|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Kolobrzeg - inaczej
krzysztofCz - 2011-11-01, 12:35 Temat postu: Kolobrzeg - inaczej Dzisiaj wielu z Was świętuje - ja pracuję . No cóż pracować musi ktoś, by wypoczywać mógł ktoś . Znacie Kołobrzeg "od dołu", więc zobaczcie z góry ile tu mamy zieleni. Będąc na dachu szpitala nie mogłem się oprzeć i zrobiłem telefonem ku pamięci
gino - 2011-11-01, 12:42
no takiego Kołobrzegu faktycznie nie znałem...
na pierwszej fotce, fajnie uchwyciłes...zmiane pogody..widac idący, lub odchodzący front atmosferyczny....
krzysztofCz - 2011-11-01, 12:46
Poniżej tych chmur jest morze, akurat niewidoczne
Track222 - 2011-11-01, 13:05
Fajne zdjęcia. W Kołobrzegu zostawiłem 1,5 roku życia.
Endi - 2011-11-01, 15:45
krzysztofCz napisał/a: | Będąc na dachu szpitala nie mogłem się oprzeć i zrobiłem telefonem ku pamięci |
Krzysiu gdzieść Ty tam wlazł ??? jak się Dyrektor dowie to i Związki nie pomogą
krzysztofCz - 2011-11-01, 16:08
Moje robienie fotek nie zagraża pacjentom. Moją historię przyjaźni z dyrektorem mogłeś ostatnio śledzić na kołobrzeskich portalach, gazetach i TKK
Endi - 2011-11-02, 10:26
krzysztofCz napisał/a: | Moje robienie fotek nie zagraża pacjentom |
Tylko nie właż na Kolegiatę, bo wrazie czego... to Twój dyrektor do szpitala Cię nie przyjmie...taki z niego - przyjaciel
Teraz już wiem - Krzysiu myśmy razem chodzili do 2-jki
Za odwagę stawiam - piwko
krzysztofCz - 2011-11-02, 14:44
A widzisz Trzeba było wymyślić internet, żebyśmy się dowiedzieli o swoich zainteresowaniach
darboch - 2011-11-02, 14:50
Fajne zdjęcia i pomysł Krzysiu
Jak będziesz nad samym morzem to pyknij kilka zdjęć
krzysztofCz - 2011-11-02, 14:55
Ja z okien widzę morze.
Jutro mam zamiar wypłynąć na ryby... to zrobię specjalnie dla Ciebie zbliżenie morskiej wody
darboch - 2011-11-02, 15:18
Wiem,że z okien widzisz morze...zazdroszczę Ci
Ty mi nie rób zbliżeń morskiej wody bo i tak zero wodoczności w toni ale zrób zdjęcia złowionych ryb i liczę na relację
krzysztofCz - 2011-11-02, 15:28
darboch napisał/a: | Wiem,że z okien widzisz morze...zazdroszczę Ci
Ty mi nie rób zbliżeń morskiej wody bo i tak zero wodoczności w toni ale zrób zdjęcia złowionych ryb i liczę na relację |
ufff chyba do ciebie zadzwonię, gdzie nie otworzę tematu, tam darboch już nie nadążam
Z rybami to wiesz... to nie Norwegia... cała przyjemność kończy się przeważnie na uganianiu się za nimi
ale... nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by gonić go
darboch - 2011-11-02, 15:38
krzysztofCz napisał/a: | ufff chyba do ciebie zadzwonię, gdzie nie otworzę tematu, tam darboch już nie nadążam |
nie jest tak źle...krążę w kliku tematach i tam się też "spotykamy" ale zaraz znikam do pracy i już nie będę Cię nigdzie nawiedzał
krzysztofCz napisał/a: | nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by gonić go |
a wg mnie żeby go jednak w końcu złapać choć w Bałtyku częściej się goni
krzysztofCz - 2011-11-02, 15:44
darboch napisał/a: | krzysztofCz napisał/a: | ufff chyba do ciebie zadzwonię, gdzie nie otworzę tematu, tam darboch już nie nadążam |
nie jest tak źle...krążę w kliku tematach i tam się też "spotykamy" ale zaraz znikam do pracy i już nie będę Cię nigdzie nawiedzał
krzysztofCz napisał/a: | nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by gonić go |
a wg mnie żeby go jednak w końcu złapać choć w Bałtyku częściej się goni |
Mamy wiele wspólnego... ja też zaraz idę na noc do pracy
scuter0 - 2011-11-03, 09:37
Dzieki za fotki Kolobrzegu-piekne miasto i mam sentyment do niego z racji ze pochodzi z niego moj ojciec.Mieszkal na Zurawiej,domu juz tam nie ma bo bedzie droga.Pozdrawiam i
Tadeusz - 2011-11-03, 10:00
Dziękując Krzysztofowi za fajne zdjęcia, muszę przyznać się do ogromnego sentymentu do Kołobrzegu.
Po pierwsze - tu mieszka kilka osób lubianych i cenionych przeze mnie na naszym forum i prywatnie, a po drugie temu miastu w jakiejś mierze zawdzięczam swe istnienie.
Tak, to nie przesada.
Gdy w 1945 roku mój Tata wracał z Berlina do domu z robót przymusowych, spotkał w Kołobrzegu dziewczynę, która wraz z siostrą wracały z niewolniczej pracy w Koenigsberg (Królewiec). Zawiłe były trasy powrotu do domu dla ocalałych więźniów lagrów i niewolników. Droga tych dziewcząt prowadziła przez Kołobrzeg do Płocka.
Dla mnie był to fakt doniosły, bo młodsza z dwóch dziewcząt została żoną mego Taty i moją Mamą, zaś starsza, moją Ciocią. Ciocia wracała z dzieckiem na ręku, efektem gwałtu dokonanym na niej przez esesmana, syna jej właścicieli. Tak więc dzięki spotkaniu w Kołobrzegu zyskałem od razu i kuzyna.
Lubię to miasto.
@ndrzej - 2011-11-03, 10:06
My zaś z Joasią, wybraliśmy się tam w 1973 roku w podróż poślubną! Z rozrzewnieniem wspominam spędzone tam dni, a zwłaszcza noce...
krzysztofCz - 2011-11-03, 17:31
Tadeusz napisał/a: | Lubię to miasto. |
Ja też
krzysztofCz - 2011-11-03, 17:32
darboch napisał/a: | Fajne zdjęcia i pomysł Krzysiu
Jak będziesz nad samym morzem to pyknij kilka zdjęć |
Mówisz - masz TUTAJ
krzysztofCz - 2011-11-03, 18:06
NIESPODZIANKA TE SAME MIEJSCA TYLKO...
krzysztofCz - 2011-11-03, 18:10
CD
Nomad - 2011-11-03, 19:46
dorzucę trzy grosze---jesienne.
Fajnie było,tylko krótko i cienko z miejscami postojowymi
krzysztofCz - 2011-11-03, 19:58
scuter0 napisał/a: | :spoko Dzieki za fotki Kolobrzegu-piekne miasto i mam sentyment do niego z racji ze pochodzi z niego moj ojciec.Mieszkal na Zurawiej,domu juz tam nie ma bo bedzie droga.Pozdrawiam i |
Dzisiaj tych miejsc byś też nie poznał Ronda są skończone, brakuje tylko pomalowanych pasów. Obwodnica jest też na ukończeniu.
makdrajwer - 2011-11-03, 20:22
Może otworzyć dział : Miasta polskie. Każdy by mógł napisać co fajnego jest w jego miejscowości i okolicy a czego należy unikać ?
matro - 2011-11-04, 00:50
makdrajwer napisał/a: | Może otworzyć dział : Miasta polskie. Każdy by mógł napisać co fajnego jest w jego miejscowości i okolicy a czego należy unikać ? |
bardzo dobry pomysł wart zahaczenia o przewodnik
...mój Kołobrzeg nie był sielankowy - zimny choć majowy - wspominam wyjazd na pierwszy majowy weekend w tym roku, wryło mi się w pamięć, że zrobiliśmy kilka kółek po ulicach przyportowych zanim znaleźliśmy miejsce parkingowe- jakiekolwiek-brak było nawet tych płatnych a stanęliśmy tak, że trzeba było wychodzić przez klapę vana
...atrakcja to latarnia i wspaniały widok, i bardzo dobra duża kawiarnia z oknami wystawowymi (gdzieś w pobliżu portu)- bdb gofry i naleśniki ze wszystkim
...no i oczywiście Bastion, coś dla miłośników techniki wojskowej - kilka lat wcześniej kupiłem tam bardzo tanio bardzo dobrej jakości spodnie, które mi potem zjadł z nogawki pies księgowej i zrobiłem jedno chyba z najlepszych dotychczas zdjęć rodzinnych
-po ostatnim razie wydaje mi się że i tu wkracza komercja i wycisk grosza...
...a zdjęcia Kołobrzegu zimą- bezcenne
krzysztofCz - 2011-11-04, 05:10
sys napisał/a: | ...atrakcja to latarnia i wspaniały widok, i bardzo dobra duża kawiarnia z oknami wystawowymi (gdzieś w pobliżu portu)- bdb gofry i naleśniki ze wszystkim |
Oj sys wierz mi, ze Kołobrzeg to nie tylko plaża, latarnia i naleśniki Masz do oglądania nowo odbudowaną starówkę, muzea, katedrę i inne kościoły łącznie ze starym kościołem w Budzistowie, które było początkiem osadnictwa na tych terenach.
To tylko propozycje jedne z wielu, resztę jak sam piszesz można znaleźć w przewodnikach.
Nie chcę też tłumaczyć cen w miejscowościach nadmorskich (sam je mam na co dzień ), jednak ci ludzie muszą zarobić przez dwa miesiące na utrzymanie przez cały rok. W górach jak leje przez miesiąc, to górale i tak nadrobią - tam sezon jest cały rok - tutaj jak miesiąc leje - to już po sezonie.
darol - 2011-11-04, 08:36
Warto też wspomnieć o nadmorskiej ścieżce rowerowej, która jest "pociągnięta" już do Ustronia
Endi - 2011-11-04, 09:56
darol napisał/a: | Warto też wspomnieć |
Na fotce Krzysztofa...0304.jpg
Zwróćcie uwagę na nowiusieńki, oświetlony stadion piłkarski. Ostatnio, odwiedzili nas działacze UEFA i zebraliśmy same pochwały za przygotowanie obiektu. Mamy dużą szansę, że w Kołobrzegu zagości jakaś piłkarska drużyna na Euro 2012. Jakby tego mało to przy Miejskim Ośrodku Sportu, jest zespół basenów kąpielowych, hala sportowa w której w kosza gra Kotwica K-g , kryty tor łuczniczy i lodowisko - również oświetlone !!
Ale bez wątpienia, prawdziwą sensacją będzie, zakończenie już w przyszłym roku, budowanej nowej mariny. Przepiękny obiekt.
Do Kołobrzegu zapraszamy przez – cały rok !!
Polecam miejsce postoju na nowym parkingu przy stadionie N 54*10’26.2 / E 15*33’37.9” Bez parkometru, cichutko, wszędzie blisko, nie ma żadnych zakazów.
Zrzutu, można dokonać ewentualnie u mnie
krzysztofCz - 2011-11-04, 11:46
darol napisał/a: | Warto też wspomnieć o nadmorskiej ścieżce rowerowej, która jest "pociągnięta" już do Ustronia |
Ta ścieżka ma ok. 300km i prowadzi od Ustronia Morskiego wzdłuż naszego i niemieckiego wybrzeża.
Endi tobie to można jedynie zarzucić ręce na szyję w geście powitania.
Nie dodałeś, że koszykówka jest w pierwszej lidze (ja i tak nie chodzę )
jakub2001 - 2011-11-04, 11:56
krzysztofCz napisał/a: | Ta ścieżka ma ok. 300km i prowadzi od Ustronia Morskiego wzdłuż naszego i niemieckiego wybrzeża. |
Raczej trasa rowerowa. Uściślam by ktoś nie liczył na 300 km utwardzonej ścieżki rowerowej wzdłuż morza. W wielu miejscach trzeba kilka kilometrów odbić i poruszać się drogami polnymi, szosami lub przez miejsowości. W samym Kołobrzegu Parsętę też pokonamy kierując się do miasta.
Pozdrawiam.
Endi - 2011-11-04, 12:12
jakub2001 napisał/a: | ..W samym Kołobrzegu Parsętę też pokonamy kierując się do miasta... |
I zrobimy wszystko aby tak - pozostało
jakub2001 - 2011-11-04, 13:08
Endi napisał/a: | I zrobimy wszystko aby tak - pozostało |
A tego nie rozumiem. Turystycznie miło by było spacerować w obu kierunkach plażą.
Spędzam dużu czasu w kołobrzegu i trochę mi to przeszkadza.
Endi - 2011-11-04, 14:14
jakub2001 napisał/a: | A tego nie rozumiem. Turystycznie miło by było spacerować w obu kierunkach plażą. |
W mieście również, dobiega końca remont mostu drogowo-kolejowego włącznie ze ścieżką rowerową. Jest to powszechnie wszystkim znany, najbliżej położony most od portu, łączący wschodni i zachodni Kołobrzeg.
Czyżbyś chciał aby zasypać Parsętę i wejście do portu po to aby móc turystycznie spacerować plażą lub przejechać się rowerkim w obu kierunkach ?
jakub2001 - 2011-11-04, 14:33
Endi napisał/a: | Czyżbyś chciał aby zasypać Parsętę i wejście do portu po to aby móc turystycznie spacerować plażą lub przejechać się rowerkim w obu kierunkach ? |
Moje chęci niewiele znaczą, ale myślę że mała przeprawa blisko morza bardzo by wybrzeże uatrakcyjniła. Tym bardziej jeśli będąc w sezonie w okolicach latarni mamy ochotę na spacer plażą. Wiem że można się udać do Grzybowa lub Podczela........itd.
W tym roku z córką pieszo szliśmy wzdłuż Bałtyku od Świnoujścia na wschód. Spacer w upale z plecakiem przez Kołobrzeg nie był miły. Gdyby była mała kładka, mostek zwodzony lub coś równie przyjaznego sądzisz Endi że byłby to kłopot dla mieszkańców?
Pozdrawiam wszystkich a szczególnie lubiących Kołobrzeg.
Endi - 2011-11-04, 14:44
jakub2001 napisał/a: | Spacer w upale z plecakiem przez Kołobrzeg nie był miły. Gdyby była mała kładka, mostek zwodzony lub coś równie przyjaznego |
Następnym razem zadzwoń do krzysiaCz, napewno udostępni Ci swój ponton a ja
...dostarczę napoje
Pozdrawiamy Cię równie serdecznie i pamiętaj...dzwoń
jakub2001 - 2011-11-04, 14:50
OK Dziekuję.
Aulos - 2011-11-04, 15:55
Ja także pozwolę sobie wtrącić kołobrzeskie "trzy grosze"
Aulos - 2011-11-04, 16:06
I jeszcze kilka spojrzeń na moje miasto (oczywiście nie tylko moje)
krzysztofCz - 2011-11-04, 17:55
Wsadziłem parę fotek ot tak sobie, a tu proszę jak temat się rozwija
Endi napisał/a: | jakub2001 napisał/a: | Spacer w upale z plecakiem przez Kołobrzeg nie był miły. Gdyby była mała kładka, mostek zwodzony lub coś równie przyjaznego |
Następnym razem zadzwoń do krzysiaCz, napewno udostępni Ci swój ponton a ja
...dostarczę napoje
Pozdrawiamy Cię równie serdecznie i pamiętaj...dzwoń |
Oczywiście... Wy wychodzicie na plażę... ja podpływam i naprzód przygodo
A dodam jeszcze, że to w naszych okolicach jest najstarszy dąb w Polsce
darol - 2011-11-04, 18:20
wiemy
jurek - 2011-11-07, 19:18
Kołobrzeg to miasto od wielu lat doceniane przez polskich izagranicznych turystow jak widac i artystow zdjecie zrobilem w tym roku jadac rowerem w strone Latarni w Gaskach
Aulos - 2011-12-01, 23:07
Takimi widokami z okna budzi nas ostatnio Kołobrzeg
StasioiJola - 2011-12-01, 23:51
Krzysiu- pozytywnie zazdraszczamy- piękne zdjęcia- ucałuj Agnieszkę!!!
matro - 2011-12-02, 10:20
Aulos napisał/a: | Takimi widokami z okna budzi nas ostatnio Kołobrzeg |
ale pięknie
miciurin - 2011-12-04, 11:00
W tym roku byłem w Kołobrzegu kilkakrotnie, niestety jak byłem w Lutym to trzeba było wracać do domu bo synowi wyszło zapalenie płuc. Za to odrobiliśmy straty latem, ładne miasto . Mamy nad morze dość blisko bo jakieś 180km do Ustronia Morskiego to w każdej chwili można wyskoczyć, ostatnio byłem w listopadzie
Mam nadzieję,że już kolejne wyjazdy będą kamperkiem
Endi - 2011-12-18, 17:08
Miło nam powiadomić, że po niespełna roku zakończył się pierwszy etap remontu – przebudowy, portu jachtowego w naszym mieście.
Kosztował 12 mln złotych. Połowa kwoty pochodziła z budżetu Kołobrzegu. W ramach inwestycji wyremontowano nabrzeże, powstał budynek klubowy z halą remontową i parkingiem, pomosty pływające a do każdego ze stanowisk cumowniczych doprowadzono złącza energetyczne z możliwością poboru wody. Port pomieści 67 jednostek pływających.
Jak na razie nie ma jeszcze ograniczeń i opłat, można parkować kamperami za free.
Ciekawe jak długo ?
Tadeusz - 2011-12-18, 17:19
Dla żeglarzy to wiadomość słodka jak miód.
Nasi goście - żeglarze pod obcymi banderami będą również zadowoleni.
gino - 2011-12-18, 17:19
pieknie!! teraz to jest prawdziwa wizytówka Kołobrzegu...
Endi napisał/a: | Kosztował 12 mln złotych. Połowa kwoty pochodziła z budżetu Kołobrzegu |
tylko nie mów że druga połowa pochodzi z tej okropnej UE
bo żaden polityk pewnej partii nogi tam nie postawi...
bogus bednarski - 2011-12-18, 17:22
Latarnie też macie piękną.
Endi - 2011-12-18, 17:38
gino napisał/a: | tylko nie mów że druga połowa pochodzi z tej okropnej UE ... |
Masz dobrego "nosa" - gino. Już na otwarciu pojawiło się kilku malkontentów, którzy skrytykowali inwestycje… a to stanowiska do cumowania za małe a to pomosty za wąskie a to brak knag na cumy a to brak miejsc dla większych jednostek…kto wie ? może to właśnie ci z tej partii byli ?
Endi - 2011-12-18, 17:57
bogus bednarski napisał/a: | Latarnie też macie piękną |
Tak bogus, piękna ta nasza latarnia, dziękuję.
...no dobra to pochwalimy się jeszcze też tym, że Kołobrzeg na "Euro 2012" będzie gościł w jednym z najnowszych hoteli...drużynę, reprezentację Danii.
To wielkie wyróżnienie i promocja dla Regionu.
Waruki jakie musiliśmy dodatkowo spełnić to;
- już od stycznia, wyłączenie stadionu z użytkowanie przez naszą drużynę "Kotwica" , która ma duże szanse na II ligę. Rozgrywki będą prowadzili na stadionach w sąsiednich miastach.
- wymiana murwy boiska zastępczego.
- zapewnienie eskorty policji, autobusu z piłkarzami do i z lotniska w Goleniowie.
Znakomita większość mieszkańców się cieszy i jest dumna z tego faktu a bisnes zaciera ręce.
krzysztofCz - 2011-12-18, 18:59
Andrzej nie licz, że będziesz tam parkował za free. A i nie zachwalaj tak naszego miasta, przyjadą wszyscy i co będzie ? Nie pomogą nam nawet nowe obwodnice i ronda bo wiesz co się dzieje latem.
Żaaartowałee em... przyjeżdżajcie wszyscy
krzysztofCz - 2011-12-18, 19:02
Endi napisał/a: | gino napisał/a: | tylko nie mów że druga połowa pochodzi z tej okropnej UE ... |
Masz dobrego "nosa" - gino. Już na otwarciu pojawiło się kilku malkontentów, którzy skrytykowali inwestycje… a to stanowiska do cumowania za małe a to pomosty za wąskie a to brak knag na cumy a to brak miejsc dla większych jednostek…kto wie ? może to właśnie ci z tej partii byli ? |
Aaaa... nowe mosty i obwodnice za wąskie, ronda za małe...
co ja gadam... co ja gadam...
Tadeusz - 2011-12-18, 19:03
krzysztofCz napisał/a: | Andrzej nie licz, że będziesz tam parkował za free. |
Krzysiu, wiem, że żartujesz.
A tak na serio to w wielu krajach w marinach kampery stoją za free. Szczególnie to cenne w bardzo drogiej Danii.
A swoją drogą Kołobrzeg jest piękny o każdej porze roku.
maga - 2011-12-18, 19:03
Endi napisał/a: | Miło nam powiadomić, że po niespełna roku zakończył się pierwszy etap remontu – przebudowy, portu jachtowego w naszym mieście. ...
....Jak na razie nie ma jeszcze ograniczeń i opłat, można parkować kamperami za free.
Ciekawe jak długo ? |
Właśnie,oby jak najdłużej
Dziękujemy Andrzejku za miłą wiadomość.
Byliśmy i będziemy stałymi bywalcami portu jachtowego,lubimy to miejsce i to z dwóch powodów:
-jest bardzo dobrze położony,w zasadzie w samym centrum miasta.
-klimat tam panujący te jachty,kampery,o fajnej knajpce nie wspomnę.
Myślę,że teraz po remoncie tym bardziej będziemy tam zaglądać
krzysztofCz - 2011-12-18, 19:16
Z nudów przez tą pogodę robię sobie serwis silnika do pontonu, zaglądam tu od czasu do czasu i jakoś mi się mi się moje opcje pomyliły
Endi - 2011-12-18, 19:47
maga napisał/a: | ...Byliśmy i będziemy stałymi bywalcami portu jachtowego,lubimy to miejsce i to z dwóch powodów:
-jest bardzo dobrze położony,w zasadzie w samym centrum miasta.
-klimat tam panujący te jachty,kampery,o fajnej knajpce nie wspomnę.
Myślę,że teraz po remoncie tym bardziej będziemy tam zaglądać... |
A mnie się marzy …między nową mariną a Parsętą jest fantastyczne miejsce do zorganizowania parkingu dla kamperów. Byłby to zdecydowanie, najpiękniejszy stellplatz w Polsce. Gospodarzem terenu jest Zarząd Portu K-gu. Z tego co wiem jego prezes nie specjalnie lubi nasze hobby ale Prezydent jest już nam bardziej przyjazny.
Aulos - 2011-12-18, 23:46
Endi, dawno nie byłem w tym rejonie i nie wiedziałem, co tam się dzieje. Wiedzieliśmy, że jest przebudowa, jakieś nowe inwestycje, ale to, co pokazałeś na zdjęciach mnie zaskoczyło. Dobrze, że jest CamperTeam - dowiaduję się stąd, co dzieje się pod moim nosem.
krzysztofCz - 2011-12-19, 16:00
Endi napisał/a: | ... ale Prezydent jest już nam bardziej przyjazny. |
No nie wiem, próbowałem załatwić zniesienie zakazu wjazdu kamperów do centrum i... nic.
Endi - 2011-12-19, 18:20
Wow ! Krzysiu, kupiłeś kampera ?? i nie pochwaliłeś się ???...no nie wiem
Yans - 2011-12-19, 18:35
To kiedy zlocik?
Endi - 2011-12-19, 19:38
Yans napisał/a: | To kiedy zlocik?... |
Do tej pory mięliśmy już trzy zlociki klubowe w K-gu ale myślę o szerszym gronie.
Yans - 2011-12-19, 19:45
Endi napisał/a: | ale myślę o szerszym gronie. |
OOOO! Właśnie... Chętnie po latach odwiedzę już chyba zapomniane kąty... Kiedyś mieszkałem w Goleniowie. Mieliśmy tam bezpośrednie połączenie z Kołobrzegiem spalinową ciuchajką.. Często jeżdziliśmy nią... To były piękne czasy... Ciekawe ,czy poznałbym jakieś kąty w Waszym pięknym mieście?
Endi - 2011-12-19, 20:01
Yans napisał/a: | Ciekawe ,czy poznałbym jakieś kąty w Waszym pięknym mieście? |
Musisz koniecznie nas odwiedzić Yans...tyle się pozmieniało, sam nie uwieżysz
bogus bednarski - 2011-12-19, 20:20
no, no i ścieżki rowerowe.
Aulos - 2011-12-19, 21:09
Endi napisał/a: | Wow ! Krzysiu, kupiłeś kampera ?? i nie pochwaliłeś się ???...no nie wiem |
Endi, nie wiem, czy to pytanie do mnie, czy może do drugiego Krzysia. Ja się przecież chwaliłem kamperem - oto dowód http://www.camperteam.pl/...ht=pilote+first
Komplecik - 2011-12-19, 21:47
ja to pamiętam nie wiem czy dobrze wadaliot. i podróż załadowanym pociągiem do Kołobrzegu, a z tamtąd do Dżwirzyna ale było zaje fajnie. Czy wadaliot był w Świnoujściu już sam niewiem
Aulos - 2011-12-19, 22:04
Czy był w Świnoujściu - nie wiem, w Kołobrzegu był na 100%
Yans - 2011-12-19, 22:28
Komplecik napisał/a: | podróż załadowanym pociągiem do Kołobrzegu |
I na pewno miałeś przesiadkę w Goleniowie... Bo tam się kończyła trakcja. Zawsze tłumy przesiadały się z 2 peronu na 3 lub 5...
Komplecik - 2011-12-19, 22:43
mogło tak być pamętam bar mleczny prz stacj wygłodnieli zjedliśmy tam śniadanie ale smakowało byliśmy wtedy w Dżwirzynie pod namiotami 1985 jakoś tak
Endi - 2011-12-20, 08:15
Aulos napisał/a: | Ja się przecież chwaliłem |
Chwaliłem, chwaliłem.... tylko... a do centrum wjeżdżałeś ??? a zresztą po co i tak nie ma gdzie zaparkować
krzysztofCz - 2011-12-20, 19:24
Endi napisał/a: | Aulos napisał/a: | Ja się przecież chwaliłem |
Chwaliłem, chwaliłem.... tylko... a do centrum wjeżdżałeś ??? a zresztą po co i tak nie ma gdzie zaparkować
|
Tamtego sprzedaliśmy, choć pod moim nickiem jeszcze jest widoczny... to tak z sentymentu. Nowszego niestety jeszcze nie mamy, Ty będziesz wiedział jako pierwszy
A z wjazdem próbowałem załatwić, by pomimo zakazu 2,5t, kampery mogły wjeżdżać do centrum, niestety ugrzęzło w jakiejś komisji
Endi - 2011-12-28, 20:54
Śniegu brak !!!... i dla mnie to tak może już pozostać. Śnieg ma być ale tylko w górach.
maga - 2011-12-28, 21:11
Andrzejku,ładnie macie ubraną starówkę przynajmniej ładnie wygląda na zdjęciach
a ta piękna choinka na pierwszym zdjęciu to chyba przy katedrze
krzysztofCz - 2011-12-29, 07:52
Przy ratuszu.
gino - 2011-12-29, 08:44
mrozu i sniegu mi nie brakuje..ale trzeba przyznac...że uroku dodaje...
ale mimo że bez sniegu...musze przyznać że b.fajnie macie ''przybrany '' Kołobrzeg
dziekujemy za foteczki
Endi - 2011-12-29, 08:48
maga napisał/a: | ta piękna choinka na pierwszym zdjęciu to chyba przy katedrze |
Choinka stoi tak jak Krzysztof pisze, przy Ratuszu, u wejściu na schody.
Aulos - 2012-01-01, 22:27
W Kołobrzegu w Boże Narodzenie kwitną stokrotki
Zaobserwowane na poświątecznym spacerze 30 grudnia
Endi - 2013-05-10, 21:53
No kochani już wkrótce okres camperowych wyjazdów . Dla tych, którzy mają w planie środkowe wybrzeże z pewnością znajdzie się również czas na – Kołobrzeg.
Wielu z pośród nas zna już to miasto i odwiedzało je wielokrotnie. Nie mniej chciałbym podzielić się informacjami zaczerpniętymi z informatora…Kołobrzeg Jakiego Nie Znacie, dla tych właśnie, którzy będą u nas po raz pierwszy. Mam nadzieję, że tych garść informacji pozwoli zapoznać się Wam z kilkoma najciekawszymi miejscami, które warto zobaczyć.
KOŁOBRZEG – jest największym i najpiękniejszym polskim miastem uzdrowiskowym o wyjątkowym uroku i bogatej historii, nie bez powodu zwanym Perłą Bałtyku. Spacer po kołobrzeskim Starym Mieście i Śródmieściu to wspaniała przygoda. Podczas działań wojennych w 1945 roku prawie całe miasto uległo zniszczeniu. Obecnie tradycja przeplata się z nowoczesnością, a zabytki przypominają o bogatej historii miasta.
Pomnik Zaślubin z Morzem
Położony w połowie Bulwaru Nadmorskiego. Zbudowany w 1963 roku w formie zwisającej flagi z wyrytymi postaciami wojów i tablicami upamiętniającymi żołnierzy 1 Armii Wojska Polskiego.
Fort Ujście Parsęty Latarnia Morska
Fort wybudowano w latach 1770-1774. Miał bronić wejścia do Portu. W części parterowej były stanowiska broni strzeleckiej a na piętrze artylerii. W roku 1899 na wzniesieniu obok wybudowano latarnię morską. Zmodernizowana w 1909 roku i zniszczona w marcu 1945. Mieści się tu kawiarnia i klub muzyczny. Dla dzieci prowadzone są edukacyjne programy o tematyce morskiej. Punkt widokowy czynny codziennie od 10 do zachodu słońca.
Reduta Bagienna – Port Jachtowy
Zbudowana na północnym cyplu Wyspy Solnej w 1770-1774 do obrony portu. Miała kształt pięcioboku otoczona była wałem ziemnym i fosą. Trzon reduty 4 schrony. Od strony miasta dawniej był most zwodzony. Obecnie port jachtowy. Atrakcyjne wycieczki pod żaglami, rejsy wędkarskie, live music, ryby wędzone, golonka piracka i znakomita atmosfera. W lipcu tradycyjne Regaty o Srebrny Dzwon. W sierpniu Festiwal Karaibski.
Kamieniczka Mieszczańska
Obiekt z I połowy XV w. Oprócz charakteru mieszkalnego pełnił również funkcje handlowe. Jak wiele innych domów przy tej ulicy / obecnie ul. Emilii Gierczak / zamieszkałej przez bogate rodziny kołobrzeskie. Portal ma wybitnie gotycki charakter. Po gruntownej przebudowie w poł. XVI w.zmieniono wygląd elewacji głównej wnętrza czyniąc budynek typowym dla architektury Pomorza Zachodniego. Odbudowana w latach 1957-63 z przeznaczeniem na muzeum.
Ratusz Staromiejski
Budowę ratusza rozpoczęto w 1829 roku. Budynek w stylu neogotyckim, pseudo obronnym. Zaprojektowany został przez sławnego architekta tamtych czasów Karola Fryderyka Schinkla. Ratusz obecny zbudowany jest na miejscu ratusza gotyckiego z XIV wieku. Z poprzedniej budowli zachowały się piwnice ze sklepieniami i północny narożnik z granitowymi kolumnami.
W chwili obecnej w pomieszczeniach ratusza mieści się m.in. Galeria Sztuki Współczesnej, Sala Koncertowa oraz kawiarnia w podziemiach.
Pałac Braunschweigów
Zbudowany został na początku XIX wieku w stylu empire. Pałac jest przykładem wytwornej rezydencji mieszczańskiej. Ma bardzo bogaty wystrój holów na obydwu kondygnacjach oraz sali plafonowej.
Od 1977 roku jest siedzibą Muzeum Oręża Polskiego - oddziału historii miasta. Znajduje się tam wystawa stała : " Dzieje Kołobrzegu" oraz bogate zbiory metrologiczne, a także biblioteka wraz z czytelnią.
Wystawy czynne są codziennie ( poniedziałek-piątek), natomiast w sezonie letnim wtorek-sobota.
Bazylika Mariacka.
Jej budowę rozpoczęto ok. 1300 roku jako kościoła parafialnego dla nowego miasta.
W XV wieku kościół miał już obecny kształt. Jego wielkość i bogaty wystrój był przejawem ambicji bogatego miasta hanzeatyckiego, jakim był średniowieczny Kołobrzeg.
W czasie oblężeń twierdzy kołobrzeskiej (1758, 1760, 1761, 1807) budynek katedry został poważnie uszkodzony, a w czasie walk w 1945 roku, zupełnie wypalony.
W obecnym kształcie odbudowany został w latach 1972-1982.
Wewnątrz zachowały się wyjątkowej wartości dzieła sztuki średniowiecznej.
Baszta Prochowa
Była elementem średniowiecznych murów obronnych Kołobrzegu.
Na przełomie XIV i XV wieku całe miasto otoczono murami obronnymi wzmocnionymi basztami. Ich obwód wynosił 1570 metrów. Baszta ta wzniesiona w XV wieku nazywała sie Lontową i dziś jest jedyną zachowaną . Obecna nazwa powstała po 1945 roku.
Prawdziwa Baszta Prochowa została zniszczona podczas eksplozji prochu zapalonego uderzeniem pioruna 3 maja 1657 roku.
Muzeum Oręża Polskiego – Wystawa Główna
Dzieje Oręża Polskiego od wczesnego średniowiecza do współczesności. Bogate zbiory broni, uzbrojenia ochronnego, oporządzenia, ubiorów, odznaczeń, pamiątek historycznych i zabytków techniki. Szczególnie cenne kolekcje polskiego munduru wojskowego i bronii strzeleckiej. Czynna codziennie oprócz poniedziałków.
Miłego pobytu
krzysztofCz - 2015-08-03, 14:27
Minęły zaledwie dwa lata z haczykiem od ostatniego postu Andrzeja. W tym czasie moje życie przewróciło się do góry nogami. Ci co mnie znają wiedzą o co chodzi, a wielu z Was w tym czasie miałem zaszczyt poznać osobiście Tylko Kołobrzeg od ponad 700 lat stoi jak stał, choć i on się zmienia
Pokażę Wam go z innej perspektywy, a raczej... z innego poziomu
Fotki może nie artystyczne, bo jak zwykle w moim przypadku robione telefonem, a ze względu na słońce nie widziałem nawet obrazu na ekranie
krzysztofCz - 2015-08-03, 14:32
cd
krzysztofCz - 2015-08-03, 14:38
cd
krzysztofCz - 2015-08-03, 14:44
cd
krzysztofCz - 2015-08-03, 14:50
cd
Bronek - 2015-08-03, 14:51
zainspirowałeś mnie . muszę poczytać , przepisy i gdzie i jak można pływać .
coś tam wiem ,ale ode mnie do Parsety jest dosyć blisko I to w ciekawym miejscu gdzie meandruje.
gdzie stałeś i czym i skąd start"?
krzysztofCz - 2015-08-03, 14:56
cd
krzysztofCz - 2015-08-03, 15:06
Bronek napisał/a: | :kwiatki: zainspirowałeś mnie . muszę poczytać , przepisy i gdzie i jak można pływać .
coś tam wiem ,ale ode mnie do Parsety jest dosyć blisko I to w ciekawym miejscu gdzie meandruje.
gdzie stałeś i czym i skąd start"? |
Startowaliśmy z Zieleniewa od ul. Rycerskiej w dół do rzeki.
Sprzęt to oczywiście mój ponton z motorkiem 5kM. Możesz poczytać o nim w dziale wędkarskim (chyba jeszcze tam Cię nie było ). Żadnych uprawnień mieć nie musisz.
Mazur - 2015-08-03, 15:10
Kołobrzeg wspominam bardzo dobrze, a kojarzy mi się z barem niedaleko dworca PKP w którym można było idąc z tacką wybierać dania , co na czasy ponad 25 lat temu było ciekawostką . Drugie skojarzenie to spacery wzdłuż Parsęty i nisko przelatujące wojskowe odrzutowce, na dopalaczach, przekraczające barierę dźwięku z charakterystycznym "wybuchem"
krzysztofCz - 2015-08-03, 15:41
O samolotach już zapomnieliśmy, a tam gdzie był bar to możesz wybierać... leki w aptece
Kocurek - 2015-08-03, 21:22
Fajna wyprawa - można pozazdrościć miasta z wodą dookoła....
|
|