Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Geometria - za ile i ewentualnie jak...

maszakow - 2011-08-10, 22:52
Temat postu: Geometria - za ile i ewentualnie jak...
Pytanko podstawowe - ile normalnie powinno kosztować ustawienie geometrii na przód, jakie są widełki cenowe (cena za sztukę czy też za oba koła)? nie wiem czy wielkość auta ma znaczenie, no ale doprecyzujmy że chodzi o blaszaka...
Właśnie założyłem (w końcu) nowe opony, na starych miałem dość wyraźnie zebrane wewnętrzne krawędzie na szerokości jakichś 2cm , lepiej oszczędzić tego losu "nowicjuszkom".
Pytanie nr dwa może głupie - ale na wszelki wypadek ... można to zrobić samodzielnie?
Wiem że normalnie nie zaleca się laikom samodzielnego grzebania przy regulacji układu jezdnego ale zapytać można. :)

SlawekEwa - 2011-08-11, 05:46

maszakow napisał/a:
Pytanie nr dwa może głupie - ale na wszelki wypadek ... można to zrobić samodzielnie?

Można jak się ma czym i pojęcie jak się to robi. Wynika z opisu zużycia, że masz rozbieżność w aucie. Ustawienie geometrii ok. 70PLN.

Grzegorz565 - 2011-08-11, 06:32

:spoko Ja bym stawiał na kąt pochylenia koła,prawdopodobnie do wymiany górne mocowanie amortyzatora .Zawsze trzeba zaczynać ustawienie geometrii pojazdu od kąta pochylenia koła. :spoko
OldPiernik - 2011-08-11, 07:01

Kilka dni temu pytałem na stacji diagnostycznej o pełną diagnostykę zawieszenia. Koszt całego zawieszenia łącznie z zawieszeniem tylnym (u mnie też się ustawia) 170 zł.
Skorpion - 2011-08-11, 12:12

OldPiernik napisał/a:
170 zł.
To jest prawidlowa cena za ustawienie geometrii ale i nie tylko ustawia sie tez i wysokosc .Najlepiej jest jednak przed ustawianiem sprawdzic sztywnosc zawieszenia,gdyz kazdy liz wplywa na zle ustawieni geometri pojazdu.Sprawdzic trzeba oczywisci luzy na gornych mocowaniach amortyzatorow.Jezeli wszystko jest sztywne to mozna wykonac geometrie
AUTOJUR - 2011-08-11, 14:10

Ford Transit płaciłem 90 zł
Skorpion - 2011-08-11, 14:25

Na jakim urzadzeniu czy miezy wszystkie parametry i czy masz wydruk z geometrii
AUTOJUR - 2011-08-11, 19:28

Mam wydruk nazwy nie znam
lepciak - 2011-08-11, 21:23

BOSCH Service: 120,- z wydrukiem
OŚ PRZEDNIA
zbieżność całkowita
zbieżność połówkowa
max różnica kąta pochylenia koła
max różnica kąta wyprzedzenia sworznia zwrotnicy
max wewn. kąt skrętu
błąd symetrii
przestawienie osi

OŚ TYLNA
zbieżność całkowita
zbieżność połówkowa
max różnica kąta pochylenia koła
błąd symetrii
odchylenie osi jazdy od osi symetrii
różnica rozstawu kół
różnica rozstawu osi

maszakow - 2011-08-11, 22:35

Dzięki za uwagi, gość z którym rozmawiałem od razu powiedział że najpierw trzeba sprawdzić luzy, więc będzie (mam nadzieję) profesjonalna usługa. za Geometrię 120 PLN max.