść na ich stronę i dokładnie poczytać .
ja przez kilka lat zrobiłem sobie przerwę od dalekich podróży . Ale teraz wracm do nich i pierwsze co robie to odnawiam moje członkowstwo w ADAC i to z polisą MAX , w wersji dla 2 osób .
czyli kierowca i pasażer.

Bronek - 2019-07-23, 14:09
Temat postu: Pzmot assistance.pzm.pl
Nowa Oferta się pojawiła.

Mam tam pakiet Vip do 20 września i dodatkowo zaproponowali i ja popieram bom patriota...... Naiwny :mrgreen:

A wszystko tu https://assistance.pzm.pl/
Są opcje okresowe i całoroczne :!:

I można pogadać na czacie i popytać itd
Ja się skusiłem. Wysłałem maila, a co mi tam, nie palę, to mnie stać. :roll:

Edit : dostałem maila z zapytaniem od kiedy na być aktywny ten pakiet? I z przypomnieniem o 14sto dniowej karencji, po zaksięgowaniu wpłaty. Tak mają i trudno :spoko

Bronek - 2019-07-25, 14:11

Kupiłem na rok.
Polisa działa :W Unii Europejskiei , jak również na terytorium Albanii, Andory, Białorusi,
Czarnogóry, Bośni i Hercegowiny, Islandii, Kosowa, Liechtensteinu,
Macedonii, Monako, Norwegii, San Marino, Serbii, Szwajcarii, Turcji (w
części europejskiej), Ukrainy lub Watykanu.

salek - 2019-07-26, 12:33

Też już mam :) Zawsze to wyjazd trochę spokojniejszy.
Bronek - 2019-07-26, 12:51

Ja ponoć mam jeszcze Fiatowski Assistance, bo to nowe auto i do tego w Warcie gdzie AC I OC, na kampera ale tak z rozpędu...
salek - 2019-07-26, 12:55

Bronek napisał/a:
Ja ponoć mam jeszcze Fiatowski Assistance, bo to nowe auto i do tego w Warcie gdzie AC I OC, na kampera ale tak z rozpędu...

PZM podholuje Cię 1000 km, fiat z 200, Warta z 200, możesz jechać trochę dalej ;)

Bronek - 2019-07-26, 13:00

Nie głupie to..... Dorzucę trochę własnej kieszeni i Europa stoi otworem :dupa
Kris44 - 2019-07-26, 15:36

A czy ten 1000 km.w pakiecie vip to tylko na terenie Polski.I to przysługuje tylko raz w roku.
jsaluga - 2019-07-26, 19:08

Kris44 napisał/a:
A czy ten 1000 km.w pakiecie vip to tylko na terenie Polski.I to przysługuje tylko raz w roku.

Coo, po Polsce 1000km?, to w kółko będą wozić?

eler1 - 2019-07-26, 19:17

Kris44 napisał/a:
Pakiet VIP to jest co innego niż dodatek "Pakiet Holowanie 1000km" to opcja dodatkowa np.do pakietu VIP lup podstawowego
"
Pakiet Holowanie 1000 km (ochroną assistance mogą być objęte samochody osobowe o d.m.c do 3,5t., zarejestrowane do przewozu max 7 osób, kampery oraz motocykle - bez limitu wieku):
Holowanie

Wariant na dni, minimum 10 dni:
5zł/dzień - Polska i Europa
Wariant całoroczny:
215zł/rok - Polska i Europa

Należy pamiętać o tym, że rozpoczęcie okresu obowiązywania ochrony dla pakietu Holowanie 1000 km nie może nastąpić wcześniej niż 14 dni od daty zaksięgowania Państwa wpłaty na naszym koncie (OWU §19, pkt 5)."

Bronek - 2019-07-26, 19:56

napisałem 2x no może, trzeba 3x Przepraszam :gwm
Jak nic wojna musi być, Ci zainteresowani kto strzela wyglądają z okopów.

Naprawdę pora umierać a ja nie palę. :?

pala - 2019-07-27, 00:15

Dobry wieczór :)

Koledzy/koleżanki, wybieram się do Gruzji przez Turcję. Moje ubezpieczenie assistance działa na terenie Europy, po przejechaniu do cześci Azjatyckiej niestety już nie. Czy orientuje się ktoś z Was na temat ubezpieczenia assistance w tamtych rejonach?