Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Mandaty w EU a PL

MariuszB - 2011-08-08, 09:17
Temat postu: Mandaty w EU a PL
Coraz częściej słyszę, że do PL przychodzą mandaty z różnych krajów EU.
Ostatnio rozmawiałem o tym ze znajomym kemperowcem, któremu przyszedł mandat do PL po roku od jego wyjazdu do Włoch. Przekroczenie o 19 km/h- mandat 180 EUR :evil: . (Pytanie ile by przyszło gdyby było o 60 km/h? :bajer )
Kwitek przyszedł do firmy na nr.rej kampera.

Pytanie jakie sobie postawiliśmy w rozmowie: Płacić czy nie płacić?
Jaka jest realna ściągalność takich obciążeń?

W moim odczuciu problem jest jeden... jeśli nie zapłacimy a w przyszłości na terenie danego kraju będziemy poddawani kontroli drogowej to wszystko wyjdzie i może być... smutno :shock: :szeroki_usmiech

Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?

kaimar - 2011-08-08, 09:52

MariuszB napisał/a:
Coraz częściej słyszę, że do PL przychodzą mandaty z różnych krajów EU.

Nie tylko z UE - z Norwegii przychodzą w przypadku nie zapłacenia za płatny odcinek drogi.

andreas p - 2011-08-08, 10:29

MariuszB napisał/a:
Jaka jest realna ściągalność takich obciążeń?

Z tego co mi wiadomo wszystkie mandaty ktore dotarly do Ciebie z EU musisz zaplacic.

Jak nie to sciagna z odsetkami. Nowe EU umowy. :spoko

Agostini - 2011-08-08, 12:40

Ja w Danii za wycieraczką znalazłem karną opłatę parkingową. Należało ją uiścić na przykład na poczcie w dodatku w koronach duńskich. Przyjechałem z tym do kraju nic nie robiąc. Po kilku miesiącach otrzymałem wezwanie do zapłaty (powiększone o prowizje) przez polską firmę windykacyjną.
Myślę, że Polska to już nie Chiny - Trzeba płacić.

łoś - 2011-08-08, 22:58

Trzy lata temu miałem drobną kraksę w Wilnie. Uprzedzony o problemach wolałem zapłacić.
To nawet był problem, bo mandat należało opłacić w banku, a godzina późna i banki zamknięte. Ja już wyjeżdżałem i mandat 100 litów zostawiłem w Białymstoku kumplowi do opłacenia. Dwa dni później był na Litwie i opłacił. Ja rok później zatrzymany do kontroli, dowiedziałem się, że mam już u nich kartotekę. Komputery, komputery :haha: :gwm

Viper - 2011-08-09, 06:42

Święta racja jak się nawywija to trzeba płacić komputery załatwią wszystko i wszystkich. Skończyły się sielankowe lata, że na terenie innych krajów mogliśmy szaleć i nie przejmować się radarami i mandatami. No chyba że nas zatrzymali to należało na miejscu zapłacić.
kaimar - 2011-08-09, 07:31

http://biznes.onet.pl/man...5,1,prasa-detal