| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Ocalmy od zapomnienia - co na weekend?
Nomad - 2011-10-12, 22:05 Temat postu: co na weekend? Pogoda coraz gorsza,niedługo trzeba będzie ułożyć kampera na sen zimowy...
Póki co włóczymy się często po wybrzeżu, bo w sumie tu najładniej przed lub po sezonie.
Ostatnio Łeba 24-25IX....i wybrzeżem do Szczecina 30 IX-2 X...
(i dla odmiany,być może okolice Warszawy 15-16X. - bo taka potrzeba rodzinna).
Może byśmy przypomnieli sobie Kamień Pomorski ? ----niezłe miejsce na wypady w okolicę ,miejsce dla żeglarzy,wędkarzy i ...geologów-także amatorów.
Stanąć mozna za darmo w porcie-jak zresztą w wielu innych miastach naszego wybrzeża (jedynie w Kołobrzegu mi się nie udało-zakaz ruchu w stronę portu jachtowego,zakazy w porcie...ale w niedzielę można stać nawet tam ,gdzie parkomaty za gratis)
Dołączę kilka zdjęć z Muzeum Kamieni(wystawa +sklep z minerałami,bizuterią..)-raj dla tych co lubią się włóczyc po bezdrożach i zbierać róóóżne rzeczy.
.....a może tak każdy dorzuciłby jakieś miejsce warte krótkiej wyprawy ?.........
Katilka - 2011-12-17, 17:28
Pewnie nic oryginalnego nie powiem ale polecam Bieszczady. A że za oknami już co raz zimniej to polecam wstąpić do Muzeum historycznego w Sanoku gdzie można oglądać stałą wystawę obrazów Zbigniewa Beksińskiego. Genialny artysta. Z racji, że mieszkam niedaleko, dziesiątki razy przejeżdżałam przez Sanok ale dopiero niedawno wstąpiłam do muzeum i jestem pod ogromnym wrażeniem. Polecam!
chris - 2011-12-17, 23:00
Jako że temat traktuje o pomorzu, górach i malarzach jednocześnie to jest takie miejsce gdzie te rzeczy się łączą - stała wystawa prac Witkacego w Słupsku. Największa jaka jest. Link do strony: http://www.slupsk.pl/turystyka/dokumenty/375.html Jak ktoś go lubi to miejsce zdecydowanie warte odwiedzin.
Nomad - 2012-01-15, 17:28
No to co na weekend?
Sezon tuż...tuż a podpowiedzi mnóstwo...:haha:
(akurat ---dopiero co spadł pierwszy śnieg a kamper grzecznie śpi pod kołderką).
Mam blisko ,więc zrobiłem wypad nad morze-na Mierzeję Wiślaną.
Wszyscy chyba tam kiedyś byli--no jak nie to będą.
Fajne miejsce jak jest słonko i mało ludzi-czyli NIE w sezonie.Wtedy bez problemu znajdzie się miejsce dla siebie,gorzej że nie ma gdzie zrzucić brudów.Poza byczeniem się na plaży można podglądać zwierzaki-w Kątach Rybackich -kormorany ,czaple...a w Piaskach ---dziki(bo same wchodzą nam w drogę-wszystko przez karmienie z ręki.Sam widziałem (i skóra mi cierpła)jak inteligentna inaczej matka dała bułeczkę dziecku ---by dało śwince!!!!).
Bliżej sezonu,gdy się zagęszcza...to omijam Stegnę i Krynicę,gdzie ludzi tyle ,co piasku na plaży.Chociaż dziś było podobnie----ale z powodu niewielkiej ilości piasku na plaży.
Chyba wywieźli do Danii
Na poważnie -sztormy znowu podcięły wydmy a fale dziś znowu do nich dochodziły.
Latem wiecie jakie tu widoki,więc podrzucę trochę z kilku zim.
Nomad - 2012-03-04, 14:56
Słonko świeci,kamper odkurzony,woda.........nie zalana ,bo jeszcze przymrozki ale sezon czas rozpocząć
Znów na Mierzeję, bo na pograniczu zimy i wiosny można tu znaleźć najładniejsze polskie diamenty.
Camper Diem - 2012-03-04, 15:21
oj Nomad, przecież Ty jesteś z Elbląga
powiedz co możemy zwiedzić w Twoim mieście? będziemy tam prawdopodobnie nocowali środa/czwartek przy szkole muzycznej na Traugutta (córka bierze udział w swoim pierwszym konkursie), kto wie czy nie zostaniemy do piątku-soboty. ze względu na chorobę młodszej córki poważne spacery nie wchodzą w rachubę, ani rowery
z góry dziękuję
Nomad - 2012-03-04, 16:19
Co polecam w Elblągu ?
Niewiele ,bo z dawnej świetności tyle zostało.
Na Starym (nowym-starym) Mieście znaleźć można kilka budowli gotyckich--
Katedra pw. Św. Mikołaja, Centrum Sztuki - Galeria El, Brama Targowa,Muzeum Archeologiczno - Historyczne
Pozostaje jeszcze Ratusz i kilka pomniejszych kościółków.
Link do...atrakcji
http://miasteria.pl/Miejs...kie/Elblag.html
Reszta atrakcji to już nie Elbląg a okolice i to na dobrą pogodę.
Pozdrawiam i trzymam kciuki na udany występ córki
Camper Diem - 2012-03-04, 16:28
dzięki za info
a może jest jakaś oryginalna knajpa, żeby dobre wrażenie zabrać do domu?
Nomad - 2012-03-04, 23:20
Pod Aniołami i Wędrowiec na "Starym" Mieście
Hotel Młyn -ul.Kościuszki koło odkrytego basenu .
Bukiet smaków i zapachów owszem ale oryginalności bym nie oczekiwał.
Camper Diem - 2012-03-05, 10:54
jeszcze raz dziękuję
|
|