darol - 2011-09-16, 21:20 Temat postu: Fotoradar - moje wątpliwościDzisiaj odebrałem fotkę od "słynnej" straży miejskiej w Białym Borze. Po obejrzeniu i przeczytaniu mam pewne wątpliwości.
- czyja prędkość jest na zdjęciu, moja czy osobówki?
- kto prowadził w momencie wykroczenia , jechaliśmy na zmianę
Trochę już obczytałem tematów na necie i zastanawiam się czy nie powalczyć z SM, tak dla zasady bo kwota mandatu nie jest bolesna.Skorpion - 2011-09-16, 22:33 Oczywiscie ,ze powinienes powalczyc gdyz fotoradary nie potrafia robic zdjeci pojazda oddalajacym sie od niego ,wedlug mie jest to predkosc poloneza .Taka jest moja opinia a moze sie myle.Z tego co wiem na wyposazeniu SM niema fotoradarow do mierzenia predkosc w oddalajacym sie pojezdzie.Jak narazie takie cudo jest albo bylo na wyposazeniu policji Sowa - 2011-09-16, 22:44 Przecież to nie jest polonez, a po drugie na raporcie napisane jest, że kierunek pomiaru to oddalanie, z drugiej strony, na takim raporcie można wpisać pewnie cokolwiek.
Kolega też dostał fotkę w tej miejscowości zrobioną od tyłu i nie było na niej żadnego auta nadjeżdżającego z przeciwka, tak więc pewnie taki sprzęt mają. majsterus - 2011-09-16, 22:45 to sie nazywa upiec dwie pieczenie na jednym ogniu...
podobnie sprawa wygląda w momencie wyprzedzania na jezdni dwupasmowej,
pojazd wyprzedzany i wyprzedzający są chwytane razem...
podwójny zarobek dla naszego złodziejskiego państwa.
logicznie rzecz biorąc: fotoradary ustawione są na początku ograniczenia, a nie na jego końcu.
więc sprawa jest jasna.
a do kiedy stacjonarne radary wykonują zdjęcia pojazdu oddalającego się?Banan - 2011-09-16, 22:49 Kierunek pomiaru - oddalanie
Podany numer z Sosnowca, więc chyba Twój
Moim zdaniem, szkoda się kopać Skorpion - 2011-09-16, 22:51 Z tego co wiem nawet policji niestac an takie radary ktore mieza predkosc oddalajacego sie pojazdu sa owiel drozsze od normalnych a chyba dyzurnych smieciazy niestac na taki sprzet .A byli tylko i wylacznie stworzeni do pilnowania czystosi smietnikow a teraz i welbach sie poprzekrecalo maga - 2011-09-16, 22:58 Temat postu: Re: Fotoradar - moje wątpliwości
darol napisał/a:
Dzisiaj odebrałem fotkę od "słynnej" straży miejskiej w Białym Borze. Po obejrzeniu i przeczytaniu mam pewne wątpliwości.
- czyja prędkość jest na zdjęciu, moja czy osobówki?
- kto prowadził w momencie wykroczenia , jechaliśmy na zmianę
Trochę już obczytałem tematów na necie i zastanawiam się czy nie powalczyć z SM, tak dla zasady bo kwota mandatu nie jest bolesna.
Nie przyznawaj się,że to ty prowadziłeś auto.Powiedz,że pożyczyłeś znajomemu niemcowi lub francuzowi i podaj fikcyjne imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania,podobno umarzają całą sprawę i dokumenty trafiają do kosza.Znam taki przypadek,sprawę umorzyli i zamknęli.Po jakimś czasie,jadąc kamperem słyszałem o tym również w radio CB-ten sam temat.
Spróbuj może akurat się uda,prawdopodobnie od nowego roku ma się to zmienić.
Napisz jak się to wszystko zakończy,życzę powodzenia Banan - 2011-09-16, 23:04 Łoj Skorpionku , od dawna jest cała masa tych urządzeń, raport jest robiony automatycznie, a tylko "kosmetyka" ręcznie
Nie tylko SM ma zwiększone uprawnienia, nie zdziwcie się, jak Wam mandat wystawi Żandarmeria Wojskowa... Ale to nie żart... zibikruk - 2011-09-16, 23:06 Tadeusz, mają niestety takie radary - już płaciłem.
Darol, moim zdaniem trzeba powalczyć. Napis oddalenie pochodzi nie z urządzenia ale od SM. Zdjęcie tablicy jest Twojego kamperka, ale prędkość mogła być przecież zmierzona od poloneza. Odwołanie się nie kosztuje a ma szanse powodzenia. Sowa - 2011-09-16, 23:09
maga napisał/a:
Nie przyznawaj się,że to ty prowadziłeś auto.Powiedz,że pożyczyłeś znajomemu niemcowi lub francuzowi i podaj fikcyjne imię i nazwisko
No przecież to by było nieetyczne kłamstwo, tak nie można, trzeba być uczciwym darol - 2011-09-16, 23:17 Inny patent - nie wiem kto prowadził , ja lub żona , jechaliśmy na zmianę.
Nie ma sprawcy - nie ma karyBanan - 2011-09-16, 23:21
darol napisał/a:
Inny patent - nie wiem kto prowadził , ja lub żona , jechaliśmy na zmianę.
Nie ma sprawcy - nie ma kary
Sprawcę musisz wskazać Ty, (właściciel pojazdu) jak nie wskażesz, to i tak Ty musisz zapłacić darol - 2011-09-16, 23:36
Banan napisał/a:
Sprawcę musisz wskazać Ty, (właściciel pojazdu) jak nie wskażesz, to i tak Ty musisz zapłaci
"Postanowienie Sądu Najwyższego sygn. akt I KPZ 8/10 z dn. 29.06.2010 r. wskazuje, że straże gminne/miejskie nie mają uprawnień do wnoszenia wniosków o ukaranie do sądu z tytułu „nie wskazania sprawcy wykroczenia” przez właściciela pojazdugino - 2011-09-17, 06:49 he...ciekawe czy temu z toyoty cariny..tez wysłali mandat ?Donat - 2011-09-17, 07:45 Witam
Przerabiałem ten sam schemat z SM z Manowa w woj. koszalińskim.
Nie ma takiej możliwości aby mogli Cię ukarać jeśli na zdjęciu są dwa pojazdy. Idź do jakiegoś prawnika który napisze Ci odpowiednie pisemko i wyślij je do SM.
SM i tak odda sprawę do sądu a żaden sąd w tym kraju nie ukarze Cię na podstawie tego zdjęcia.
PS. Komendanta z Manowa zwolnili z pracy ponieważ w ciągu jednego roku SM z tej gminy wystawiła 29 000 mandatów z czego tylko 7 nie dotyczyło przekroczenia prędkości uchwyconej na fotoradarze. To świadczy czym zajmują się takie SM za nasze pieniądze.Student - 2011-09-17, 07:48 Ja bym powalczył ..Nie ma prawa być w kadrze drugiego samochodu bo wtedy nie ma jasności co do poprawności pomiaru...Panowi z SM sa wyjątkowo niedouczeni i beszczelni i nie takie wałki próbowali u nas przepychać...eMKa - 2011-09-17, 08:02
Donat napisał/a:
Nie ma takiej możliwości aby mogli Cię ukarać jeśli na zdjęciu są dwa pojazdy. Idź do jakiegoś prawnika który napisze Ci odpowiednie pisemko i wyślij je do SM.
.
nawet nie trzeba iść do prawnika, po odmowie zapłaty, straszyli sądem, ale do tej pory sprawa sie nie odbyła. ( 3 lata )Skorpion - 2011-09-17, 08:49 Mysle sobie tak kto tym kretynom nadawal tyle uprawnien przeca po za sortowaniem smieci ich zbieraniem do niczego nie sa zdoli,nawet nie znaja zadnej intrpretacji dotyczacej znakow na drodze a co dopiero przepisow drogowych.Im trzeba udowadniac ze sa kretynami i nie znaja sie na zadnych przepisach w zakkresie kodeksu drogowego ale nie tylko,ta sluzba byla stwozona do utrzymywania czystosci na ulicach i w roznych miejscach.janusz - 2011-09-17, 08:57 Też uważam, że należy powalczyć. Są na zdjęciu dwa samochody i to budzi wątpliwości. Co Ci szkodzi napisać odwołanie do Pana Komendanta.
Mnie Straż Miejska namierzyła od tyłu pod Prusicami. (Miejska i poza terenem zabudowanym).
Napisałem że chętnie pomógł bym w ustaleniu kto prowadził samochód ale proszę o dodatkowe zdjęcie z twarzą prowadzącego. Po korespondencji sprawę umorzyli.darol - 2011-09-17, 09:11 Czyli utwierdziliście mnie w przekonaniu żeby im nie popuścić. Mam tylko nadzieję, że wszystkie te sprawy strażo-miejsko-sądowe odbywają się zdalnie, bo nie mam czasu ani ochoty jeździć do Białego Boru.janusz - 2011-09-17, 09:17 Wysłałem Ci na maila moją korespondencję z Panem Komendantem, popatrz i możne zachowaj dla siebie bo jest tam trochę osobistych informacji. Mażesz skorzystać jako wzoru darol - 2011-09-17, 09:31 dzięki Wodzu dobek44 - 2011-09-17, 09:57 Każdy sąd uniewinni Cię, jeśli na foto są dwa samochody.Sowa - 2011-09-17, 10:40 Tutaj fajne pismo:
http://www.bialogardziani...str=6060&id=386MAWI - 2011-09-17, 11:11 Doral walcz a na pewno ustąpią.co do cytatu jednego z przedmówców ,że należy być uczciwym.Pewnie ,że trzeba,ale jak nazwać ludzi wysyłających fotkę co do której są jakiekolwiek wątpliwości(dwa auta)a może ta osobówka jechała na wstecznym,albo ją ktoś ciągnął na motylu za tył.Miałem podobną sytuację podałem dane z księżyca (anglika)sprawę umorzono a mnie sumienie nie gryzie .Fotoradar stał metr za znakiem ograniczenia na fitce było go widać.na bank umorzą.janusz - 2011-09-17, 12:23 W ewentualnym odwołaniu poproś o dokument (dokumentacje) stwierdzająca, że "w żadnym wypadku inny pojazd poruszający się w tym samym lub przeciwnym kierunku nie może spowodować przekłamania wskazań miernika prędkości wykorzystywanego w konstrukcji automatycznego urządzenia rejestrującego typu Multanova 6F". Na bank nie mają takiego dokumentu a żadna instrukcja obsługi DTR nie ma takiego zapisu.baja02 - 2011-09-17, 20:59 [quote="majsterus"].
podwójny zarobek dla naszego złodziejskiego państwa
Proszę Cię uprzejmie o zdefiniowanie o jakie państwo chodzi, bo nie przypuszczam, że chodzi Ci o POLSKĘmarcylrex - 2011-09-17, 21:33 janusz, ten radar ma trzy opcje pracy: pomiar najazdu, odjazdu lub pomiar automatycznyzibikruk - 2011-09-17, 22:06 W tym przypadku chodzi o to, że istnieje możliwość nadużycia polegającego na pomiarze prędkości pojazdu mijanego a zakwalifikowanie zdarzenia drugiemu pojazdowi. Nie jest istotne, czy mierzy odjazd czy najazd - reaguje automatycznie na przekroczenie zadanego marginesu prędkości. Jeśli pojazd mijany przekroczył prędkość, istnieje nie tylko hipotetyczna możliwość przypisania zdarzenia pojazdowi drugiemu. W tym przypadku sądzę, że trudno będzie SM rozstrzygnąć problem.
Darol - nic nie tracisz na odwołaniu - walcz. gryz3k - 2011-09-17, 23:51 Możecie sobie o urządzonku poczytać
http://antyradary.phi.pl/...cf069a384d09afbmajsterus - 2011-09-18, 00:46
baja02 napisał/a:
majsterus napisał/a:
.
Proszę Cię uprzejmie o zdefiniowanie o jakie państwo chodzi, bo nie przypuszczam, że chodzi Ci o POLSKĘ
drobne OT
tak chodzi mi właśnie o Polskę.
otóż dam prosty przykład
instytucja ZUS...Urząd skarbowy...Urząd Celny...coś o tym wiem gdyż mój ojciec pracował w US..
ostatnio była audycja w Trójce dot. systemu podatkowego w naszym kraju...
co do tematu
radary wykorzystują zjawisko efektu dopplera,
w tym przypadku nie mogą mierzyć jednocześnie dwóch źródeł dźwięku
oddalającego się i przybliżającego się.gino - 2011-09-18, 08:35
majsterus napisał/a:
w tym przypadku nie mogą mierzyć jednocześnie dwóch źródeł dźwięku
oddalającego się i przybliżającego się.
a masz pewność które na tej fotce mierzy? oddalajace czy przybliżajace..??
bo..moze to byc nadinterpretacja widocznej fotki..pomiar moze byc zarówno toyotki lub darola..
wykorzytuje to SM np. wysyłajac list do obu kierowców, pisząc..że jest to ich pomiar prędkości..gino - 2011-09-18, 08:45
majsterus napisał/a:
baja02 napisał/a:
majsterus napisał/a:
.
Proszę Cię uprzejmie o zdefiniowanie o jakie państwo chodzi, bo nie przypuszczam, że chodzi Ci o POLSKĘ
drobne OT
tak chodzi mi właśnie o Polskę.
majsterus...
uwazam uwage baji za słuszna...
jesli uwazasz sie za złodzieja/przecież Polska, to również i Ty /
...to zachowaj to dla siebie...
ja nim sie nie czuje..i nie czuje sie ''okradany'' .
a swoje polityczne upodobania okaż 9 pazdziernika w swoim rejonie, w wyznaczonym do tego punkcie wyborczym.
KrzysF - 2011-09-18, 09:54
zibikruk napisał/a:
Napis oddalenie pochodzi nie z urządzenia ale od SM ...
No niestety, nie jest to prawda. To urządzenie wykrywa kierunek pojazdu, oddalanie czy zbliżanie. Na dowód tego zamieszczam swoje zdjęcie z tych wakacji. Parametr Dir=v wskazuje, że się zbliżałem. I nie pochodzi ta adnotacja od SM ale to urządzenie fakt ten wykryło. I to bynajmniej nie na podstawie tego czy widać przód pojazdu czy tył. Każdy kto zna efekt Dopplera zgodzi się z tym. Pojazdy zbliżające się zwiększają częstotliwość fali odbitej, pojazdy oddalające się częstotliwość tę zmniejszają. Co więcej, teoretycznie rzecz biorąc (nie wiem jak działa to konkretne urządzenie) można jednocześnie mierzyć prędkości kilku pojazdów, zarówno zbliżających się jak i oddalających się. Każdy z nich generuje "swoją" częstotliwość, pojawiającą się w widmie odbieranym przez fotoradar. Nietoperz też w locie potrafi obserwować kilka różnych obiektów i określać ich prędkość. Kurcze, skąd te nietoperze znają efekt Dopplera??
Zapomniałem dodać, że ja postanowiłem nie kopać się z koniem i potulnie zapłaciłem mandat (100zł + 2 pkt.)janusz - 2011-09-18, 11:18
KrzysF napisał/a:
Zapomniałem dodać, że ja postanowiłem nie kopać się z koniem i potulnie zapłaciłem mandat (100zł + 2 pkt.)
Powinieneś jeszcze przymandacić za postój na oznaczonym przejściu przez jezdnię mhm - 2011-09-19, 12:30
janusz napisał/a:
KrzysF napisał/a:
Zapomniałem dodać, że ja postanowiłem nie kopać się z koniem i potulnie zapłaciłem mandat (100zł + 2 pkt.)
Powinieneś jeszcze przymandacić za postój na oznaczonym przejściu przez jezdnię
Postój z prędkością 62km/h ?? No tak... teoria względności Einstaina, światy równoległe itp gino - 2011-09-19, 12:35 nie o to chodzi..
po prostu, ...Januszek jak swoim smiga 160..i nagle zwolni do 60..to czuje sie, jakby stał...
OldPiernik - 2011-09-19, 13:06 Nie jestem pewny, czy nie piszę bzdur, ale kilka lat temu w Krakowie odbyła się huczna impreza otwarcia systemu kontroli tzw. trzeciego pasa na Alejach. Chodziło o automatyczny system namierzania "nieuprawnionych" pojazdów jadących po pasach przeznaczonych dla busów, policji, taxi itp. Jak głośno system otwierano, tak cicho go zamknięto. Jednym z powodów dla którego wyrzucono kilka złotych w błoto był fakt, że polskie prawo o ruchu drogowym nie pozwala na ukaranie prowadzącego, jeżeli nie ma na zdjęciu jego twarzy a nikt nie prowadzi auta siedząc na tylnym siedzeniu.
Bardzo możliwe, że ten przepis został w obecnym kodeksie drogowym zmieniony, ale słyszałem, że kiedyś był i obowiązywał.pp - 2011-09-19, 13:47 Na dzisiaj z całą pewnością mandat jest nakładany na właściciela, jeżeli nie potrafi wskazać kierowcy, nie dostaje punktów ale SM z pomorza potrafi przysłać gotowy druk w którym są 3 opcje do wyboru:
A. wskazujesz kierowcę- mandat 200 zł- 4 punkty karne
B. nie potrafisz wskazać kierowcy - mandat 400 zł - bez punktów karnych
C. nie przyjmujesz opcji A I B - wniosek do sąduKrzysF - 2011-09-20, 11:37
pp napisał/a:
opcje do wyboru:roz
A. wskazujesz kierowcę- mandat 200 zł- 4 punkty karne
B. nie potrafisz wskazać kierowcy - mandat 400 zł - bez punktów karnych
C. nie przyjmujesz opcji A I B - wniosek do sądu
Przy czym, kwoty i punkty chyba zależą od "rozmiaru" przekroczenia. Ja zagłosowałem na opcję A i wygrałem 100zł+2pkt.dobek44 - 2011-09-20, 11:49 Przed godziną PR Jedynka przeprowadziła rozmowę z przedstawicielem ITD, której to instytucji podlegają fotoradary. Potwierdził, że jeśli na zdjęciu są dwa, fotka zostaje odrzucona.darol - 2011-10-05, 21:28 Odświeżam.
Napisałem pismo odwoławcze z uwzględnieniem wszystkich Waszych uwag i moich wątpliwości. Ponieważ był podany adres @ pismo wysłałem drogą e-mailową.
W odpowiedzi dostałem dzisiaj coś takiego :
Witam,
Ze względu na formę złożonych wyjaśnień informuję, że pismo nie będzie honorowane, gdyż brak certyfikowanego podpisu elektronicznego.
Art. 63.
§ 1. Podania (żądania, wyjaśnienia, odwołania, zażalenia) mogą być wnoszone pisemnie,
telegraficznie, za pomocą telefaksu lub ustnie do protokołu, a także
za pomocą innych środków komunikacji elektronicznej przez elektroniczną
skrzynkę podawczą organu administracji publicznej utworzoną na podstawie
ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących
zadania publiczne.
§ 3a. Podanie wniesione w formie dokumentu elektronicznego powinno:
1) być uwierzytelnione przy użyciu mechanizmów określonych w art. 20a ust.
1 albo ust. 2 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności
podmiotów realizujących zadania publiczne oraz
2) zawierać dane w ustalonym formacie, zawartym we wzorze podania określonym
w odrębnych przepisach, jeżeli te przepisy nakazują wnoszenie podań
według określonego wzoru.
W związku z powyższym prosi się o właściwe wypełnienie oświadczeń dołączonych do przesłanej korespondencji a wszelkie dodatkowe wyjaśnienia zamieścić jako załącznik.
Straż Miejska Biały BórMILUŚ - 2011-10-05, 21:44 Rozumiem ,ze przesłali drogą pocztową bo w przeciwnym wypadku ..........wg. patrz wyżej .......
dobek44 - 2011-10-05, 21:58 Ja bym tę odpowiedź wysłał do burmistrza tego sioła.
Rozumiem ,ze przesłali drogą pocztową bo w przeciwnym wypadku ..........wg. patrz wyżej ......
no właśnie , i do tego dziwne nazwisko tego Pana/Pani - "Straż Miejska Biały Bór"
dobek44 napisał/a:
Ja bym tę odpowiedź wysłał do burmistrza tego sioła.
Pismo, które wysłałem poszło do wiadomości burmistrza.
W sumie nic mnie to nie kosztuje, wydrukuję, podpiszę się własnoręcznie i puszczę faxem.
Chodziło mi o to , że przy braku argumentów przysyłają takie bzdety.Świstak - 2011-10-06, 08:14 Wyślij im też ten link :