Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - GPS - Jaki zestaw wybrać? co jest aktualnie na topie

OMEGA - 2007-09-21, 22:07
Temat postu: GPS - Jaki zestaw wybrać? co jest aktualnie na topie
Zwracam się to znawców tematu GPS z pytaniem :
jestem w trakcie poszukiwania dobrego odbiornika nawigacyjnego GPS który ma dobrą i dokładną mapę polski a zarazem i równie dobrą i dokładną mapę europy.
Rozmawiałem z wieloma sprzedawcami każdy poleca coś innego a najczęściej z wysokiej półki a mnie interesuje coś dobrego ale w średniej cenie ok. 1300-1600 zł.
Napiszcie co Wy używacie, jesteście praktykami i macie już przetestowane ,na co należy zwrócić uwagę przy wyborze , i jakie mapy należy używać ,co polecacie ,jakiej firmy odbiorniki używacie ???.

Pozdrawiam

Paweł P. - 2007-09-21, 22:15

OMEGA, ja polecam MIO 550 z automapą(Polska) i Miomapą(europa), koszt 1200zł
OMEGA - 2007-09-21, 22:17

DO MODERATORA -
chyba to żle wkleiłem i zaśmieciłem temat moim postem ,może to przekierować pod GPS .

paf - 2007-09-21, 22:24

OMEGA, mio p550 lub jeszcze taniej p350
MIOmap lub IGO - GENIALNE!
polska to automapa i wsio :bigok

januszek - 2007-09-21, 22:59

Witam ! Dołącze do tematu -polecam MIO ale nie niżej jak 350 bo wcześniejsze po rozładowaniu bateri tracą zapisane dane a co do map to sprawdziłem ich trochę i na Polskę proponuje automape Xl 4,0 a lepiej 4,1 i tak samo na europe XL automapa obstawiają dosyć dobrze i mało mają błędów ,w tym roku jeździłem po Francji Niemczech i Hiszpanii na destinatorze i w miastach sprawdza sie dobrze natomiast poza miastami potrafi uciekać z głównych (niepłatnych) dróg ale trafia do celu,Tom Tom też jest godny polecenia,zdecydowanie odradzam mape-map -jest ze wszystkich chyba najsłabsza.Pozdrawiam!
OMEGA - 2007-09-22, 08:13

Dziękuję serdecznie wszystkim którzy podzielili się swoimi wiadomościami na ten GPS,
Sprzedawca przekonywał mnie wczoraj do zakupu " Germin nuvi 250 Wide " który ma zainstalowane mapa Polski i 33 kraje Europy. w/g niego bardzo dokładne a urządzenie jest proste w obsłudze kosztuje ok 1450 zł.

Jakie jest Wasze zdanie może ktoś coś takiego testował a może ktoś to ma ????
proszę o podzielenie się Waszymi spostrzeżeniami .

Pozdrawiam

paf - 2007-09-22, 08:18

OMEGA, podstawowym wyborem jaki musisz dokonać to:
1. urządzenie z wbudowaną mapą/programem danego producenta - tu zazwyczaj nie da się wgrać innej mapy - zamiast systemu operacyjnego w stylu Windows Mobile 2003/2005 etc jest tam tylko środowisko uruchomieniowe dla tego systemu - bez interfejsu użytkownika - dlatego nie ma jak zainstalować tam innych programów
2. palmtop czy raczej PDA czyli właśnie np:Mio350 550, Asusy i inne - gdzie masz system Windows Mobile i instalujesz sobie taki program jaki chcesz - możesz potestować kilka a potem wybrać ten który _tobie_ najbardziej odpowiada

to zależy jakie masz podejście - czy chcesz mieć szybkie i bezstresowe rozwiązanie które jednak ogranicza, czy nieograniczone możliwości wyboru okraszone nutką zawieszania się komputerka i koniecznością wyboru :)

ja jestem zdecydowanie za opcją 2 no ale różnie ludzie mają :bigok

U mnie super sprawdza się Mio A701 czyli szybki palmtop z GPS z telefonem w jednym

OMEGA - 2007-09-22, 08:54

Dziękuję paf - przybliżyłeś mi bardzo ten temat , wiem więcej co do wyboru i zasady działania
sasquatch - 2007-09-22, 09:37

Ja przesiadłem się z Mio na Asusa więc podziele się doświadczeniami porównawczymi.

1. Bateria w Asusie duzo lepsza - aż w szoku byłem - cały dzień na GPSie bez problemu.
2. Brak zawieszania - zawsze startuje bez resetów.
3. Błyszczący ekran jest kiepski w samochodzie - lepszy matowy jak w Mio
4. Uchwyt samochodowy lepszy w Asusie - tylko się go wkłada - kabel od zasilania jest w uchwycie na stałe
5. Antenka GPS odchylana - naprawdę widać zysk na wskazaniach GPS - być może eliminuje to sprawę zewnętrznej anteny. WYjście na zewnątrzną antenę jest także.
6. Rysik w MIO aluminiowy rozkładany w Asusie plasticzek :-(
7. Nie pamiętam czy w MIO była bateria wymienna - w Asusie jest.
8. Asus - wyjście na słuchawki - jako odtwarzacz mp3 lub filmów
9. Obudowa w Asusie z gorszych materiałów - stylistycznie chyba na plus dla Asusa
10. Asus ma przełącznik HOLD - by nic się nie włączyło niepotrzebnie w torbie
11. Stacja dokująca do ładowania i danych
12. 1GB flasha wewnętrznego!!!!!!!!!! - nie potrzeba zewnętrzenej karty pamięci - oczywiście można jejużywać do innych celów.

Asus A639

A co do programu to także jestem zwolennikiem MioMap (lub iGo - to to samo) - i wolę jak paf mieć możliwość zamodzielnej aktualizacji map i dogrywania ich - jak kupisz 33 kraje europy to ukrainy nie dograsz - a w MioMap jest :-)

próbowałem też:
TomTom - porażka - jeśli Windows to zapomnieć należy - jednak jedyna alternatywa na symbiana (na telefony komórkowe)
AutoPilot - w ogóle nie wiem jak tego używać - wcale nie przyjazny interfejs użytkowanika
AutoMapa - oczywiście dla Polski jest najlepsza, jednak na stronach internetowych europejskich nie znajdziesz nic do tych map - nie znaja tam tego

To tyle.

paf - 2007-09-22, 10:20

OMEGA, co do Mio to powiem tak to jest sprzęt najtańszy nowy z wysoką wydajnością
potem asusy i inne firmy są już droższe choć często nie za wiele

dlatego nie to że na mus musi być MIO ale proponowałbym nic niżej niż mio ;)

aha - nie daj się wpuścić w jakieś mediony z allegro za 400-600 zł z GPS itp - popatrz ile to ma pamięci 64/32MB - to zdecydowanie za mało dla AM 3,9 czy 4.x jak i dla Mio aby to chodziło jak trzeba a nie przyprawiało o mdłości.

A co do zawiachy Mio to powiem tak - mam w otoczeniu z 5szt. mio 350, 2szt. 550 sam mam a710 i zwisy są rzadkością - raz na parę tygodni - szczególnie w moim telefonie używanym na co dzień to jest plus
polecam zakupy w sklepie www.agito.pl ceny bardzo dobre i pewny sklep
ale szukaj też na www.ceneo.pl
powodzenia i daj znać co wybierzesz

Paweł P. - 2007-09-22, 12:54

OMEGA, ja zjeździłem kawałek europy z MIO 550 i nie miałem żadnych "zwisów". Po Polsce jeżdżę z AutoMapą 3,9 i spisuje się bez zastrzeżeń. Dokooptowałem kilkanaście tysięcy puntów POI i teraz wolniej sie otwiera, ale jak ruszy (po 2 min) jest wszystko ok. Są tacy na forum co pokupowali GPS z dedykowaną mapa i teraz ubolewają.
OMEGA - 2007-09-22, 13:02

Dziękuję paf za podpowiedz , byłem na stronie "agito " jest tam duży wybór i myśle że mają ceny przystępne ,jestem ich klientem kiedyś tam kupiłem aparat fot . karty i jeszcze kilka drobiazgów.
chodzę po forach i czytam o palmtopach i coraz więcej się przekonuję do Mio tylko teraz pozostał problem który typ ale myśle że wkrótce z tym sobie poradzę i w przyszłym tygodnu będę szczęśliwym posiadaczem GPS .

OMEGA - 2007-09-22, 13:04

Paweł P. napisał/a:
pokupowali GPS z dedykowaną mapa i teraz ubolewają.

Dziękuję Paweł P też o tym czytałem na innym forum
Pozdrawiam

paf - 2007-09-22, 17:00

OMEGA, to tak jeszcze w kwestii MIO modele 350 i 550 znam i to jest to samo poza tym ze 550 ma Wi-Fi, BlueTooth i Ztcp podczerwień, a 350 nie ma nic z bezprzewodowej łączności - tak czy owak przy samym zastosowaniu jako GPS nie ma to znaczenia i tak mapy wrzucisz z czytnika czy po kablu to jest najważniejsza żecz do rozważenia aby nie dać 200 stówek za coś co ci niepotrzebna ani też nie oszczędzić 200 i się wkurzać

aha polecam forum www.pdaclub.pl

OMEGA - 2007-09-22, 17:11

Dzięki paf
Paweł P. - 2007-09-22, 17:19

paf napisał/a:
stówek za coś co ci niepotrzebna ani też nie oszczędzić 200 i się wkurzać
jeżeli chłodzi o oszczędności to jeszcze ani razu nie użyłem dodatków do 550, nawet podczerwieni.
eler1 - 2007-09-25, 18:42

jak myślicie ASUS P535 to może być wszystko w jednym? http://www.inttel.com.pl/...awa-p-2296.html
sasquatch - 2007-09-25, 22:34

Eler1 - ja bym się nie zdecydował - wolę większy ekran - i nie sądzę byś korzystał z tego jako telefonu komórkowego i jako aparatu fotograficznego - zastanów się jeszcze.

Ale w końcu to Twój wybór.

TOMMAR - 2007-09-26, 11:43

od niedawna jestem użytkownikiem MIO 720. Super sprzęt, przyjazna obsługa. Nareszcoe mam zestaw głśnomówiacy (bluetooth), aparat fot zawsze pod reką ( wieceie jakie są nasze drogi i w razie duuużej dziury przyda sie dokumentacja fotograficzna), mp3 podłaczam do aux w radiu i mam to co chce. Sczerze polecam to urządzenie.
waldnin - 2007-09-29, 00:58

WITAM
Pozwolę sobie przytoczyć nieco inne zdanie. Otóż "ćwiczyłem" juz róznego typu rozwiazania i zdecydowanie polecam ... NOTEBOOK czy laptop jak kto woli. Masz komputer, internet (WIFI, UMTS - EDGE=niezły) dane i jakies gry no i MAPA !!!
Zaczynałem kiedyś od "Polskich Dróg" Cartala do Polska De Luxe; teraz od roku mam AutoMapę w wersji najbardziej aktualnej bo 4.1. Na Europę uzywam Microsofta AutoRoute (nie ma nic BARDZIEJ DOKŁADNEGO - co prawda jest wersja AutoMapy na Europę ale gorsza). Ekran POTĘŻNY, brak problemów w szybkoscią czy pamięcią, a i z biedy mozna i film zobaczyć. Chowają się wszelkie PDA.
Mam także Nokię N95 dla jej potrzeb NaviEkspert - NAJBARDZIEJ aktualne mapy pobiera się na bieżąco w skrompresowanej wersji.
Do obu urządzeń niezbedny malutki odbiornik GPS na Bluetooth - czuły (minimum -160db) - polecam (http://www.allegro.pl/item245023243_nagradzany_qstarz_mtk_gps_32sat_bluetooth_fv.html) za 229 zł. Reasumując: laptop 3.500 + odb.229 + AutoMApa ok.400zł.
Ale WARTO = wszystko jak na dłoni łącznie z radarami
POZDRAWIAm i służę informacjami na ten temat

paf - 2007-09-29, 10:02

waldnin, a jak z trzymaniem tego - jakiś uchwyt - co przy gwałtownym hamowaniu - jak z ergonomią - jak z możliwością rzucania wzrokiem na ekran podczas jazdy i w bardziej kluczowych momentach - PDA możesz mieć bardzo blisko w zasięgu wzroku i szybko rzucać na niego okiem, a z laptopem to chyba mniej wygodne/bezpieczne? - zastanawiam się - nie jeździłem ;)
waldnin - 2007-09-29, 11:22

WITAM
Co do mocowania - jesli nie ma miejsca na podszybiu to ja zrobiłem taki składany - demontowalny stolik oparty jedną stroną o deskę rozdzielczą samochodu, z drugiej strony na jednej nóżce odchylonej o 45 stopni opartej o rejon hamulca ręcznego. Z drugiej strony nie ma nóżki aby mógł swobodnie wsiadać pasażer. Stolik jest na takiej wysokości (VW LT) aby był nizej od półki deski rozdzielczej i umozliwiał w miarę swobodne wsiadanie pasażerowi. Stolik jest mocowany do deski rozdz. za pomocą 2-ch mocnych gum.Stolik w 5 sek. mozna zdemontować a że nózka jest na zawiasie a więc składana to stolik po złozeniu ma grubość płyty (polecam płyty MDF - takie jak z paneli podłogowych = 6 mm). To co do umocowania. Notbook do stolika mozna przytwierdzić też gumowymi pasami. W razie kraksy niestety nic nie pomoże jak i dla PDA mocowanego w uchwycie. Przy uderzeniu z przodu laptop poleci do przodu. No ale przecież nikt nie osiaga tymi pojazdami prędkosci nadżwiękowych.
Co do podzielnosci uwagi - to monitor ustawiony pod skosem, na wysokości gałki zmiany biegów jest tak doskonale widoczny, że nie ma problemu by na 15 calowym monitorze nie dostrzec szczegółów drogi. Ponadto wiele programów nawigacyjnych jak AutoMapa są komunikatygłosowe - ich ilośc mozna ustwić.
Chciałbym jeszcze dodać, że nie ma problemu z postrzeganiem mapy i prowadzeniem pojazdu. Kiedyś też myślałem, że to będzie problem. Teraz po 5 latach nie wyobrażam sobie bez - bowiem głównie patrzę na drogę a kątem oka widzę ekran. To prawie tak samo jak spogladanie w lusterka boczne albo na uroczą współpasażerkę.
Na Autobanie to nawet oglądam filmy.
NAPRAWDĘ POLECAM - to tylko kwestia treningu a pożytek bardzo duzy.
Służę foto z zamontowania stolika - proszę podać maila.
Pozdrawiam

janusz - 2007-09-29, 12:08

W poprzednim moim samochodzie w desce rozdzielczej miałem zamontowany 8" panel dotykowy VGA służył jako monitor do kamery i można było podłączyć do komputera. Problem był w tym że nie ma (nie było) oprogramowania które działało by na PC i miało funkcjonalność PDA. Automapa zakończyła wersję na PC na wersji 3.5 czy jakoś tak ze dwa lata temu. Dopiero teraz jest 4 na PC. A inne programy nie mają wersji PC. Emulatory PDA na PC jakie znalazłem były kaszaniaste, ne emulowały Windows Mobile tylko całego PDA.
waldnin - 2007-09-29, 13:28

Tak dokładnie Kolego masz rację. Korzystałem wówczas z Nawigatora a wcześniej jak juz pisałem z Cartala - jak na tamte czasy nie były to programy takie kaszaniaste. Nawet bylo kiedyś wydanie ksiązkowego atlasu samochodowego Polski na CD (nawet dośc aktualne) Przez pewien czas współpracowałem z Cartalem testując mapy i zglaszając uwagi o błędach. Teraz "wpółpracuję" z AutoMapą a że duzo jeżdzę to zgłaszam im różne uwagi (niektóre nawet wprowadzili), poza tym tam na stronie www. kazdy może wstawiąc jakieś punkty POI. Nowa wersja automapy jest SUPER. Wystarczy kupić na Allegro starą za coś 300 zł i uaktualnić bezpłatnie do wersji 4.1
Jak juz wspomniałem w wersji Symbiana (nokia N95 i i inne) super programem jest NaviExpert - na bieżąco uaktualniany.
PS: poza tematem = chętnie nawiążemy nie tylko wirtualne kontakty z innymi kamperowcami. Jakiś klub, grupa, kto nas "przyjmie" ???
POZDRAWIAMY !!! :-D

eler1 - 2007-10-01, 19:54

a co myślicie o takim cudeńku tylko procesor ma mieć 520
http://www.allegro.pl/ite...ifi_nowosc.html

paf - 2007-10-01, 23:25

eler1, rewela - ma wszystko to czego brakowało w A701 czyli wifi oraz EDGE i UMTS :diabelski_usmiech
tylko ten procek - co to znaczy że mam mieć 520 intela
teraz ma CPU 200 MHz (TI OMAP 850) ... nie wiem co to za cudo...
a pomysł z klawiaturą ciekawy - chociaz w A701 świetnie daje się rade palcami po ekranie - bedzie hit i kosztuje w dniu premiery o 300 zł mniej niż 701 rok temu

eler1 - 2007-10-02, 07:57

paf napisał/a:
co to znaczy że mam mieć 520 intela
rozmawiałem z przedstawicielem na Polskę i w specyfikacji technicznej jest ten mniejszy ale były przymiarki na zmianę procesora i możliwe że przyjdzie z większym lub następna partia będzie go miała. Jeszcze ich nie ma będą dopiero koło 15 października
paf - 2007-10-02, 11:09

no to po zmianie procka - A702 będzie wymiatał całkowicie :)
JaWa - 2007-10-30, 11:14

eler1 napisał/a:
a co myślicie o takim cudeńku tylko procesor ma mieć 520

Strona przedmiotu została usunięta przez pracownika Allegro.

eler1 - 2007-10-30, 17:39

już zakończona ale są telefony i adres :mrgreen:
http://www.allegro.pl/ite...ifi_nowosc.html

JaWa - 2007-10-30, 18:56

Sprzęcik ładny i o dużych możliwościach. Dopiero co kupiłem MIO 550, a widzę, że to już staroć. :gwm :gwm :gwm
Paweł P. - 2007-10-30, 19:03

Nie Ty jeden ;)
tatkog - 2007-10-30, 19:06

Gorąco polecam SPV m650(telefon+pda+gps+wi-fi)a jak w orange to z automapą 4.
Sprawdził się na termalnej MK( w handlu to htc artemis).
JaWa napisał/a:
Dopiero co kupiłem MIO 550, a widzę, że to już staroć.
Ależ drogi JaWo ma wszystko co potrzeba( poza telefonem).
Paweł P. - 2007-10-30, 19:10

tatkog napisał/a:
Sprawdził się na termalnej MK
w Egerze??? :haha: :haha:
tatkog - 2007-10-30, 19:13

Nie cwaniakuj :chytry jak podłączyłbym antenę zewntrz. a mogę to by wtedy też złapał( poza tym to nie było w Egerze (jak sobie przypomnisz to obu nam w kieszeni gadało) :haha:
JaWa - 2007-10-31, 19:38

tatkog napisał/a:
Ależ drogi JaWo ma wszystko co potrzeba

Nie ma aparatu (3,2 megapiksela), a zatem również kamery :-o

tatkog - 2007-10-31, 19:42

JaWa napisał/a:
Nie ma aparatu (3,2 megapiksela), a zatem również kamery
Jak mniemam to powód by go wymienić. :haha: Popieram, popieram.
EwaMarek - 2007-11-18, 19:20

niedawno kupiłem mio 701
nowośc to chyba nie jest, troche wolny i strasznie nieporeczny w obsłudze telefonu.
no i ta bateria!!!

proszę o info od użytkowników tego PDA

- czy jest dostępna aktualizacja mapy Autopilot?
- jakieś gry - skąd pobrać
- co zrobić żeby się nie zawieszał?
- czy można kupić lepszą baterie?

pozdrawiam

janusz1943 - 2007-12-23, 11:44
Temat postu: GPS laptop
Popieram rozwiązanie z laptopem przedstawione przez waldnin. Podobnie rozwiązałem sprawę nawigacji z ta różnica że laptop został umieszczony na stoliku z tyłu campera
a nad osłoną przciwsłoneczną zamontowałem monitor. Jedyna wada to zawsze opouszczona oslona przeciwsłoneczna ale można się przyzwyczaić. Zaleta znakomita widoczność, nie padają na monitor promienie słoneczne.
Od zeszłego roku używam mapy Nawigator 6. Niestety obszary Grecji,Turcji,Serbi są pokazane tylko gówne drogi. Brak planów miast a one są najbardziej potrzebne.
Może ktoś z forumowiczów zna mapę tej części Europy oczywiście na PC bardzo proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam Janusz.[/b]

eler1 - 2007-12-23, 12:30

janusz1943 napisał/a:
Popieram rozwiązanie z laptopem przedstawione przez waldnin. Podobnie rozwiązałem sprawę nawigacji z ta różnica że laptop został umieszczony na stoliku z tyłu campera
a nad osłoną przciwsłoneczną zamontowałem monitor. Jedyna wada to zawsze opouszczona oslona przeciwsłoneczna ale można się przyzwyczaić. Zaleta znakomita widoczność, nie padają na monitor promienie słoneczne.
Od zeszłego roku używam mapy Nawigator 6. Niestety obszary Grecji,Turcji,Serbi są pokazane tylko gówne drogi. Brak planów miast a one są najbardziej potrzebne.
Może ktoś z forumowiczów zna mapę tej części Europy oczywiście na PC bardzo proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam Janusz.[/b]
też w pierwszym roku korzystałem z takiego rozwiązania ale mapy na PC są słabe i jak zaczołem korzystać z palmtopa ani razu nie skorzystałem z laptopa. Palmtop jest wygodniejszy mapy są lepsze i wygoda obsługi mamy go cały czas pod ręką możemy na bieżąco wprowadzać zmiany oraz druga wada brak komunikacji głosowej pani jadzi ( co nie jest problemem w palmtopie można ją wyłączyć ja zacznie nas denerwować)
adamer - 2008-05-26, 13:10

Witam. Widze ze wiekszosc jest przeciwnikami urzadzen dedykowanych, a ja wlasnie znalazlem cos w podejrzanie niskiej cenie ( w innych miejscach jeszcze taniej) z mapami Europy. Czy ktos tego uzywal. Jak z aktualizacja map? Dla mnie to dziedzina dziewicza, nie licze poczciwego E-trexa, ktory sluzy mi w terenie.

http://www.allegro.pl/ite...lej_europy.html

http://www.allegro.pl/ite...alera_sony.html

antwad - 2008-05-26, 14:54

adamer, jako użytkownik Etrex'a doceniasz zalety urządzeń dedykowanych; nie dziwię się zatem że wpadły Ci w oko te urządzenia do których linki podałeś.
Nie znam tych wynalazków, system na którym pracują to zapewne Mobile Windows (tak jest w większości tego typu sprzętu), czyli może to być po prostu okrojony pocket.

Jeśli jesteś zadowolony z posiadanego Etrexa, to zostań przy tej firmie. Nuviego z pełną Europą i GPmapą można już kupić za mniej niż tysiąc złotych.

I nie będziesz się musiał pytać jak jest z aktualizacjami map - one po prostu są!

adamer - 2008-05-27, 01:24

Problem tylko w tym ze Garminy ktore mi sie podobaja zaczynaja sie od 1100 :?
Zalezy mi na duzym wyswietlaczu, mozliwosci podlaczenia sluchawek (moglbym go wowczas takze uzywac na motocyklu) mozliwosci wgrywania punktow POI ( nie jestem pewien ale to chyba to samo co waypointy?) Troche juz poczytalem o roznych urzadzeniach GPS i moja niewiedza troche sie zmniejszyla, nie powiem zeby wiedza wzrosla :roll: Mowi sie duzo ze GPS jest na tyle dobry na ile dobre sa mapy w nim zainstalowane, a jest duzo opini o slabych mapach ktore uzywa Garmin.
No wlasnie podobno do urzadzen dedykowanych nie mozna wgrywac innych map niz producenta. Znalazlem na allegro goscia ktory sprzedaje GARMIN NUVI 660FM i pisze:
"UWAGA!! POSIADAM NAJNOWSZE MAPY DO Wszystkich typów nawigacji: TOM TOM, MIO, Yakumo, Medion, Becker, Clarion, Transonic, Pocked PC, Navigon, NavRoad, GoClever oraz do LAPTOPÓW i Telefonów Komórkowych! ( Mapy oczywiście orginalne, licencjonowane na orginalnych nośnikach).

Moge je dodatkowo bez żadnych opłat dograc do urządzenia!"

Jak to z tym jest ?
Czy w urzadeniach przy ktorych nie ma w opisie mozliwosci wgrywania POI, nie mozna wgrac ich np. ze crony camperpark.pl?
Cos strasznie duzo pytan i watpliwosci mam w temacie GPS-u. Doprowadzi to w koncu do tego ze zostane przy papierowych mapach :wyszczerzony: [/i]

antwad - 2008-05-27, 15:31

To może po kolei...

Jeśli chcesz używać odbiornika na motocyklu to nie sądzę, abyś długo pojeździł z urządzeniem nie dedykowanym do takiego pojazdu, a PDA w szczególności. Odbiornik motocyklowy powinien, podobnie jak porządny odbiornik outdoorowy cechować się odpornością na warunki atmosferyczne, a wodę w szczególności. Ja nieopatrznie wyjąłem kiedyś na deszczu swojego PDA, kilka kropel wody spadło na wyświetlacz i ta woda podpłynęła na brzeg wyświetlacza. No i było po wyświetlaczu...
Do tego dochodzi odporność na wstrząsy i wibracje. Czy wyobrażasz sobie, że na wyprawie turystycznej zamiast swego"zołtka" wyciągasz pocketa? Ja, prawdę mówiąc nie.

Garmin oferuje odbiorniki motocyklowe - np Zumo 550 do stosowania również w aucie, ale ich cena znacznie przekracza 1100 złotych, o których wspominałeś. No, coś za coś...

POI - Point of Interest, a waypointy. Różnica między nimi jest taka trochę ideologiczna POI określają konkretne miejsca, charakteryzujące się określonymi cechami np restauracje, bankomaty, kempingi itp, a waypoint jest to dowolny punkt o określonych współrzędnych. Waypointy "stawia" się np na wyznaczanej trasie, aby autorouting wyznaczył trasę dokładnie według naszych zamiarów.

Teraz co do map. Tak naprawdę jest dwóch liczących się dostawców map cyfrowych: Navteq i TeleAtlas. Jakość oferowanych przez nich map jest obecnie bardzo zbliżona (kilka lat temu Navteq był zdecydowanym liderem). Garmin bazuje na mapach Navteq'a, a ich jakość w odniesieniu do terenów Europy Zachodniej uważam za bardzo dobrą. Trochę inaczej jest z mapami Europy Wschodniej, np z Polską, które od niedawna dopiero znajdują się w zestawie.
Mapa Polski np ma totalnie spapraną kategoryzację dróg. Siatka dróg jest imponująca, ale bez rozróznienia czy jest to trakt szutrowy czy droga asfaltowa. Dlatego też tutaj należy zamiennie stosować GPMapę i te dwa produkty nieżle się uzupełniają.

A co do gościa, który bezpłatnie oferuje mapy do całej gamy urządzeń (mapy oryginalne, licencjonowane), to nie sądzę aby był on instytucją charytatywną. To nie Caritas.

Jeśli masz jakieś pytania, to śmiało pytaj, od tego jest to forum.

adamer - 2008-06-05, 10:48

Witam. Troche pozno sie zebralem z odpowiedza.
Antwad. Oczywiscie nie mam zamiaru brac na moto lub quada takiego sprzetu. Myslalem o motocyklu szosowym. I m.in dlatego wpadl mi w oko ten Becker. A ostatnio jeszcze ciekawszy : http://www.allegro.pl/sho...2+wys%C5%82any.

Duzy ekran, podobno glosno gada no i od razu gotowy do drogi. Mozna taki model miec jeszcze o 200 pln taniej. Przed deszczem mozna go zabezpieczyc folia , zreszta bylby w mapniku na tankbagu
Becker wlasnie Navtega map uzywa. Na jego + jest tez to ze urzadzenia tej firmy sa montowane fabrycznie w nowych samochodach.
Dzieki za wyjasniena dot. POI. Mam tylko watpliwosc czy do wszystkich urzadzen GPS mozna je dogrywac.

antwad - 2008-06-05, 11:48

adamer napisał/a:
POI. Mam tylko watpliwosc czy do wszystkich urzadzen GPS mozna je dogrywac.

Tu może być różnie i lepiej się upewnić czy konkretny model pozwala na to, a także w jaki spoosób (dedykowany programik?)

adamer - 2008-06-05, 20:02

Niestety przekonalem sie o tym na przykladzie Beckera. Nie mozna tam wgrywac POI, a szkoda bo juz zaczal mi sie podobac :-/
Czy ktos wie ktore z urzadzen GPS ma taka funkcje ? ( chyba zaloze odzielny watek z POI) I jeszcze jedno moze naiwne pytanie; czy wszystke te zawansowane GPS-y maja mozliwosc recznego wprowadzenia wspolrzednych punktu do ktorego chcemy dotrzec? Wydaje sie ze tak, ale wole sie upewnic.

JaWa - 2008-06-06, 11:14

adamer napisał/a:
Niestety przekonalem sie o tym na przykladzie Beckera. Nie mozna tam wgrywac POI, a szkoda bo juz zaczal mi sie podobac

Kup sobie palma, wgraj porządne mapy i po kłopocie.

alwaro - 2017-05-29, 10:36

Witam wszystkich serdecznie, z względu że jestem gadżeciarzem chciałbym zainstalować tak zwaną stacje multimedialną 2 diny. Widziałem stację u znajomego która wpadła mi w oko. Jednak chciałbym wiedzieć czy będę mógł do niej podłączyć TV i przykładowo odtwarzać filmy na TV, a tak że korzystać z nawigacji na wielkim ekranie.
Stacja którą wypatrzyłem tu: https://sklep.l4t.pl/p/52/9237/radio-bosion-2din-android-44-gps-wifi-16gb-kamera

Chciałbym poznać wasze opinie, sugestie i propozycje

McGali - 2017-05-29, 10:51

alwaro napisał/a:
Witam wszystkich serdecznie, z względu że jestem gadżeciarzem chciałbym zainstalować tak zwaną stacje multimedialną 2 diny. Widziałem stację u znajomego która wpadła mi w oko. Jednak chciałbym wiedzieć czy będę mógł do niej podłączyć TV i przykładowo odtwarzać filmy na TV, a tak że korzystać z nawigacji na wielkim ekranie.
Stacja którą wypatrzyłem tu: https://sklep.l4t.pl/p/52/9237/radio-bosion-2din-android-44-gps-wifi-16gb-kamera

Myślę, że 1200zł wart nie jest, ale 500zł z darmową odstawą z Aliexpress już tak.

RadekNet - 2017-05-29, 10:54

McGali napisał/a:
alwaro napisał/a:

Myślę, że 1200zł wart nie jest, ale 500zł z darmową odstawą z Aliexpress już tak.

Na Ali lekka obawa o gwarancję...

Bronek - 2017-05-29, 11:15

O gwarancję obawy nie ma.
Tylko odesłanie jest wielce problematyczne i kosztowne.

Coś za coś. Mam dobre doświadczenia z zakupami z Alliexpresu.

Czasem sprzęt przychodzi z Europy.
Trzeba spytać, bywa że w Polsce korzystają z istniejących firm.
To Naród przedsiębiorczy.

Ale.... jaka cena taka jakość. Tak jest na ogół.
I to nie chodzi o to, że się popsuje, ale o wygląd w realu i wykonanie.

alwaro - 2017-05-29, 12:30

Powiem tak, nie będę bronił ani ganił puki nie kupie:) Wolę z PL bo i gwarancja i nie będę czekał wieki na to :D Na pewno postaram się przesłać jakieś wideo jak to działa :D Tak na marginesie, teraz mam pionieera (od roku) który średnio co 2 - 3 mc jest na serwisie co chwilę kłopot z dotykiem.
RadekNet - 2017-05-29, 12:39

Ja się zastanawiam (bo w Vivaro mam puste miejsce, więc muszę coś skompletować od zera) nad dwoma drogami do osiągnięcia celu, czyli: mapy Google, muzyka w chmurze synchronizowana przez domowe wifi, zestaw głośnomówiący, czasem bajki dla dzieci.

1) Oryginalne radio z CD/MP3, wejsciem AUX i sterowaniem z kierownicy + transmiter BT + 7" tablet
2) Chinski wynalazek 2DIN 7" cali, który ma całą funkcjonalność zestawu nr 1, ale jest w jednym pudełku i ... może być bardziej awaryjny.

No i sam nie wiem co lepsze...

amples - 2017-05-29, 14:15

alwaro napisał/a:
Jednak chciałbym wiedzieć czy będę mógł do niej podłączyć TV i przykładowo odtwarzać filmy na TV, a tak że korzystać z nawigacji na wielkim ekranie.
Do sprzedawcy by podał szczegółowe dane techniczne , foto tyłu gniazd itp. a nie frazesy (obrazki).
Brodacz77 - 2017-05-29, 14:28

Tak czytając opis aukcji - co to jest: "Sracja multimedialna" ? :szeroki_usmiech
krzlac - 2017-05-29, 15:06

Brodacz77 napisał/a:
Tak czytając opis aukcji

"... renomowana firma Bosion". A co to za renomowana firma, ta Bosion? Zwykły chinol za 150$. No i jeszcze "rewolucyjny system Android 4.4". Marketingowy bełkot. Chyba jednak "sracja" a nie stacja.

mischka - 2017-05-29, 15:32

alwaro, trochę licho reklamujesz ten sprzęt :haha:
xbartman - 2017-05-29, 18:02

Nie wiem co to za renomowana firma Bosion ale z całą odpowiedzialnością mogę polecić Erisin. Obecnie mam ich sprzęt w już trzecim autku i jestem bardzo zadowolony. Można wybrać wysyłkę z UK odpada wtedy cło i łatwiej z ewentualną reklamacją.
Wybór sprzętu ogromny łącznie z modelami dedykowanymi pod konkretne auto.
Tutaj ich stronka: https://www.erisin.com/

RadekNet - 2017-05-29, 21:31

xbartman napisał/a:
Nie wiem co to za renomowana firma Bosion ale z całą odpowiedzialnością mogę polecić Erisin. Obecnie mam ich sprzęt w już trzecim autku i jestem bardzo zadowolony. Można wybrać wysyłkę z UK odpada wtedy cło i łatwiej z ewentualną reklamacją.
Wybór sprzętu ogromny łącznie z modelami dedykowanymi pod konkretne auto.
Tutaj ich stronka: https://www.erisin.com/

Wygląda to całkiem sensownie. Tylko .. co kupić?? Mnogość modeli w przedziale do 250e przyprawia o ból glowy ;( Doradźcie na co zwracać uwagę? Wifi i gps to wiadomo. A reszta? Co radio "musi mieć", żeby jakiś czas nie myśleć o zmianie?