Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Dania - Nomad`owie w Danii

Nomad - 2011-07-31, 19:15
Temat postu: Nomad`owie w Danii
Akurat wróciliśmy z krótkiej wyprawy po okolicy.Pogoda nas nie rozpieszczała,więc był czas
na przegląd starszych zdjęć i wspominki...
Opiszę więc pokrótce wyprawę do Danii z zeszłego roku----kierunek z tego co widzę nie należy do często wybieranych.
Wybraliśmy drogę przez Szczecin,potem objeżdzamy Zalew Szczeciński lądując w Karnin.
Jest tu mały stellplatz,chociaż teren raczej dla wodniaków.
Trochę opędzania się od komarów i rozglądania po okolicy.Jest tu jedynie pozostałość podnoszonego mostu kolejowego.......
(Linia kolejowa z Ducherow przez most podnoszony "Karniner Hubbrücke" na Peenestrom,
przez wyspę Uznam wiodła do Świnoujścia-podróż z Berlina w 1908 r. trwała 3,5godziny.
Obecnie pozostała jedynie część podnoszona mostu.)
-oraz Lotsenturm czyli wieża pilotów morskich......w wyglądzie,jak latarnia morska.
Odpoczynek a rano w drogę -razem z masą samochodów jedziemy do cesarskich uzdrowisk nad Bałtykiem : Seebad Heringsdorf,
Seebad Ahlbeck i Seeheilbad Bansin,
Pogoda ładna więc zalegamy na plaży--plaża jak nasze,drewniane falochrony jak te koło Władysławowa,woda jak nasza,tylko molo w Ahlbeck ....no...inne od tego w Sopocie ale i tak nikomu się nie chce do niego cofać.
Jak wszystko jak u nas ,to jedziemy na Rugię.

Nomad - 2011-07-31, 23:21

Pogoda się zmienia,wieje jak licho .Wokoło wiatraki a ja się czuję jak na morzu-alkowa jak żagiel,więc buja nami przy każdym podmuchu.
Postój miał być w mieście Stralsund-według strony Camperparc.pl w porcie...ale znależliśmy tylko jeden...camper niemiecki ,
który też szukał ale się nie doszukał.Po chwili rozmowy odjeżdza i on i my.Ostatecznie stajemy na krótko gdzieś na Am Largen Kanal i
idziemy na krótkie zwiedzanie już z parasolami.
Miasto próbuje odzyskać świetność sprzed lat(sprzed zniszczeń wojennych).Widać prace remontowe,jednak jak na mnie brakuje środków na
przywrócenie dawnego wyglądu.Coś jak w Elblągu- niby starówka ale już nie taka.

Nomad - 2011-07-31, 23:31

Wracamy do wozu i jedziemy dalej w okolicę Hagen do Parku Narodowego Jasmund.
Tym razem stellplatz jest ---- i to za 8 E i widoki na poprawę pogody.

Ania i Mati - 2011-08-01, 08:45

Czekamy na kontynuacje opisu i resztę fotek, super relacja :ok
Nomad - 2011-08-02, 16:40

Włóczymy się po kredowych klifach ,schodząc w dół i wracając na górę po drewnianych schodach .Zwieńczeniem wycieczki jest Königsstuhl
(królewski tron)-skała kredowa mierząca 118 metrów wysokości.
Wokoło bukowe lasy .W jeziorkach woda aż brązowa od garbników w opadłych liści -można darmowo farbować włosy.
Pogoda sie paskudzi,więc ruszamy daleji włóczymy się wzdłuż wybrzeża,powoli wracając w stronę stałego lądu.
Kolejny etap podróży to Lubeka
Przyjeżdzmy na wieczór i pchamy się w kierunku centrum,by stanąć na parkingu dla camperów gdzieś przy Willy-Brandt Alee.
Jeżeli dobrze pamiętam postój za dnia płatny.Nocka do 10-ej rano za darmo.
Stare miasto jak dla mnie bardzo ładne-warte by zmęczyć tu nogi.

Nomad - 2011-08-02, 16:48

Z ciekawostek między innymi
--Szpital Św.Ducha z XIII-go wieku (z dobudowanymi w 1820r drewnianymi pokojami dla pacjentów o powierzchni 4 metrów kwadratowych.
W budynku kaplica z lektorium( przegroda oddzielająca duchownych od świeckich)ozdobiona scenami z życie Św.Elżbiety.

Nomad - 2011-08-05, 17:31

Z Lubeki wyruszamy na podbój Danii.
W założeniach postój miał być w okolicy Morza Wattów (tereny zalewowe w Jutlandii Zachodniej-watty (osuchy) -szerokie równiny pływowe odsłaniane w czasie odpływu morza).W sumie dojechaliśmy na camperpark HJERPSTED
E 8*38` 40"; N 55*1`40" ale wysiedzieliśmy tu tylko do zmierzchu.Morze Wattów przywitało nas deszczem i ostrym wiatrem.
Tak ostrym że wydawało się że deszcz zacina poziomo.Nie dość że byliśmy tu sami to zbliżał się chyba koniec świata.
Cóż.... pamiątkowe zdjęcie przez szybę i w drogę do Ribe.
Tu stanęliśmy na bezpłatnym parkingu niedaleko dworca kolejowego a rano
zwiedzanie miasteczka.

Nomad - 2011-08-06, 23:20

Z Ribe wyruszamy na zachodnie wybrzeże Jutlandii-plaże na odcinku Vejers-Henne .
Szeroka,bezkresna plaża i urokliwe miejsca z letniskowymi domkami-krytymi strzechą-zatopionymi po dachy we wrzosy i wydmy.

(ogólnodostepny parking w Ribe N 55*19`49,72" E 8*46`15,38")

Nomad - 2011-08-06, 23:24

Tu zostaję przegłosowany i zmuszony do postoju na kempingu w Henne--wszystko piękne poza ceną(ok.45 E doba).
:-/

Nomad - 2011-08-06, 23:26

:bylo
Nomad - 2011-08-07, 00:03

Po czasie przeznaczonym na "nic nie robie nie" ruszamy dalej..na Fionię.
Tu zaciekawiła nas między innymi Fiońska Wioska(Fynske Landsby)-skansen XVIII-XIX-o wiecznej wsi .

Camper Diem - 2011-08-07, 06:42

stellplatz w Stralsund przy Centrum Karawaningowym Dahnke usytuowanym obok mostu na Rugię, 15 minut pieszo od Starego Miasta (N 54 18 11, E 13 06 01): http://www.camperteam.pl/...p=203927#203927 :spoko
Nomad - 2011-08-07, 13:33

Owszem ,na campercark.pl są zaznaczone trzy miejsca.
Obecnie mam wgrane stellplatze w nawigacji--- w zeszłym roku wybierałem pojedyncze i próbowałem sie tam zatrzymać. Czesem lepiej że niektórych nie było... :mrgreen:

Nomad - 2011-08-10, 21:00

Z Fionii jedziemy do Zelandii.
Oczywiście obowiązkowo Kopenhaga i kilka zamków.
W Kopenhadze trudno znaleźć miejsce dla campera.Raz po zmierzchu przytulamy się
do jakiegoś kempingu ,potem stoimy w porcie(N 55*41`45,67" E 12*36`01,47")-od strony wody można stać za darmo całą dobę-od strony lądu tylko dwie godziny.

Nomad - 2011-08-10, 21:05

:bylo :shock:
Nomad - 2011-08-10, 22:37

I jeszcze Frederiksborg-jeden z najpotężniejszych zamków w Danii,zbudowany na sztucznym jeziorze--- z kaczkami i barokowym ogrodem.
Darmowy parking N55*56`08,66" E 12*17`49,38" i Kronborg ( w Helsingor)-w nim Szekspir umieścił akcję Hamleta.
(parking gratis na 4 godz. N 56*02`27,09" E 12*36`54,07").

Nomad - 2011-08-10, 23:02

Pozostaje nam powolny powrót do domu.Jedziemy na wyspę Mon zobaczyć kredowe klify (Mons Klint).
Tu zostajemy na nocleg przed kempingiem Klintholm a potem jedziemy w kierunku Gedser,by promem dopłynąć do Niemiec.
Wracamy ..

rafalcho - 2011-08-11, 09:19

Witam

Jak czytam Waszą relację, i oglądam fotki, to przypominają mi się nasze "wojaże" po Danii

Rewelacyjny kraj do zwiedzania.

Fajniutka relacja :ok

:spoko

RODOS - 2011-08-11, 10:18
Temat postu: Dania
Podróżowaliśmy po Danii w ubiegłym roku. Kraj warty zwiedzania, czysto, sterylnie i pięknie krajobrazowo - jedynie trzeba trafić na pogodę, co nam się akurat udało. W tym roku niestety pogoda w całej Europie bardzo nieprzewidywalna. Ładna relacja przypomniała nam miejsca , w których byliśmy. Pozdrawiamy RODOS :spoko :spoko :spoko
Nomad - 2011-08-11, 18:27

Miło mi że nie tylko mnie zauroczył ten kraj. :spoko
Zawsze pozostaje jeszcze dużo miejsc do zwiedzenia i jeszcze więcej miejsc,do których chętnie by się wróciło....
I taki mam zamiar :bigok
Pozdrawiam "zauroczonych" :bukiet:

Pawcio - 2011-08-12, 17:47

Zadne zdjecia nie potrafia oddac potegi klifow wyspy Mon. A w szczegolnoci zlazenia i wlazenia z dzieciakami po zboczu. :pifko za relację. :spoko
Nomad - 2011-08-12, 20:12

Fakt!!Można się nieźle zadyszeć. :? Trafiliśmy tu przy kiepskiej pogodzie,co miało ten plus że się człowiek nie zapocił z gorąca...Najwyżej z wrażenia.Mam zamiar jeszcze tu wrócić. :ok
Klify na Rugii to"mały pikuś"