|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Trafic
YAN - 2011-11-20, 13:33 Temat postu: Trafic Chciałbym w tym miejscu przedstawić Wam postęp prac nad przeóbką Trafica na pojazd do podróży.Dla tego przeniosłem tu część postów z powitania .
Po żmudnym przekopywaniu rynku używanych samochodów znalazłem to coś co spełnia właściwie prawie wszystkie postawione przeze mnie warunki.Nie duży, w miarę nowy o wysokości pozwalającej na swobodne stanie /183 wzrostu/. Na plus to jest już oszklony i posiada niezależne ogrzewanie/webasto/. Jest to baza do zabudowy którą zamierzam w miarę postępów opisywać dokumentując zdjęciami i tu zamieszczać w nadziei na jakieś uwagi i sugestie
Prace przy samochodzie oczywiście już trwają. Zacząłem od założenia haka z dwoma rurami kwadratowymi które zamierzam wykorzystać do zakładania platformy np. na rowery chociaż zamierzam wykorzystać też do innych zastosowań , ale o tym potem. Wymontowałem siedzenia a było ich sporo /9-cio osobowy/ i przerobiłem na 6-cio osobowy w papierach. Z przodu dwójkę pasażera zamieniam na jedynkę i przerabiam na obrotowe.
Dzisiaj wykonałem obrotowe siedzenia . Działają poprawnie jestem zadowolony z wykonanej pracy.
Użyłem dwóch blach .obrotnicy , twardego teflonu o grubości odrobinę niższy od obrotnicy dla lepszej stabilności oraz blokady . Wszystko to znalazło się pomiędzy prowadnicami a podstawa fotela.
Miałbym prośbę o opinię na temat lodówki tego typu / nie chodzi o model/. Na pewno ktoś z użytkowników ten rodzaj posiada .
http://www.ebay.de/itm/DO...=item48429cde92
http://www.tylkomarkowe.p...ezem-38900.html
MILUŚ - 2011-11-20, 14:04
Witaj !
Pozwolę sobie wypowiedzieć się na temat lodówki .Mam takie samo rozwiązanie tzn.ładowanie przez klapę -pokrywę od góry .Mam tą lodówkę zabudowaną w dolnej kanapie kampera . Rozwiązanie dosyć kłopotliwe .Przy rozłozonym łóżku trudny dostęp / szczególnie rano kiedy zależy Ci na niebudzeniu reszty towarzystwa kiedy szperasz w lodówce / .Po za tym , konstrukcja tej lodówki wymaga żeby górna kratka wentylacyjna była odsłonięta .Kratka wentylacyjna jest na górnej krawędzi lodówki koło pokręteł .Czyli wewnątrz kampera .Całe gorące powietrze leci do środka kabiny .Jak jest zimno to fajnie ale w ........lecie
Jestem w trakcie przeróbki tej wentylacji - robię nad tą kratką wentylacyjną "okap" który skieruje to gorące powietrze na zewnątrz .Myślę o zamontowaniu dodatkowo wentylatorka wyciągowego na wylocie .Jest jeszcze jedna wada takiego rozwiązania lodówki w naszych małych kamperkach gdzie każdy skrawek miejsca jest na wagę złota ............. nie da się nic nad tą lodówka zamontować / przynajmniej do wysokości otwartej klapy /
YAN - 2011-11-21, 10:07
Dzięki MILUS za opinię. Zabudowę uzależniam właśnie od lodówki to ona narzuci rozkład pozostałych składników zabudowy. Moje zapytanie rozpocząłem od najmniejszej gabarytowo z tych które mnie interesują. Na drugi ogień idzie trochę większa np.
http://www.dometic.com/pl...uctdataid=67859
Jeśli któryś z posiadaczy tego typu zechciałby się wypowiedzieć na jej temat byłym bardzo wdzięczy. Jednocześnie prośbo o ocenę wcześniej podanego typu bo go jeszcze nie skreśliłem.
Jans
YAN - 2011-11-22, 22:37
RISTEAM - 2011-11-23, 10:18
jeśli się można wtrącić do tematu, to moim skromnym zdaniem zbyt mała pojemność zamrażalnika (a to dla mnie po tegorocznym wyjeździe jest priorytet)
Bogusław i Ewa - 2011-11-23, 11:37
RISTEAM ma rację,ale wątpię czy w tych małych lodóweczkach bywają większe
RISTEAM - 2011-11-23, 12:20
no właśnie z tym jest ciężko i to jest mój największy dylemat, ale przed nami cała zima........... myślę, czytam, myślę i może coś z tego wyjdzie
na pewno się podzielę jak będzie działąć
MILUŚ - 2011-11-23, 12:25
RISTEAM napisał/a: | jeśli się można wtrącić do tematu, to moim skromnym zdaniem zbyt mała pojemność zamrażalnika (a to dla mnie po tegorocznym wyjeździe jest priorytet) |
Muszę przyznać Ci rację .............
Ale............bo zawsze jest to ale............ weź pod uwagę nasze pojazdy /tj.np.:jans'a czy mój / w porównaniu z Twoim "pełnogabarytowym"camperem dysponujemy duuużo mniejszym wnętrzem co za tym idzie mniej w nim MIEJSCA !!!!!!!
Jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie dużej lodówki o załadunku z góry / o "zaletach " pisałem wyżej / lub małej takiej jaką jans pokazał potem
RISTEAM - 2011-11-23, 14:00
bez przesady z tym miejscem w naszym camperku, to jeden z mniejszych, ale o takiego właśnie mi chodziło i co najważniejsze "bezalkowowiec'', ale wracajmy do tematu sam napisałeś że to bardzo kłopotliwe ulokować lodówkę pod łóżkiem
ja myślałem na ulokowaniu dodatkowego zamrażalnika w szewce pod zlewem, lub w szafie to jedyne możliwe miejsca u mnie
YAN - 2011-11-25, 21:03
Dziękuję za opinie. Decyzja już podjęta i lodówka już w garażu.
MILUŚ - 2011-11-25, 23:13
jans napisał/a: | Dziękuję za opinie. Decyzja już podjęta i lodówka już w garażu. |
Pochwal się .............. jaka
YAN - 2011-11-26, 07:55
Poszalałem z rozmiarem.
http://www.dometic.com/pl...uctdataid=73047
RISTEAM - 2011-11-27, 12:00
można widzieć w jakiej cenie takie cacko
YAN - 2011-11-27, 16:20
Około 2/3 ceny katalogowej.
YAN - 2011-11-27, 16:31
Mam do Was następne pytanie dotyczące materaców do spania. U mnie będzie system składania materaców zatapicerowanych na sklejce 15 mm.ale nie wiem co ma być wypełnieniem odpowiedzialnym za " komfortowe" spanie. Zależy mi na max. zejściu z grubości . Co możecie doradzić czy np. kalimata x 2 lub x 3 może zdać egzamin ?
papamila - 2011-11-27, 18:14
jans napisał/a: | czy np. kalimata x 2 lub x 3 może zdać egzamin |
Tomek , zlituj się,
to Ty masz na tym wypoczywać ( i inne rzeczy też, )
więc materac ma być wygodny i basta
tu nie idż na skróty
Yans - 2011-11-27, 18:44
papamila napisał/a: | jans napisał/a: | czy np. kalimata x 2 lub x 3 może zdać egzamin |
Tomek , zlituj się,
to Ty masz na tym wypoczywać ( i inne rzeczy też, )
więc materac ma być wygodny i basta
tu nie idż na skróty
|
Jarek ma rację . Nie tędy droga.... Też uważam,że dobry materac , to dobry sen...
janus - 2011-11-28, 08:46
Znajdź w okolicy hurtownię tapicerską. Miewają tam w arkuszach gąbki przynajmniej o 3 grubościach i 3 stopniach twardości. Coś dobierzesz
YAN - 2011-11-28, 09:03
Czyli są jakieś stopnie twardości .Dzięki za to info.
1506edi - 2011-11-28, 17:18
Właśnie koledzy ktoś przy okazji tematu poruszył wielkość lodówki,jak by komuś wpadł jakiś pomysł.Co by zrobić aby powiększyć,już myślałem o wstawieniu do kampera domowej o odpowiednich wymiarach takiej do zabudowy,ale wtedy albo 230v albo przetwornica,jeszcze myslę.Myślałem nad dodatkową 50cm na 50 cm(70 wat)Zabudować jest gdzie ale nie zbyt ciekawe miejsca.Orginalna jest za ciasna a jak by tak kilka piwek-może ktoś to jakoś rozwiązał?.
pp - 2011-11-29, 10:42
lateksowane maty kokosowe, przy 5 centymetrach grubości jest dość komfortowa, pianka tapicerska nawet najtwardsza przy tej grubości dociśnie się do podłoża.
YAN - 2011-11-29, 14:15
Gdzie się takie coś kupuje w tych samych miejscach co pianki ?
pp - 2011-11-30, 08:58
tak, tyle że ze zdobyciem może być problem, poszukam i dam znać gdy znajdę
pp - 2011-11-30, 09:47
wygląda na to że takie maty z kokosu łączonego lateksem już nie są dostępne
pozostaje zrobienie swoistej "kanapki" czyli środek pianka tapicerska a na zewnątrz mata kokosowa o gr 1 lub 2 cm - takie są dostępne w hurtowniach tapicerskich i w necie.
wszystko zależy od tego jaką grubość max możesz zmieścić.
Można również połączyć bardzo twardą piankę z zewnątrz z miękką w środku.
więcej może na PW
YAN - 2011-11-30, 10:00
Dostałem namiary na pewną hurtownię sprawdzę . Dzięki za zainteresowanie jak będę miał jeszcze jakieś pytania to skontaktuję się na pw.
papamila - 2011-11-30, 17:17
Tomek,
jest pewien pomysł......
podłoże - elastyczne drewniane listwy wyginane ( np z ikea lub sklepów meblowych)
do tego materac, firmy robią na wymiar, standart wg życzenia ( pogadaj z kimtopem)
lub zwykły materac z pianki a na to np; 5cm mata lateksowa
ale z dwojga złego pokusiłbym się o materac na wymiar bo i tak wszystko mysisz robić od podstaw
YAN - 2011-11-30, 21:32
Dzieki @ papamila za dobre rady na pewno skorzystam .
Ps. Wydaje mi się że mylisz mnie z kimś innym ponieważ kolejny raz zwracasz się do mnie " Tomek " a imię to jest mi obce. Co prawda jestem z Mazowsza ale Trójmiasto jest mi bliskie i często tam bywam gdyż wiąże się ono z drugim moim hobby - wędkarstwem. Mam łódz na Górkach Zachodnich i stamtąd wyruszam na łowy. Pozdrawiam
Tadeusz - 2011-11-30, 21:42
jans napisał/a: | Dzieki @ papamila za dobre rady na pewno skorzystam .
Ps. Wydaje mi się że mylisz mnie z kimś innym ponieważ kolejny raz zwracasz się do mnie " Tomek " a imię to jest mi obce. |
To dlatego, że dwa nicki brzmią tak samo, chociaż inaczej się piszą - jans i Yans.
Yans to właśnie Tomek.
papamila - 2011-11-30, 21:57
faktycznie zmyliły mnie nicki,
ale i tak czy kogoś znam osobiście czy nie
postaram się służyć radą i pomocą
howgh, powiedziałem
Yans - 2011-11-30, 22:09
Tadeusz napisał/a: | To dlatego, że dwa nicki brzmią tak samo, chociaż inaczej się piszą - jans i Yans.
Yans to właśnie Tomek.
|
Dokładnie. Wielokrotnie już spotkałem się z pomyłkami... Dementuje plotki. Nadal mam starego kamperka z tylnym zwisem... A nawet najfajniejszego Trafika nie zamierzam kupować.. Pozdrawiam.
YAN - 2012-02-15, 20:50
Mam pytanko i prośba o opinię. Jak macie ustawione lodówki względem kierunku jazdy ?
W wiekszości na pewno bokiem ale ja muszę swoja ustawić drzwiczkami w kierunku jazdy.
Czy takie ustawienie nie powoduje zbyt dużych nacisków na drzwiczki /blokada/podczas np. awaryjnego ostrego hamowania.Może ktoś ma tak ustawioną - spostrzeżenia.
papamila - 2012-02-15, 21:27
kiedyś tak mialem, żadnych problemów nie było,
zresztą drzwiczki powinny mieć dodatkowe fabryczne zabezpieczenie,
jak nie to sam dorób i po kłopocie,
czasem jak deszczowo a kratki są z tyłu to mocno się brudzą,
warto od czasu do czasu przeczyścić
YAN - 2012-02-18, 18:02
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Oczywiscie zabezpieczenie fabryczne drzwiczek jest ale dołożę jeszcze coś od siebie na czas jazdy.
Info. o kratce bardzo cenne.
YAN - 2012-02-28, 20:37
Ciąg dalszy przemyśleń nad upchaniem wszystkiego w autku. Moze ktoś tak ma u siebie albo ma wiedze na temat zainstalowania butki 11kg w poziomie. Myslę o butli tzw. syfonowej jak do wózków widłowych tylko odwróconej rurką pobierającą do góry ??????
http://larenim.pcriot.com...ages/ulotB2.jpg
YAN - 2012-03-05, 20:49
Wraz z nadejściem wiosny można przystąpić do prac , co prawda tylko w weekend i to nie zawsze.Autko stoi pod chmurką i nie zawsze pogoda pozwalała cokolwiek zrobić.
Udało mi się założyć trochę izolacji , zamontować turbo wenta i elektryka na zabudowie już działa.
cdn
YAN - 2012-04-17, 21:32
Dokończyłem izolację i wygłuszanie góry i zacząłem przymiarki wyposażenia.
Będę zakładał zbiornik gazu pod samochodem i planuje podciągnąć do środka rurką gaz do po jedyńczego zaworu następnie reduktor i za reduktorem zespół zaworów /potrójny/do każdego odbiornika. Czy macie jakieś sugestie co do takiego rozwiązania ?
YAN - 2012-05-07, 18:51
Wracając do pytania z poprzedniego postu mam jeszcze jeden problem a mianowicie reduktor.Czytałem na forum że należy połączenia robić rurkami sztywnymi/miedz ,stal,/ i dlatego znalazłem w sieci takie reduktory
http://www.reimo.com/de/7...ar_neu_geraete/
http://www.reimo.com/de/7...rvs_rvs_30mbar/
oba mają połączenie baryłkowate na rurke 8 mm który według osób posiadających fachową wiedze i nie tylko powinienem zastosować ? Dodam że odbiorniki mam na 30mbar i ten z pierwszego linku coś mi nie pasuje. A może macie sprawdzone sposoby redukcji żeby użyć np. taki
http://www.reimo.com/de/7...ter_wandhalter/
Sprawa jest dla mnie pilna stąd prośba o odpowiedz.
kaimar - 2012-05-07, 19:24
Ostatni reduktor jest szeroko stosowany w camperach i przyczepach. Nakręcany jest na butlę a z instalacją pojazdu łączy się przewodem elastycznym.
YAN - 2012-05-07, 19:43
To wiem tylko że ja montuję zbiornik pod samochodem od LPG tylko dla urządzeń stąd moje poszukiwania czegoś na stałe połączenie z pominięciem węża elastycznego.
YAN - 2012-05-08, 11:35
Dziekuję już sobie poradziłem z połączeniem na sztywno.
YAN - 2012-05-14, 17:05
Długo szukałem ale udało się w końcu znalezć zbiornik cylindryczny o śr. 20 cm do zamontowania pod samochodem .Teraz mogę przyśpieszyć prace bo czas goni http://www.camperteam.pl/...p=282152#282152
YAN - 2012-05-31, 20:16
Weekend zapowiada się pracowicie bo trzeba to jakoś upchnąć pod samochodem , ciekawe czy nie kopnąłem się w wymiarach
Te otwory to pod Świstakowe sondy
eMWu - 2012-06-01, 08:10
mozesz podac linka do producenta z wymiarami albo same wymiary? Rurka zasilająca w zbiorniku podgieta czy ucieta?
gino - 2012-06-01, 08:15
JJJB napisał/a: | Weekend zapowiada się pracowicie
| i deszczowo niestety
powodzonka
YAN - 2012-06-01, 08:40
gino a ja pod chmurką muszę działać
eMWu rurkę pod gieliśmy do góry http://www.stako.pl/index...ias=W11&lang=pl
Dodam że na pięć odwiedzonych punktów montażu tylko jeden podjął się takiego zamontowania . Na warsztacie miał już kilka kamperów i robił też dla Straży Pożarnej.
YAN - 2012-06-16, 17:58
Blat gotowy co pozwoliło zamontować wentylację lodówki z wiatraczkami i odprowadzenie do góry bo tylne drzwi mam z szybami i nie mam gdzie wiercić otworów .
YAN - 2012-07-15, 10:40
Autko już własciwie gotowe do podróży,dzisiaj podłączam i sprawdzam sprzęt. Posiałem gdzieś papierki od lodówki i stąd moje pytanie - lodówke uruchamia się na gaz po jakim czasie powinna sie przełączyć na 12V po uruchomieniu silnika / RM 8505/ i odwrotnie po wyłączeniu silnika. Wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia jak wyszło.
YAN - 2012-07-27, 22:31
Dwa tygodnie wstecz próba nowej lodówki wypadła pozytywnie na gazie po 2-3 godz temp. wewnątrz spadła do 8 stopni.Odpaliłem ją dzisiaj na gazie i też było ok. ale przejechałem kilka km . do sklepu po zakupy i zaobserwowałem że nie przełączyła sie na 12V a co gorsze jak wróciłem i wyłączyłem samochód to jakiś czas pochodziła i przestała.Na wyswietlaczu ma info. że jest w AU i GAZ ale żapala się i gaśnie czerwona dioda i jest krótki sygnał .Jako że wyjeżdzam w nocy na rybki to podłączyłem na 230V do schłodzenie i na tym zasilaniu działa . Jakieś sugestie ze strony bardziej obeznanych w temacie.
EwaMarek - 2012-07-30, 19:23
nie wiem jaką masz lodówkę ale nie słyszałem żeby przełączała się z gazu na inne media
12-230 ok ale gaz????
YAN - 2012-07-30, 21:08
Moja posiada system AES
http://translate.google.p...ved=0CFoQ7gEwAQ
Wracałem wczoraj z Gdańska i obserwowałem cały czas wyświetlacz gdzie cały czas pokazywało że jest w poz. AU automatycznej ale cały czas na gazie. Muszę to jeszcze rozpracować. Dzień wczesniej jechałem do Gdańska na 12V ale w opcji ustawienia manualnego na ten nośnik.
EwaMarek - 2012-07-30, 22:09
daj fotke tej lodowki albo symbol
YAN - 2012-07-30, 22:20
Symbol jest wyżej. Juz chyba się dokopałem gdzie trzeba i rozgryzłem temat
YAN - 2012-09-08, 20:48
Autko własciwie ukończone na jakimś etapie czyli do pierwszego wyjazdu . Pózniej będzie się poprawiać to co nie zdało egzaminu i dalsze podnoszenie wartości sprzętu.
Planowany dłuższy wyjazd na południe nie wyszedł z róznych powodów.Zaliczyłem dwa poszerzone weekendy jeden na Kaszubach a drugi Słowacki Raj. Ważne dla mnie było zdanie żony bo ona zawsze jest jakoś sceptycznie nastawiona do moich pomysłów i myślę że w tym wypadku stanąłem na wysokości zadania . Ocena jej po wyjazdach była pozytywna.
Trafic jest autem nie za dużym ale o cos takiego mi chodziło . On ma się zmieścić na każdym miejscu parkingowym bo campingi mnie nie interesują a jeśli już to góra jeden –dwa dni w jednym miejscu . Przygotowany jest na dwie osoby / ewentualnie + wnuczek/ bo takie było założenie natomiast do samego przemieszczania może jechać sześć osób bo na tyle na razie mam rejestrację.
CORONAVIRUS - 2012-09-08, 21:09
Kolego......ten anex kuchenny to prawdziwy majstersztyk ... ilość blatów roboczych , zestawienie kolorów i jakość wykonania to powód do wzdychania i podziwu .... tak powinno się przerabiać blaszanki !!!
Zwrócił bym jedynie uwagę na ta zasłonkę w okolicy palników , jeśli zasłonka jest zrobiona z niepalnego materiału to OK .
PEŁEN SZACUN
Jesteś PAN FACHOWIEC
YAN - 2012-09-08, 21:11
Autka używam na codzień dlatego siedzenia z tyłu są wypinane a wysoka szafka/dwie/ bardzo szybko odkręcana i wystawiana.Z arkuszem sklejki do przewiezienia nie ma problemu.
YAN - 2012-09-08, 21:17
A tak prezentuje sie w plenerze.
YAN - 2012-09-08, 21:25
No name napisał/a: | Kolego......ten anex kuchenny to prawdziwy majstersztyk ... ilość blatów roboczych , zestawienie kolorów i jakość wykonania to powód do wzdychania i podziwu .... tak powinno się przerabiać blaszanki !!!
Zwrócił bym jedynie uwagę na ta zasłonkę w okolicy palników , jeśli zasłonka jest zrobiona z niepalnego materiału to OK .
PEŁEN SZACUN
Jesteś PAN FACHOWIEC
|
Dziekuje za miłe słowa
Ta firaneczka się przesuwa
CORONAVIRUS - 2012-09-08, 21:28
Zapomniałem zapytać jak sprawdza się chłodzenie lodówki ? Wyciąg masz na wiatraczkach a dojście powietrza ? Zauważyłem , że zrezygnowałeś z tapicerki drzwi przy lodówce .... Jak bilans energii przy wiatraczkach i braku solarów ? W nocy też się kręcą ?
YAN - 2012-09-08, 21:53
Z chłodzeniem lodówki nie mam problemów za kołem zapasowym jest duża kratka zasysająca dlatego brak tapicerki. Będe to jeszcze zmieniał bo za dużo ciepła idzie do wewnątrz /czuje ciepły blat i rura też oddaje.Wiatraczki jeszcze mi sie na maxa nie włączyły chyba że sam przed snem weżmę na jakiś czas na manual. O aku pokładowe sie nie obawiam raz jak byłem w Gdańsku na rybach przy dusznej nocy to went dachowy chodził całą noc i minimalny pobór. Na zdjęciu ta wygięta blach wchodzi do wewnątrz drzwi i znajduje się nad kratka po ich zamknieciu.
YAN - 2012-09-09, 19:56
Prowizoryczną rozdzielnię zastąpiłem czymś takim.Mam na łodzi taką tablicę z bezpiecznikami automatycznymi i się sprawdza więc zastosowałem i w autku.Obok jest taki jeden co ciągle śpi ale czuwa pozdrowienia dla Świstaka.
YAN - 2012-09-11, 08:11
Wykonałem z nierdzewki takie usprawnienie poprawiające wentylację w nocy.
YAN - 2012-09-11, 19:51
Zrobiłem sobie także prysznic zewnętrzny który bardzo się sprawdził w górach po powrocie ze szlaku.
YAN - 2012-09-12, 08:56
Wykonałem maty na przednie szyby . Jest też kamerka cofania umiejscowiona blisko stopu żeby był dobry dostęp do montażu i przewodów. Monitor umieściłem w zasłonie przeciw słonecznej żeby nie wyeliminować sobie korzystania ze wstecznego lusterka.
Kamil_K - 2012-09-12, 12:05
Przeróbka wygląda świetnie
mogę poprosić o jakieś zdjęcie w wesji nocnej?
Wymiary idealnie pasują w moje oczekiwania chociaż będę stawiał raczej na sprawdzone rozwiązanie T4/westfalia ale warto popatrzeć może jednak własna przeróbka mnie skusi
Tata - 2012-09-12, 17:05
Też mam mały problem w Trafficu.
Otóż wskaznik poziomu paliwa po zatankowaniu do pełna
jest na maxa, zbiornik ok 80l. Po przejechaniu ok 600 - 700 km
spada poniżej połowy ( prawie pod rezerwe ). I teraz nie wiem czy
wymontować cały zbiornik i wymienić czujnik na nowy, czy da się to
jakoś naprawić. A moze też wskazówka na desce rozdzielczej jest uszkodzona,
ale jak się za nią zabrać.
Może miał ktoś podobny problem.
Niby nie jest to coś waznego ale czasami jest bardzo denerwujące.
YAN - 2012-09-12, 21:31
@ Tata w temacie zbiornika nic Ci nie podpowiem u mnie za to odpowiada komputer.
@ Kamil K mam gdzies jakieś zdjęcie ale nie mam dzisiaj dostępu do niego.
YAN - 2012-09-14, 13:24
Trafica raczej szybko się zabudowuje a ja tak się chrzaniłem z nim.
http://www.youtube.com/watch?v=BaNSJKsPpqI
YAN - 2012-09-16, 14:10
@ Kamil K zrobiłem na szybkiego parę zdjęć w wersji nocnej. Dł. 195 sze. 130 obawiałem się co do szerokości ale jest ok. Po rozłożeniu jest jeszcze miejsce do nocnej toalety a i WC jak potrzebne w nocy też jest bez problemu bo drzwiczki się otwieraja i nie trzeba nic przestawiać. vSzafki z wc i ubraniowa są na razie wyjęte bo autko pracuje.
Kamil_K - 2012-09-17, 08:49
Faktycznie nieźle to wygląda
130cm musi wystawrczyć ... w domu mamy 140cm szerokości i śpi nam się rewelacyjnie ...
jeszcze tylko jedno podwieszane łóżko i będziecie mogli z wnukami jeździć jak już pisałeś...
YAN - 2012-10-09, 10:16
Pierwsze wyjazdy obsługiwałem stolikiem tzw. zewnętrznym .Ale przyszedł czas na coś dedykowanego do wewnatrz.
YAN - 2012-10-30, 18:34
Ostatni weekend spędziłem w Gdańsku - byłem na rybkach i przyszło mi pierwszy raz spać w Traficu w temperaturach około zera . Ogrzewanie i wykonana przeze mnie izolacja świetnie zdały egzamin.
EwaMarek - 2012-10-30, 20:37
podziwiam - kawał dobrej roboty
podaj proszę jak się nazywa ta listwa mocowania foteli, gzie kupiłeś?
a te fotele też można kupić do tych listew...
potrzebuje do przeróbki chevroleta expres na mini kemping
YAN - 2012-10-30, 21:21
Listwa i fotele pochodzą od Vito-Viano do nabycia na alledrogo.
DAMIAN.CZ - 2012-11-01, 13:59
Również dołączam się do gratulacji Kolego JJJB!
Podziwiam - kawał dobrej roboty.
Kamperek bardzo starannie wykonany-gratuluję
IAAN - 2012-11-01, 18:55
a to webasto to jakiej mocy masz
YAN - 2012-11-01, 19:06
Jest to najmniejszy model Air Top 2000.
http://www.termotrans.com.pl/air_top_2.html
YAN - 2012-11-07, 20:36
Dzisiaj ulżyłem trochę sprężyną.
YAN - 2012-11-18, 16:11
Po poduszkach dalsze podnoszenie komfortu jazdy - tym razem tempomat , czyli nowe koło kierownicy i podpięcie do instalacji.
CORONAVIRUS - 2012-11-18, 19:29
JJJB napisał/a: | Dzisiaj ulżyłem trochę sprężyną. |
Centrala górą !!! Ale i klient z Mazowsza , więc OLLE !
I jak się teraz jeździ ?
YAN - 2012-11-18, 20:26
O wiele lepiej a zdecydowanie pewniej. Wiesz ja też z Pruszkowa.
CORONAVIRUS - 2012-11-18, 20:31
Jak masz wersję z kompresorem to pobaw się na drodze z zakrętami przy wyższym ciśnieniu w poduszkach , ja w iveco podbijam na 4,5 i mogę wchodzić w łuki z taką samą prędkością jak osobowe bez wrażenia przewracania się fury ....
YAN - 2012-11-18, 20:40
U mnie krucho z miejscem i na razie jest bez kompresora. To o czym piszesz to rozumiem że ze sterowaniem stronami ?
CORONAVIRUS - 2012-11-18, 21:22
Jak już jedziesz to na każdej stronie tyle samo pompujesz ale sterowanie stronami to na postoju dopiero daje radość ..... woda w brodziku zawsze spływa tam gdzie ma a nie gdzie teren by chciał
EwaMarek - 2012-12-30, 10:44
ładni to wyszło - gratulacje
podaj prosze jak masz wykonana instalaje gazową
ja chce zalozyc ogrzewanie gazowe w chevrolecie expres, co prawda jest juz butla dojazdy ale wole podpiac druga
tylko u nas nikt nie wie jak to zrobić...
foteli nie kupiłem bo od vw t5 to majątek....
YAN - 2012-12-30, 11:26
Instalacja jest bardzo prosta : zbiornik z zaworem/ rurka poboru w zbiorniku podgięta do góry/ i przy zaworze wskażnik pojemności - rurka do następnego zaworu / na zdjeciu ten najniżej/- reduktor - i zawory na poszczególne urządzenia.
Siedzenia nie są tanie ale miałem jakiś odzysk ze sprzedaży tych które były i jakos tak bardzo nie zabolało.Ważne dla mnie było żeby były wypinane i przesuwane na szynach / w moim przypadku od Viano-Vito/ .
sator - 2013-01-30, 21:06
Mam pytanie:
Jaki jest hałas przy włączonym ogrzewaniu?
w środku i na zewnątrz.
YAN - 2013-01-30, 21:38
Odpowiedz nie jest łatwa bo każdy ma inne odczucia.Wewnątrz nie uciążliwy szum/jak nawiew z dmuchawy/ natomiast na zewnątrz trochę głośniej jak wewnątrz ale też jest to szum wylotu spalin. Jak jesteś wewnątrz to nie słyszysz odgłosów zewnątrz. Wpływ ma też na jakim poziomie jest ustawiony regulator, gdy spałem przy zerowej temp. to miałem ustawione na 1/3 i w nocy zmniejszyłem bo było za ciepło.
sator - 2013-01-30, 22:41
dzięki
prymek - 2013-06-17, 00:16
hmmm:)
zastanawiam sie nad czyms takim:
http://allegro.pl/camper-...3308411346.html
ale tylko jedno lozko i zero kibelka i prysznica
cos wiecej na temat uzytkowania Waszej renowki?
nie nawala czasem? bo czytalem ze slabo z tym modelem podobno?
sator - 2014-01-03, 12:28
masz może cosik nowego zmachanego u siebie?
Nie korciło Cię, aby wsadzić do środka malutki prysznic, tak jak to zrobiono tutaj?
http://www.neo-traveller....ve/zabudowa.jpg
YAN - 2014-01-13, 17:49
W sumie to mam miejsce na coś takiego http://www.camperteam.pl/...fic_006_137.jpg
Jak pisałem autko użytkuję na co dzień i potrzebne mi w takiej wersji jak jest.Jeśli wyłączę autko z ciągłej eksploatacji to na pewno tak zrobię. Chodzi mi też po głowie większa wersja to tego bym się pozbył ???????
sator - 2014-01-13, 19:27
Mi właśnie przed nowym rokiem samochód cywilny zaczął powoli zionąć ducha, więc muszę zmienić i korci mnie vivaro/trafic jako taki 3 w 1. Strasznie mnie korci.
YAN - 2014-01-13, 22:04
Osobiscie polecam, moj ma takie zadanie bo do ciezkiej roboty mam sprintera/starszago/. Ale w rachubę wchodz tylko wersja L2H2 zwroc uwagę że neo-traveller doklada swoj dach i robi H3 dlatego maja spanie u gory.
sator - 2014-01-13, 22:10
Z racji klęknięcia pojazdu cywilnego poszły w przesunięcie plany kamperka pełnowymiarowego, choć baza juz zakupiona.
Mój nie będzie miał ciężko, tylko daleko.
Zamierzam wykorzystywać go na codzień w robocie (potrzebuję coś ala mobilnego biura ), ale równiez na wypady (wspinaczka lub glajty), czy przewiezienia rodziny (3 osoby).
Sam zastanawiam się nad H3, bo 191 cm to ja mam wieczorem jak juz się skurczę
Powiedz proszę na co zwracać uwagę przy zakupie, na co uważać?
YAN - 2014-01-13, 22:34
To tak jak z każdym autem -loteria. Mnie sie udalo i jestem zadowolony. Plus to blachy bo ocynk, silniki w reno i primasterach masz japonce a opel ma swoje ja mam na lancuchu to i zrozrzadem spokój. Ogolnie nie jestem fachowcem w tym temacie to nie chce wprowadzac w blad. Produkuja je /trafic/ w Hiszpanii.
sator - 2014-01-13, 22:42
dzięki.
sator - 2014-01-22, 22:02
Zakochałem Się.
http://www.helixcamper.it/vars518.html
Bajaga - 2014-01-23, 00:24
JJJB napisał/a: | Osobiscie polecam, moj ma takie zadanie bo do ciezkiej roboty mam sprintera/starszago/. Ale w rachubę wchodz tylko wersja L2H2 zwroc uwagę że neo-traveller doklada swoj dach i robi H3 dlatego maja spanie u gory. |
Neo traveller zrobił 1 (słownie jednego) traffica i olał temat jako nie przyszłościowy. Uznali że to za ciasne auto na kampera 2+2 (a taka była pierwotna koncepcja). Na 2 osobowego to moooże..?
sator - 2014-01-23, 03:41
Ale ja się z tym zgadzam.
Jako auto 2+2 jest za małe.
Góra 2+1 i to przy założeniu aktywnego spędzania czasu poza kamperkiem.
Moje potrzeby to
- auto na codzień i do pracy 60%,
- spędzanie aktywnie czasu 2 osoby + liny/paralotnie/motocykl 20 %
- jakieś dłuższe wypady do naszych wschodnich/poludniowych sąsiadów 20 %.
Pełnowymiarowy kamperek miał być, ale złośliwość przedmiotów martwych wymusza zakup najpierw woła roboczego i auta "rodzinnego". A te założenia myślę, że spełnia powodzeniem.
Benior - 2014-10-03, 10:24
JJJB, mam pytanie co do spalania twojego trafica.
Szukam i szukam w necie ale nie mogę znaleźć ile pali taki podwyższony.
IAAN - 2014-10-03, 10:40
a w domu w WC też masz lodówkę ?
sator - 2014-10-03, 11:10
IAAN napisał/a: |
a w domu w WC też masz lodówkę ? |
nie ale mam stojak na gazety :D
nada się :D
Chodziło mi o koncepcję samochodu na codzień oraz biura i camperka w jednym.
jawi13 - 2014-10-03, 12:20
Koncepcja samochodu na co dzień i na dojazd do pracy i wypady wekendowe świetna, ale ceny zabójcze.Ceny w granicach 50 tyś euro na nasze warunki nie do przyjęcia.Chyba żeby coś podpatrzyć i zbudować samemu tak jak to zrobił JJJB I yogi-27.
damius2 - 2015-01-02, 22:52 Temat postu: Izolacja Witaj. Mam pytanie czym izolowałeś swojego Trafica. Chciałbym swojego też trochę zaizolować chociaż nie wiem czy w moim akwarium ma to sens ale przed wyjazdem do Hiszpanii chcę to zrobić a przede wszystkim dach bo mam czarny kolor. Proszę o jakieś wskazówki, rady.
Pozdrawiam. Damian.
YAN - 2015-01-03, 09:13
Benior napisał/a: | JJJB, mam pytanie co do spalania twojego trafica.
Szukam i szukam w necie ale nie mogę znaleźć ile pali taki podwyższony. |
Przy ekonomicznej jeżdzie po mieście mieszczę się w okolicach +- 9 litrów a na trasie +- 8 litrów.
Przy takim zestawie daleka północ Norwegii 5 tyś. km poniżej 11 litrów.
YAN - 2015-01-03, 09:25 Temat postu: Re: Izolacja
damius2 napisał/a: | Witaj. Mam pytanie czym izolowałeś swojego Trafica. Chciałbym swojego też trochę zaizolować chociaż nie wiem czy w moim akwarium ma to sens ale przed wyjazdem do Hiszpanii chcę to zrobić a przede wszystkim dach bo mam czarny kolor. Proszę o jakieś wskazówki, rady.
Pozdrawiam. Damian. |
http://pl.onduline-eshop.com/onduterm-xl-bulles plus mata wygłuszająca gdzie się tylko dało / 3cm/ która też ma właściwości izolacyjne.
damius2 - 2015-01-07, 21:20
Ja myślałem o czymś takim
http://www.muzimershop.sz...5-mb-30-m2.html
chociaż nie wiem czy ta Twoja mata nie jest czasem bardziej podatna do układania. Czy przyklejałeś ją na klej tapicerski czy coś innego?
YAN - 2015-01-07, 21:36
Mysle ze to podobne materialy,moj jest bardziej elastyczny. Przyklejalem na tasmy dwustronne ktorych mialem troche w nadmiarze.
tom-cio - 2015-01-07, 21:50
Ten muzimer to właśnie alufox ,o którym piszemy ja,Toscaner i kilku innych.mamy tym wyizolowane samochody i naprawde to działa,warunek-trzeba się przyłożyć i wyizolować wszystko,uzupełnić tasmami aluminiowymi i wtedy z auta termos- wlecie temperatura niska(jak sie drzwi za dużo nie otwiera )a wzimie wysoka
damius2 - 2015-01-07, 21:59
tom-cio napisał/a: | Ten muzimer to właśnie alufox ,o którym piszemy ja,Toscaner i kilku innych.mamy tym wyizolowane samochody i naprawde to działa,warunek-trzeba się przyłożyć i wyizolować wszystko,uzupełnić tasmami aluminiowymi i wtedy z auta termos- wlecie temperatura niska(jak sie drzwi za dużo nie otwiera )a wzimie wysoka |
tom-cio powiedz czym to przyklejacie?
Mavv - 2015-01-08, 13:57
damius2, ja u siebie przyklejałem najpierw takim klejem, coś jakby butapren w sprayu (nie wiem, jak to się w Polsce nazywa). Jak mi się ten klej skończył i nie udawało mi się go nigdzie kupić, to kleiłem klejem Tec7 (polimerowy). Tym samym klejem Tec7 wklejałem np. okna.
toscaner - 2015-01-08, 15:28
damius2 napisał/a: | tom-cio napisał/a: | Ten muzimer to właśnie alufox ,o którym piszemy ja,Toscaner i kilku innych.mamy tym wyizolowane samochody i naprawde to działa,warunek-trzeba się przyłożyć i wyizolować wszystko,uzupełnić tasmami aluminiowymi i wtedy z auta termos- wlecie temperatura niska(jak sie drzwi za dużo nie otwiera )a wzimie wysoka |
tom-cio powiedz czym to przyklejacie? |
Nie pamiętam jak kleił Tomcio. Ja kleiłem na taśmy dwustronne. Trzymały jak pieron. Prześledź temat mojej budowy. Wszystko sfotografowałem i opisałem.
Ale nie każda taśma taka sama. Ja jeszcze oprócz izolacji alufox (murzimer) mam wełnę w workach, lub styrodur, w zależności od miejsca. Na to sklejka oczywiście.
Teraz praktyka.
Latem w Toskanii kamperek w absolutnie pełnym słońcu cały dzień - parking bez grama cienia i wewnątrz temperatura nie przekraczała 32C, podczas gdy temperatura zewn. blachy potrafiła osiągać 75C, a temperatura w stojącej obok osobówce wewnątrz do +65C. Więc nikt mi nie powie, że gadam o teorii. Czysta praktyka.
Zima... Przed nowym rokiem temperatury na poziomie -4C w Toskanii, a w kamperze z tylko 400W grzejniczkiem podłączonym pod prąd na noc temp wewnątrz nie spadła nigdy poniżej +9C. Z reguły 11C. Nie potrafię ja policzyć sprawności izolacji na podstawie pomiarów, które podałem, ale 400W utrzymywało różnicę 12-15C. Też praktyka. Różnica była niższa, gdy wszystkie kratki wentylacyjne otworzyłem i były huragany. Przy zamkniętych trzymało temperaturę na logikę lepiej.
Jeśli na chłodzenie o podobną ilość stopni C potrzebna jest podobna moc cieplna/chłodnicza, to kto potrafi myśleć wyciągnie wnioski, że w oparciu o te pomiary (praktyczne) nie potrzebuję klimy np. 9000btu, a wystarczy spokojnie z zapasem np 5000btu żeby obniżyć latem temperaturę o kilka stopni z tych 32C.
A na koniec najciekawsze...
Izolacja u mnie jest jak termos. Fakt pierd...łem się z nią dłuugo, bo wykleiłem szczelnie każdy centymetr samochodu, ale jak teraz widzę było warto. Przykład. Rano przychodzę, na zewn. -4C, w kamperze +9C, odsłaniałem izolacje z przednich okien i z wyłączonym już grzejnikiem samo słońce potrafiło nagrzać przez przednią szybę wnętrze kampera do +31C. Najmniej do 21C. Tylko samo słońce i tylko przez szyby!!!
No chyba, że dzień był pochmurny, to albo odpaliłem na chwilę webasto, albo grzałem tym halogenowym 400W. Z tym, że halogenowy wtedy pracował długo. Słońce jednak daje duuużo większy power.
To znowu praktyka, a nie pier... o teoriach. Mam fotki i nawet je wstawiałem na forum. Trzeba poszukać, chyba w moim temacie budowy.
Trzeba się przyłożyć i zrobić porządnie izolację.
No to tyle ode mnie o izolacji alufox+wełna+styrodur itd. teoriach i praktykach na ten temat.
Każdy robi jak uważa i każdy chwali swoje jak chce. Moje "teorie" są podparte pomiarami wykonanymi w praktyce.
Alufoxa polecam, choć najtańszy nie jest, ale warto go połączyć z czymś co doda "centymetrów" na izolacji. Samego alufoxa ma Tomcio, to może się wypowie i on tutaj.
tom-cio - 2015-01-08, 18:26
Ja też kleiłem na taśmach dwustronnych,choć teraz dołozyłbym jeszcze paski sikaflexa,tak byle jak aby czasem nie odlazło.No niby trzyma,więc chyba ta taśma wystarcza,aczkolwiek patrząc po sufiocie(mam możliwość zerknąć koło szyberdachu)wiem,że się odkleiła i leży płycie hdf robiącej za sufit.Ale działa i tak ,bo najważniejsze jest szczelnożć połączen,oklejenie taśma alu.U mnie w kamperze trzymam non stop koło 10 stopni na plusie,ja go użytkuje na CODZIEŃ i śnieg na dachu nie rozmarza nigdy,pomimo że w środku +20,czyli alufox działa,nie przepuszcza ciepła.Nie mam zaizolowanych drzwi przesuwnych i kawałka dachu nad kabiną,bo alufoxa brakło i jakoś do dzxisiaj nie uzupełniłem i tam w szafce zbiera się normalnie woda na blasze i snieg rozmarza na dachu a od drzwi piz...dzi jak ch wreszcie sie wezne i uzupełnie,ale trzeba zabudowe drzwi sciągać i jakoś weny twórczej brakuje,hehe.co do zużycia gazu,a tak jak pisze grzeje non stop,to spalam paliwa lpg tankowanego na stacji za 20 zł w 5 dni jak cieplej,jak nocą -10 to na 4 dni starcza.temp w nocy około 10 stoponi ,w dzień kamper stoi na budowie ,to żeby mi tyłek nie zmarzł to +22
damius2 - 2015-01-11, 22:22
Dzięki Panowie za info o izolacji . Wiadomo że teoria swoje a praktyka swoje. Najważniejsze że się sprawdza. Na wiosnę ruszę z pracami a po lecie w Hiszpanii zdam relację jak sprawdziło się w moim "akwarium".
Pozdrawiam.
YAN - 2016-04-08, 08:37
Nie mogę cytować poprawnie swojego postu spróbuję tak :
Post z 3.01.2015
""Benior napisał/a:
JJJB, mam pytanie co do spalania twojego trafica.
Szukam i szukam w necie ale nie mogę znaleźć ile pali taki podwyższony.
Przy ekonomicznej jeżdzie po mieście mieszczę się w okolicach +- 9 litrów a na trasie +- 8 litrów.
Przy takim zestawie daleka północ Norwegii 5 tyś. km poniżej 11 litrów. ""
A chcę podzielić się pewną uwagą - jednego roku jechałem z przyczepa z jedną osia a następnego roku dodałem drugą oś / dla bezpieczeństwa gdyby miała wystrzelić opona na przyczepie/ i na tej samej trasie spalanie przy przyczepie z dwoma osiami spadło o 1 litr na 100km. Co dało mi oszczędność rzędu ok. 50 litrów. Jak będzie w tym roku ? Ciekawe prawda.
Świstak - 2016-04-26, 17:54
Piękny... Kamperek oczywiście, nie cytat...
|
|