Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - podłączenie solara

Lutek - 2011-07-12, 10:10
Temat postu: podłączenie solara
Witam serdecznie i prosze o pomoc . Wiem że wielokrotnie poruszano temat baterii słonecznych i ich zamocowania ale nigdzie nie znalazlem sposobu podłączenia.
Kupiłem nieawno 100 W baterię i jest tam pod spodem puszka podłaczeniowa z czterema zaciskami , stwierdzilem ze krańcowe zaciski dają na wyjściu 22V , wewnętrzne 6V , natomiast wewnętrzny i zewnętrzny 14V i tak też podłaczyłem i okazuje sie że źle tak poinormował mnie sprzedawca twierdząc że maja byc zewnetrzne . Zastanawiam sie dlaczego puszka ma dwa dławiki podobnie jak przejściówka dachowa być może trzeba podpiąc cztery zaciski i połaczyc je przy wejsciu do regulatora. Prosze o pomoc kogoś kto ma doąświadczenie w tym temacie . pozdrawiam Piotr

janusz - 2011-07-12, 19:00

Trzeba podłączyć te które dają 22V do regulatora. On zadba o zmniejszenie napięcia do 14V odpowiedniego do ładowania akumulatora. Tylko dwa przewody. Puszka ma dwa dławiki aby można podłączyć np drugi panel równolegle z pierwszym. Do regulatora podłączyć dwa przewody (jeden kabel dwużyłowy) do panela i dwa kabelki (jeden kabel dwużyłowy) do akumulatora lub energobloku, jeżeli energoblok ma odpowiednie zaciski.