|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Włochy - Między Piemontem a Lombardią - Lago Maggiore
Endi - 2011-11-03, 18:52 Temat postu: Między Piemontem a Lombardią - Lago Maggiore LAGO MAGGIORE
W tym roku będąc w Szwajcarii pokonaliśmy przełęczy Simplon i wtedy nadarzyła się okazja aby odwiedzić, po raz drugi, nasze ukochane Maggiore. Ten pierwszy raz, był w 2009 r w drodze na Korsykę.
Północna część jeziora należy do Szwajcarów a jego większa, południowa do Włoch. W Locarno (CH) do jeziora, wpływa bardzo ważna rzeka Ticino, bez której nie było by Maggiore. Ticino jest kolejnym elementem naszej – słodkiej Szwajcarii, gdyż bierze swój początek w masywie Św. Gatharda ale o tym napiszę później we właściwym wątku.
Byliśmy nad Garda i na Como i zawsze miło je wspominamy ale Jezioro Maggiore jest zdecydowanie inne i zapamiętamy je szczególnie. Musieliśmy tu wrócić, czujemy do niego wyjątkowy sentyment. Woda jest czyściutka i cieplutka a w jej błękitnym odbiciu rozpoznajemy Alpy i śródziemnomorską zieleń. Ale ta uwaga, dotyczy jakby wszystkich włoskich jezior i nie jest niczym szczególnym. Natomiast Maggiore, od pozostałych wydaje się takie… łagodne, spokojne i przyjazne.
Na nim, nie ma tak silnych wiatrów jak np. na Garda, a na takie wiatry jestem „trochę” wrażliwy. W K-gu, północno-zachodni wieje praktycznie przez cały rok a na jesień „daje’ na okrągło i trochę już mnie, przez te 47 lat jak tu mieszkam - zmęczyło
W Sierpniu we Włoszech wiadomo, upały a i na Maggiore, słoneczko opala równie niemiłosiernie, dopiero wieczorkiem … od strony Alp, przychodzi powiew górskiego wiaterku - tramontany, który łagodnie wychładza i nas i kamperka. Można wreszcie odpocząć i z przyjemnością odpalić grylla
Ale główną atrakcją tego wspaniałego zakątka Piemontu i Lombardii, oprócz pięknych widoków i łagodnego klimatu są przede wszystkim
– Wyspy Boromejskie.
Mediolański arystokrata, hrabia Borromero III w roku 1629 poszukiwał miejsca wolnego od miejskiego hałasu, zgiełku i upału. Wybór padł na trzy niewielkie, puste wysepki na Lago Maggiore. Na jednej z nich, hrabia dla swojej ukochanej żony, Izabeli d’Adda wraz z architektem - Angela Crivelli, zaprojektowali przepiękny barokowy pałac i wielki ogród po którym spacerują białe pawie.
Wyspa na cześć swej właścicielki, otrzymała nazwę – Isola Bella ( Piękna Izabela ) i już nazwa sama wskazuje, że tu musi być pięknie i romantycznie ?
Pozostałe wyspy to Isola Madre i Isola dei Pescatori.
Kto był i widział to wie o czym piszę a kto nie był ?... pojedźcie sami i zobaczcie, to prawdziwy – raj na ziemi.
Endi - 2011-11-03, 19:07
Cd
Nomad - 2011-11-03, 19:08
Tak....niestety ten akwen jeszcze nie odwiedziłem,mimo że trasy już kiedyś opracowywałem.Zawsze chciałem dołączyć pobyt nad jeziorem ze zwiedzaniem wysokich rejonów Szwajcarii.
A to mi nie wychodzi.
Endi - 2011-11-03, 19:18
cd
Endi - 2011-11-03, 19:29
cd
Endi - 2011-11-03, 19:37
cd
Endi - 2011-11-03, 19:42
cd
Endi - 2011-11-03, 21:48
cd
Endi - 2011-11-03, 21:54
cd
Jerzyk - 2011-11-03, 22:11
Wspaniałe..... już czuję to ciepełko wlewające się w kosteczki...
Może się da upchnąć te miejsca w przyszłorocznych planach... dzięki za natchnienie.J.
Endi - 2011-11-03, 22:49
cd
Endi - 2011-11-03, 23:11
Jerzyk napisał/a: | Może się da upchnąć te miejsca w przyszłorocznych planach |
Miejsce jest cudne ...
...a tu masz Jerzyku namiary na ten stellplatz za 10 EU z prądem !! z małym amfiteatrem, boiskiem do siatki i badmintona, plażą i możliwością wodowania łódki.
Gdyby stellplatz był pełen to przejeżdżamy na drugą stronę drogi pod mostem i mamy drugi ale już bez prądu
N 45*55'53.6" / E 8*34'15.3"
Obsługi kampera dokonujemy trochę bliżej około 1km na - area di sosta. Zrzut kota, szara i pobór wody - gratis
N 45*55'38.5" / E 8*33'46.7"
Jerzyk - 2011-11-04, 22:05
Wielkie Dzięki!!!
mam nadzieję, że się uda pooglądać to na żywo
pozdrawiam Jurek
Endi - 2011-11-04, 23:02
Po moczeniu nóg zapragnęliśmy pomoczyć, również inne części ciała i trochę poleniuchować przy basenie . Pogoda i dość wysoka temperatura się utrzymywała i słoneczko zaprosiło nas do odwiedzin jednego z najładniejszych po włoskiej stronie Maggiore, kampingu.
N 45*56’19.2” / E 8*29’59.7”
Endi - 2011-11-04, 23:09
cd
Romek - 2011-11-06, 15:52
Endi! Bajka tylko ........... pozazdrościć
Pawcio - 2011-11-06, 16:00
Romek napisał/a: | Endi! Bajka tylko ........... pozazdrościć |
To prawda. Ale jak się przyjemnie ogląda tą bajkę Endiego.
Endi - 2011-11-06, 19:16
Pawcio napisał/a: | To prawda. Ale jak się przyjemnie ogląda tą bajkę... |
Wiem ...te moje zdjęcia są na 3 z minusem ale te urocze ptaszki podobają Ci się, prawda Pawcio ?
Dziękuję Tobie i antwandowi ... za piwko.
Romek napisał/a: | tylko ........... pozazdrościć |
A z Tobą Romku...już za parę dni za dni parę... zrobimy piękną trasę, którą profesjonalnie sam opracowałeś. Już się cieszę i przy okazji dziękuję.
Oj... będzie kilka osób co nam "pozazdrości "
Pawcio - 2011-11-06, 20:09
Endi napisał/a: | A z Tobą Romku...już za parę dni za dni parę... zrobimy piękną trasę, którą profesjonalnie sam opracowałeś. Już się cieszę i przy okazji dziękuję.
Oj... będzie kilka osób co nam "pozazdrości " |
W takim razie już ostrzę zęby na kolejne sprawozdanie.
Nawet nie śmiem pytać dokąd już za kilka dni za dni parę.. się wypuszczacie.
Endi - 2011-11-09, 23:16
Było trochę dla ciała to teraz trochę dla …duszy
Lago d'Orta
Niedaleko około 10 km na zachód od Lago Maggiore, znajduje się kolejna atrakcja regionu, jezioro - Lago d’Otra.
Na brzegu jeziora na półwyspie, leży średniowieczne miasteczko - Orta San Giulio. Jest to szczególne miejsce gdyż do niego przybywają pielgrzymki chrześcijan, porównywalne jak na Górę Kalwarii w Polsce. Celem wizyt tysięcy ludzi jest Sacro Monte d’Orta (Święte Wzgórze d’Orta) i dwadzieścia kapliczek, poświęconych historii życia, Św. Franciszka z Asyżu.
Sacro Monte znajduje się na 400 m wysokości i jest otoczona starodrzewem olbrzymiego parku. Z miejsca w którym stoi pomnika Św. Franciszka, oglądamy wspaniałą panoramę jezioro d’Orta i wysepkę Isola San Giulio. Wyspa ta ma swoją osobną, równie ciekawą historię ale niestety nie popłynęliśmy tam i czujemy pewien niedosyt.
Nie istotne czy wierzący czy nie wierzący. Będąc w tych okolicach w północnym rejonie Włoch, po prostu trzeba to zobaczyć, np słynne Sacro Monte di Varallo Sessia, takich niezwykłych miejsc jest znacznie więcej, dlatego będziemy szukać okazji aby wrócić tu ponownie .
N 45*47’54.4” / E 8*24’48.5” - Orta San Giulio - stellplatz dla kamperów.
Endi - 2011-11-09, 23:22
cd
Endi - 2011-11-09, 23:24
cd
Tadeusz - 2011-11-10, 09:57
Ło matko! Endi! Od samego oglądania oczy mi mgłą zachodzą.
Odżyły wspomnienia.
Dzięki za opis i fotki. Mają rację Koledzy, że to bajka jest...
Wypijesz ze mną piwko? Ja stawiam.
Endi - 2011-11-10, 10:05
Tadeusz napisał/a: | Wypijesz ze mną piwko? Ja stawiam |
Dziękuję za zaproszenie. Tobie Tadeusz nie można odmówić powiedz tylko kiedy ? i gdzie ?
Tadeusz - 2011-11-10, 10:10
Endi napisał/a: | powiedz tylko kiedy ? i gdzie ? |
Andrzejku, znajdziemy sposobność. Dziś tylko wirtualne, ale zasłużone.
Endi - 2011-11-10, 10:27
Tadeusz napisał/a: | znajdziemy sposobność. |
I właśnie nadarzyła się Kończymy wizytę we Włoszech i przenosimy się ponownie do Szwajcarii...zapraszam
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=30
|
|