|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - ściana+izolacja+ocieplenie
slaw - 2007-01-26, 12:14 Temat postu: ściana+izolacja+ocieplenie Z czego najlepej zrobić ocieplenie ścian? Jakie materiały są najlepsze? Wełna podobno chłonie wodę a styropian czeszczy.
Jakie okna są najlepsze podwójne czy pojedyncze. Co sądzicie o oknach z Niewiadowa?
janusz - 2007-01-26, 12:54 Temat postu: do ocieplenia styropian Większość fabrycznych kamperów i przyczep ma trójwarstwowe ściany.
Od wnętrzu cienka sklejka drewniana, w środku rama drewniana, i styropian a zewnątrz blacha aluminiowa lub laminat epoksydowo szklany. Wszystko to jest sklejone klejem. Poszycie zewnętrzne, aluminiowe lub z żywicy przyklejone jest na całej powierzchni do styropianu, zapobiega to trzeszczeniu i usztywnia cienką aluminiową blachę. Wewnętrzna wykładzina (sklejka) przyklejona jest tylko do drewnianej ramy zabezpiecza to styropian przed kruszeniem przy zmianie temperatury. Przy budowie mojego kampera testowałem robienie ścian wypełnionych pianką poliuretanową taką od obsadzania drzwi. Pianka z puszki taka jednoskładnikowa nie nadaje się bo żeby stwardnieć musi mieć dostęp pary wodnej z powietrza. Pianka utwardza się tylko na brzegach zamkniętej przestrzeni a w środgu zostaje takie nie skrzepnięte galaretowate jądro. Dolną część mojej alkowy ociepliłem pianką dwu składnikowa , w takiej piance spienianie następuje w wyniku rekcji chemicznej i zastyga ona w całej masie ale jest sporo droższa od tej zwykłej.
Myślę że musisz zacząć od dokładnego rozplanowania wnętrza i budowy odpowiedniego stelaża ukrytego we wnętrzu ścian po to żeby później było do czego przykręcić szafki i okna.
Co do okien z Niewiadowa to może nie maja takich nowoczesnych kształtów ale są znacznie tańsze od zachodnich i można kupić części zamienne. Przy fabryce w Niewiadowie jest sklep z częściami. W moim kamperze w alkowie są okna z Niewiadowa. Oczywiście podwójne.
eler1 - 2007-01-26, 20:58
Ja też mam okna z niewiadowa podwójne oraz wiele innych elementów
slaw - 2007-01-26, 22:18
Pdobno daje się jeszcze paroizolację między sklejką a styropianem. to prawda?
Moja ściana ma fabrycznie 2,5 cm, chcę dołożyć styropian ok 2 cm i płytę OSB.
koko - 2007-02-15, 20:45
Musisz grubosc sciany dobrac do Wszystkich urządzen (okna wlewy ramki schowkow itp
wiem ze sa dwie grubosci ale napewno wiecej niz 25
p.s mam okno i luk dachowy szukaj na forum
BoMBowiec - 2007-03-19, 17:13
Ja bym jednak zastosowal welne mineralna zamiast styropianu ze wzgledow chocby na porownanie palnosci styrpianu i welny... Paroizolacja powinna byc i jeszcze szczelina wentylacyjna z doplywem odprowadzeniem, aby sie to tam moglo ladnie przewietrzac.
hubert - 2007-03-19, 20:32
janusz napisał/a: | sklejka drewniana, w środku rama drewniana, i styropian a zewnątrz blacha aluminiowa |
Mój kamper był nieco stuknięty gdy go kupiłem więc poddałem fragment nadwozia renowacji. Konstrukcja jest taka jak Janusz napisał z tą tylko różnicą, że pomiędzy sklejeczką a warstwą aluminium jest pianka poliuretanowa. Wszystkie trzy warstwy (i szkielet oczywiście) są ze sobą mocno sklejone dzięki czemu ściana zyskuje sztywność. Nie ma tam żadnych izolacji itp.
Ponieważ część pianki uległa zniszczeniu, odtworzyłem ją przy użyciu pianki budowlanej do ocieplania domów i przykleiłem klejem poliuretanowym (taki na denaturacie).
Muszę jednak nadmienić, że moje doświadczenia dotyczą pojazdu pełnoletniego (członek Klubu Pełnoletniego Kampera ) więc technologia mogła się trochę rozwinąć.
kaimar - 2007-03-19, 21:28
Sławku zajrzyj sobie tu:
http://www.sk-design.co.uk/
Anglik zrobił sobie już dwa. Bogato zilustrował swoją pracę. Stosował płyty izolacyjne (chyba poliuretan spieniony) z przyklejoną warstwą folii aluminiowej. W Polsce też można juz takie płyty kupić. Zwróć uwagę na osadzenie okien. W ten sposób szerokość osadzenia okna nie limituje grubości ściany. Do klejenia używają wyrobów Sika.
Co do OSB to chyba nie jest dobry pomysł -stosunkowo ciężka i gruba. Lepsza według mnie jest sklejka.
slaw - 2007-05-21, 22:24
Kaimar, dzięki za adres. Pozdrawiam sławek
maciek z - 2007-12-13, 09:17
Mam kolege ktory produkuje gotowe plyty .Twardy styrodur +okleiny. Jest to wyrob niebywale lekki i sztywny. Polecam . http://www.mrp.com.pl/index.php?op=termowarstw
eler1 - 2007-12-13, 10:07
maciek z napisał/a: | Mam kolege ktory produkuje gotowe plyty .Twardy styrodur +okleiny. Jest to wyrob niebywale lekki i sztywny. Polecam . | coś podobnego widziałem w hymer ma konstrukcję bez stelaża tylko z podobnej mocnej płyty i reszta trzymają meble w środku podobno jest to konstrukcja bardzo stabilna i trwał
wmaker - 2007-12-25, 17:05 Temat postu: grubości scian Mam pytanie, proszę o podanie spotykanych grubości i systemów budowy ścian i podłóg, ja mam 33 mm (3 slkejka+27rama drewniana ze styropianem + 3 sklejka+0,5 blacha aluminiowa a`la gęsia skórka).
W nowych konstrukcjach typu sandwicz (j.w.) jakie są okładki izolacji? z zewnątrz jest gładka blacha aluminiowa a od środka?
Jaka jest grubość poszczególnych elementów?
Czy tego typu ściana ma jakieś przetłoczenia wzmacniające sztywność poprzeczną?
Dużo pytań, może ktoś coś wie...
P.S. Dobrych wypraw w Nowym Roku dla wszystkich!!!
MILUŚ - 2008-10-13, 20:55
Witam !!!
Mam pytanie jeśli ocieplacie styropianem to czym uzupełniacie brakujące fragmenty ocieplenia między kawałkami styropianu/ zakamarki jakieś załomy itp./?
Próbowałem dziś pianką montażową i boję się ,że rozpuści mi krawędzie styropianu.
PZDR>MILUŚ
Bim - 2008-10-14, 08:52
MILUŚ napisał/a: | Witam !!!
Mam pytanie jeśli ocieplacie styropianem to czym uzupełniacie brakujące fragmenty ocieplenia między kawałkami styropianu/ zakamarki jakieś załomy itp./?
Próbowałem dziś pianką montażową i boję się ,że rozpuści mi krawędzie styropianu.
PZDR>MILUŚ |
Bez obawy możesz uzupeniać pianą montażową , ale trzeba pamiętać że pianka z węzykiem jak raz zaschnie na butli jest jednorazowa i trudniej się ją dozuje.
proponowąłbym porzyczyć pistolet do piany łatwiej się to wtedy wypełnia i nie wychodzi na zewnątrz tak dużo
Pozdrawiam
gino - 2009-03-23, 22:59
MILUŚ napisał/a: | Witam !!!
PZDR>MILUŚ |
milus...wiem ze budujesz camperka...moze Ci sie przyda cos z tych gadzetow...
http://www.allegro.pl/ite..._do_ducato.html
MILUŚ - 2009-03-24, 12:57
GINO nie tak do końca buduję - przywracam mu funkcjonalność
Znaczy się - robię wnętrze na na swoje potrzeby .
HELMUT - poprzedni właściciel musiał być karakanem lub mieć takowych w załodze,łóżko w tyle miało wymiar 140 x 120 :!:
Przede wszystkim wygłuszam go , przerobiłem szafki ,kończę montować górne składane kojo i grzebie trochę w mechanice. Z poważniejszych rzeczy zostało mi do wymiany przednie okno pod dachem i uszczelnienie nadbudówki bo mi ciurla w jednym miejscu.
GINO - oglądałem to ogłoszenie /na allegro już trochę jest/ sprzęt może i fajny ale dla mnie nie przydatny bo niestety moja żółta łódż podwodna nie jest w wersji maxi.
Ale dziękuję za pamięć - należy Ci się kolejne ale ..........
Chyba będzie trzeba je dopiero w realu na jakimś wtedy może pochwalę się Tobie i innym zainteresowanym swym przerobionym wehikułem
PZDR> MILUŚ
małyb-c - 2009-11-29, 11:39
Witam ,
podnoszę ten temat , żeby nie zakładać nowego . Chodzi mi o izolację ścian kampera z blaszaka (fotki w dziale powitania) . Myślałem już o różnych materiałach , u niemców popularny jest do blaszaków "extrem isolator" jakaś pianka w różnych grubościach , ale cena . Może styropian Tylko jak go dopasować do tych wszystkich przetłoczeń w busie Przeglądałem dział Old camper i trafiłem na Transita "Jarymi" , on go ocieplił wełną zapakowaną w worki foliowe . Czy ktoś jescze spotkał się z taką izolacją kampera i jak ona zdaje egzamin Myślałem o takiej samej gr. 5 cm . Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi
Robert - 2009-11-29, 12:21
Witam.
Jak podpowiedź mogę dodać, że jedna z bardzo znanych firm produkujących autobusy, jeszcze ok. 2 lata temu w taki właśnie sposób ocieplała ściany swoich autobusów. Wełna zapakowana w folię. Zmiana na inny materiał nastąpiła bardziej ze względu na szybkość i wygodę montażu niż na parametry izolacyjne tego rozwiązania.
Kiedyś zastosowałem to w swoim dawnym VW T2 i byłem zadowolony.
Pozdrawiam.
Robert.
maszakow - 2009-11-29, 13:48
POtwierdzam - 2 znanych mi tapicerów samochodowych proponowało mi takie rozwiązanie. wełna do worków - albo owinięta folią pakową stretch. Ja docieplałem samą wełną ale to była moja samodzielna akcja zanim wdepnąłem na fora.
Andrzej 73 - 2009-11-29, 17:57
maszakow napisał/a: | Ja docieplałem samą wełną |
Witam ,
Opakowuje się wełnę w folie , aby nie chłonęła wilgoci , zastosowanie wełny bezpośrednio jak to jest to w Twoim przypadku może mieć skutek negatywny.
Pozdrawiam
maszakow - 2009-11-30, 20:05
tak wiem, muszę owinąć
darciox - 2010-01-22, 16:39
Pare lat temu miałem Renault Trafic blaszaka.Potrzebny był do transport spożywki i chciałem zabespieczyć latem przed upałem,a zimą wiadomo.Bez wielkiej wiedzy padło na wełnę mineralną i plytę pilśniowa.Zdało to egzamin w 100%.Teraz mam zamiar zrobić podobnie,budując kampera.
|
|