|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Likszpara na fartuch zasłaniający dolny bok kampera
Daniel Stus - 2011-09-09, 09:32 Temat postu: Likszpara na fartuch zasłaniający dolny bok kampera Nasze kamperki są często dość wysokie i w czasie wiatrów strasznie ciągnie dołem. Chciałbym zamontować z boku likszparę aluminiową i wsuwać w nią fartuch. Zrobi się przytulniej bo nie będzie ciągnąć po nogach w czasie relaksu na zewnątrz.
Pytania : gdzie można coś takiego kupić ?( fartuch sam zrobię)
Gdzie w okolicach Gdańska można toto wykręcić z jakiejś ruiny ( szrot z przyczepami)
kimtop - 2011-09-09, 10:42
A nie lepiej zastosować na przykład coś takiego http://www.raksa.com.pl/p...ta+srednia.html , a fartuch mocować za pomocą jakichś zaczepów np. http://allegro.pl/bigiele...1808150402.html
Oczywiście to tylko jedna z możliwości
maszakow - 2011-09-10, 16:59
likszpara ... listwa do firanek starego typu (żabki na wózkach ... możesz również kupić dowolny profil okrągły owalny lub prostokątny i wyciąć na całej długości szczelinę - i będziesz miał to czego potrzebujesz.
MILUŚ - 2011-09-10, 20:13
maszakow napisał/a: | likszpara ... listwa do firanek starego typu (żabki na wózkach ... możesz również kupić dowolny profil okrągły owalny lub prostokątny i wyciąć na całej długości szczelinę - i będziesz miał to czego potrzebujesz. |
A próbowałeś PROSTO wyciąć kiedyś taką szczelinę ? Też o tym myślałem ale nie znam sposobu by zrobić to prosto na długości ponad trzech metrów .Po za tym nie ma w sprzedaży tak długich elementów . W moim przypadku myślałem o wykorzystaniu żeglarskiej likszpary do mocowania "markizy" .
ARCADARKA - 2011-09-10, 20:57
chyba prościej będzie jak kupisz listwy do kedry i zmontujesz sobie osłony z jakiegoś materiału impregnowanego ,wiele kamperków posiada takowe listwy w przyczepach są stosowane częściej ,,bardzo dobrze wiatrołapy spisują się w przedsionkach
pozwoliłem sobie doradzić ,,,,,, ,,,,,,,,bo normalnie jeszcze założysz, te żabki,haczyki,,a może jeszcze karabińczyki ,jak ty będziesz wyglądał z takimi ozdobami
MILUŚ - 2011-09-10, 21:43
ARCADARKA napisał/a: | chyba prościej będzie jak kupisz listwy do kedry ............ |
No Darku znów mi spadłeś z nieba........................
Czy jeszcze można prosić o informacje czy sklepy z akcesoriami camperowymi cojsik takiego prowadzą ?Bo szukałem w internecie w kilku z nich i .............kicha
ARCADARKA - 2011-09-10, 22:00
oj ,oj oj,tam od razu z góry spadł
Przyjacielu zawsze uważam ,że przeróbki są do dupki ,szkoda życia
Listwy są dostępne w odcinkach najdłuższych 3 m ,,,,,,,,,,,ja tylko mam jednego dostawce ELCAMP zadzwoń na pewno wysłuchają cię i pomogą ,,,,,,,,,,,,,,podpowiem jak już kupisz nawiercić s fazować większy wiertłem aby główka wkręta się schowała ,oczywiście przed przykręceniem użyj mazidła uszczelniającego na otwór ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,i podszycie nie będzie podwiewać
pozdrawiam cieplusio
arrtur - 2011-09-10, 22:14
sa i 4 m w hurtowniach sprzedajacych aluminium za wyjatkowo niska kase
kupowalem do siebie
pozdr
ARCADARKA - 2011-09-10, 22:18
no to super przyzwoita cena za taki produkt to chyba wszędzie ,ale podpowiedz koledze gdzie kupić za małe złotówki,,,, to miłe z twojej strony
andreas p - 2011-09-11, 08:25
ARCADARKA napisał/a: | Przyjacielu zawsze uważam ,że przeróbki są do dupki ,szkoda życia |
Swiete slowa ARCADARKA przerobic to mozna mieso na kielbase a nie auto
gino - 2011-09-11, 08:57
andreas p napisał/a: | przerobic to mozna mieso na kielbase a nie auto |
lub dostawczaki na...kampery...
bo takimi ''przeróbkami'' chyba jezdzimy wszyscy
i ja lubie swoja ''przeróbke'' ...
wcale nie jest do dupki
a wracając do tematu..
Daniel Stus napisał/a: | gdzie można coś takiego kupić ?( fartuch sam zrobię) |
np. tutaj
WINNICZKI - 2011-09-11, 10:44
Arcadarka twierdzi że własnoręcznie wykonane COŚ ,jest do d..., trzeba zakupić gotowe firmowe, a jak sie to ma do jego własnoręcznie wykonanego warsztatu (super budowa),Proponuje taki rym :
Jak się nie ma pieniędzy kupki,
Wtedy dobre są przeróbki.
Ten tylko mówi ,że do dupki,
Kogo stać na same nówki.
ARCADARKA - 2011-09-11, 12:47
EwaMarek - 2011-09-11, 20:56
ja mam fartuch zamocowany na zatrzaski i w życiu już nie założę tej listwy do wsuwania (była w poprzednich kamperach)
szyjesz fartuch i idziesz do rymarza, nabije napy i drugą częśc przykręcasz do listwy bocznej
Daniel Stus - 2011-09-12, 09:31
Może coś za mało wiem ? Ale co to jest kedra ? Czy to coś ma wspólnego z markizą?
48a-ELANKO - 2011-09-12, 09:56
Danielu, kedra to jest taka taśma, która ma odpowiednią budowę - jest to forma wałeczka na całej długości. Ten wałeczek wsuwany jest w likszparę i na tym polega mocowanie fartycha dolnego do przyczepy lub kampera. W ten sam sposób mocuje się do markizy dodatkowy daszek przeciwsłoneczny.
Kedra to także o podobnej budowie taśma, najczęściej z tworzywa sztucznego, stosowana w starszych samochodach do połączenia błotników z karoserią ale również używana w np. tapicerstwie.
Na załączonej fotce prawe górne i prawe dolne zdjęcie pokazują wygląd kedry.
EwaMarek - 2011-09-12, 21:36
o to to to
w obecnym kamperze nie mam tej rynienki - lichejszparki i gość który dorabiał mi boczki do markizy dolny fartuch założył mi na napy czyli zatrzaski
jak coś to mam na zbyciu kedre tą z tworzywa, nie szmacianą - tylko nie pamiętam jakiej średnicy bo jest kilka wymiarów
Daniel Stus - 2011-09-12, 23:00
Fartuch dorobię sobie sam, mam już wprawę bo robiłem wsuwane w likszpary osłony na okna i dach do przyczepy. W Gdańsku u pana Lwa można te listwy zamówić ale kosztują od 50 PLN za meter w górę !!! Może da się to czymś oprócz nap i jakichś tam haczyków zastąpić bez mozolnego wycinania likszpary? Dlatego jeszcze raz pytam czy ktoś nie wie gdzie w okolicach Gdańska można znaleźć przyczepowy szrot albo gdzie wrasta w ziemię jakaś ruina z której można toto wykręcić ?
maszakow - 2011-09-13, 00:26
Daniel - szrot szrotem - a ja radze poszukaj odpowiednich profili po hurtowniach metali kolorowych. MUSISZ coś trafić co ci przypasi jest niemożliwością zebyś nie trafił. W Gdyni na Hutniczej jest duża hurtownia "Profmetkol" bodajże, W Gdańsku na Marynarki Polskiej... tam kupisz "fabryczne" długości. nawet do 8m. Dotną ci na życzenie.
wracając do szrotu - JEst firma sprzedająca używki kempingowe na samym początku Starogardzkiej może ci coś wyskrobią. WIęcej ci mogą napisac na maila lub na telefon powiedzieć bo jak kiedyś wlazłem na plac z ciekawości to odniosłem wrażenie że nie lubią podpatrywaczy.
Daniel Stus - 2011-09-13, 16:23
Byłem na Satrogardzkiej dzisiaj, ale pilnujący interesu Żwirek powiedział , że szukają na ALLEDROGO a tam nic !!!!
Za namiary na sklepy - dzięki. Poszukam , mam czas do wiosny.
|
|