Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Camperem na narty

ananana - 2011-10-21, 13:19
Temat postu: Camperem na narty
Witam,

chciałabym się zapytać czy koś ma jakieś doświadczenia z kamperowania zimą? Mamy zamiar pojechać do Kanady, tam wypożyczyć kampera i w nim mieszkać. Mam takie, być może niesłuszne, obiekcje, że w takim kamprze może się utrzymywać wysoka wilgoć i ubrania mogą nie schnąć (zakładanie mokrej kurtki, czy spodni następnego dnia nie jest przyjemne). Poza tym, czy zimą nie jest za zimno w środku?

Wszelkie uwagi, sugestie bardzo pomogą mi w podjęciu decyzji, liczę na Wasze komentarze :)

kimtop - 2011-10-21, 13:49

Również witam Cię bardzo serdecznie.

Co do nart ,wpisz w zakładkę "szukaj" słowo "narty",a będziesz miał trochę do poczytania. :spoko

ananana - 2011-10-21, 23:19

Ok, dzięki.

A czy ktoś może mi wyjaśnić jedną kwestię? Jak to jest z wodą w kamperze zimą? Jedne wypożyczalnie podają informacje, że zimą nie można w kamperze używać wody (chodzi o prysznic, zlew itd), a inne że ich kampery są specjalnie przystosowane do zimowych warunków i można normalnie korzystać z łazienki i zlewu (http://www.canadream.com/WinterRentals/FAQ/).

Więc jak to jest z tą wodą?

gino - 2011-10-22, 07:21

ananana napisał/a:
Więc jak to jest z tą wodą?

włąśnie tak :spoko
ananana napisał/a:
Jedne wypożyczalnie podają informacje, że zimą nie można w kamperze używać wody (chodzi o prysznic, zlew itd), a inne że ich kampery są specjalnie przystosowane do zimowych warunków i można normalnie korzystać z łazienki i zlewu

kimtop - 2011-10-22, 11:28

Można używać tylko trzeba mieć otwarty spust wody szarej.Wtedy pod spust podstawiamy wiadro lub zawiązujemy folowy worek.
tadek - 2011-10-25, 22:48

Mój kamper ma podwójną ogrzewaną podłogę. W przestrzeni międzypodłogowej umieszczona jest instalacja wodna i zbiorniki wody czystej i szarej. Nie ma żadnych kłopotów nawet przy sporych mrozach.
gryz3k - 2011-10-26, 22:22

Z szarą wodą polecam wlewanie płynu do spryskiwaczy. Pomaga. Mnie wytrzymywało nawet przy -12 w nocy
papamila - 2011-10-26, 22:27

gryz3k napisał/a:
polecam wlewanie płynu do spryskiwaczy. Pomaga. Mnie wytrzymywało nawet przy -12 w nocy

a ile tego płynu na np 50l szarości? :wyszczerzony:

MirekM - 2011-10-26, 22:30

papamila napisał/a:
gryz3k napisał/a:
polecam wlewanie płynu do spryskiwaczy. Pomaga. Mnie wytrzymywało nawet przy -12 w nocy

a ile tego płynu na np 50l szarości? :wyszczerzony:

50l

gryz3k - 2011-10-26, 22:38

Nie no zostaw sobie troszkę miejsca. Mieszanka w zależności od mrozów. Stacjonarnie wiaderko to jest pomysł, ale jak się jeździ to może być kłopot. Staram się nie magazynować wody szarej, ale łatwo obliczyć wiedząc do jakiej temp. nie zamarza sam płyn. Trenowałem dodawanie soli i też pomaga, ale mniej niż płyn. W markecie masz 5 l za 9 pln.
Piszę czego doświadczyłem, ale na pewno zaraz odezwą się ci co wiedzą lepiej :spoko