Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Wędkarstwo - Boczny trok

krzysztofCz - 2011-10-21, 09:28
Temat postu: Boczny trok
Jak wiążecie, jaka długość, który koniec dłuższy, ten z haczykiem czy ciężarkiem ? Ja próbowałem różnie i z różnym skutkiem.
Track222 - 2011-10-21, 10:02

Kolego zerknij na obrazek, będziesz widział wszystko.
darboch - 2011-10-21, 10:57

Ja tylko raz miałem boczny trok na halibuta...zdjęcie które zamieścił Track wszystko chyba tłumaczy chociaż u mnie z ciężarkiem był chyba dłuższy ale efekty mizerne :-P

Podziel się swoim doświadczeniem,chętnie się czegoś nowego dowiem bo w temacie jestem raczej blady.

krzysztofCz - 2011-10-21, 11:26

Boczny trok to dawniej tzw. "paternoster". Przestawiona na rysunku wersja wlecze po dnie przynętę, wersja odwrotna, z krótszym przyponem a dłuższym ciężarkiem pozwala unosić przynętę trochę wyżej nad dnem. Nie chodziło mi o wytłumaczenie co to jest boczny trok tylko o Wasze doświadczenia dotyczące różnych sposobów wiązania :lol: .
krzysztofCz - 2011-10-21, 11:28

:szeroki_usmiech aaa... darboch taki hak na taką rybkę :?: wstydu nie masz :?: :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
darboch - 2011-10-21, 11:31

Krzysiu ten hak był na większą rybę ale ona nie chciała :diabelski_usmiech
krzysztofCz - 2011-10-21, 11:44

... a może po prostu nie wiedziała, ze ma być większa... :lol:
pp - 2011-10-25, 09:27

zależy do czego ma służyć ten trok, jeżeli na dorsze do dodatkowej jednej, dwu, czy trzech przywieszek to wiąże ok 35-40 cm pętlę na przyponie. Jeżeli do systemu "pater noster" to w zależności od podłoża - piasek haczyk dłuższy, kamieniste ciężarek dłuższy i zawsze dużo słabsza agrafka na ciężarku.
W Norwegii zazwyczaj używam ich "sklepowych" pater noster na halibuty.