| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Dodatkowy wentylator lodówki
szuwarek - 2011-07-11, 20:23 Temat postu: Dodatkowy wentylator lodówki Mam zamontowany przez poprzedniego właściciela zestaw dwóch dodatkowych wentylatorów lodówki. Nazywa się to " Tornado Bedienteil P 292 ". Niestety nie mam do tego instrukcji obsługi. Wiem, że można ustawić na automatyczne włączanie po przekroczeniu pewnej temp. lub sterować tym ręcznie ale nie wiem jak to robić. Może ktoś z Kolegów ma ten temat opanowany mógłby mi udzielić informacji. Załączam zdjęcie panela do sterowania.
szuwarek - 2011-07-11, 20:41
Niestety zdjęcie się nie załączyło bo było przekopiowane z katalogu do Worda. Zobaczyć to można w katalogach większości firm , np. Reimo str 512
darboch - 2011-07-12, 08:34
Chodziło Ci o to ?
Całkiem ciekawa cena jeśli chodzi o wentylator i sterowanie--> 42euro
http://www.campingshop-24...ter-tornado.php
Skorpion - 2011-07-12, 10:15
Ja zamontowalem wentylatorki od naszego klubowego kolegi prezesuu i dzialaja wspaniale
darboch - 2011-07-12, 12:04
| Skorpion napisał/a: | | Ja zamontowalem wentylatorki od naszego klubowego kolegi prezesuu i dzialaja wspaniale |
a ja kilkukrotnie pisałem do prezesuu w tej sprawie i do dziś nie doczekałem sie odpowiedzi
Skorpion - 2011-07-12, 12:07
Sprobuj zadzwonic albo skontaktuj sie z Januszem powinien pomoc w kontakcie z Jackiem
dziwaczek - 2011-07-12, 13:08
Ja napisałem PM do prezesu i od razu dostałem odpowiedz. Wentylatorki zostały zamówione tego samego dnia. Niedługo pewno poczta przyniesie i potem pozostaje montarz.
MAWI - 2011-07-12, 15:23
Potwierdzam opinię kolegów.Kontakt z Jackiem na PW.Działają super POLECAM.
szuwarek - 2011-07-12, 20:54
Dziękuję darboch za wklrjenie zdjęć. Właśnie o taki panel chodzi. Rozwinęła się dyskusja o wentylatorach ale może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie ???
Skorpion - 2011-07-12, 21:16
szuwarek, jezeli w instalacji wentylatorkow jest czujnik tep. powinienbyc umieszczony w radiatorze i to on automatycznie reguluje wlaczeni i wylacenie wentylatorow,ale moze rowniez i sam wlaczac poprzez wcisniecie klawisza, tak mam ja zamontowane .Zadnych pokretel ustawienia temp. nie mam albo automat albo recznie
szuwarek - 2011-07-18, 12:59
Dziękuję Skorpion za konstruktywne podejście do zagadnienia. Sprawdziłem i nie znalazłem niczego co by mogło być czujnikiem temp. na radiatorze. Wobec tego zostaje mi ręczne uruchamianie wentylatorów i domyślam się, że do tego służy klawisz w pozycji M (bo A to chyba automat). Świeci się wtedy czerwona dioda. Czy te dodatkowe wentylatory powinny wdmuchiwać na radiator powietrze z zewnątrz czy wyciągać z jego okolicy gorące powietrze. Jednym słowem chodzi mi o prawidłowy kierunek ich kręcenia.
A przy okazji pragnę dodać, że wierzę w skuteczność konstrukcji Jacka ale dokąd będzie działało to co mam to przy tym zostanę.
Skorpion - 2011-07-18, 13:10
Wentylatorki powinny wyciagac powietrze gorace na zewnatrz z gornej kratki ,mozesz drugi komplet wentylatorkow zamontowac w dolnej kratce by wpychaly powietrze bedzie dobry przeplyw powietrza i ladowka powinna lepiej sie schladzac
donald - 2011-07-18, 15:19
A nie jest tak przypadkiem, że te kratki są obliczone na jakąs daną ilosc powietrza?? a jak wiatraczkiem to zakłoci sie to moze być inny płomien i mozliwe jakieś nieszczescie.....
Skorpion - 2011-07-18, 15:24
Sam plomien jest w innym miejscu kratki sa tylko do chlodzenia radiatora i wentylatrki nic niemoga popsuc a tymbardziej zdmuchnac polomienia tak mi sie wydaje ale to tylko moja sugestia hi
Dembomen - 2011-07-18, 15:25
Hej!
| donald napisał/a: | A nie jest tak przypadkiem, że te kratki są obliczone na jakąs daną ilosc powietrza?? a jak wiatraczkiem to zakłoci sie to moze być inny płomien i mozliwe jakieś nieszczescie..... |
donald a Ty jakieś moce masz że wszystko czarno widzisz
Hej!
airgaston - 2011-07-18, 15:30
Donald ale po to właśnie są te wentylatorki. Włączasz, rozdmuchujesz gaz potem włączasz iskrownik lodówki i masz rozrywkę
P.S. Jako spadkobierca Martesa oświadczam że wentylatorki osobiście montowane przez Prezesuuu jako wersja przedprodukcyjna dalej działaja świetnie, nic nie było zmieniane, zachowane są nawet linie papilarne Jacka, a browar sukcesywnie ładowany do lodówki w dość szybkim czasie osiąga właściwą temperaturę i jest spożywany regularnie podczas remontu Ludwika
donald - 2011-07-18, 15:43
| Dembomen napisał/a: | Hej!
| donald napisał/a: | A nie jest tak przypadkiem, że te kratki są obliczone na jakąs daną ilosc powietrza?? a jak wiatraczkiem to zakłoci sie to moze być inny płomien i mozliwe jakieś nieszczescie..... |
Hej! |
Mam nadzieje że zadnych takich mocy nie posiadam...ale tam gdzie ogien i gaz, to ja wole być ostrozny....
Jarek, czyli sugerujesz ze można by sobie powiekszyć eksplozją kamperka.... nono rozwojowa sprawa
Dziabong - 2011-07-18, 16:21
| donald napisał/a: | | Dembomen napisał/a: | Hej!
Hej! |
Mam nadzieje że zadnych takich mocy nie posiadam...ale tam gdzie ogien i gaz, to ja wole być ostrozny....
Jarek, czyli sugerujesz ze można by sobie powiekszyć eksplozją kamperka.... nono rozwojowa sprawa |
Co Ty, to jak będziesz mieszkać w kamperze?
donald - 2011-07-18, 22:15
Jak to jak....jak do tej pory....
YAN - 2012-05-29, 07:34
Odświeżę temat - czy ktoś z kolegów używa tego produktu -jakieś opinie.
http://www.go-market.pl/N...o,,products.xml
Z @prezesuu kontakt jest raczej utrudniony czekam już 6 m-cy na jego produkt i jakość dojść nie może.
Miniuszek - 2012-05-29, 10:33
| jans napisał/a: | | Z @prezesuu kontakt jest raczej utrudniony czekam już 6 m-cy na jego produkt i jakość dojść nie może. |
Co TY mowisz ja wykonalem 1 telefon i po 2 czy 3 dniach wiatraczki byly w domu. Jeszcze nie zamontowalem bo mnie tam nie ma Jak zamontuje zaraz dam znac jak dzialaja.
dziwaczek - 2012-05-29, 11:33
| jans napisał/a: | | Z @prezesuu kontakt jest raczej utrudniony czekam już 6 m-cy na jego produkt i jakość dojść nie może. |
Ja dostałem wiatraczki po kilku dniach, bez żadnego problemu.
YAN - 2012-05-29, 16:22
Sugerujecie że piszę nie prawdę.
martini44 - 2012-05-29, 16:28
i ja dostałem po paru dniach a na dodatek pomoc mailową w odpowiedziach na moje głupie pytania....
YAN - 2012-05-29, 16:49
Wniosek jest taki że działa wybiórczo i wybiera takich co zadają głupie pytania.
Moje pytanie dotyczyło sprzętu który wskazałem a uwaga o terminowości @ prezesuu miała na celu żeby nie pisać o jego "wynalazku" a uzyskać odpowiedz na moje zapytanie. Temat do którego sie podłączyłem na początku podobnie został rozmyty .
JaroW - 2012-05-29, 17:15 Temat postu: Dodatkowy wentylator lodówki Witam
Panowie mam te wentylatorki od kolegi Prezesuu ...
są super i jak napisał kolega wcześniej maja za zadanie wyciagać gorące powietrze znad radiatora lodówki . Po załączeniu lodówki nie działają od razu tylko dopiero wtedy gdy będzie odp. temperatura radiatora . Więc nie ma mowy o jakiś wybuchach przy zapalaniu iskrownika.Wraz ze wzrostem temp. włączają się kolejne wiatraczki bo działa tyrystor który jest w komplecie z wiatraczkami Prezesuu.
PS. proszę o umieszczanie czujnika tyrystorowego zaraz najbliżej najcieplejszego miejsca w RADIATORZE .Po prostu wciskasz między szczebelki radiatorka odp. ciepło.
acha i jeszcze jedno wentylatorki mają wyciagać gorące powietrze a nie rozdmuchiwać do wewnątrz.
Pozdrawiam.
YAN - 2012-05-29, 18:17
Urządzenie do którego podałem link nie ma czujnika który mogę wepchnąć w najcieplejsze miejsce a ma opcje automat i na urządzeniu jest napisane 50 stopni +- 10 stopni więc czujnik tyrystorowy mu8si gdzieś być stąd moje pytanie czy ktoś ma takie urządzenie jak to o które pytam i jak ono działa iczy się sprawdza.
Yans - 2012-05-29, 19:18
| jans napisał/a: | | Wniosek jest taki że działa wybiórczo i wybiera takich co zadają głupie pytania. | Może jest tak ,że Jacek kilka miesięcy temu wysłał Yansowi wiatraczki , bo tak było, a teraz prosi o to samo jans i zwyczajnie mu się pomyliło... . Może myśli ,że jajka sobie z niego robię.... Jak chcesz kolego , to zapytam go o to... Bo nasze nicki już wielu wprowadzało w błąd.. Na zlotach mam często pytania o jakiegoś Trafika, którego na oczy nie widziałem... Pozdrawiam
YAN - 2012-05-29, 20:12
Nie dziękuje myślę że nasza korespondencja na PW była zrozumiała.
Moje pytanie jest nie aktualne już sobie poradziłem z wątpliwościami technicznymi.
Z mojej strony zamykam temat.
Była gdzieś możliwość zmiany nicka -ktoś podpowie.
janusz - 2012-05-29, 20:30
Jeśli masz ochotę zmienić napisz jaki byś chciał i zmienimy.
YAN - 2012-05-29, 20:36
Trafic - zastanowię się bo jest podobny i znowu będzie nie fajnie.
Janusz napiszę na PW
|
|