|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Rosja i kraje poradzieckie - Krym - dozwolone od 65 lat
stachwody - 2011-10-07, 16:41 Temat postu: Krym - dozwolone od 65 lat Z miesięcznej wyprawy we wrześniu na Ukrainę,a szczególnie na Krym,gdzie spędziliśmy trzy tygodnie ( w końcu trzeba tam było dojechac i co najważniejsze ,szczęśliwie wrócić) dochodzę do wniosku,że jest to kraina wprost wymażona dla 65-latków,a także starszych,którym nie wygasł apetyt na życie.Po pierwsze :radość pustych lub częściowo wyludnionych plaż ,zamkniętych tawern ,jarmarcznego zgiełku ,rozbrykanych dzieci ...Czysta( no w miarę) natura ,morze wprawdzie nie ma 28 stopni,ale jest wystarczająco ciepłe do solankowych kąpieli,słońce od rana do wieczora pieści nas promieniami wkłuwającymi do skóry odmładzającą Vit D i E .Jak kto lubi może poddać swoje nerki dializom z krymskich win i koniaków.Nogi wprost same niosą po nadbrzeżnym piasku. Bez potu,zadyszki.Kilometrami ! Cudowne inhalacje jodu,tlenu pompowane bryzą.Dnie krótkie, ale 100% pogodne, noce pod rozgwiezdżonym niebem długie i orzeźwiająco chłodne.Wszystko to za stosunkowo niewielkie pieniądze.Przyznam też,że chyba w żadnym z odwiedznym przeze mnie krajów - biwakując przecież na dziko,na samych plażach ,lub w ich najbliższym sąsiedztwie nie czułem się tak bezpiecznie.To jest chyba zasługa panującego jeszcze na Ukrainie reżimu policyjnego. Nic nam tam na tym Krymie nie brakowało...no może - drugiej pary do kart.
stachwody - 2011-10-07, 17:10 Temat postu: wszelkie newralgie reumatyzmy,kłucia,łamania,strzykania - jak ręką odjął
stachwody - 2011-10-07, 17:20 Temat postu: najdzielniejszy oczywiście był Wielbłąd bez kłopotów żłopał ropę ,ktora juz tam kosztuje prawie 1 euro
Banan - 2011-10-07, 17:29
Cytat: | Krym - dozwolone od 65 lat |
Protestuję Złamałem zakaz i nie żałuję
stachwody napisał/a: | dochodzę do wniosku,że jest to kraina wprost wymażona dla 65-latków |
Trochę młodsi też kochają takie klimaty
Prosimy o więcej
Brat - 2011-10-07, 17:57
Chętnie do Was dołączymy ... za 4 (!) lata !
stachwody - 2011-10-07, 19:41 Temat postu: dodam jeszcze ,dla szczególnie zainteresowanych,że Słowianki:Ukrainki i Rosjanki noszą się ( a jakże) na plażach ,jak twierdzi moja żona - bardzo niemodnie,ubrane( za dużo powiedziane) w kostiumy bikini typu stringi.Niestety nie udało się mi tego udokumentować przy pomocy aparatu Sony.Proszę więc wierzyć mi na słowo,a w formie rekompensaty zamieszczam zdjęcie z karaimskiego cmentarza ,który liczy ponad 1000 lat,ciagnie sie przez 16 km i ma 5 km szerokosci u podnóża tatarskiej twierdzy, miasta skalnego Czufut-Cale
ekosmak.dabrowska - 2011-10-07, 20:20
stachwody napisał/a: | Niestety nie udało się mi tego udokumentować przy pomocy aparatu Sony.Proszę więc wierzyć mi na słowo |
Szkoda, wielka szkoda.
Jak zwykle super relacja. Może kiedyś i nam się uda wybrać w podróż na Krym.
Mam nadzieję że nie będę musiał czekać 18 lat.
Jary70 - 2011-10-07, 20:50
super relacja Krym to moje marzenie, tylko jak przekonać pozostało część załogi
stachwody - 2011-10-08, 06:31 Temat postu: chciałbym także przy tej okazji głosić chwałę świateł do jazdy dziennej LED! Nasza ,bardzo gnuśna podróż po krymskich plażach - stwarzała realne ryzyko ( przy 5 dniowym postoju w jednym miejscu) rozładowania akumlatora pokładowego.Wprawdzie posługuję się solarową baterią( walizkową) o nominalnej mocy 13W, ale zawsze o tym myślałem z pewna troską.Odkąd zainstalowałem ledy - niesłychanie poprawił się mi bilans energetyczny wytwarzany przez alternator Wielbłąda( oby żył zdrowo jak najdłużej) .W trakcie jazdy napędza lodówkę,przetwornicę i magnetofon z którego na Obczyźnie słucham pieśni patriotyczne Bernarda Ładysza i to wszystko nie przekracza zużycia 130W to jest tyle ile pobierają światła drogowe z pozycyjnymi.Lodówka też zasługuje na uznanie - pracowała praktycznie na okrągło na postojach zasilana gazem.Była bowiem wypełniona daniami mięsnymi,typu weka,kiełbasami pakowanymi próżniowo( z "Biedronki")majonezami,serami i mlekiem .W knajpach jedliśmy wyłącznie obiady na trasie.Na postojach - ucztowaliśmy za polskim stołem zakrapianym odrobiną krymskiego portweinu.Mielismy nawet ze swojej działki pomidory,których na Krymie jest zatrzęsienie i bywa ,że kosztuja 40 gr kilo.Nie chcę się za bardzo rozpisywać na temat kosztów( już raz wywołałem na CT burzę poruszając tę stronę podrózy),ale jak się chce wędrować trzy miesiace w roku ,to trzeba o tym dyskretnie napomknąć: na paliwo wydałem około 1200 zł( prawie 5 tys km) ,drugie tyle na jedzenie,picie,ukraińska fryzjerkę,wstępy do muzeum, ( nie mają zniżek dla seniorów), stojanki po 10 lub 20 hrywien,łapówek policji nie płaciłem!
gino - 2011-10-08, 07:09
co tu duzo pisać.....
dziekuję za relacje
stachwody - 2011-10-08, 07:23
gino, Dziekuję,a wiesz Gino,że mój Wielbłąd pochodzi z Radości...kupiłem go od dra Morawskiego.Przejechałem nim już,przez 4 lata 55 tys kilometrów.Jak naiwne dziecko nic nie myślę o technice( zresztą jestem po trosze idiotą politechnicznym) .Daję Wielbłądowi to co trzeba i jadę.
Bim - 2011-10-08, 09:31
stachwody napisał/a: | Nie chcę się za bardzo rozpisywać na temat kosztów( już raz wywołałem na CT burzę poruszając tę stronę podrózy),ale jak się chce wędrować trzy miesiace w roku ,to trzeba o tym dyskretnie napomknąć: |
Bardzo dobrze ,że wspomniałeś o tej "wstydliwej sprawie"
Dla mnie jest to najważniejsza kwestja i myślę ,że dla wielu kolegów również.
Mimo niższych kosztów podróży jak narazie wielu jeszcze nie szybko pojedzie w tym kierunku no może po Euro 2012
Ciszę się ,że wstawiłeś realację z podróży wspomnienia wróciły w tym roku zdradziłem Ukrainę wybrałem Albanię ,ale napewno tam powrócę w terminie wrześniowym gdzie plaże już takie jak na twoich zdjęciach
tachowp - 2011-10-08, 10:51
Dzięki za relację i piękne fotki. Może i my wyruszymy w taką podróż (4 lata zostało do tego magicznego wieku). Chociaż ja byłbym po wschodniej stronie pierwszy raz( chodzi o podróż kamperem) ale moja BABUNIA już tam była i to gdzie ! www.bajkal2005.pl Pozdrawiam !!
stachwody - 2011-10-08, 13:01 Temat postu: jeszcze trochę nostalgicznych zdjęć,które pobudzą apetyt do założenia we wrześniu na Krymie obozu CT !
and123 - 2011-10-13, 21:40
Witaj Stachwody. Szacun i piwo za relację !
Tylko dlaczego już wróciłeś na zimowisko ?
Czy Ty wiesz jaka tu na Ukrainie piękna jesień teraz ?
Powinieneś to kiedyś zobaczyć !
Tadeusz - 2011-10-13, 22:25
Brawo, brawo, brawo!!!
Stanisławie, wyrazy szacunku. Wspaniałe zdjęcia plus gawęda z charyzmą musi budzić szacunek.
To się musi skończyć exodusem CT na Ukrainę.
WHITEandRED - 2011-10-14, 08:08
.
matro - 2011-10-14, 19:42
dzięki za relację jak ten zwinny vw daje sobie radę !
marcylrex - 2011-10-14, 20:10
potwierdzam, że Krym jest wart odwiedzenia we wrześniu
widok na Azję z Kerczu
borowiny jeziora Czokrak
Kurortnoje plaża
widok na jezioro Czokrak
plaża muszelkowa w Kurortnoje
cisza i spokój tydzień na plaży, miejscowi bardzo mili.
stachwody - 2011-10-15, 09:10 Temat postu: ależ Andrzeju
and123 napisał/a: | Witaj Stachwody. Szacun i piwo za relację !
Tylko dlaczego już wróciłeś na zimowisko ?
Czy Ty wiesz jaka tu na Ukrainie piękna jesień teraz ?
Powinieneś to kiedyś zobaczyć ! | ,byłem już kiedyś,pod koniec października na Ukrainie,ach ...byłem wtedy dużo młodszy( mialem zaledwie 60 lat i jeszcze wdrapywałem sie na Howerlę).Do domu ...pchała mnie powinnośc obywatelska,żeby zagłosowac - jak zwykle na jakąś partię opozycyjną ,no i spokojnie śledzic Twoje zapiski z podróży w CT.
stachwody - 2011-10-15, 09:26 Temat postu: bardzo Tadeuszu dziekuję...z tym exodusem
Tadeusz napisał/a: | Brawo, brawo, brawo!!!
Stanisławie, wyrazy szacunku. Wspaniałe zdjęcia plus gawęda z charyzmą musi budzić szacunek.
To się musi skończyć exodusem CT na Ukrainę. | to spoko,ale jakby do kart miec drugą parę...to i do listopada mozna by tam siedziec.
MILUŚ - 2011-10-16, 18:05 Temat postu: Re: ależ Andrzeju
stachwody napisał/a: | ...pchała mnie powinnośc obywatelska,żeby zagłosowac - jak zwykle na jakąś partię opozycyjną ......... |
Jak zwykle........... na tą co nie wchodzi do sejmu
stachwody - 2011-10-16, 20:06 Temat postu: Szczęśliwego Nowego Roku żeby nie było gorzej
|
|