Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Panel rozdzielnia elektryczna Camper

Ducaciak - 2011-07-19, 14:27
Temat postu: Panel rozdzielnia elektryczna Camper
witam
mam pytanko czy ktoś z was budował sobie Panel sterowania elektryką?

ja znalazłem cos takiego co prawda do Jachtów ale autor w rozmowie powiedział że przygotuje Panel do campera :
http://allegro.pl/jachtow...1711213114.html

co prawda nie ma tam wielkiej filozofii same przełączniki ale gość który to produkje ceni sobie taki panel na kwotę 250zł.
w skałd wchodzi:
15 przełaczników 12v z bezpiecznikami!
2 gniazda 12V
Amperomierz - tu poprosiłem o tzw tester II akumulatora.

zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.
pozdrawiam

Skorpion - 2011-07-19, 14:40

Nawet ten panel wyglada a jeszcze jak bedzie wyprodukowany pod kamperka
pumbadom - 2011-07-19, 18:44

Witam, może ja też bym się pisał na taki panel musze pomyśleć co bym potrzebował. pozdro

ps. pomysł dobry.

Ducaciak - 2011-07-20, 11:21

witam
przeliczyłem że chyba zrobie go sam
przełącznik kosztuje 2zł x 15 szt =30zł

gniazdo 12v 15zł
Voltomierz 15zł
wiec nie powinno to kosztować mnie wiecej niz 90zł!

kawałek płytki albo pleksi oklejonej - kwestia napisów i mamy rozdzielnik.

Marcin_75 - 2011-07-20, 11:46

Faktycznie można to zrobić samemu, w/g indywidualnych potrzeb. Projektujesz panel w Corelu, dajesz do jakiejkolwiek firmy reklamowej, żeby wydrukowali Ci na folii samoprzylepnej. Wytną Ci też odpowiedni kawałek plexi. Potem główny problem to równe ponawiercanie otworów - szczególnie, że pod włączniki, gniazda, etc. idą spore średnice - 13 - 25 mm, trzeba wiercić dużym wiertłem a potem rozpiłowywać plinikiem. Fajnie jest mieć szybkoobrotową wiertarkę typu Dremel z różnymi końcówkami - dobrze się tym obrabia plastik. Możesz poprosić o wydruk dwóch folii - pierwszą przyklejasz i używasz jako szablon, w razie jak Ci zjedzie wiertło albo pilnik i porysuje, to nie szkoda, bo na koniec ją zrywasz i - po końcowym obrobieniu otworów - przyklejasz ładnie nową.

Generalnie żadnej czarnej magii tu nie ma, potrzebna jest podstawowa wiedza (np. amperomierz podłączamy szeregowo, w odpowiednim miejscu obwodu, voltomierz gdziekolwiek :wyszczerzony: ) a 90% sukcesu to przemyślenie jak chcemy pociągnąć instalację i jak ten prąd rozdzielić.

W swojej kalkulacji zapomniałeś o gniazdach bezpieczników, ale np. gniazdo zapalniczki, takie jak zastosowano w tych panelach, kosztuje 1,50 zł a nie 15, więc z grubsza się zgadza :)

Ducaciak - 2011-07-20, 12:10

witaj
tak właśnie zrobię.
kupiłem już 20 przełączników 12v podświetlane
20 gniazd z bezpiecznikami
pleksi mam białą gładką.
kupiłem też tester akumulatora
oraz główny włącznik na tablicę
narazie koszt 87zł z testerem :)

mysle jeszcze o w łaczniku prostownika podłączonego do II aku.

wszystko schowam do tzw skrznki maskującej [ lub drzwiczki maskujące] aby nie było za bardzo widoczne.
zobaczymy co z tego wyjdzie :)

grunt to Fun z własnej roboty :)

Kocurek - 2011-07-20, 12:32

Witam.
Dołozyłem do swego kamperka dwa paneliki sterujące oświetleniem i wentylacją. Zastosowałem metodę którą kiedyś z braku innych mozliwości matriałowych i technologicznych z powodzeniem stosowało sie przy produkcji jednostkowych urządzeń sterujujących które budowaliśmy. Otóż drukuje się na zwyczajnej drukarce domowej na zwykłej kartce opisy, symbole i potrzbne elementy dekoracyjne a nastepnie przykrywa cienkim poliwęglanem lub pleksą w dowolnym dostepnym kolorze. Ja zastosowałem lekko beżowy - pasuje do wnętrza. Pewnie że płyta wykonana na sicie lub w wersji nadruku jest bardziej profesjonalna, ale w wersji opisanej jest zdecydowanie tańsza i do zrobienia w warunkach domowych. Całość przymocowałem cztrerema wkrętami do konstrukcji szafek. Z doświadczenia podpowiem iż stosowanie właczników widocznych na ofercie Allegro nie jest najlepszym rozwiązaniem. Są wyposażone w dość mocne żarówki 12v które nie dość że pobirają kilka wacików to nagrzewają się. Z trwałością mechaniczną bywa różnie.... raczej polecam właczniki z LEDami. Są trwalsze i oszczędniejsze.

Pozdrawiam.
K.

maszakow - 2011-07-20, 17:28

Ducaciak napisał/a:
witam
wiec nie powinno to kosztować mnie wiecej niz 90zł!
kawałek płytki albo pleksi oklejonej - kwestia napisów i mamy rozdzielnik.

NO tak - Albo dajesz to do zrobienia specowi który daje ci laserowo grawerowaną metalową płytkę po przemysłowym procesie malowania - i składa wszystko za ciebie - albo robisz sam, żeźbiąc folie itp. Ta różnica między 90 a 280 PLN to czas jego pracy, ceny podwykonawców oraz marża - bo przecież żyć trzeba.
Reszta to już kwestia gustu i talentu - Ci co mają jachty za kilkaset tysięcy złotych raczej nie wyrzeźbią sobie panelu bo czas pracy i potencjalne straty z tytułu zajmowania się prywatnymi pierdołami kosztują znacznie więcej, niż zakup takiego panelu. Inna sprawa że pewnie też nie szukają na Allegro :)

lepciak - 2011-07-21, 16:59

Gniazda 12 V użyte w oryginale są niskiej jakości. Podczas lekkich drgań wtyczka wyskakuje już po kilku sekundach gdyż brak sprężynek przytrzymujących wtyczkę. Użyta blacha mosiężna nie jest sprężysta więc styk w gnieździe jest niepewny. Proponuję użyć oryginalne gniazda samochodowe do zapalniczek- są niewiele droższe.
maszakow - 2011-07-21, 19:03

Lepciak, samochodowe też są czułe na wstrząsy. Zamontowałem sobie rozgałęzienie pod półką i stwierdzam że wtyczki zapalniczkowe wyskakują w trakcie jazdy, wibracje robią swoje. Jak znajdę wolny czas to przerobię to na wtyki molexowe bo na dłuższych trasach poprawianie wtyczek co godzina jest męczące.