|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - alternator nie ładuję aku zabudowy
kola - 2011-08-28, 10:32 Temat postu: alternator nie ładuję aku zabudowy witam zacnych kolegów camperowiczów
Kupiłem na wiosnę campera i ciesze się nim codziennie. Wszystko jest na tip top. Założyłem na dach solar aby prądu mieć pod dostatkiem. Nie lubię jeździć po campingach. Zaplanowałem 4 tygodniową wycieczkę, pojechaliśmy. Okazało się podczas długich przebiegów lodówka pobiera zasilanie z aku pokładowego (ok normalne) ale co najgorsze aku nie są ładowane (bo mam dwa, żel i Pb) przez alternator. Lato było paskudne i solar nie wystarczał. raz rozładowało mnie do 0. Akumulator rozruchowy ładowany bardzo dobrze. Podczas ładowania ma 14,4v. Nie mam pojęcia co jest pomiędzy aku rozruchowym a aku w zabudowie. Czy jest przewód podpięty na krótko, czy ma po drodze jakąś diodę, zwrotnice czy cuś.
pomóżcie jakimś schematem lub co powinienem sprawdzić.
janusz - 2011-08-28, 10:53
kola napisał/a: | Okazało się podczas długich przebiegów lodówka pobiera zasilanie z aku pokładowego (ok normalne) |
Potrzebne jakieś dokładniejsze sprawdzenie instalacji w Twoim samochodzie bo zasilanie lodówki z akumulatora pokładowego to jest raczej nie normalne. Zdążają się takie rozwiązania ale raczej to nie jest standard.
Lodówka powinna być zasilana albo z akumulatora samochodowego i to dopiero gdy pracuje silnik. Czasami zdarza się (bardzo rzadko), że z akumulatora pokładowego ale tylko wtedy gdy jest on ładowany, nie wystarczy, że pracuje silnik, akumulator powinien być ładowany.
Przy trochę bardziej zaawansowanych technicznie elektroblokach akumulator pokładowy ładowany jest dopiero gdy akumulator samochodu jest naładowany.
kimtop - 2011-08-28, 10:53
kola napisał/a: | Okazało się podczas długich przebiegów lodówka pobiera zasilanie z aku pokładowego (ok normalne) |
Raczej nie normalne.Lodówka w czasie jazdy jest ładowana z alternatora.
kola napisał/a: | (bo mam dwa, żel i Pb) p |
Czy te dwa aku masz na zabudowie? Jeśli tak to niedobrze, bo żel wymaga innej ładowarki.
Sterowaniem ładowania zarządza energoblok. Coś z nim nie tak.
janusz - 2011-08-28, 10:55
kimtop napisał/a: | Lodówka w czasie jazdy jest ładowana z alternatora. |
U mnie to jest ładowana na postoju i to piwem ze sklepu.
MILUŚ - 2011-08-28, 11:32
janusz napisał/a: |
Lodówka powinna być zasilana albo z akumulatora samochodowego i to dopiero gdy pracuje silnik. Czasami zdarza się (bardzo rzadko), że z akumulatora pokładowego ale tylko wtedy gdy jest on ładowany, nie wystarczy, że pracuje silnik, akumulator powinien być ładowany.
Przy trochę bardziej zaawansowanych technicznie elektroblokach akumulator pokładowy ładowany jest dopiero gdy akumulator samochodu jest naładowany. |
Niekoniecznie............. w mojej białej łodzi podwodnej nie mam energobloku tylko układ SLA100 ale zgodzę się ,że akumulator zabudowy jest ładowany dopiero kiedy ten układ zdiagnozuje stan naładowania aku rozruchowego i przełączy .Lodówka , u mnie pobiera prąd z aku zabudowy . W trakcie jazdy to półbiedy / bo jest ładowany przez alternator / ale po zatrzymaniu silnika trzeba pamiętać o przełączeniu na gaz .Miałem podobnie jak kola w tym roku wtopę i stając na " dziko " wieczorem zapomniałem przełączyć i rano.........
PZDR> MILUŚ
dziwaczek - 2011-08-28, 12:40
kola napisał/a: | Lato było paskudne i solar nie wystarczał. raz rozładowało mnie do 0. Akumulator rozruchowy ładowany bardzo dobrze. |
Jeżeli piszesz o akumulatorze zabudowy - a chyba tak! To mógł go po prostu trafić szlag - tez tak miałem. Potem akumulator nie chce się lądować w pojeździe (elektroblok lub to co masz nie dopuszcza do jego ładowania ani za pomocą alternatora ani tez przez wbudowany prostownik, czasem prostownik zabudowy załączy się na chwilę a potem wyłącza).
Sprawdź napięcia ładowania na ak. zabudowy:
- jeżeli napięcie początkowo rośnie do ok 13V a potem spada po kilku minutach to padła ci akumulator.
- jeżeli w ogóle prostownik nie rusza to padł akumulator.
Jak masz inny prostownik zewnętrzny to spróbuj naładować ten akumulator może ruszy, ale wątpię.
Jak masz inny aku. to wstaw w miejsce tego z zabudowy i sprawdź układ ładowania.
Miałem tak jak TY szukałem przyczyny w elktrobloki - a to był padnięty akumulator (zwarła się cela). Na szczęście wymienili mi go na gwarancji.
Tu to opisywałem:
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10072
OldPiernik - 2011-08-28, 16:40
Kiedy silnik pracuje sprawdź, jakie jest napięcie na akumulatorze zabudowy.
Czy przed montażem solarów wszystko było OK? W jaki sposób podłączyłeś solary do instalacji pokładowej?
kola - 2011-08-30, 15:21
kontrolka ładowania z aku ta czerwona włącza się tylko w momencie uruchomienia silnika. czyli na postoju nie mam możliwości pracy lodówki na 12v. To chyba dobrze.
Pomiar napięcia na aku zabudowy podczas pracy silnika (nawet na b. wysokich obrotach) to nominalne 12V, czyli stan naładowania aku.
Solar podłączyłem na krótko do akumulatora żelowego (plus do plusa minus do minusa):).
wypnę aku PB, on jest podejrzany
dziwaczek - 2011-08-30, 18:03
kola napisał/a: | Pomiar napięcia na aku zabudowy podczas pracy silnika (nawet na b. wysokich obrotach) to nominalne 12V, czyli stan naładowania aku. |
12V to nie jest stan naładowania!!! Dopiero powyżej 12.5V to jest on naładowany. Sprawdź jakie napięcie ma aku. pod obciążeniem i czy je trzyma, jak szybko spada poniżej 10.5V to niestety ale aku. jest padnięty i najpewniej do wymiany.
Napięcie przy pracującym silniku powinno być od 13,8 do 14,4 V !!!!!!!
Stawiam ze padł Ci akumulator właśnie po tym "całkowitym" rozładowaniu.
Tu jest trochę popisane na ten temat http://www.akumulatory.auto.pl/porady
|
|