| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Moje udoskonalenia kamperów.
jakub2001 - 2011-10-28, 14:24 Temat postu: Moje udoskonalenia kamperów. Witam.
Nabyłem drugiego kampera z myślą o samotnych wypadach. Zależało mi na względnym komforcie w stosunkowo małej obudowie i na dodatek w przystępnej cenie. Z założenia wiedziałem że auto 'lalą' nie będzie ale ma od razu być mobilne. Ponieważ od stycznia będę dysponował większą ilością czasu będę usprawniał go na bieżąco. Po trzech miesiącach poszukiwań w kraju i za granicą kupiłem Forda Rhodos '94 2,5D. Tak naprawdę mam więcej niż się spodziewałem. Cieszy toaleta w takim małym aucie, a i markiza nieraz się przyda że o ogrzewaniu nie wspomnę. Dziś pojazd został zarejestrowany więc jutro go "przewietrzę".
jakub2001 - 2011-10-28, 19:28
Ha!
Jednak się jutro nie przewietrzę, no przynajmniej nie Tranistem. Tylko chciałem się przymierzyć do fotela kierowcy a tu tuman kurzu z "misiowych" pokrowców i wióry z pod ogona. Co jest? Podnoszę pokrowiec i taki widok zastałem...........
SlawekEwa - 2011-10-28, 19:33
| jakub2001 napisał/a: | | Podnoszę pokrowiec i taki widok zastałem..... |
Nie widać Twojego widoku
| jakub2001 napisał/a: | | Co jest? |
jakub2001 - 2011-10-28, 19:41
Już widać.
Uczę się tu pisać więc nieraz mi coś umyka.
Wkurzyłem się na ten kurz. Fotele od razu wyleciały z mojego prawie już ulubionego samochodu i będą służyć koledze na działce. Ja udałem się do najbliższego punktu demontażu lekko nadwątlonych pojazdów i za całe 200 pln nabyłem dwa obracane fotele z Forda Galaxy. Miałem odrobinę nadziei że to dwa Fordy i może szyny do foteli będą pasowały. To był błąd i pokrętne rozumowanie. Już dokładnie wiem co będę robił w sobotę. Nowe podstawy do foteli. Stare muszę skrócić o połowę i mieć nadzieję że ręczny nie będzie zawadzał, że obracać się bedą dobrze, że...........
A miała najpierw być przejażdzka. Może w poniedziałek?
dyha - 2011-10-29, 10:08
| jakub2001 napisał/a: | | że obracać się bedą dobrze, |
Aby obracały Ci się do wewnątrz pamiętaj o wycięciu sworznia(bolca) blokującego i jeszcze małej blaszki bo w orginale obracają się w stronę drzwi ....ale o tym już gdzieś było...
OldPiernik - 2011-10-29, 12:32
Czy możesz zamieścić więcej zdjęć wnętrza? Ciekaw jestem jak wygląda toaleta w tym samochodzie.
48a-ELANKO - 2011-10-29, 15:05
I jeszcze jedna prośba: postaraj się wklejać większe zdjęcia - rozróżnienie szczegółów na zdjęciu fotela, które zamieściłeś, jest niemożliwe.
jakub2001 - 2011-10-29, 16:06
| 48a-ELANKO napisał/a: | | I jeszcze jedna prośba: postaraj się wklejać większe zdjęcia |
Bedę się starał, ale to nie jest dla mnie łatwe.
A że fotele słabo widać to i lepiej!!!
Fotele prawie gotowe. Wieczorem wkleję zdjecia.
OldPiernik
Tak wygląda toaleta. Prysznic można wziąć na zewnątrz jak otworzysz tylne drzwi. "Kibelek" muszę dokupić, ale używanego nie chciałem no chyba że ktoś chce sprzedać prawie nówkę za 1/3 ceny.
jakub2001 - 2011-10-29, 20:53
Nadal nie wiem jak pisać żeby pisać potem foto potem pisać itd............
Więc na razie pisać.
Fotele wymienione. Foto 2. Jestem bardzo zadowolony. Obkręcają się do drzwi tak jak dyha napisał, ale na razie mnie to nie przeszkadza. Jeśli będzie licho to pokombinuję z bolcem itp.
Chciałem sprawdzić wszystkie urządzenia ale jak otworzyłem tylne drzwi i zobaczyłem żółty pionowo sterczący kabel, bezczelnie urżnięty to mi chwilowo przeszło. Foto 1. Czy ktoś wie do czego on służy?
Pozdrawiam.
48a-ELANKO zdjecia ok?
48a-ELANKO - 2011-10-29, 21:18
| jakub2001 napisał/a: | Pozdrawiam.
48a-ELANKO zdjecia ok? |
OldPiernik - 2011-10-30, 13:02
Ten żółto zielony kabel to może być przewód ochronny - ale mogę się mylić, bo nie da się odczytać opisów ze zdjęcia .
W tym skrypcie na razie nie ma możliwości wklejenia zdjęcia i pisania dalej pod zdjęciem.
Sposoby wklejania zdjęć są tutaj.
Ania i Mati - 2011-10-30, 14:49
Witaj Fordy najlepsze są
Prosiłbym o zdjęcia mocowania koła zapasowego, ciekawy pomysł. Czy w miejscu oryginalnym zamiast kółka jest dodatkowy zbiornik?
Gdzie tam jest upchana toaleta?
jakub2001 - 2011-11-01, 21:12
| Ania i Mati napisał/a: | Witaj Fordy najlepsze są
Prosiłbym o zdjęcia mocowania koła zapasowego, ciekawy pomysł. Czy w miejscu oryginalnym zamiast kółka jest dodatkowy zbiornik?
Gdzie tam jest upchana toaleta? |
Zdjęcia postaram się zrobić jutro. Zamiast koła jest zbiornik wody szarej. Toaleta jest za tylnymi lewymi drzwiami. A Transitami kilkanaście lat temu w firmie robiliśmy 1 000 000 km bez remontu!!!
Pozdrawiam.
jakub2001 - 2011-11-02, 19:12
| Ania i Mati napisał/a: | | Prosiłbym o zdjęcia mocowania koła zapasowego, ciekawy pomysł. |
Witam. Oto obiecane zdjęcia. Dwa mocowania po lewej są do zawiasów, po prawej do profilu drzwi. Wygląda jakby na jakieś kołki, może wstrzeliwane. Koło normalnie przykręcane do stelaża na dwie śruby z zawleczkami przeciw odkręcaniu.
jakub2001 - 2011-11-02, 19:18
Mam kolejne pytanie. Na prawych drzwiach są uchwyty (mocowania) chyba do bagażnika rowerowego. Na jednym z elementów jest napis FAMA. Czy ktoś wie czy można dokupić nowy lub używany taki bagażnik zakładając że te uchwyty do tego służą?
Pozdrawiam i dziękuję.
dyha - 2011-11-06, 12:51
Na ile moja skromna wiedza pozwala ocenić to są to mocowania pod bagażnik rowerowy.
Sprawdź jeszcze raz ten napis-gdyby pisało FIAMMA to przejżyj ich oferte
http://www.fiamma.pl/
ale może byc kłopot ,bo Twój na tyle jest nietypowy ,że pierwszy rower od strony drzwi musi być na tyle od nich daleko aby "przykrył" koło zapasowe.Pozostało Ci ALLEGRO czy inny E-bay
MILUŚ - 2011-11-06, 13:58
| dyha napisał/a: | Na ile moja skromna wiedza pozwala ocenić to są to mocowania pod bagażnik rowerowy.
Sprawdź jeszcze raz ten napis-gdyby pisało FIAMMA to przejżyj ich oferte
http://www.fiamma.pl/
ale może byc kłopot ,bo Twój na tyle jest nietypowy ,że pierwszy rower od strony drzwi musi być na tyle od nich daleko aby "przykrył" koło zapasowe.Pozostało Ci ALLEGRO czy inny E-bay |
Nie zgodzę się .................. są różne rozwiązania mocowania bagażnika rowerowego na tylnych drzwiach .Ja mam typowy i odległośc pierwszego roweru od drzwi jest na tyle duża ,że spokojnie zmieści się tam koło zapasowe.............. o ile wpadnę na to by tam je zamontować .
MILUŚ - 2011-11-06, 14:36
| jakub2001 napisał/a: | Mam kolejne pytanie. Na prawych drzwiach są uchwyty (mocowania) chyba do bagażnika rowerowego. Na jednym z elementów jest napis FAMA. Czy ktoś wie czy można dokupić nowy lub używany taki bagażnik zakładając że te uchwyty do tego służą?
Pozdrawiam i dziękuję. |
Mam tak samo rozwiązane mocowanie bagażnika co Ty............
I wiesz co Ci powiem ..............
Jest to kiepskie rozwiązanie .
Bo cały ciężar rowerów wisi na jednych drzwiach , u mnie na górze tylko na dwóch śrubach
Po jednym sezonie mam zwichrowane tylne drzwi
Dolne mocowanie bagażnika do drzwi już przerobiłem .Pierwotnie była tam rynienka na trzech śrubach ordynarnie przez GutenTaga przykręconych do blachy tylnych drzwi .To kiepskie wykonanie spowodowało ,że na wybojach tak bujało rowerami na boki ,że zaczeła mi pękać blacha na drzwiach .Po rozebraniu tapicerki tylnych drzwi wzmocniłem od środka dolne mocowanie wstawiając na całej szerokości drzwi gruby klocek i przez niego jest teraz skręcona dolna rynienka .Myślę o przerobieniu całości mocowania tzn. chcę przenieść bagażnik tak by był w osi samochodu i wspierał się na obu tylnych drzwiach a najlepiej na ich zawiasach .
jakub2001 - 2011-11-07, 08:28
MILUS
Dzięki za uwagi. Bagażnik jak i auto będzie najczęściej jednoosobowe a rower umieszczany to mała dojazdówka, więc na razie nia chciałbym przerabiać. Zamontowane uchwty są bardzo solidnie przymocowane.
dyha
Masz rację FIAMMA. A na trzeźwo sprawdzałem . Będę szukał.
Ponawiam pytanie o sterczący przewód ze zdjęcia z wcześniejszego postu?
Nadal nie wiem do czego mógł służyć.
Pozdrawiam. [/b]
jakub2001 - 2011-11-07, 15:40
Dziś rano zawiozłem Hymerka do zaprzyjaźnionego tapicera. Ma wymienić obicia i tapicerkę podszybia. Niby dziurawe nie były ale prawie dwadzieścia lat zrobiło swoje. A podszybie się po prostu sypało podczas odkurzania. O efektach i kosztach poinformuję, a poniżej zdjęcia zrobione przed wyjazdem. Jakość kiepska bo ciemno było ale i oglądać specjalnie nie ma czego.
Pozdrawiam.
Andrzej 73 - 2011-11-07, 18:18
Poproś tapicera , aby wprowadził zmiany w stylu i kształcie tapicerki. Czyli zastosował nowy dizajn.
Taka zmiana pozwoli odnowić wnętrze Twojego kamperka.
jakub2001 - 2011-11-07, 19:57
| Andrzej 73 napisał/a: | Poproś tapicera , aby wprowadził zmiany w stylu i kształcie tapicerki. Czyli zastosował nowy dizajn.
Taka zmiana pozwoli odnowić wnętrze Twojego kamperka. |
Dostał "wolną rękę". Lubię niespodzianki.
maszakow - 2011-11-07, 21:10
| jakub2001 napisał/a: | Dostał "wolną rękę". Lubię niespodzianki. |
LooL - i będzie tuningowa pomarańczka ożywi kamperka a właściciel zejdzie na zawał
jakub2001 - 2011-11-16, 14:19
Witam.
Są już pierwsze efekty wymiany obić tapicerskich. Niestety okazało się że i gąbki do wymiany bo się po prostu kruszyły. Teraz pod nożyczki poszły fotele przednie i podszybie. Tak prezentuje się część mieszkalna. Jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam.
EwaMarek - 2011-11-16, 14:31
pasuje lepiej jak fabryczne obicia
Andrzej 73 - 2011-11-17, 07:30
| jakub2001 napisał/a: | | Dostał "wolną rękę". Lubię niespodzianki |
Widze , że niespodzianki nie było , jest tak jak było pierwotnie.
Co do pianki to ta ma swoją wytrzymałość bezwzględu na jej większe lub mniejsze zużycie , gdyż reaguje z powietrzem tracąc właściwości.
Po pięciu latach widać pierwsze tego oznaki.
gino - 2011-11-17, 07:36
Andrzeju..Twoje www nie działa
MILUŚ - 2011-11-17, 09:38
| jakub2001 napisał/a: | Witam.
Są już pierwsze efekty wymiany obić tapicerskich................. |
Ponieważ na wiosnę czeka mnie " operacja na materacach " zadam niedyskretne pytanie ........ : ile to kosztowało
jakub2001 - 2011-11-17, 09:49
| MILUS napisał/a: | | Ponieważ na wiosnę czeka mnie " operacja na materacach " zadam niedyskretne pytanie ........ : ile to kosztowało |
Obiecałem dać znać jak pracę będą skończone. Teraz na tapecie przednie fotele, podszybie i inne wykończenia. Jestem coraz bardziej zadowolony.
Pozdrawiam.
EwaMarek - 2011-11-17, 14:01
te fotele są piękne
ciekawe jak się sprawdzi ten materiał przy wsiadaniu i wysiadaniu??
jakub2001 - 2011-11-17, 14:06
| EwaMarek napisał/a: | | te fotele są piękne |
Dziękuję. Jeśli coś niepokojącego się przytrafi dam znać. Mam nadzieję że nie.
Ciekawe jak bedą wyglądały w komplecie z podszybiem? Do tapicera mam ponad 50 km więc może w sobotę zajrzę.
Pozdrawiam.
@ndrzej - 2011-11-17, 14:11
| MILUS napisał/a: | Ponieważ na wiosnę czeka mnie " operacja na materacach " zadam niedyskretne pytanie ........ : ile to kosztowało |
A ja dyskretnie przyłączam się do pytania - zwłaszcza, że mamy identyczną zabudowę...
Andrzej 73 - 2011-11-17, 17:35
| gino napisał/a: | Andrzeju..Twoje www nie działa |
Chwilowo tak musi być. Będzie nawa stronka.
mati-0539 - 2011-11-17, 22:00
Jakub 50 km do tapicera w jakim kierunku, bo ja jestem z okolic Czarnkowa, a przydała by się spoko też taka renowacja hymerka .
jakub2001 - 2011-11-17, 22:23
Hymer jest upiększany w Białośliwiu.
Andrzej 73 - 2011-11-17, 23:11
| mati-0539 napisał/a: | | a przydała by się spoko też taka renowacja hymerka |
Podejrzy sobie w tym temacie co nieco , może się przyda przy wymianie tapicerki.
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=6765
jakub2001 - 2011-12-08, 11:03
Witam.
Wczoraj odebrałem Hymerka od tapicera. Pachnie w środku jak nowy samochód. Było ciemno więc z niespodzianką poczekałem do rana. A jak fajnie się wczoraj jechało prawdziwym samochodem - domem. Poczekałem aż się rano rozwidni (szaro jest), wchodzę do Hymcia a w srodku jakby słońce świeciło. Ale jestem zadowolony. Zapomniałem dodać że tapicer to Pani (teraz modne są -lożki więc tapicerolożka tak jak psycholożka.....) i wykazała się inwencją. Zrobiła śliczne poduszki do kompletu. Jestem naprawdę bardzo zadowolony. Obicia z boku z tapicerowanych przerobione na czarny skaj. Nie będą się tak brudzić od butów, a na pewno łatwiej będzie czyścić. Dodatkowo tak samo obite podstawy foteli obrotowych. Wykazał się także mąż pani tapicerolożki i wyrzycił drewnianą pokrywę zakrywającą akumulator a wyspawał estetyczną blachę i pomalował na czarno. Jest ekstra. Cała przyjemność czyli tapicerki, obicia, gąbki + robocizna kosztowały mnie 2100 PLN. Dla mnie za dobrze wykonaną pracę bardzo rozsądna cena.
Dołączam kolejne zdjęcia choć w realu wygląda to lepiej.
Pozdrawiam.
MILUŚ - 2011-12-08, 11:11
Co tu mówić .................gratuluję i ........zazdraszczam
|
|