| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Chorwacja - Chorwacja Campingi
Rover - 2011-07-21, 08:42 Temat postu: Chorwacja Campingi Witam wszystkich.
w drugiej połowie sierpnia wyjezdzamy camperem + dwoma przyczepami do Chorwacji.
Cel - brak celu.
jako ze jedziemy z dziećmi szukamy pobytów na campingach. najlepiej z basenem czy piaszczysta plaża.
zna ktos moze jakies fajne miejsca ?
moze ktos moze doradzic jakies interesujace miejsca na trasie Szczecin - Croatia ?
za wszelkie newsy bede zobowiazany ...
pozdrawiam z deszczowego Szczecina
zibi - 2011-07-21, 09:44
Trochu czasu jeszcze masz więc napisz o bezpłatne materiały na miala: info@chorwacja.home.pl
a otrzymasz między innymi katalog campingów z opisami i zdjęciami
Rover - 2011-07-21, 13:37
dzięki Zibi
andi at - 2011-07-21, 20:27
| Rover napisał/a: | | moze ktos moze doradzic jakies interesujace miejsca na trasie Szczecin - Croatia |
podaj jaka trasa chcecie jechac
Rover - 2011-07-21, 20:36
Szczecin - Monachium - Salzburg - Lubjana - Porec - Split . z powrotem na pewno inna trasa ale nie mam jeszcze wizji.
Filipuszek - 2011-07-22, 00:04
Jak interesuje was wyspa to dla dzieciakow Rab miejscowosc Lopar "SAN MARINO" piaszczysta plaza i bardzo dlugie i plytkie wejscie do morza
Nomad - 2011-07-22, 14:51
Podaj rejon do którego chcesz dojechać w Chorwacji.
Niektóre wyspy owszem teżb są warte polecenia,tylko trzeba pamiętać że promy też kosztują.
Piasek znajdziesz na plaży kempingu w miasteczku Sv.Filip i Jakov za Zadarem,też w m.Omiś.Na Pagu jest kemping gdzie przy brzegu jest kilkumetrowy pas kamieni z wytyczonymi przejściami a potem kilometrami wzdłuż brzegu można brodzić lub pływać (warto zabrać ponton,boję,itp) albo na Riwuerze Makarskiej....
Określ gdzie chcesz być,to wygrzebię Ci jakieś namiary.Chorwację zjechałem wszerz i wzdłuż i zabraknie mi palców by policzyc ile razy.
Robert66 - 2011-07-23, 20:43
Kapitalne baseny dla dzieciaków (i nie tylko) są na Solarisie k/ Sibenika , polecam ,
Andrzej 73 - 2011-07-24, 09:43
| Robert66 napisał/a: | | Kapitalne baseny dla dzieciaków (i nie tylko) są na Solarisie k/ Sibenika , polecam , |
Faktycznie baseny są , ale woda jest w nich morska czyt. słona.Woda wymieniana rotacyjnie przez cały czas bezposrednio z morza. W czerwcu była jaszcze bardzo zimna. Podobno ciepła jest dopiero w sierpniu.
Jesli chodzi o kemping to jest super - naprawdę godny polecenia.
Rover - 2011-07-24, 10:30
Czesc wlasnie mialem zamiar gdzies w okolice sibenika zjechac a wiec juz miejscs zaczynam szukac w solarisie?
Dzieki za info
Nomad - 2011-07-24, 14:57
Cóż --to proponuję zabrać dużo środka przeciw komarom---za moich czasów latały tam eskadrami
Rover - 2011-07-24, 15:08
hehe no tak:) idealnie to nie moze byc ... przynajmniej cos bedzie sie wspominac
Andrzej 73 - 2011-07-24, 15:54
| Nomad napisał/a: | | Cóż --to proponuję zabrać dużo środka przeciw komarom---za moich czasów latały tam eskadrami |
Jak byliśmy w czerwcu, komarów nie widziałem i nie słyszałem.
Robert66 - 2011-07-24, 18:57
Andrzej 73 ma oczywiście rację (woda jest słona w basenach),
Pod koniec czerwca rzeczywiście była zimna (wiał bora prawie tydzień), ogólnie rzecz biorąc na zimno nasz 'młody' nie narzekał , bawiąc sie z kumlpami do 21.00.
jedyny minus - cena dużej zjeżdżalni (50 kun - niby cały dzień), na szczęście mojemu szybko się znudziła , a mlodzi nie lubią nudy....
Pozdr,
Robert
tomaszke - 2011-07-26, 15:54
Rover,
My też wybieramy się z dzieciakami (4 i 1,5 roku) do Chorwacji. Wyjeżdżamy 16 sierpnia na dwa tygodnie. Z uwagi na to że młodsza nie bardzo lubi długo podróżować planujemy w tym objechać Istrię. Przeglądając przez kilka dni różne opisy oraz rozmawiając ze znajomymi którzy zwiedzili Chorwację wzdłuż i wszerz Istria wydaje się najbardziej Children Friendly z uwagi na największą bazę kempingów. Im dalej na południe tym podobno gorzej z tym. Dwa fajne kampingi to Lanterkamp na zachodnim wybrzeżu oraz Medulin (na południu) z podobno prawie piaszczystą plażą. Reszta planów wyjdzie w toku podróży. Planujemy podróż przez Czechy, Austrię i Słowenię. Możemy gdzieś po drodze połączyć siły.
bonusik - 2011-07-26, 17:18
W Medulinie jest kamping,ciekawie połozony,zalesiony z piaszczystą plażą.
Link http://www.arenacamps.com/Camps/Medulin
Drugi to Valkanela,fajna infrastruktura,duzo cienia
http://www.eurocampings.p...lkanela-105180/
Oczywiście decyzja należy do Ciebie
olcha20 - 2011-07-28, 08:56
Niedawno wróciłem z tamtych okolic... i
Planowałem spędzić czas w: http://www.portonbiondi.c...?idart=4&lang=1 ale odpuściłem, gdyż kamping od wody oddzielony jest jezdnią (normalna droga)
Odpuściłem, nie wjeżdżając, cienia dużo, kliny raczej niezbędne ponieważ kamping jest jakby na stoku.
Przystanąłem na: http://www.campingrovinjv...s/Polari_Rovinj
I teraz co kto lubi... w pierwszej chwili sie zakochałem.... super cud miód, dla dzieci od groma placów zabaw, skakadła, rowerki, etc.... ale po 2 dniach czar prysł...
Generalnie drogi kamping, baseny są, ale nikt nad tym nie panuje, podpici niemcy wskakują na główkę do basenu między dzieciaki.... sterta klapków przed wejściem na basen, etc. Kamping olbrzym, restauracje, dwa sklepy, itd. niewielka plaża żwirkowa.
Jest po prostu za duży... jak się nie rozbijesz, to do czegoś jest daleko jak nie do plaży, to do sklepu....
Wszystkie urządzenia płatne dodatkowo (jak w małym wesołym miasteczku) czyli np. skakanie dla dzieci 10kun, czyli 6pln za 10 minut. etc.
Ale jest tam super statek wycieczkowy w tych okolicach:
http://apartmani-rovinj-i...e_id=71&lang=en - i to polecam z czystym sumieniem. Najlepszy dzień tam spędzony.
Osobiście bardziej polecam kamping na KRK Jeżovac, - jakoś tak sympatyczniej pomimo braku basenu, i sąsiaduje z miasteczkiem. więc nie trzeba kampera ruszać, aby sobie pozwiedzać, czy zrobić zakupy w ciut lepszej cenie.
http://www.camping-adriatic.com/jezevac-camp-krk
Po drodze mijałem kilka, ale ten chyba był najfajniejszy.
A do Medulina też miałem jechać, ale w końcu padło na KRK
Rover - 2011-07-30, 11:16
Dzieki wszystkim za informacje. Na pewno sie przyda.
Tomaszke ja ląduje w chorwacji 15.08 wieć przetre ślady. W pierwsze 5 dni bede w okolicy Rovinij zobacze ten camping Polaris. jak sie spodoba to tam zakotwicze.
W drugim tygodniu przeniesiemy się gdzieś na południe. Prawdopodobnie Sibrenik camping Solaris.
Mamy dzieci w podobnym wieku wiec miloby sie spotkac. U mnie załoga ma córa 4,5 roku syn 9 miesiecy.
TomekW - 2011-07-30, 20:04
"Polari" to rzeczywiście kombinat. Zaglądnąłem tam kilka lat temu. Dzikie tłumy, wielkie przestrzenie, wszędzie daleko, brak miejsca. Przybyłem, zobaczyłem, uciekłem!
Dużo lepszy (ale niestety w podobnej cenie) okazał się Vestar, parę kilometrów dalej. Też z basenem, na miejscu supermarket, do miasta chyba trochę dalej, ale rowerek dawał radę.
Współrzędne: http://maps.google.pl/map...&num=1&t=h&z=18
A w okolicach Sibenika osobiście sprawdziłem Adriatic koło Primostenu. Zadbany, ładnie położony, dużo cienia, ładne morze. Ceny parcel wysokie, ale warto zaglądnąć i poszukać miejsca w strefie otwartej; na tym kempingu jest nad samym morzem!
http://maps.google.pl/map...&num=1&t=h&z=17
Jedyną wadą był brak ścieżki rowerowej, czy choćby chodnika w stronę Primostenu. Dojazd do miasta tylko Jadranką.
Marcin T - 2011-07-31, 05:59
Polecam camping Straśko na wyspie Pag. Dojazd promem lub przez most. Camping dysponuje na całej swej długości własną plażą, ale brzeg jest raczej kamienisty. Trzeba pokonać ok 4 metrów i wtedy dopiero jest piasek. Ale nie ma tego złego bo z drugiej strony mieściny jest plaża z drobnym żwirkiem. W Pagu też jest piękna widokowo plaża żwirkowata
Jeśli zainteresuje Ciebie Straśko to mogę wstawić ok 20 fotek obrazujących camping. Na Pagu jak i w całej Chorwacji jest dość sporo małych, prywatnych campingów ale już bez luksusów w postaci extra sanitariatów czy marketu na terenie campingu
Nomad - 2011-07-31, 08:46
Popieram poprzednika-dużo cienia na kempingu a wzdłuż brzegu można pływać godzinami...ale tylko w słusznym kierunku,bo można dopłynąć na część dla tych
co zapomnieli strojów kąpielowych .
Filip - 2011-07-31, 21:36
My wróciliśmy kilka dni temu z Chorwacji. Byliśmy w Rovinj na campingu Porton Biondi. Tani camping, nie ma placu zabaw dla dzieci, woda w morzu nie tak czysta jak gdzie indziej, ale ogólne wrażenie i tak fajne, bo na plażach nie ma tłoku.Drugi tydzień byliśmy na wyspie KRK w miejscowości Punat. camping Pila duży, mało miejsca, bez rezerwacji były dwie parcele do wyboru, mniej zacienionych parceli, plaże betonowe trochę dalej kamieniste i wąskie i dużo hałasu czyli ludzi woda czysta.
Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku
Filip
|
|