Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - napełnienie/wymiana butli we Francji/Włoszech

nobisz - 2011-08-10, 17:33
Temat postu: napełnienie/wymiana butli we Francji/Włoszech
Witam,
Wybieram się na pierwszy wyjazd swoim nowo nabytym kamperem (Ducato z 1990 roku), proszę o informacje na następujące tematy:
Na ile starcza 1 standardowa butla do pracy lodówki - wiem, że to zależy od wielu czynników, ale mówimy tu raczej o 1-2 dni o tygodniu czy więcej?
Wybieram się w okolice Monako, czy tam można normalnie jak u nas wymienić butle, czy nie ma szans, pytam bo mam dwie niepełne butle i zastanawiam się czy wymienić je w Polsce na nowe, czy brać ze sobą i wymienić, kiedy się skończą?
Wszelkie dodatkowe informacje i wskazówki na dowolny temat mile widziane.
pozdrawiam
nobisz

dziwaczek - 2011-08-10, 18:03

Z życia:
Wróciliśmy niedawno z Chorwacji byliśmy dwa tygodnie. Gaz był używany do lodówki, gotowania i podgrzewania wody. Miałem dwie butle pełne 11 litrowe, zużyłem gazu jakieś 1/2-2/3 butli. Jedna butla powinna starczyć w warunkach letnich na ok 1 miesiąc.
Weź pełną butlę 11 kilową ew. druga na zapas zależy na ile jedziesz.
Tam butli nie wymienisz, właściwie to nigdzie nie wymienisz polskiej butli poza Polską ani też nie nabijesz no chyba ze masz farta.

Jak nie masz dodatkowych wiatraczków przy radiatorze lodówki to polecam założyć - na pewno się przydadzą bo tam jest GORĄCO!!!

kimtop - 2011-08-10, 18:40

3 tygodnie Włochy ,Korsyka.Kuchnia lodówka 4xgrill.
3/4 butli kompozytowej.

Pawcio - 2011-08-10, 22:10

kimtop napisał/a:
3 tygodnie Włochy ,Korsyka.Kuchnia lodówka 4xgrill.
3/4 butli kompozytowej.

Zgadzam się z przedmówcą.
U nas nastąpiło identyczne zużycie gazu. Trzy włoskie tygodnie- lodówka non-stop na gazie plus gotowanko i boiler -> 3/4 butli kompozytowej :spoko

Jary70 - 2011-09-05, 21:24

Czy ktoś nabija we Włoszech niemieckie 5 kilogramówki ???