Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - nowe ogrzewanie, kilka propozycji, ktore wybrac

david111 - 2011-08-19, 19:59
Temat postu: nowe ogrzewanie, kilka propozycji, ktore wybrac
witam,

szanowni koledzy i kolezanki, jak pisalem w moim pierwszym poscie niedawno zakupilem vw lt28 z 92 roku w zabudowie westfalia. najwiekszym problemem jest to ze nie mam ogrzewania ani postojowego ani wody. najbardziej mi zalezy na postojowym. brakuje pieca, zostal poprostu wyciety razem z kablami zostala tylko jakas rurka widoczna na zdjeciu obok akumulatora. nie mam pojecia co tutaj bylo jak to wygladalo i jak dzialalo, moze ktorys z kolegow moglby mnie uswiadomic :kwiatki:

bylo cos jeszcze na panelu sterowania ale pozostaly tylko pokretla i pociete kable.

od tylu:

no i jakies plytki sterujace:

plus jakis zbiorniczek:

co radzicie kombinowac cos z tym co jest czy montowac nowe. moje propozycje sa takie:

Webasto EBERSPRACHER D1LC kompletne

lub

WEBASTO Air Top 2000 D 24V

a moze truma gazowa, tylko gdzie to zamontowac, jakos najmniej mi sie podoba to rozwiazanie:

truma gazowa

no i jeszcze cos takiego ciekawego znalazlem, moze cos z tym warto powalczyc u mnie:

piec gazowy TRUMATIC-e1800 24V

koledzy, moze macie jakies propozycje co tutaj zrobic, moze ktos ma cos ciekawego na sprzedaz :)

pozdrawiam

maly edit:

a czy to nie jest przypadkie to co bylo oryginalnie u mnie w camperku:

maszakow - 2011-08-19, 23:44

Witaj,
przede wszystkim WEBASTO Air Top 2000 D 24V i ostatnia propozycja piec gazowy TRUMATIC-e1800 24V - odpadają. To są instalacje z ciężarówek, zasilane z 24V. ty potrzebujesz 12V.
Musisz sam zdecydowac Jaki system chciałbyś u siebie zainstalować.
Znakomita większość kamperków korzysta rozwiązania 3 - czyli z ogrzewania gazowego trumatic - Efektywne, wydajne relatywnie tanie w eksploatacji, i w miarę ciche. Zaczepić możesz wszędzie gdzie masz kawałek płąskiego - ja się spotkałem z wersją zamontowaną na drzwiach siatki.Minusem jest konieczność instalacji dużej butli z gazem (lub nawet 2) względnie zbiornika sporej pojemności.
Z webasta powietrznego korzysta niewielu, wad jest sporo:
Relatywnie głośne, ropa droższa niż gaz, konieczność powiększenia zbiornika lub montażu indywidualnego. (No chyba że się z tym nie liczysz, ale żebys się nie zdziwił np po tygodniowym postoju w zimnym miejscu), urządzenie jest prądożerne (świeca wymaga sporego prądy) co grozi rozładowaniem akumulatora pojazdu/pokładowego. No i nie pamiętam czy Airtop może chodzi też na raty (czyli max czas grzania to 0,5h a potem obowiązkowa przerwa....) plus to możliwość zdalnego sterowania co może ułątwić start auta w zimie.
przemyśl sprawę :)

david111 - 2011-08-20, 07:50

maszakow, wlasnie myslalem nad webastem wymontowanym z ciezarowki. w prawdzie jest na 24v ale dokupienie juz gotowego osobnego zasilacza do tego to chyba nie powinien byc problem, czy moze jest cos jeszcze co mi umyka.

ten trumatic gazowy jest faktycznie rowniez na 24v i tutaj chyba faktycznie nic nie zrobie z samym piecem, ale na ebay niemieckim sa kompletne instalacje 12v, musze sie dobrze nad tym zastanowic :kawka:

lepciak - 2011-08-20, 18:51

maszakow
Cytat:
Z webasta powietrznego korzysta niewielu, wad jest sporo:

Dodam konieczność częstego czyszczenia świecy żarowej - czynność wyjątkowo brudna.

zundapp600 - 2011-08-20, 19:48

Osobiście też poleciłbym niechcianą przez Ciebie TRUMĘ . W miarę nieskomplikowany montaż . Cicha , bardzo wydajna , Bezproblemowe zasilanie - gaz .
Ducaciak - 2011-08-22, 07:37

witaj
a ja mam Webasto Air Top 2000ST i jestem zadowolony
http://kampery.webasto.pl...op-2000-st.html

mam bezpośrednio podłączone do baku chodzi super.
hałasu nie ma jedynie pykanie pompki w I fazie rozruchu.
ja schowałem je pod podwyższeniem podłogi.
Polecam te rozwiązanie zwłaszcza że możesz go bez problemu używać podczas jazdy.

david111 - 2011-08-23, 07:23

Ducaciak, a rozumiem ze masz webasto na 12v. sprawdzalem cene nowych to troche drogie, ech niestety :( bo ja juz myslalem czy poprostu nie dorobic zasilacza na 24v i kupic z ciezarowki. cena zakupu jest duzo tansza, tylko troche sie martwie ile akumulator pociagnie. a trumy e1800 to jest jak na lekarstwo na allegro, ciezko znalezc cos sensownego
Ducaciak - 2011-08-23, 20:42

witaj
mi odpala na aku 65Ah.
największy pobór jest w momencie rozruchu.
ja mam dodtkowy aku podłączony przez Izolator baterii do głównego Aku 100Ah
dodatkowo zamontowałem miernik naładowania na którym widzę stan akumulatora.