| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - pokorowiec na kampera
marzena - 2011-10-08, 14:51 Temat postu: pokorowiec na kampera Zbliza sie zima, Tatry i Bieszczady pokryly sie bialym puchem, gros kolegow uwaga, ze forum sie cofa - slowem.....na rozruszanie pytanie.
Czy szanowni forumowicze uzywaja dla swoich kamperkow (w szczegolnosci tych z alkowa), na zime i nie tylko, pokrowcow? Nie chce podawac konktretnych firm, lecz chodzi mi o pokrowiec zakrywajacy calosc pojazdu a nie tylko sam dach. Jak to sie sprawdza, wady i zalety?
@ndrzej - 2011-10-08, 15:23
O zaletach i (zwłaszcza) wadach stosowania pokrowców na kampera była już mowa na forum. Trzeba tylko trochę poszukać...
martini44 - 2011-10-08, 15:51
ja używam plandeke MADE IN CASTORAMA kolor zielony opuszczoną do 1/3 wysokości kamperka, dach wyłożony uprzednio styropianem 15' dociętym odpowiednio do wypukłości dachu.....
ZALETY: czysty dach po okresie zimowym, uleczona psychika własna.
WADY : mycie plandeki po okresie zimowym.
W czasie zimowania rozstawione pochłaniacze wilgoci w 2 miejscach i kontrola wilgotności powietrza higrometrem która wahała sie między 50-60 %
Kamperek przeżył zimę i nie zarejestrowałem uszkodzeń wskutek założenia ochrony
MILUŚ - 2011-10-08, 19:17
Martini44 to nie skorzystałeś z hali Darola ?
martini44 - 2011-10-08, 19:28
ostatnio jakoś nie dojechałem ale w tym roku trafie na 100% o ile snieg mnie nie zasypie bo do końca mojego sezonu jeszcze troche zostało
dziwaczek - 2011-10-08, 21:19
| martini44 napisał/a: | | a używam plandeke MADE IN CASTORAMA kolor zielony opuszczoną do 1/3 wysokości kamperka, dach wyłożony uprzednio styropianem 15' dociętym odpowiednio do wypukłości dachu..... |
Znaczy się wykładasz cały dach styropianem, taka warstwa na całej jego powierzchni i na to plandeka?
darboch - 2011-10-08, 21:31
| marzena napisał/a: | | Czy szanowni forumowicze uzywaja dla swoich kamperkow (w szczegolnosci tych z alkowa), na zime i nie tylko, pokrowcow? Nie chce podawac konktretnych firm, lecz chodzi mi o pokrowiec zakrywajacy calosc pojazdu a nie tylko sam dach. Jak to sie sprawdza, wady i zalety? |
mamy o tyle szczęśliwą sytuację, że auto stoi pod dachem a dokładnie w stodole
martini44 - 2011-10-09, 07:22
dziwaczek, dokładnie.... pozostawiam tylko kilkucentymetrowe luki pomiędzy panelami styropianu aby był przepływ powietrza ale nie za duże aby nie robiły się niecki
dziwaczek - 2011-10-09, 12:32
| martini44 napisał/a: | dziwaczek, dokładnie.... pozostawiam tylko kilkucentymetrowe luki pomiędzy panelami styropianu aby był przepływ powietrza ale nie za duże aby nie robiły się niecki |
Dzięki, coś czuje że w tym roku zrobię podobnie.
Pytanko? (mamy takie same kamperki )
Jaka jest wielkość plandeki?
Ile potrzeba styropianu, rozumiem że używasz ten co ma 15cm grubości.
Jak łapiesz na dole do karoserii - takimi gumkami z zaczepami?
martini44 - 2011-10-09, 13:01
9X6 metra, 11 sztuk styropianu 3 rzędy po 3 wzdłuż i niecałe 2 w poprzek na alkowie, długa mocna linka przepleciona przez otwory plandeki zamocowana miejscami o podwozie ale luźno aby powietrze sie dostawało i była możliwość lansowania sie 0,5 metra w przód i tył co 2 tygodnie aby opony nie zrobiły sie kwadratowe....... w kratkę na masce przeplatam grubą folię aby śnieg nie zbierał się w wlocie powietrza
dziwaczek - 2011-10-09, 15:39
Dzięki martini44 już wiem co mam kupić.
Jary70 - 2011-10-09, 20:53
A co z zabezpieczeniem szyb zabudowy, czytałem kiedyś na forum że plandeka potrafi zmatowić powieszchnie (ruchy plandeki - wiatr itd). Czy zabezpieczacie szyby? Oklejałem folią bombelkową - może niepotrzebnie???
garbatamilka - 2011-10-09, 22:14
A ja polecam zainwestowanie w pokrowiec "oddychający", można nabyć na słynnej internetowej giełdzie alle.... .
Przykrywałem wcześniej folią kładzioną na styropian, ale pokrowiec jest o niebo lepszy. Przede wszystkim dlatego, że nie skrapla się pod nim woda i że nie rysuje powierzchni jak folia (szyby). Od spodu taki pokrowiec ma miękką tkaninę, co nie powoduje żadnych zmatowień, rysek itp. Kampek pod pokrowcem jest cały zakryty, wystają tylko koła.
W każdej chwili można się do kamperka dostać bo jedna ze ścian pokrowca jest na suwaki.
W zeszłym roku kamperek zimę przetrwał rewelacyjnie. Po rozszczelniałem wszystkie okna, opróżniłem wszelkie zbiorniki na wodę i wszystko.
martini44 - 2011-10-10, 06:33
szyb mi nie porysowało ani nie zmatowiło, wszystkie listwy, krawędzie nie poniosły żadnych uszkodzeń..... może za słabo wiało na Śląsku zeszłej zimy.....
dziwaczek - 2011-10-13, 20:22
| garbatamilka napisał/a: | | A ja polecam zainwestowanie w pokrowiec "oddychający", można nabyć na słynnej internetowej giełdzie alle.... |
Właśnie przeglądałem oferty na Allegro, no i są takie pokrowce. Sprawdziłem wymiary i niestety te co są maja 2,20m wysokości a mój Dziwaczek ma prawie 3m. Może ktoś wie gdzie dostać takie pokrowce ale większe (wyższe) i na alkowę?
http://allegro.pl/pokrowi...1814382101.html
garbatamilka - 2011-10-14, 08:14
A to Ty chcesz go całego okryć?
Zostaw mu trochę prześwitu pod spodem. U mnie też laczki wystają .
dziwaczek - 2011-10-14, 16:13
| garbatamilka napisał/a: | A to Ty chcesz go całego okryć?
Zostaw mu trochę prześwitu pod spodem. U mnie też laczki wystają . |
No może i tak zrobię będzie miał przewiew. A jaki pokrowiec masz i na jaką jest długość?
znalazłem taki http://allegro.pl/pokrowi...1875264738.html
i taki http://allegro.pl/pokrowi...1814382101.html
martini44 - 2011-10-14, 18:29
też chetnie bym kupił.... ale cena zaporowa
garbatamilka - 2011-10-14, 20:12
Dziwaczek, dokładnie taki mam - MANFUL i z tego co pamiętam to rozmiar ten sam.
Tylko trochę tańszy w zeszłym roku był
Chłopaki, poszperajcie na allegrze bo pamiętam że te same pokrowce były w różnych cenach.
dziwaczek - 2011-10-15, 12:24
Jest 5.8 a potem 6,4 - muszę pomierzyć. Wolałbym aby był do samego dołu ale zobaczy się
1506edi - 2011-11-12, 19:22
Na Allegro jest w sumie jedna firma,pokrowiec na różne długości kamperów i przyczep z 4 zamkaki,pasami.4 warstwowe mimo że piszą Holandia znalazłem na plandece MADE IN CHINA.Na dach zrobiłem plastykowe rurki wygiete w kabłąk.Pasują wzorowo pod warunkiem kupienia dobrego wymiaru.
martini44 - 2011-11-12, 19:58
No w końcu real foto..... patrząc na allegro miałem wątpliwości co do objetości pokrowca....
Na jaki wymiar kupiłeś ??
jak zamocowałeś plastikowe wręgi ??
i najważniejsze ..... nie godej że w Siemianowicach jest już snieg ?
1506edi - 2011-11-13, 13:36
Nie śniegu jeszcze nie ma to zdjęcie z tamtego roku jak go lewo co przywiozłem i zaraz zamówiłem pokrowiec bo nie wiedziałem czy jest szczelny,i tak nie był.Szkoda że nie zrobiłem zdjęć stelaża na tych zdjęciach go jeszcze nie ma,dopiero w tym roku.Do bagaznika dachowego poprzykręcałem rurki od środka coś jak pod flagę w 6 miejscach.4 rogi przód i środek.Gotowe rurki plastykowe grubościenne w NOMI 5 zł za 3m jakieś tanie były na wyprzedaży,powierciłem poskręcałem razem na dachu i ściągnąłem jako całość.Teraz tylko go wrzucę na dach i montaż to 10 min.W zimie poprzedniej dałem na dach stare opony ale i tak miałem lodu miejscami 15 cm.Licze że jakieś do 200 kg.Ten bagażnik z tymi relingami tworzy razem z pokrowcem niezły basen.Na wiosnę jak ściągne zrobię fotki,teraz jest naprężony,że nawet liście się osuwają.Kamper ma 5,50 dł. i jak sie nie mylę wziąłem na 560 czy 580.Ale z powodu że to starszy model i alkowa nie jest mocno wysunieta do przodu to widać luźny materiał na przedniej szybie.Dobre jest to że ma zamki na łączeniu ścianki tylnej z boczną,
-drugi na środku drzwi
-trzeci akurat przy drzwiach kabiny i tak z obu stron.
Miejsca na czerwono to zamki.
Wody nie przepuszcza to sprawdziłem i jest 4 warstwowy co chyba jest prawdą że oddycha,bo nie było na wiosne na nim coś jak zielonkawy nalot.Jak miałem przyczepę kempingową i okrywałem ja plandeką z marketów budowlanych miałem na wiosnę go cały zielonkawy i jeszcze co wydaje się byc ważne,plandeka budowlana pod wpływem wiatru w ciągu 3 lat wyszlifowała mi miejscami przyczepę do gołego aluminium,pokrowiec jest dopasowany i miękki materiał.Kupiłem przez Allegro firma z Mikołowa.
garbatamilka - 2011-11-13, 23:55
znaczy patent z tymi rurkami będziesz testował pierwszy raz?
nie wiem co prawda jak skonstruowałeś ten stelaż, ale czy nie boisz się ze pod ciężarem śniegu rurki pękną?
niestety mokry śnieg przeczepia się do wszystkiego
1506edi - 2011-11-14, 16:36
Raczej nie choć zobaczymy w trakcie.Jest to kopuła półkolista dobrze naprężona podparta w dwóch miejscach w środku.Dołączam troche tragiczny rysunek ale nie kończyłem Akademi Sztuk Pięknych.Obecny stelaż to ten w kolorze czerwonym,jeżeli by sie gieło dołożę te w koloże żółtym.Ale jak dodałem rurki są grubościenne.Na rogach wkręciłem małe rurki stalowe od środka bagaznika tak że z żadnej strony nie widać i stelaż sie wkłada jak flagę do stojaka.Zimą zrobię zdjęcia z okna będzie widać jak sie to trzyma.
Banan - 2011-11-14, 17:34
Nie prościej i pewniej będzie ułożyć płyty ze styropianu
1506edi - 2011-11-14, 18:11
Może i prościej musiałbym zobaczyć jak by to wyglądało,z przodu miałem jeszcze ten bagażnik dalej niemiec go przynajmniej tak miał ,ja zdemontowałem przód bo żadne klapy sie nie podnosiły i w tym miejscu jest niżej odkryty dach,musiałbym w tym miejscu zrobić jakies podwyższenie żeby wyrównać wysokości.Styropian też musiałby mieć grubość 15cm,żeby wystawał poza relingi,a jeszcze zestopniować do szpica na środku,żeby cokolwiek spływało na boki.Szukam sposobu na lata może sie przyjmie,mam strasznie nietypowy dach.
Banan - 2011-11-14, 21:55
| martini44 napisał/a: | | ja używam plandeke MADE IN CASTORAMA kolor zielony opuszczoną do 1/3 wysokości kamperka, dach wyłożony uprzednio styropianem 15' dociętym odpowiednio do wypukłości dachu..... |
Nie wgryzłem się w wątek a martini już to stosował
RRycho - 2011-12-05, 08:21
Kupiłem i założyłem właśnie taki pokrowiec jak pisze 1506edi
Pasuje jak ulał, Holandia (oczywiście made in china), dodałem parę płyt styropianu na dach żeby wyrównać (antena sat, solar itp) zaciągnąłem pasy i .... do wiosny
Wszystko wygląda po pierwszych tygodniach OK - był deszcz i wiatr
Czasem tylko doładować akumulatory i będzie fajnie
Napiszę w kwietniu jak sie sprawdziło
oby zima nam (mnie i mojej Vietce) lekką się okazała........................
marzena - 2012-01-01, 14:40
Ja rowniez kupilam taki jakm opisuje 1506edi i RRycho. Pomimo, ze mam kmaperka z alkowa a pokrowiec jest na itegre - wzielam wiekszy rozmiar i pasuje, jakby byl uszyty na miare. Dokupilam jeszcze 3 tasmy, ktorymi owinelam wokol, bo obwodzie kampera. Dodalam tez na dach plyty styropianu (antena sat, kominek).
Byl deszcz, byl bardzo silny, sztormowy wiatr. Efekt jest taki, ze jak padal deszczyk to splywal po pokrowcu. Wiatr delikatnie poluzowal tasmy. Poki co jestem zadowolona. I tak jak RRycho zobaczymy w marcu, kiedy kamperek bedzie szykowany na wyjazd.
Wspomne jeszcze, ze rowniez i u mnie bylo Holland vel China. Pokrowiec b. latwo sie zaklada. Na scianie, gdzie mamy wejscie do kamperka ma dwie komory rozpinane, co ulatwia ewentualne wejscie do kamperka w trakcie rozlozonego pokrowca
1506edi - 2012-01-01, 15:18
Mam 2 sezon i powiem,że jestem zadowolony.Żadnych uszkodzeń zamków ani podniszczenia szycia,przynajmniej na razie wygląda jak nowy.
Jedynie co mogę przestrzec w zeszłym roku w rogu na dachu zrobił sie basen i woda tam zamarzła(ale nadal było szczelne).Niestety poprawiłem to miejsce i zerwałem trochę siłowo bryłę lodu,od tego czasu przecieka mi to miejsce,po małych poprawkach opanowałem.ale przyda się innym wiedzieć.
Witold Cherubin - 2012-01-02, 15:42
Już pisałem w temacie "ZIMOWANIE KAMPERA" o zabezpieczeniu kampera na zimę zwykłą plandeką ogrodniczą (ok. 80 zł), którą nakładam na plastikowe worki z pokruszonym styropianem, ułożone na dachu kampera tak, aby tworzyły lekkie wybrzuszenie a na alkowie kładę płyty styropianowe.
Plandekę naciągam z lekkim skosem przy bocznych ścianach, dzięki temu mam łatwy dostęp do środka.
Wszystkie szafki i oczywiście lodówkę zostawiam z uchylonymi drzwiami, wywietrzniki dachowe lekko uchylone, oparcia i siedzenia w części mieszkalnej ustawiam pionowo i wstawiam pochłaniacz wilgoci kupiony w LIDL'u.
Stosuję takie zabezpieczenie już czwarty sezon zimowy i jestem zadowolony.
Na wiosnę plandeka wymaga drobnych napraw (wzmocnienia przy oczkach) i oczyszczenia (wystarczy zwykły wąż ogrodniczy i szczotka) i po osuszeniu czeka do następnej zimy.
W tym roku plandeka już przeszła chrzest bojowy podczas silnej wichury, a w ubiegłym roku wytrzymała grubą warstwę śniegu.
1506edi - 2012-01-02, 17:08
Znaczy się przerabiałem temat z plandeką 6 sezonów i mam takie spostrzeżenia.
-Zimowała pod nią moja przyczepa,na jesień była myta i suszona a na wiosnę cała zielonkawa nalot pleśni,grzyb,glon,dokładnie nie wiem ale sie zmywało.Musiałem mieć plandekę opatuloną do okoła na pewno dlatego te wpadki.
-A druga sprawa gorsza to wiatr poprzez plandekę wyszlifował mi miejscami przyczepę do gołego aluminium.Fatalnie to wyglądało,pasy ozdobne ponikały.Pokrowiec jest z miłego w dotyku materiału i posiada 6 suwaków,gumę ściągającą na całym obwodzie i pasy do łączenia pod samochodem.Miałem i to i to i nie wróciłbym do plandeki.Oczywiście osuszacze tez u mnie działają,ale niestety klapy dachowe mam pozamykane koty od sąsiada strasznie upatrzyły sobie kampera i jego dach i łażą te cho...
Witold Cherubin - 2012-01-02, 20:25
| 1506edi napisał/a: | Znaczy się przerabiałem temat z plandeką 6 sezonów i mam takie spostrzeżenia.
-Zimowała pod nią moja przyczepa,na jesień była myta i suszona a na wiosnę cała zielonkawa nalot pleśni,grzyb,glon,dokładnie nie wiem ale sie zmywało.Musiałem mieć plandekę opatuloną do okoła na pewno dlatego te wpadki.
-A druga sprawa gorsza to wiatr poprzez plandekę wyszlifował mi miejscami przyczepę do gołego aluminium.Fatalnie to wyglądało,pasy ozdobne ponikały.Pokrowiec jest z miłego w dotyku materiału i posiada 6 suwaków,gumę ściągającą na całym obwodzie i pasy do łączenia pod samochodem.Miałem i to i to i nie wróciłbym do plandeki.Oczywiście osuszacze tez u mnie działają,ale niestety klapy dachowe mam pozamykane koty od sąsiada strasznie upatrzyły sobie kampera i jego dach i łażą te cho... |
Tak się dzieje gdy pod plandeką nie ma przepływu powietrza (dlatego u mnie na dachu są worki ze styropianem, a z boku plandeka jest odciągnięta od ścian kampera pod kątem ok. 30 stopni.
Jeśli plandeka dotyka do dachu i ścian kampera i go szczelnie opatula, to niestety musi powstać ten zielonkawy nalot pleśni a ściany mogą być wyszlifowane.
Ja mam plandekę już czwarty sezon, ale zawsze izolowaną od ścian kampera i niczego złego nie zauważyłem.
Niemniej przymierzam się do zbudowania wiaty, bo z plandeką jest więcej zachodu i trzeba od czasu do czasu sprawdzać czy wszystko jest OK, a pod wiatę wjeżdżam umytym kamperkiem, spuszczam boczne osłony i spoko.
Witek zbooY - 2012-01-03, 14:18
| 1506edi napisał/a: | | .... klapy dachowe mam pozamykane koty od sąsiada strasznie upatrzyły sobie kampera i jego dach i łażą te cho... |
krople waleriany na wiosne
ps nadal butelki plastikowe 1.5L lub większe zbieram... już mam całkiem pokaźna ilość na wiatę, dzięki
Filip - 2012-01-03, 23:00
a ja... właśnie zdjąłem plandekę!!!
Nie będę przykrywał. Włożyłem na dach styropian, przykryłem tylko dach tak jak trzeba i po miesiącu zaczęła się skraplać woda przy oknach dachowych a na lustrze w łazience pojawiła się para. Jak zdjąłem plandekę wszystko wróciło do normy. zero wilgoci. Chciałem przykryć dach bo za alkową mam nieckę w której stoi woda. Dach jest szczelny ale denerwuje mnie woda na dachu!!!
Mimo wszystko wolę wodę NA dachu niż wilgoć w kamperze!!!
Pozdrawiam
Witek zbooY - 2012-01-04, 11:38
| Filip napisał/a: | Chciałem przykryć dach bo za alkową mam nieckę w której stoi woda. Dach jest szczelny ale denerwuje mnie woda na dachu!!!
Mimo wszystko wolę wodę NA dachu niż wilgoć w kamperze!!! |
nic tylko podłożyć najazdy/kliny pod przednie koła...
wiata/oddychający pokrowiec/garaż/dach lub plandeka z odciągami
Witold Cherubin - 2012-01-04, 12:55
| Filip napisał/a: | a ja... właśnie zdjąłem plandekę!!!
Nie będę przykrywał. Włożyłem na dach styropian, przykryłem tylko dach tak jak trzeba i po miesiącu zaczęła się skraplać woda przy oknach dachowych a na lustrze w łazience pojawiła się para. Jak zdjąłem plandekę wszystko wróciło do normy. zero wilgoci. Chciałem przykryć dach bo za alkową mam nieckę w której stoi woda. Dach jest szczelny ale denerwuje mnie woda na dachu!!!
Mimo wszystko wolę wodę NA dachu niż wilgoć w kamperze!!!
|
Widocznie pod plandeką nie było przepływu powietrza i wywietrzniki dachowe były szczelnie zamknięte. U mnie między workami ze styropianem (na dachu) są wolne przestrzenie i jest przepływ powietrza, a plandeka w tylnej części dachu jest podniesiona powyżej alkowy i relingów, dzięki temu woda spływa na boki i do przodu.
Ponadto wywietrzniki dachowe w alkowie i w części kuchennej mam uchylone, a ponadto w moim kamperze przy wejściu (przy schodkach) jest kratka wentylacyjna, dzięki temu wewnątrz kampera też jest cyrkulacja powietrza i nie ma wilgoci.
Dzisiaj specjalnie zajrzałem do środka - jest sucho i nie czuje się żadnego zapachu a dodatkowo stoi pochłaniacz wilgoci, który w ubiegłym roku bardzo dobrze się spisał, ale nie cały wkład został zużyty, co świadczy o tym, że w kamperze było raczej sucho.
Pozdrawiam
dzisna - 2012-03-18, 19:55
Ja posiadam 7m plandeke oddychjaca uzywana poniewaz moj camper jest 6m a nie uda mi sie jej przerobic to moze ja sprzedam chyba ze w oklolicy Szczecina ktos sie tego podejmnie Pozdrawiam
marzena - 2012-03-20, 10:12
W ten weekend zdjelismy pokrowiec z kamperka. Musze powiedziec, ze jestesmy bardzo zadowoleni. Pokrowiec spakowany a kamperek po zimowym śnie taki, jak byl zanim zapakowalismy go w pokrowiec.
Witold Cherubin - 2012-03-20, 13:36
| marzena napisał/a: | | W ten weekend zdjelismy pokrowiec z kamperka. Musze powiedziec, ze jestesmy bardzo zadowoleni. Pokrowiec spakowany a kamperek po zimowym śnie taki, jak byl zanim zapakowalismy go w pokrowiec. |
A ja dzisiaj zrzuciłem z kamperka plandekę i worki ze styropianem.
Przyjemnie popatrzeć jak teraz wygląda.
Trochę będę musiał go umyć, bo miejscami zostały zacieki po jesiennym deszczu, który mnie dopadł po umyciu kamperka.
Pozdrawiam
RRycho - 2012-04-03, 10:03
Sezon rozpoczety
Zdjąłem parę dni temu pokrowiec o którym wcześniej pisałem i ... wszystko super!
Spisał się świetnie, w środku sucho, żadnych uszkodzeń itp
Polecam - mimo dosyć wysokiej ceny.........
Moja VIETKA przetrwała zimowanie b. dobrze, akumulatory doładowywałem średnio co miesiąc, do systemu wody (przed spuszczeniem) dodałem trochę płynu przeciwzamarzaniu, znalazłem też płyn przeciw kunom - jedna taka kręciła się po okolicy ale na szczęście nie złożyła wizyty
Czas juz w drogę
RRycho - 2015-10-28, 09:21
Witam jesiennie
Wracam do sprawy pokrowca opisanego powyżej. Po czterech zimowaniach jestem wciąż zadowolony, wszystko jest OK jak opisywałem wcześniej ale czas robi swoje. W paru miejscach (wystające elementy campera) poprzecierał się trochę Znalazłem też parę "dziurek" chyba po sylwestrowych fajerwerkach . Czy ktoś ma sprawdzony pomysł jak ponaprawiać uszkodzone miejsca - np. łaty na gorąco czy przyklejane ale czym itp ? Na wymianę na nowy jeszcze nie czas...
Z góry dzięki.
klaudusniczka - 2015-12-22, 18:52
Polecam pokrowce czterowarstwowe dopasowane do długości i wysokości kampera, posiadajace dwa zamki ze strony drzwi.
Bardzo łatwe w obsłudze.
Znalazłam je na stronie polskiego producenta www.polcover.eu
oddychajacy materiał, porzadnie wykonany co widac na załaczonych zdjeciach
|
|