Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - kupie hymera integralnego

silny - 2011-09-20, 09:33
Temat postu: kupie hymera integralnego
mysle o budowie kamperbusa na reno ale co raz wiecej podobaja mi sie hymer integra ok. 90 r. kto ma takiego , gdzie tam zajrzec w slabe punkty .jakies wnioski z exploatacji .moze blisko mnie ktos ma i pozwoli dotknac. z gory dziekuje
łoś - 2011-09-20, 16:13

Mam hymera - eriba 544
Są różne wersje. Z drzwiami i bez dla kierowcy. Krótsze i dłuższe i takie ponad 3,5. Do roku 89 toaleta turystyczna, po już kaseta. I nie ma dużo takich w Polsce. Z forum to znam z 5 sztuk.
to tak na początek.
:spoko

silny - 2011-09-20, 22:35

czy to prawda ze integralem zupelnie inaczej sie "czuje" jazde niz ze zwykla kabina. milo takim kredensowatym przodem sie jezdzi? pewnie duzo miejsca czy cos jeszcze
WINNICZKI - 2011-09-20, 23:02

Oczywiście ,te roczniki lubią podwiewać powietrzem z pod przedniej deski w najmniej oczekiwanych miejscach. Czasami jest uczucie ,że zabudowa żyje swoim życiem,a podwozie swoim.A po za tym sympatyczne toczydełka i na pewno wiele osób je chwali. Ja niestety miałem okazję jechać tylko najnowszym Hymerem i miałem uczucie jak bym podróżował wanną na miękkim zawieszeniu. Ale to była nówka sztuka i pokonywałem tylko Krakowskie korki :spoko
MAWI - 2011-09-21, 09:37

Miałem kilka hymerów.Powiem tak'' każda pliszka swój ogonek chwali,,ale coś w tym jest w integrze ,nie ważne jakiej marki czuć przestrzeń.Podczas jazdy niesamowita panorama.to nie kabina od dostawczaka.Ale każdy ma prawo mieć swoje zdanie :spoko :spoko
TomekW - 2011-09-21, 15:08

WINNICZKI napisał/a:
(...) te roczniki lubią podwiewać powietrzem z pod przedniej deski w najmniej oczekiwanych miejscach. Czasami jest uczucie ,że zabudowa żyje swoim życiem,a podwozie swoim (....)

Nie ma tragedii. Kabina naszego sprzętu to kompletny ryjek "kaczki" z obciętymi przednimi słupkami. Pod zabudową są nawet błotniki z emblematami "307D"! Góra jest wystarczająco uszczelniona, nic po nogach nie wieje (chyba że źle założę maskę silnika). A z odgłosów zabudowy odnotowuję tylko "oddychającą" blachę na dachu kabiny kierowcy.
Ale może młodsze roczniki są bardziej problematyczne?
WINNICZKI napisał/a:
miałem uczucie jak bym podróżował wanną na miękkim zawieszeniu. Ale to była nówka sztuka i pokonywałem tylko Krakowskie korki :spoko

W takim razie przez z górą 30 lat nic się w Hymerze nie zmieniło ;)

Skorpion - 2011-09-21, 15:44

Ja w swoim nie nazekam na braki miejscowe w "kabinie kierowcy" mam przed soba panorame trasy czuje sie ja w pierwszym rzedzie kinowym ;) ;) szyba jest tak duza i plaska a i boczne okna sa duze tak ze wszystko widac doskonale. ;) ;)
silny - 2011-09-21, 23:21

usiadlem sobie spokojnie w masterze i dumam czy jest klimat i wydumalem ze nie ma .kupie raczej integrala ale daje sobie czas na przemyslenia .w srodku czuje ze to to , jednak szkoda ze takie drogie w stosunku do rocznika . pytanko do wtajemniczonych - czy wersje do 3,5 t mozna spotkac z 2 stolikami tzn. za kierowca i gdzies z tylu .
TomekW - 2011-09-21, 23:55

Tak, niektóre starsze Hymery 650 (jak nasz) i trochę młodsze, też na podwoziu Mercedesa T1, miały dwa stoliki: jeden za kierowcą (2+2 naprzeciwko siebie)i drugi z samego tyłu (w układzie podkowy).
Skorpion - 2011-09-22, 07:21

Choc ja mam FFB to tez mam uklad z dwoma stolikami jeden jest za kierowca z 4 miejscami do siedzenia i zarazem jest to lozko i w tylnej czesci uklad siedzen w podkowe ze stolikiemi rowniez po zlozeniu powstaje duze lozko do zabaw ;)
silny - 2011-09-23, 06:55

a czy te sprzety maja te sama konstrykcje co przyczepy . jesli tak to z wilgocia tez roznie moze byc . w koncu jesli kupie to z poczatku lat 90. mam przyczepe knaus od 1 wlasciciela ,jak nowa a w okolicy zbiornika wody musialem zadzialac bo sie zaczynalo.mial ktos doswiadczenia w tym temacie z hymerem . aha a to spanko nad glowa to praktyczne?
Skorpion - 2011-09-23, 07:14

Wszystkie samochody kempingowe maja podobna konstrukcje jak przyczepy kempingowe jedne maja drewniana a inne metalowa jezeli chodzi o spanie opuszczane to niczym sie nie wyrozna od normalnego spania
silny - 2011-09-25, 20:46

przegladam mobile ibeje i inne takie i powiem wam ze groza wieje od tych cen .10 tysi i to ojro za 91- 92 rok :shock: . w ukladzie wnetrza ktory mi pasuje moge brac pod uwage tylko 6 metrowce a tych z dmc 3500 to troche mniej jest wystawionych . kiedy kupowac kampera , na zime? , wczesna wiosna ?, bo pozniej to nie ma sensu
dziwaczek - 2011-09-25, 21:10

gazownik123 napisał/a:
bo pozniej to nie ma sensu

A niby czemu? Kupujesz na jeden sezon?

łoś - 2011-09-25, 23:35

chyba chce kupic hymera integra
Kolego, co jest, wybór należy do Ciebie. Nikt Ci nie wybierze okazji. Więcej powiem, bo narzeczoną łatwiej znaleźć :diabelski_usmiech -porządną narzeczoną. A porządnego campera. :haha: Jak by co to trudniejszy rozwód z camperem :spoko

silny - 2011-09-26, 17:08

do dziwaczka - pozniej nie ma sensu bo ceny ida w sezonie w gore , popyt przerosnie podarz ,analogia do rynku motocyklowego ktorym dotychczas zylem . a do losia - napisalm chyba bo nadal sie wacham, decyzja powazna , nie wydaje kasy od tak . zapisanie sie na forum spowodowalo tylko zamieszanie w moich planach , wczesniej mialem robic reno . knausa kupilem na zywca bez grama wiedzy i ,,,,, ? sukces , igla
wbobowski - 2011-09-26, 23:33

Czytaj, czytaj ale decyzję i tak bedziesz musiał podjąć sam. Wiadomo, że wszystko ma swoje zalety i wady. I tak zawsze zwyciężają zalety, ale te, które widzi konkretny nabywca. Np. w przypadku integry - dla jednych za, decyduje duża przestronność i widoczność w kabinie kierowcy, dla drugich na nie, decyduje nietypowa i droga zabudowa tej części samochodu, która najczęściej ulega uszkodzeniom w razie stłuczek... i tak można dyskutować w nieskończoność.
silny - 2011-11-20, 10:25

odswierze temat ladny hymerkiem http://suchen.mobile.de/f...ml?id=153443123 w moich mozliwosciach finansowych tylko nie spreszam po tamtemu
Aulos - 2011-11-20, 10:57

gazownik123 napisał/a:
w moich mozliwosciach finansowych tylko nie spreszam po tamtemu

Według opisu, rozmawiają także po angielsku i francusku - może coś Ci podpasuje.

Kamperek wygląda sympatycznie, ale do Norymbergii kawał drogi - jeśli byś się zdecydował na wyjazd, może uda Ci się połączyć przyjemne z pożytecznym: obok Norymbergii jest niemiecki Legoland, a pisałeś, że masz dwójkę dzieci :wyszczerzony:

Kamperek na zdjęciach wygląda OK. Silniczek trochę słaby 55 kW (75 PS) - na autostradzie się nie pościgasz, ale powinieneś wjechać wszędzie, gdzie zaplanujesz.
DMC 3100 - masa własna 2410 = 690 kg to sporo do zabrania :spoko

silny - 2011-11-20, 11:04

taaaa , to bym musial z przyczepa jechac.mala jeszcze za mala na takie wyjazdy ,ale do lata zmeznieje tzn. zkobiecieje ? :-P
MILUŚ - 2011-11-20, 11:17

wbobowski napisał/a:
Czytaj, czytaj ale decyzję i tak bedziesz musiał podjąć sam. ........................................na nie, decyduje nietypowa i droga zabudowa tej części samochodu, która najczęściej ulega uszkodzeniom w razie stłuczek... i tak można dyskutować w nieskończoność.

Wystarczy skalkulować cenę nowej szyby do integry .......... :gwm

o dostępności nie wspomnę .......... :evil:

silny - 2011-11-20, 12:13

wszyscy strasza szybami a na alegro jest hymer na czesci i nikt sie o te szybe nie bije choc za calego gosc chce niecale 5 tysi. szyba tysiac cos.
łoś - 2011-11-20, 23:25

nową szybę nabyłem za 1900 pln. bez problemu. Dwa tygodnie od zamówienia. :spoko
jedrek49 - 2011-11-21, 07:46

witam
Los ,czy mozesz podac adres gdzie zamowiles szybe ,bo ja mam na uwadze camperka integre ze zbita szyba i chce wiedziec o mozliwosc nabycia takowj szyby
pozdrwiam
jedrek49

łoś - 2011-11-21, 09:42

Tu adres firmy.

http://www.autoszyby-znin.pl/page7.php
http://www.autoszyby-znin.pl/page2.php

@ndrzej - 2011-11-21, 19:48

No to Łosiu - wlałeś trochę otuchy w serca "integralowców" :bigok

Dzięki za namiary!!! :ok

silny - 2011-11-21, 21:47

tak jak pisalem wczesniej - najbardziej podoba mi sie hymer , najlepiej z poczatku lat 90. przyczepa z silnikiem bez udziwnien , super. dla mnie kwintesencja kampera . zeby to jeszcze blizej byl ten z mobile :(
silny - 2011-12-18, 22:54

dobry wieczor wszystkim , wracam do tematu hymera . postanowilem nie wydziwiac i kupic integrala , tym razem nie chyba a napewno :!: . jakby co to na sprzedaz jest knaus sundwind 91 rok 5,5 m , 7 m z dyszlem stan wysmienity. :ok
jesli komus wpadnie w oko jakies ciekawe ogloszenie to wdzieczny bede za info. moze byc do napraw ale nie do remontu bo wiem ze nigdy go nie zrobie (zszedlem na ziemie i wiem a raczej dotarlo do mnie ze nie znajde czasu ,zapalu-tak sie jakos szybko zyje :( )
a wiec poszukiwany hymer integralny ok. 90 roku , nie koniecznie igla , do 3,5 tony , biore pod uwage inne marki integralnych ,nie chcialbym zejsc z rocznikiem ponizej ok.88 r i z cena powyzej 20-25 tys.na gotowo . jednak zaakceptuje gorszy za mniejsze pieniadze bo poprostu jest mi zal kaski :oops:
z gory dziekuje za pomoc ludzi dobrej woli :spoko

silny - 2011-12-19, 22:06

nie moge sie nadziwic jak pomocne moze byc forum . wczoraj napisalem a dzis juz dzwoni telefon , sypia sie informacje , poprostu super . wszystkim dziekuje i prosze o jeszcze :spoko
silny - 2011-12-22, 16:19

wszystkim dziekuje , moze jeszcze ktos sie znajdzie z info o hymerku za male kase :bukiet:
SlawekEwa - 2011-12-24, 16:15

gazownik napisał/a:
, moze jeszcze ktos sie znajdzie z info o hymerku za male kase

http://www.sklep.elcamp.p...lasse-1-18.html
Pod choinkę :bigok :mikolaj

silny - 2011-12-24, 22:46

niezle , niezle , naprawde dobre .
z wigilijnym pozdrowieniem :spoko

WINNICZKI - 2011-12-25, 00:11

Na tego moge Ci załatwić nawet 15% upustu ;) ;) :spoko
silny - 2011-12-25, 07:08

wreszcie jakas konkretna pomoc :brawo :haha: :haha:
silny - 2012-01-02, 11:54

jestem umowiony z forumowym kolega na ogladanie no i zakup jesli sie dogadamy. uczciwie przedstawil sytuacje o wilgoci , znaczy sie gdzie i ile mniejwiecej jest, i teraz mam pytanie -

jak stwierdzic jak daleko wilgoc poszla poza to co jawnie widac , przecie wiadomo ze jak widac to tam juz jest katastrofa ale zasieg jest wiekszy , tylko pytanie czy metr dookola czy odrazu lepiej rozsypac zarodniki boczniaka i czekac na zbiory :-P

czym zmierzyc wilgotnosc , gdzie to kupic , moze ktos pozyczy , pomoze :?:

remontu sie nie boje ale nie chce gonic Radeckiego , z drugiej strony nie jestem pedantem i nie musze miec igly. pomocy z ta wilgocia , znaczy sie jak ja namierzyc , bo moze jak nie bedzie zle to do uniejowa przyjade wlasnym H. :)

arrtur - 2012-01-02, 14:36

czytasz o mojej odbudowie wiec - na scianie prawej w ogole nie bylo oznak wilgoci wewnatrz, mozesz zobaczyc jaka byla bo jest dokladna fota, na samym poczatku opowiesci

natomiast jak kolega uczciwie postawil sprawe to polowa sukcesu - kupuj
nie am co szukac dziury w calym

jeszcze jedna sprawa - nie wiem czy o tym bylo a juz raz wyskoczylem....
jednak napisze bo moze byc dla Ciebie atrakcyjny temat,

nia mam linku ale wisi na allegro integral od polaka ponoc w dobrym stanie ktory jest w hiszpanii, ma go od jakiegos czasu, samochod jest z silnikiem benzynowym... czyli po podwyzce ropy i dla Ciebie z mozliwoscia instalacji gazu mysle ze bdb propozycja.
Samochod jest zarejestrowany w Polsce wiec bez oplat w cenie mieszczacej sie w Twoich widlach
jesli byl kupiony w hiszpanii i to cieplejszej czesci to i za mokry nie powinien byc

moze warto poszukac i pogadac

pozdr

silny - 2012-01-02, 14:50

forumowy bodzio za 27000. troche starsza wersja bez kibelka zewnetrznie oproznianego. troche mi drogo . poczekam
sa jakies wilgotnosciomierze :?:

silny - 2012-01-07, 21:50

czy moglbym prosic urzytkownikow o wypowiedzenie sie w sprawie rzeczywistej masy ich integrali ..
zastanowilo mnie mianowicie ze niektore hymerki maja przy dlugosci ok.6m dmc 3100- 3200kg a o dlugosci 650 juz po 4200-4600. dziwne to :shock:
ostatnia sprawa to manewry miejskie - gdzie konczy sie przyjemnosc a zaczyna problem z dlugoscia , przy 6m :?:
za wszelkie odpowiedzi dziekuje

WINNICZKI - 2012-01-07, 22:36

gazownik napisał/a:
gdzie konczy sie przyjemnosc a zaczyna problem z dlugoscia
Takie pytanie raczej do żony :haha: :haha: ,-poważnie to Ona musi kierować Cię jak cofasz :gwm A jeszcze poważniej ,zastanów się jaka jest szerokość przeciętnych dwóch pasów jezdni z poboczami.Jak sie zapędzisz to nawrócenie takim sześciometrowcem z haczykiem robi sie problematyczne,trzeba szukać szerokiego wjazdu gdzieś na posesję,żeby wycofać tyłem i dalej manewrować.Przy np 5.30 prawie bez problemu wywijasz się na dwóch pasach. :spoko
pp - 2012-01-07, 23:39

gazownik napisał/a:
czy moglbym prosic urzytkownikow o wypowiedzenie sie w sprawie rzeczywistej masy ich integrali ..
zastanowilo mnie mianowicie ze niektore hymerki maja przy dlugosci ok.6m dmc 3100- 3200kg a o dlugosci 650 juz po 4200-4600. dziwne to :shock:
ostatnia sprawa to manewry miejskie - gdzie konczy sie przyjemnosc a zaczyna problem z dlugoscia , przy 6m :?:
za wszelkie odpowiedzi dziekuje

długość samochodów nie do końca chodzi w parze z dmc
są samochody ponad 7 m długości o dmc 3500
znaczenie ma zastosowane podwozie, zabudowa oraz to ile ma zostać na ładunek dodatkowy

a co do długości to raczej zastanów się jaki chcesz samochód i taki kup, bo nie kupujesz chyba samochodu do łatwego zawracania a do wygodnego wypoczynku! Zawracania się nauczysz, zwłaszcza jeżeli jeździłeś samochodem tylko na lusterkach zewnętrznych czyli np busem.

Yans - 2012-01-07, 23:47

Mój ma 4.90 . DMC 2600. Praktycznie zawracam na jezdni... :bigok Może troszkę wolno, bo nie mam wspomagania... :gwm W miastach nawet bardzo ciasnych nie mam problemów... :diabelski_usmiech
papamila - 2012-01-08, 09:08

gazownik napisał/a:
czy moglbym prosic użytkownikow o wypowiedzenie sie w sprawie rzeczywistej masy ich integrali ..

PILOTE na ducato DMC 3500, m. wł 2900, dł 690, szer 240 bez lusterek
co do manewrów to wg mnie do 7m nie stanowi to żadnego problemu.
Jazda się zaczyna od 7,30 gdzie długość jest realizowana mocno wydłużonym tylnym zwisem
a ten lubi zachodzić przy mocnych skrętach

MAWI - 2012-01-08, 11:26

Sprawa stara jak świat ,albo wygodnie jedziesz albo wygodnie wypoczywasz.Musisz pokombinować sam ,czy więcej jeździsz czy więcej wypoczywasz.Nie ma kompromisu ,coś za coś. Zawsze tak było i będzie.Jeśli nie masz "długiego" prawka ,to szukaj do 3,5t,jeśli masz to jasne ,masz wybór.Jeśli chcesz jeździć głównie sam np. na ryby to coś małego ,jeśli na dłuższe rodzinne wyjazdy to coś dłuższego ,wiadomo więcej miejsca wygodniej .I tyle. Podobnie jak z kupnem domu,Student zamieszka w kawalerce ,spróbuj za mieszkać tam np. z szóstką dzieci.
silny - 2012-01-08, 12:51

wiem wiem a do tego lubie salony ale polska to nie stany , drogi i parkingi mamy malutkie i martwi mnie ze kupie 6,5-7m a pozniej bede sie wq.... :-/
mam 2-ke maluchow i plan na mile wyjazdy krotkiego zasiegu za to czestogestowikendowe :-P zeby rodzinke ruszyc i wiem juz co :idea tylko nie wiem w jakim rozmiarze :(

Yans - 2012-01-08, 13:03

Za kilka dni w Uniejowie będziesz miał kilkadziesiąt kampiórków do obejrzenia.... :diabelski_usmiech I dodatkowo szczerych właścicieli... :bigok Masz blisko... :spoko
silny - 2012-01-08, 15:15

noooo , ja tam bede , a noc przed napewno nie przespana :haha: zabiore zone zeby mogla jeszcze bardziej znienawidzic campery i camperomaniakow :( a co :!: niech sie dziewczyna pomeczy :aniolek
silny - 2013-11-10, 13:22

odgrzeje kotleta
uciulalem sobie wolne 2.5 dychy i ostro wertuje za hymerem . wiem wiem , buduje - tylko nie wiem kiedy zbuduje.
biore pod uwage inne integralne ale tylko z lozkiem z tylu /lozkami pietrowymi z tylu.

gdyby ktos cos wiedzial to zapraszam .

aha te 2,5 dychy to max , wolalbym go nie przekraczac

eMWu - 2013-11-12, 15:24

wisi taki na allegro chyba za 23, wersja "długa" - pełne łoze z tyłu. lekko przod do dlubniecia ale szybka cała.
silny - 2013-11-12, 18:46

wisial , i sie gdzies zapadl.

rozmawialem z wlascicielem jak auto bylo jezcze "niedaleko" mnie kolo leszna. przod mnie nie wystraszyl ale nie mial lozka w kabinie a dokupienie orginalu graniczy z cudem.

chcial 23 + oplaty i remont.

aaa i tapicerka jakas zmieniana , czerwoniasta ale to pikus

silny - 2014-01-05, 20:30

Dobrywieczor , czy moze ktos bardziej obcykany moze mi powiedziec gdzie sie podzialy kampery integralne na portalach alledrogo, mobile i td , ? Bo szukam intensywnie i. jak babcie kocham to nie ma.

Dociulalem jeszcze 5~6 tysi czyli moze razem z 30-32 bym mial wolne a tu bieda taka ze hoho.

Biore pod uwage tylkko 4 miejsca do spania i wolna jadalnia czyli ponad 6 m, ;)

maarec - 2014-01-05, 21:08

a na mobile.de szukasz w języku niemieckim lub angielskim ? tak żeby był wybór rodzaju zabudowy ?

faktycznie trochę wywiało, pewnie bliżej wiosny będzie więcej

eMWu - 2014-01-05, 23:26

Hymer klasyczny na transicie wisi na tablicy za grosze i nikt nie chce. A fajny staruszek i mozna przy tynym napedzie cosmfajnego wlozyc pod maske...
tosiek159 - 2014-01-06, 01:11

A coś takiego:

1) http://suchen.mobile.de/w...01_TILL_7000_MM

2) http://suchen.mobile.de/w...01_TILL_7000_MM

silny - 2014-01-06, 07:52

Hehe 14-17 tysi euro to nie mam wolnych. 3 dychy wlozylem w busa i choc mam juz wszystko do budowy tylko daleko w polu jestem to i tak cos kupie bo inaczej to wyjade na emeryture.:-)

Roczniki raczej od 88-89 bo w tych latach wszedl nowy model , koniecznie z lozkiem z tylu i opuszczanym z przodu..

:lol:

Filip - 2014-05-26, 22:50

Krótkie pytanie do właścicieli integrali...
Czy z racji pięknej wielkiej szyby przód kampera bardziej się nagrzewa niż przy alkowie?

Bronek - 2014-05-26, 23:05

Filip napisał/a:
Krótkie pytanie do właścicieli integrali...
Czy z racji pięknej wielkiej szyby przód kampera bardziej się nagrzewa niż przy alkowie?

Nie jestem co prawda właścicielem integrala , ale coś!!!!! mi mówi " rozum" chyba ???,że tak..... :ok

Chyba że staniesz tyłem do słońca .
Wybacz nie moglem sie powstrzymać :ok

krimar - 2014-05-26, 23:12

jak się nagrzeje to i wystygnie, gorzej jak w nią kamyczek uderzy - a prawdopodobieństwo większe niż w alkowie czy półintegrze z seryjną szyba producenta podwozia
Johny_Walker - 2014-05-27, 00:01

To nagrzewanie jest IMHO zaletą w zimie i wadą w lecie.
KamperLech - 2014-05-27, 09:43

krimar napisał/a:
... gorzej jak w nią kamyczek uderzy - a prawdopodobieństwo większe niż w alkowie czy półintegrze z seryjną szyba producenta podwozia

To fakt - co w przypadku jak dostaniesz kamykiem w szybę integrala? Czy takie szyby są do kupienia? Macie jakieś doświadczenia?

oli - 2014-05-27, 12:20

wszystko jest do kupienia ,tylko ceny powalają szyby zaczynają sie 0d 3000 do 40000 tysięcy słownie czterdziesci tysięcy złotych.
KamperLech - 2014-05-27, 12:45

oli napisał/a:
wszystko jest do kupienia ,tylko ceny powalają szyby zaczynają sie 0d 3000 do 40000 tysięcy słownie czterdziesci tysięcy złotych.

Dobrze, że napisałeś słownie, bo mi zera zaczęły przeskakiwać :)

krimar - 2014-05-27, 14:12

majsterek napisał/a:

Roczniki raczej od 88-89 bo w tych latach wszedl nowy model , koniecznie z lozkiem z tylu i opuszczanym z przodu..

a różnił się od starego tym, że stelaż stalowy zastąpiona drewnianym - ja bym raczej celował w starszy model.
Jak historyczne prospekty Hymera wisiały jeszcze na ich stronie (czyli zanim założyciel Erwin Hymer zmarł) ostatnie zdjęcie metalowej konstrukcji było w prospekcie na 86, czy 87 rok.

silny - 2014-07-18, 22:38

Dobrywieczór , czy moze mnie ktoś doinformowac czy hymer taki jak w moim awatarze jest na tyle miekki ze jestem w stanie ze srodka ruszyc dachem gora dól , tak o jakis centymetr .
I to tak bez sily pudziana. :bigok

łoś - 2014-07-20, 03:10

majsterek napisał/a:
ruszyc dachem gora dól , tak o jakis centymetr .
I to tak bez sily pudziana. :bigok

majsterek, postaw piwo temu co Cię zrozumie. :shock: :bigok :haha:

silny - 2014-07-20, 08:07

Ano bo caly czas oglądam integrale i znalazlem u nas poniemieckiego hymera ,i tak przypadkiem ogladajac pęknięty szyberdach zlapalem za krawędz a ona-ta krawędz dachu przy szyberdachu -ustąpila mi w góre.
Zaparlem sie leciutko i i caly dach jakby pracowal.
Nie wyobrazam sobie zeby mozna bylo po tym dachu chydzic do np. Boxu dachowego.
Czy to oznaka zgnilizny
:?:
Ty Łosiu masz starszaka , sztywny masz dach?

A i jeszcze pytanie o kibelek . masz jeszcze starego typu ? Czy juz kasetowe?