| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Wentylatory chlodzenia nie dzialaja
knauss - 2011-08-30, 02:26 Temat postu: Wentylatory chlodzenia nie dzialaja Witam
Jak w Temacie - bezpieczniki ok,wentylatory oba ok - co robic ?
Ducato 230 1,9 TD 1997 rok
Czy znajde gdzies schemat ?
poz
K
bonusik - 2011-08-30, 06:15
Wymień włącznik termiczny wentylatora chłodnicy i po problemie....
gino - 2011-08-30, 06:27
a aby to na szybko sprawdzic, odłącz koste przy chłodnicy i zrób ''mostek''..
wentylatory powinny odrazu sie załaćzyc...
JaroW - 2011-08-30, 08:30 Temat postu: Re: Wentylatory chlodzenia nie dzialaja
| knauss napisał/a: | Witam
Jak w Temacie - bezpieczniki ok,wentylatory oba ok - co robic ?
Ducato 230 1,9 TD 1997 rok
Czy znajde gdzies schemat ?
poz
K |
Witaj ja mam taki silnik .
I może jest problem w przekaźnikach które są przy chłodnicy w takiej plastikowej puszce.
U mnie przekaźnik się zespawał to znaczy odpadł nit przewodzący napięcie .
Otwórz puszkę spróbuj zamienić przekaźniki bo są 2. Jeden od wyższej temp . drugi od niższej temp. załączania wentylatorów.
lub otwórz przekaźnik śrubokrętem i sprawdź czy działa podczas pracy silnika jak temp dojdzie do do temp 85-90st C.
POZDRAWIAM.
roger - 2011-08-30, 09:39
| knauss napisał/a: | | Czy znajde gdzies schemat ? |
Proszę:
By rkw1968 at 2011-08-30
Tak jak Ci Grezsiek napisał ..... 1505 to włącznik termiczny dwustopniowy (ten w chłodnicy)
jak zewrzesz styki zewnetrzne i potem 1 i 2 to będziesz miał najszybszy test całęgo układu ...
knauss - 2011-08-30, 10:27
Oj dzieki koledzy za pomoc - dzis jeszcze kolega przyjdzie i dzalamy.
Raz jeszcze sliczne dzieki.
K
knauss - 2011-08-30, 12:13
Witam
Dalej cos nie tak :::
Wentylatory jak podlacze bezposrednio 12V pracuja - lewy wolniej - prawy szybko - jak domniemam to pierwszy startuje ten wolniejszy a jak nie wyrabia to ten szybszy mu pomaga - tak ?
Przekazniki oba dzialaja - z tym,ze jeden jest do wymiany - bo jak powyzej kolega tu juz wspomnial - odpadlo od niego ten styk srebrny i teraz blaszka miedziana zwiera - ale to pozniej wymienie.
Kiedy otwarte z obudowy przekazniki wlacze(mechanicznie) to prawy (szybki) kreci,ale lewy nawet nie drgnie - gdzies z dolu nie dostaje prada po grubym czerwonym kableku.
Co ta sa na schemacie te BMF 1 i 2 ? - bo to jak by z tamtad nie dochodzil prad,czy sa to bezpieczniki ??
Czujnik termiczny w chlodnicy kupilem juz pare dni temu nowy - firmy Hella.
Bezpieczniki wszystkie sprawdzone - sa ok.
Ten numer ze zwieraniem na kostce od czujnika termicznego tez robilem i nic nie rusza.
Dzieki
poz
K
roger - 2011-08-30, 12:47
TAk to zabezpieczenie .... jak widzisz ze schematu prąd na silnikach jest stały sterowane są masą ..... przekaźniki albo łączą je szeregowo albo równolegle i tak sie odbywa regulacja obrotów nie ma "wolniejszego" i "szybszego" wentylatora .....
Stycznik w chłodnicy ma dwa styki na różne temperatury pierwszy załącza "małą prędkość" drugi przy temperaturze bodajże 100st C nie pamiętam i nie mam czasu szukać teraz "wysoką" styczniki są opisane powinno to być tłoczone 85/95 ..... 88/98 etc.
knauss - 2011-08-30, 16:20
Z BMF-ow nie dochodzil plus czerwonym cienkim kabelkiem,ktory zasila cewki przekaznikow - bo minus do cewek przychodzi z czujnika termicznego.
Pod lampa i pod bateria sa dwa wielkie zlacza (wtyka i gniazdo) jedne ma duzo czerwonych kabli o roznej grubosci a drugi czarne - mysle,ze to wlasnie sa te BMF-y albo ???
Narazie doprowadziulem prowizorycznie plus od baterii do przekaznikow i wszystko dziala - z tym,ze pierwszy wentylator startuje przy 95 stopniach ten ,ktory kreci sie szybciej a ten wolny stoi - ale kiedy manualnie przekaznik wlacze to kreci sie.
Jakies moze jeszcze sugestie panowie macie to prosze.
poz
K
roger - 2011-08-30, 16:38
Sprawdziłem w tych silnikach stycznik w chłodnicy pracuje tak :
Typ silnika 1-szy zestyk 2-gi zestyk
D9B (XUD9AU/W2) 88°C 92°C
D8C (XUD9UTF/W2) 88°C 92°C
Więc wygląda na to że przestała Ci chodzić pierwsza prędkość bo z mniejszą prędkością powinny się włączyć wcześniej i kręcić oba ....
Rozumiem że teraz po wymianie stycznika w chłodnicy i po doprowadzeniu na krótko "=" do przekaźnika jak zmostkujesz na wtyczce stycznika to działają obie prędkości ?
knauss - 2011-08-30, 17:47
Nie - wlacza sie tylko ten szybki - po lewej jak przed autem stoje.
Popatrz :::.
Oba przekazniki bez obudowy i kiedy kazdego z nich,albo oba mechanicznie zewre ( palcem blaszke kontaktowa docisne do styku) to chodza oba,tylko jak juz nic nie ingeruje to startuje tylko ten szybki przy ok 85 stopni.
K
knauss - 2011-08-31, 09:19
Czy napewno ma jako pierwszy startowac ten wolniejszy wentylator a pozniej szybszy ????
Zawsze istnieje alternatywa zamiany kabli przy czujniku termicznym.
poz
K
roger - 2011-08-31, 10:27
tak ....
knauss - 2011-09-01, 14:28
No to co ? - kabelki od czujnika termiczniego zamienie......chyba nic sie nie stanie co ?
poz
K
prezes1960 - 2011-09-02, 09:09
Witam
Chciałbym przy okazji otwartego temat zapytać właściwie o to samo ale w starszym modelu.Motor 2.5 d 1993,nie pracuje jeden wentylator a drugi pracuje na wysokich obrotach.Czy ktoś może mi pomóc w tym temacie?
P.S.
Przy nie pracującym wentylatorze ,przy złączu elektrycznym oprócz połączonych dwóch kabli znajduje się nie podłączony kabelek z dziwną wtyczką.Czy ktoś wie do czego on jest i czy ma wpływ na pracę wentylatora(a raczej na jej brak)
bogdanpiotr - 2011-09-30, 21:53 Temat postu: Silnik się grzeje Witajcie, mam problem z moim Fiatem 1,9 D z 1993 roku (Fiat Talento). W czasie jazdy ( przy prędkościach powyżej 80 km/godz) często temperatura przekracza 90 stopni, wtedy staje się powolny i pije dużo oleju silnikowego. Podejrzewam, że nie włącza się wentylator.
Jeszcze jedno, zauważyłem, że jak w misce olejowej jest poziom oleju w połowie i powyżej wskaźnika min i max to fiacik słabo chodzi. Najlepiej utrzymywać poziom oleju tuż powyżej kreski min.. Byłem ostatnio pod Augustowem i miałem problem z zapaleniem, temperatura otoczenia była ok. 10,0C. Strasznie dymił. Podejrzewam, że podgrzewanie świec nie działa (lampka nie świeci się).
Jeszcze dodam, że w tym roku zaliczyłem trasę ponad 7 tys. km do Norwegii i tam spisywał się doskonale.
@ndrzej - 2011-10-01, 08:52
O ile dobrze pamiętam, w fiacie talento są dwa wentylatory chłodnicy, a każdy z nich ma swój bezpiecznik. Sprawdź zatem bezpieczniki, czy przypadkiem jeden z nich nie jest przepalony...
bogdanpiotr - 2011-10-01, 12:06 Temat postu: Wentylator Już w zeszłym roku miałem problemy z chłodzeniem silnika. Wspaniale jedzie jak temperatura jest trochę poniżej 90 stopni. Jak mu trochę "przygazuję" to temperatura przekracza 90 stopni i wtedy czasami zaczyna słabnąć.
Wydaje mi się, że jest jeden wentylator. Może włącznik termiczny nie działa. Jeden z fachowców praktyków poradził mi abym przeprowadził nowy obieg z wentylatora, poprzez bezpiecznik do włącznika wentylatora w kabinie.
bogdanpiotr - 2011-10-01, 20:24 Temat postu: Wentylator Przepraszam, są jednak dwa wentylatory chłodnicy.
Pozdrawiam
Skwarek - 2011-10-02, 15:20
W moim fiacie 1993 1,9 td wentylator nie włącza się przy dużych prędkościach i temperatura się nie podnosi, za wyjątkiem forsownych podjazdów i przy jeździe w korkach ulicznych. Ruch powietrza podczas jazdy powinien normalnie schłodzić silnik. Jeżeli są sprawne czujniki i wentylatory, przyczyną może być niedrożność układu chłodzenia. Osadzony kamień w chłodnicy, uszkodzony termostat, pompa wodna, rozwarstwione węże itp. BADZO DOKŁADNIE to sprawdź. Ręczne załączanie wentylatorów może doraźnie pomóc ale spowoduje ich przedwczesne zużycie.
Utrzymywanie wysokiej temperatury może uszkodzić silnik a zwłaszcza głowicę lub jej uszczelkę, co grozi przedostaniem się płynu do oleju silnikowego. Dalej to już kwestia czasu , posypie się reszta.
bogdanpiotr - 2011-10-02, 16:21 Temat postu: Wentylator Witaj,
Temperatura zaczyna przekraczać 90 stopni jak jadę powyżej 90 km/godz i pod górę. Jak spuszczę trochę nogę z gazu to wraca do normy. Wczoraj zauważyłem rozłączony kabelek przy wentylatorze pod kołem zapasowym. Może to jest przyczyna. Jutro jadę do elektryka niech zobaczy. Mój FIAT 1,9 D z 1993 roku jest bez turbo, ale spisuje się dobrze. Zaliczyłem nim w zeszłym roku wybrzeże Adriatyckie aż po Budwę a w tym roku trasę przez kraje nadbałtyckie, Finlandię do Norwegii i od Oslo w dół do Szwecji,Danii do Niemiec i Polski. Łącznie ponad 7 tys. km. Jedzie doskonale przy temperaturze ok. 90 stopni. Campera kupiłem od Niemca w 2009 roku na jesieni, miał 187 tys.km. Jak rozwiążę problem z chłodzeniem silnika i rozgrzewaniem świecy podczas zapalania to będzie ok.
Pozdrawiam
IAAN - 2011-10-02, 19:10
ja bym zaczął od wymiany termostatu
bogdanpiotr - 2011-10-02, 19:49 Temat postu: Chłodzenie silnika Będziemy próbowali z elektrykiem. Ten elektryk już mi naprawił w tym roku sygnał, pękła blaszka.
Wypisałem już do sprawdzenia 6 możliwych przypadków, które mi podpowiedzieliście.
Przy okazji dowiedziałem się, że w moim fiaciku są dwie chłodnice i dwa wentylatory. Ta druga chłodnica i wentylator były zasłonięte przez koło zapasowe co spowodowało taką niewiedzę.
Pozdrawiam
prezes1960 - 2011-10-04, 07:54
Witam
Mam pytanie do kolegów, który z wentylatorów załącza się pierwszy?.Mam motor 2,5d 93 i włącza się tylko ten prawy (bliższy akumulatora)i pracuje dość szybko ,czy to normalne?.
P.S.
Sprawdziłem na "krótko"i obydwa działaja ale w czasie jazdy działał tylko jeden,co prawda temperatura na wskażniku dotychczas nie przekraczała 90 st.,no może minimalnie przekroczyła w czasie jazdy przy 100 km/h, ale po odpuszczeniu wraca poniżej 90.Jak sprawdzić czy działa drugi i czy powinien działać w "normalnej" jeżdzie?
gino - 2011-10-04, 08:03
| prezes1960 napisał/a: | Witam
Mam pytanie do kolegów, który z wentylatorów załącza się pierwszy?.Mam motor 2,5d 93 i włącza się tylko ten prawy (bliższy akumulatora)i pracuje dość szybko ,czy to normalne?.
P.S.
Sprawdziłem na "krótko"i obydwa działaja ale w czasie jazdy działał tylko jeden,co prawda temperatura na wskażniku dotychczas nie przekraczała 90 st.,no może minimalnie przekroczyła w czasie jazdy przy 100 km/h, ale po odpuszczeniu wraca poniżej 90.Jak sprawdzić czy działa drugi i czy powinien działać w "normalnej" jeżdzie? |
własnie dlatego działa jeden, bo płyn chłodzoący nie osiaga temperatury wyższej niz powinien...
gdyby plyn przekroczył ok 95 stopni...drugi wnetylator załąćzy sie..
prezes1960 - 2011-10-04, 08:59
gino, tego się domyślam ,pytam tylko czy ,i czy często podczas eksploatacji zdarza się załączanie tego drugiego wentylatora i który to jest ten "drugi"?
Jeżdżę tym samochodem od nie dawna dlatego o to pytam.Nie jestem pewien czy zadziała wtedy kiedy będzie naprawdę potrzebny i zawczasu chciałbym to sprawdzić.
P.S.
Czy koledzy z okolic Warszawy spotykacie się na jakiś "naradach "w sprawie naszych milusińskich aut i wymieniacie się doświadczeniami!.Czy tylko na forum w formie pisanej?
gino - 2011-10-04, 09:05
hehe...prezesiku..no to przeciez odpowiedzialem..
tak czesto..jak wartosci temepratury beda wyzsze niz powinny byc...
jesli sie nie zalacza..to znaczy że takie wartosci nie wystepuja..jesli sie zalacza często..to znaczy że wystepuja czesto...../warto wtedy zastanowic sie, czy...nie jest to pwoodem jakiejs awarii/
nie da sie na to inaczej odpwiedziec...np ..zalacza sie 3 razy dziennie...
u mnie jako dugi, załacza sie ten od strony pasazera..
ja, sprawdzalem to tak..ze w upalny dzien..zostawilem odpalony samochód/na postoju/ na ok 30-40min...dopiero po takim czasie..odpalil sie ten drugi
prezes1960 - 2011-10-04, 09:48
gino, dzieki wreszcie dowiedziałem się który jest ten "drugi",no i jak sprawdzic czy działa!
Jeszcze raz Ci dzięki teraz jestem spokojniejszy!
@ndrzej - 2011-10-04, 10:53
U mnie ten drugi nie załączał się z prozaicznej przyczyny: przepalony był bezpiecznik!
bogdanpiotr - 2011-10-06, 17:53 Temat postu: System chłodzenia silnika Już jestem po wizycie u elektryka z moim Fiatem Talento. Wizyta dotyczyła układu chłodzenia, który wg mnie nie zawsze dobrze funkcjonował. Okazało się, że z płynu Borigo, który wlałem do chłodnicy zrobiła się brudna woda i trzeba było wlać nowy płyn. Przed wlaniem tego nowego płynu chłodnice zostały przepłukane. Okazało się to konieczne. Przy okazji wymieniłem cztery świece żarowe, kontrolka na pulpicie zaczęła działać. Wystarczy, że jedna świeca jest niesprawna i nie zapala się kontrolka.
Wentylatory zostały sprawdzone i działają. Pierwszy włącza się przy temperaturze ok. 95 stopni. Sam sprawdzałem!.
Uwaga jaka mi się nasuwa po wizycie u specjalisty, to trzeba uważać na płyn do chłodzenia silnika. Musi być przy starszych samochodach sprawdzany przed zimą. Mała nieuwaga i po zimie mogą być ogromne koszty związane z uszkodzeniami chłodnicy i silnika.
Pozdrawiam
|
|