slaw - 2007-01-30, 08:27 Temat postu: BezpieczeństwoNa początek posty przeniesione z dyskusji o Włoszech a dotyczące bezpieczeństwa.
[ Dodano: 2007-01-30, 08:29 ]
Janusz oglądałem twoją relację z budowy kampera, ale co robi część garbusa na zdjęciu? Fiat to nie VW, chyba, żę o czymś nie wiem? tatkog - 2007-01-30, 10:53 Tak jak w osobówkach-alarmy, blokady, immobilisery i coś innego-pies.Robin - 2007-01-30, 12:22 Sprawdzonym na setki możliwości jest tylko jeden sposób.O bardziej pewnym nawet nie słyszałem.Ten sposób to podróż w karawanie 2-3 kamperów.Można go doskonalić i modernizować.Można go rozumieć na wszystkie możliwe sposoby.Ale karawanę wymyślono przed tysiącami lat po to, by dawała bezpieczeństwo.Ludziom i środkom transportu (ze składu osobowego wyznacza się dozór).
Są i też słabe strony takiego modelu.Bo trzeba się w miarę poznać i "dobrać".Ale zapewniam wszystkich ,że warto.Bo spokojnego snu czy spokojnego urlopu nie kupimy za żadne pieniądze.Od kilku lat podróżuję w taki sposób poza granicami kraju i zawsze w towarzystwie cudzoziemców.Z rodakami nie próbowałem,bo nie znam nikogo takiego (chodzi o podróże kilkumiesięczne).Ale .......wszystko jest mozliwe.
Pozdrawiam - Robin Paweł P. - 2007-01-30, 14:41 Robin, Mam nadzieje że dożyje do emerytury i zacznę jeździć na kilkumiesięczne wyjazdy. Oczywiście jak paliwo będzie po 25 gr. bo moja emerytura zamknie się w 600zł.
A co do tematu to założyłem alarm strefowy. Chroni campera z odległości do 5 m. Na relingu na dachu zamontowałem koguta (to pomysł Jana)działa bez zarzutu. 2 syreny schowane w różnych miejscach najpierw grzecznie plumkają jak ktoś się zbliża ( pierwsza strefa), a jak nie odejdzie w ciągu 15 sek zaczyna wyć i kręci kogutem a na podwórku robi się widno i głośno. Do instalacji oprócz centralki potrzebne są 2 radary mikrofalowe 2 strefowe, które nadzorują 4 trefy- tylna i przednią oraz wewnętrzną i zewnętrzną. Minusem tej kombinacji jest brak możliwości uruchomienia stref jak jest ktoś w środku np. załoga lub pies, oraz jeszcze jeden aspekt fałszywych alarmów- jest na to rada uruchamiania dwóch stref lub jednej. Np. pod sklepem czy na parkingu włącza się raz pilotem zamek i działają 2 strefy po przyciśnięciu jeszcze raz w ciągu kilku sekund 2-ga strefa się wyłącza. Np na kempingu w miarę luźnym strefa zewnętrzna może być włączona, natomiast na parkingu uzbrajała by się co 2 min.. Jest możliwość regulacji stref i podziału na tył i przód.slaw - 2007-01-31, 14:33 Kilkumiesięczne podróże ........................................................................... kazbar - 2007-01-31, 21:01 Kochani. Robin ma rację. Tylko karawana!
Te cudeńka współczesnych czasów- może i bajeranckie...ale....
nic lepszego nad karawanę jeszcze nikt nie wymyślił
Robin ma rację.Paweł P. - 2007-01-31, 21:21 Ja proponuję karawanę na początek sezonu. Jakieś np. Bieszczady. Co o tym myślicie. A może zrobić małe kamperowanie. Taki temacik z propozycjami - kto gdzie jedzie. Może jeszcze ktoś ma ochotę. Ja bym nazwał temat np. 05-08.04.2007 "Mała karawana-Bieszczady"
[ Dodano: 2007-01-31, 21:24 ]
2-3 camperki i jest wesoło ;-) . Będziemy mogli się przyłączać do innych wypraw, oczywiście jak będą na forum. slaw - 2007-01-31, 21:26 Jak skończę swojego kampera to się chętnie łapie Bronek - 2016-02-14, 09:23 A kupiłem razem z różnymi kulkami
To lepsze niż coś w kształcie pistoletu.
Wiem , to !
Wyjęcie broni lub nawet atrapy bywa bardzo niebezpieczne i prowokuje czasem niepożądane reakcje
Paralizator wymaga kontaktu
Gaz ...malutki rozśmiesza.
Wielki profesjonalny duży i samemu się można załapać.
To z racji wyglądu, jest niemal nieozpoznawalne. Latarka.
Póki co
A tak bo mi się chciało i by pogadać
Bejsbol to przeżytek
I potaniało na Broń.pl taniej niż na zachodzie
Pierdut cały magazynek : guma, guma, pieprz, pieprz, i jedna zostaje.
W nogi
Lub dobijamy tradycyjnymi metodami CORONAVIRUS - 2016-02-14, 09:42 Bronek...masz wrogów ?Bronek - 2016-02-14, 09:56 Od 6-tego czerwca 2013r
Wojciechu - 2016-02-14, 10:00 To teraz wiadomo co autor rejestracji miał na myśli - wciągając Cię na listę CT. dominicc - 2016-02-14, 10:04
Bronek napisał/a:
Od 6-tego czerwca 2013r
padłem Bronek - 2016-02-14, 10:22 Ta broń to metoda zagazowania pojedyńczej wrogiej sztuki.
Myślę o ataku dywanowym.
Termin ? Do ustalenia zalaeżny od terminarza zlotow CT..
.........................................
Pomyślałem o tym jak do Sz Małżonki , podczas spaceru z psami, lekko nawiany gościu się przyp...
Nosi gaz. Ale przy jesiennym wietrze , nad morzem , to o kant .d.. rozbić.
Niestety nie towarzyszę jej na spacerach . Oficjanie nie lubię
Wam zdradzę to
ze strachu
Ryzyko znam !
Najwieksze to, wiadomo ja ponoszę gdybym tak narozrabiałJaWa - 2016-02-15, 09:55 Jest też taka zabawka o trochę większym zasięgu.
Bronek - 2016-02-15, 11:51
JaWa napisał/a:
Jest też taka zabawka o trochę większym zasięgu.
Wiem , ale kształt ma niedwuznaczny.
Fajna broń , raczej moim zdaniem przydatna domu . Jak z tym chodzić lub mieć w kamperze pod ręką?.
Np. celnik na granicy lub przedstawiciel innych kontrolujących służb zobaczy "giwerę", to jeszcze antyterorystów naśle.
Po za tym , akcja wyzwala reakcję. Ze strachu może wiele dziwnyvh rzeczy zrobić atakujący , jak zobaczy "pistolet".
Sesr...się, zemdleje, uklęknie błagając o litość, lub .....zatakuje z furią.
Wyciągając broń lub coś co taknwygląda , nie ma juz "lipy" ....trzeba się liczyć , że przeciwnik ma WIĘKSZĄ i lepszą.
I jeszcze , ten pistolecik z mniejszej odległości jest niemal zabójczy.
Nie jestem na bierzaconszkolony, więc wolę nieprzeginać.
Dlatego wybrałem latarkę
dominicc - 2016-02-15, 13:19 Nie przekonują mnie te kulki pieprzowe. Trzeba mieć jeszcze cela żeby kulka trafiła i gaz dotarł do dróg oddechowych. Cena dla mnie też za duża.
Zamówiłem sobie takie coś:
http://www.bron.pl/bron-b...-kolter-guard-4
Żona ma zwykły gaz w żelu.Bronek - 2016-02-15, 13:41 Mam po Teściu cały arsenał. Byl za komuny i wczesnego kapitalizmu dyrektorem banku. To go wyposażali.
Gazy rozpylane, i pistolety gazowe mam i wg mnie to działa na b. bliskie odległości .
Dopuścić gościa na 2 metry to po zawodach.Wtedy już lepszy paralizator.
Marketig , wiatr osłabia na 100%, a kołobrzeski na pewno.
Choć ten Twój to konkretnyl
Nie o spór tu chodzi. Obysmy nigdy nie musieli sprawdzwć , kto ma lepsze uzbrojenie.
Fakt Ty możesz sklep obrobić , ja nie bardzo , bo kto przestraszy się latarki
Mnie te kuleczki gumowe i te do wybijania szyb przekonują . Z farbą do zabawy
5-6 m niewielki problem celowaniem. Jest laserek i można poprawić.
Jak pisałem , kupiłem gdyż kamper mój tego jeszcze nie miał
No i by przypomnieć iż licho nie śpi.andi at - 2016-02-15, 19:44 To zrobić jakiś zlocik i poprzywozimy co kto ma
Kilku odważnych co na nich wypróbujemy ten arsenal Bronek - 2016-02-15, 20:22 No to o trzeba szybko paralizator kupić
Ćwieki , , kajdanki , pieszczochy ,....
Dobry pomysł , zabawimy się w policjantów i złodziei.Johny_Walker - 2016-02-16, 08:51
Bronek napisał/a:
A kupiłem razem z różnymi kulkami
To lepsze niż coś w kształcie pistoletu.
Zabawka.
Zbyt mały ładunek gazu, żeby zadziałał przy choćby małym wietrze.
Brakuje mi testów porównujących skuteczność z miotaczem gazu.
Zwykły gaz ma formę płynną - przylepia się do twarzy i eliminuje przeciwnika na długo. Niektóre są w żelu - trzeba dokładniej celować. Wszelkie gazy w postaci pyłu itp są mało skuteczne.Johny_Walker - 2016-02-16, 08:55
Bronek napisał/a:
Mnie te kuleczki gumowe i te do wybijania szyb przekonują . Z farbą do zabawy
5-6 m niewielki problem celowaniem. Jest laserek i można poprawić.
Jak pisałem , kupiłem gdyż kamper mój tego jeszcze nie miał
No i by przypomnieć iż licho nie śpi.
Na odległości 0,5-2 metry gaz jest idealny. Paralizator niekiedy nie działa przez ubranie i może być niebezpieczny dla chorych na serce. Gaz pieprzowy jest całkowicie nieszkodliwy.Johny_Walker - 2016-02-16, 08:59
dominicc napisał/a:
Nie przekonują mnie te kulki pieprzowe. Trzeba mieć jeszcze cela żeby kulka trafiła i gaz dotarł do dróg oddechowych. Cena dla mnie też za duża.
Zamówiłem sobie takie coś:
http://www.bron.pl/bron-b...-kolter-guard-4
Zły pomysł. Wygląda jak broń i prowokuje napastnika do eskalacji ataku przez użycie broni palnej lub noża.
Sprzedawca wciska kit w kwestii legalności.
Wymaga pozwolenia - Art 4. 1 oraz 9. 3, UoBiA.
Nie można nosić na festynach, koncertach, zgromadzeniach.
Jak każda broń jest bezużyteczna bez przeszkolenia i ćwiczeń w jej używaniu.Wojciechu - 2016-02-16, 09:09
Bronek napisał/a:
No to o trzeba szybko paralizator kupić
Ćwieki , , kajdanki , pieszczochy ,....
Dobry pomysł , zabawimy się w policjantów i złodziei.
Koniecznie do zestawu "tępą dzidę" - koniecznie musi być blondynką i mało mówić. izola - 2016-02-16, 09:32 najbezpieczniej jest jak unikamy niebezpieczeństwa rozsądnym podejściem do danej sytuacji, niektórzy własną głupotą prowokują że stają się ofiarami...
O auto się nie stracham , mam auto dobrze ubezpieczone , wszelkie szkody są regulowane, a dla własnego bezpieczeństwa jak idę w plener to mam ze sobą psa i paralizator ,gotowy do użycia jak ktoś spróbuje moją granicę prywatności osobistej przekroczyć to dowie się co to oznacza dystans trzymać !
...na szczęście moje i kogoś jeszcze nie miałam potrzeby by paralizatora użyć ...ale pies już nachalnego faceta za nogawki poszarpał i to w tym przypadku wystarczyło... Bronek - 2016-02-16, 10:12
Johny_Walker napisał/a:
Brakuje mi testów porównujących skuteczność z miotaczem gazu. ...
gaz .... do 2 metrów
Toż jest propozycja spotkania i testów.
Właśnie nie chce gościa dopuścić do tych dwóch metrów .
Walę celując w oko i podchodzę, doprawiam gazem , potem z buta.
Dalej zależy ? jak się rusza doprawiam .
Gdy nie daje oznak ..... reanimuję . To z powołania, i normalnego ludzkiego odruchu.
Ja jak Rambo, gazy mam , małe i duże . Te małe to .....jak piszesz z bliska.
Duże nieporęczne
Ta latarka to do inspekcji wokół kampera jak psy zaczną szczekać
Raz nas chyba Wacik w Serbii uratował . Teraz z Tofem są watahą.
Jeden drugiego podpuszcza . Będziemy raczej niemile widziani.
Drą mordy .
Wacik to otyły maltańczyk, Tofik to bezzębny pudel
Atakują fakt . I dobrze ,ale odszkodowania za pogryzienie płacić raczej nie będę .
Nie zawsze nawet niby bezpieczne miejsca są bezpieczne . Na nawalonych macho, trzeba być przygotowanym nawet w niby bezpiecznych kempingach .
Nie mogę się doczekać ... testu nowej zabawki .
Niejaki "Kogut" w Poznaniu wydzierał się bezkarnie pod kamperem BRONEK !!! BRONEK!!! .
Wtedy nie miałem tej latareczki , to siedziałem cicho
Myślę by wzorem warowni, okna strzelnicze porobić lub na dachu blanki . Brat - 2016-02-16, 18:38 Najchętniej Wam wszystkim postawiłbym duuuuuuże piwo ... Poprawiacie mi humor !
izola - 2016-02-16, 18:44 Brat, nie krępuj się grzegorz_wol - 2016-02-16, 19:33 Nigdy ale to przenigdy nie będe podchodził wieczorową porą do czyjegoś kampera nawet po prośbie.
Kurcze nie zdawałem sobie sprawy jakie to może być niebezpieczne... CORONAVIRUS - 2016-02-16, 19:44 boli tylko za pierwszym razem ... potem tylko głowa Bronek - 2016-02-16, 19:54 Broń jest w drodze . W tej chwili zgodnie z trakingiem DHL jest w Częstochowie.!
Święcą chyba, jak to w zwyczaju.
Wszyscy co szli na bój , szli namaszczeni.
Zawsze mnie to ciekawiło. I napastnik i obrońca .......
Zdam relację z wrażenia. Może za piwo lub dwa znajdę w swym wiejskim sklepie ....pozoranta. dominicc - 2016-02-16, 20:52
Johny_Walker napisał/a:
Sprzedawca wciska kit w kwestii legalności.
Wymaga pozwolenia - Art 4. 1 oraz 9. 3, UoBiA.
Wybierasz tylko zapisy które dla Ciebie są wygodne.
Zapomniałeś o Artykule 11
Cytat:
Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
1) gromadzenia broni w zbiorach muzealnych na podstawie odrębnych przepisów;
2) używania broni w celach sportowych, szkoleniowych lub rekreacyjnych na strzelnicy działającej na podstawie zezwolenia właściwego organu;
3) używania broni palnej sygnałowej i alarmowej do celów wzywania pomocy, ratowniczych, poszukiwawczych oraz przez osoby uprawnione do sygnalizacji zawodnikom rozpoczęcia konkurencji sportowej w trakcie zawodów sportowych, jeżeli wymaga ona takiej sygnalizacji;
4) dysponowania bronią przez przedsiębiorców dokonujących obrotu bronią i amunicją na podstawie koncesji lub świadczących usługi rusznikarskie na podstawie odrębnych przepisów, o ile jest to związane bezpośrednio z prowadzeniem działalności gospodarczej;
5) dysponowania bronią przekazaną w celu pozbawienia lub potwierdzenia pozbawienia cech użytkowych;
6) posiadania broni palnej pozbawionej cech użytkowych;
7) posiadania przedmiotów przeznaczonych do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej o średniej wartości prądu w obwodzie nieprzekraczającej 10 mA;
10) posiadania broni palnej rozdzielnego ładowania, wytworzonej przed rokiem 1885 oraz replik tej broni;
11) posiadania broni palnej alarmowej o kalibrze do 6 mm.
Gdyby bron.pl sprzedawała broń niezgodnie z przepisami już dawno byliby zamknięci. Guard-4 jest sprzedawany od 4 lat, myślę że w ciągu tego czasu nie raz byli prześwietlani.grzegorz_wol - 2016-02-16, 21:08 Ja cie kręce jak Bronek wczyta się w pkt 10 to będą ofiary Bronek - 2016-02-16, 21:13
grzegorz_wol napisał/a:
Ja cie kręce jak Bronek wczyta się w pkt 10 to będą ofiary
Co w tej sytuacji powinien więc zrobić turysta, który na jakiejś imprezie historycznej zapała chęcią zakupu husyckiej armaty z XVw., albo kozackiego samopału z XVIIw.? Przede wszystkim powinien kierować się zasadą podwyższonej ostrożności, i o ile sam nie posiada stosownej wiedzy historycznej, powinien zażądać od sprzedawcy precyzyjnych informacji, najlepiej pisemnych, czy sprzedawana broń jest wierną kopią i jakiego oryginału, czy też jedynie luźnym nawiązaniem do dawnych epok. W tym drugim wypadku zakup powinien być poprzedzony zezwoleniem posiadanie takiego typu broni palnej.
Ps.
DHL raportuje- z Częstochowy trafiła do Zabrza, , ciekawe jak ten transport broni jest zakonspirowany.
Do Kołobrzegu dotrze przez Rzym lub Watykan. Pełna konspiracja.grzegorz_wol - 2016-02-16, 21:29 Sorki Bronek (dopiero uspokoiłem sie po salwie śmiechu) wyobraziłem sobie Twojego kampera po modernizacji za jakiś czas podobnego do średniowiecznej fregaty wiesz z takimi okienkami na działa... wszystko zgodnie z prawem .. no może DMC lekko przekroczone grzegorz_wol - 2016-02-16, 21:38 Z tymi przepisami to było kiedyś dziwnie bo np. w przypadku noży to maczetę można było nosić bez problemu a jakiś kozik z chowanym ostrzem był nielegalny teraz to nie wiem czy się coś zmieniło...
jak wypróbujesz tą " latarkę" to opisz czy powala delikwenta czy tylko rozjuszaJohny_Walker - 2016-02-17, 10:09
dominicc napisał/a:
11) posiadania broni palnej alarmowej o kalibrze do 6 mm.
Gdyby bron.pl sprzedawała broń niezgodnie z przepisami już dawno byliby zamknięci. Guard-4 jest sprzedawany od 4 lat, myślę że w ciągu tego czasu nie raz byli prześwietlani.
Broń gazowa, a alarmowa to nie to samo.
Nie spełnia wymogów. Zapewne omijają prawo sprzedając z amunicją hukową. Potem klient załaduje gazową i się nie chwali na forach jaki jest sprytny. Do czasu...
Jeszcze osobliwy cytat ze strony tego sklepu:
"Trzeba zwrócić uwagę na jeszcze jeden problem związany z kształtem wiatrówki, która często do złudzenia przypomina broń ostrą. Gdy taki przedmiot zostanie zauważony w naszych rękach, atakujący może stracić wszelkie opory przed skorzystaniem z własnej broni palnej."
Bronek - 2016-02-17, 10:19
Johny_Walker napisał/a:
...............................................................
"Trzeba zwrócić uwagę na jeszcze jeden problem związany z kształtem wiatrówki, która często do złudzenia przypomina broń ostrą. Gdy taki przedmiot zostanie zauważony w naszych rękach, atakujący może stracić wszelkie opory przed skorzystaniem z własnej broni palnej."
Za parę godzin dostanę , jest już u kuriera.
Ja strzelam , napastnik się drze i alarmuje . W tym sensie jest to broń alarmowa.
ad. drugi fragment cytatu . .... Z tym się zgadzam w 100% i tez o tym pisałem
....
grzegorz_wol napisał/a:
wyobraziłem sobie Twojego kampera po modernizacji za jakiś czas podobnego do średniowiecznej fregaty
Moją inspiracją był Monty Python : i podobna wizualizacja kamienicy atakującej centrum biznesowe.
Edit 13.00
Dotarła przesyłka.
Załadowałem treningowymi gumowymi.
Nie chciałbym dostać ....musi boleć.
Nabój CO2 ,przebija się podczas pierwszego użycia , więc może sobieb leżeć w oczekiwaniu bez utraty zdolności bojowej...
Kawał "pałki" z lej latarki, jest czym też przywalić.
O ile gumowe kule są tanie , naboje CO2 też. To gaz pieprzowy już kosztuje. Zwykly prawie 150zł./10 kul
Super silny to 350 zł/10 kul
Oby to sobie tylko leżało , jak wiele głupot , które kupiłem . By okazało sie kasą wywaloną w błoto. dominicc - 2016-02-17, 14:52
Johny_Walker napisał/a:
Nie spełnia wymogów. Zapewne omijają prawo sprzedając z amunicją hukową. Potem klient załaduje gazową i się nie chwali na forach jaki jest sprytny. Do czasu...
Nikt nie musi (i nie chce!) omijać prawa.
Cytat:
Pistolet GUARD-4 posiadać może bez zezwoleń każda osoba pełnoletnia. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami i polskimi przepisami ustawowymi pistolet ten traktowany jest jako ręczny miotacz gazu biologicznego wystrzeliwujący tłokowo gaz pieprzowy ciśnieniem wytworzonym przez nabój hukowy typu 6mm Flobert na którego posiadanie również nie jest wymagane żadne pozwolenie.
Johny_Walker - 2016-02-18, 10:37 Sprzedaż tej broni jest legalna, bo sprzedaje się ją jako hukową.
Zakup jest legalny bo jak wyżej.
Od momentu włożenia amunicji gazowej do tego pistoletu jego posiadacz łamie prawo jeśli nie ma pozwolenia. O tym sklep już nie pisze, bo po co miałby sobie zmniejszać sprzedaż?
W szczególności przytoczyłeś podpunkt 11 "11) posiadania broni palnej alarmowej o kalibrze do 6 mm." jako uprawniający do wyjątku. Po włożeniu amunicji gazowej ten podpunkt przestaje mieć zastosowanie. A Ty dalej swoje...
Analogicznie mógłbyś tłumaczyć że AK47 na zwykłe pozwolenie kolekcjonerskie może strzelać samopowtarzalnie, bo można bez problemu legalnie kupić i zainstalować element (nie będący istotną częścią broni) który to umożliwia. Jednak jego zainstalowanie zmienia kałacha w broń szczególnie niebezpieczną i mamy złamanie prawa.
Na żywo to byśmy bez problemu sprawdzili kto ma rację. Np. zadzwoniłbym na policję że masz broń i zobaczylibyśmy co się stanie.
Jeśli się mylę, to liczę na przytoczenie odpowiednich przepisów, które podważą moje zdanie.JaWa - 2016-02-18, 10:56 Broń pneumatyczna na kulki pieprzowe wiatru się nie "boi", bo kulka rozpada się w momencie uderzenia w cel, jest więc b. skuteczna.
Dostępne tzw. paralizatory, owszem są skuteczne jak chcesz zabić komara jak ci na ręku usiądzie.
Można jedynie obezwładnić gościa pod warunkiem, że ma rozrusznik serca. Te paralizatory które ma policja (przewodowe) trochę kosztują i chyba potrzeba pozwolenia jak na broń.
Jeśli chodzi o tzw. "broń" hukową, to im cięższa tym lepsza, w końcu to kawał żelastwa i tylko taką ma wartość, chyba, że ktoś używa do straszenia szpaków, wtedy jest skuteczna.
Na filmiku gość dobrze o hukowcach prawi.
Johny_Walker - 2016-02-18, 11:02 Art 7.1 pkt 3 UoBiA
W rozumieniu ustawy bronią palną alarmową jest urządzenie wielokrotnego użycia, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, wywołuje efekt akustyczny, a wystrzelona z lofy lub elementu ją zastępującego substancja razi cel na odległość nie większą niż 1 metr.
Życie też potwierdza to co napisałem:
"Wracam do artykułu dotyczącego legalności posiadania broni hukowej i hukowo-gazowej.Dotyczy to pistoletu Guard 4 oraz Walther.
Otrzymana opinia z Komendy Wojewódzkiej Policji w Szczecinie wyjaśnia sprawę ostatecznie i definitywnie: na obydwa pistolety posiadacz musi mieć zezwolenie wydane przez odpowiedni organ.
Producent oraz dystrybutor wprowadzili w błąd potencjalnych klientów co do legalności posiadania takiej zabawki, dlatego ostrożnie podchodźmy do pozytywnych opinii wydawanych przez forumowiczów, chwalących się bezproblemowym posiadaniem "straszaka" i jego legalnością. Dodawana do zakupu legitymacja posiadacza jest tylko nic nie wartym kawałkiem papieru, mającym wprowadzić w błąd potencjalnego kupca i użytkownika.Powoływanie się dystrybutora na pozytywne opinie wydane przez MSW nie uchroni przed odpowiedzialnością karną."
http://koszalin.naszemias...rt,t,id,tm.htmlJaWa - 2016-02-18, 11:07 A taka nówka nie śmigana kosztuje raptem 1 300 zł, no i raczej skuteczna na zoombie. Bez pozwolenia oczywiście.
Johny_Walker - 2016-02-18, 11:30 Czarnoprochowiec podobnie jak współczesna broń palna nie do końca nadaje się do samoobrony. Są zbyt niebezpieczne. W typowej sytuacji typu agresywny pijak czy blokersi znacznie lepiej sprawdzi się gaz/żel pieprzowy.JaWa - 2016-02-18, 12:09
Johny_Walker napisał/a:
W typowej sytuacji typu agresywny pijak czy blokersi znacznie lepiej sprawdzi się gaz/żel pieprzowy.
A kto by chciał zabić pijaczka, czy blokersa ?
Johny_Walker napisał/a:
Czarnoprochowiec podobnie jak współczesna broń palna nie do końca nadaje się do samoobrony.
Jak najbardziej się nadaje, myślę o sytuacji kiedy zagrożone jest Twoje życie.dominicc - 2016-02-18, 12:18
Johny_Walker napisał/a:
Sprzedaż tej broni jest legalna, bo sprzedaje się ją jako hukową.
Zakup jest legalny bo jak wyżej.
Nieprawda, sprzedawana jest jako broń hukowo gazowa.
Johny_Walker napisał/a:
Analogicznie mógłbyś tłumaczyć że AK47 na zwykłe pozwolenie kolekcjonerskie może strzelać samopowtarzalnie, bo można bez problemu legalnie kupić i zainstalować element (nie będący istotną częścią broni) który to umożliwia. Jednak jego zainstalowanie zmienia kałacha w broń szczególnie niebezpieczną i mamy złamanie prawa.
Broń jest sprzedawana z wkładem hukowo-gazowym, nie trzeba nic cwaniaczyć,dokupować i kombinować.
Z ciekawości przejdę się z tą bronią na najbliższy komisariat, ciekawe co powiedzą. To jest tak jak na filmach że jak mnie zamkną to mam prawo do jednego telefonu? Johny daj nr, jak coś to zadzwonię że miałeś rację :P
Bronek - 2016-02-18, 13:43 No dobra.
Podsumowując ...
Wolę siedzieć w więzieniu.....
niż
leżec na OJOM'ie
Dokupię pałe teleskopiwa , jakby sie za bardzo ruszał lub darł , że go szczypie.
Ta moja "latarka" jest bezprochowa , ale z pierwszej kulki np winylowej łeb rozwali i oko wypłynie.
Trudno , ........trzeba było pukać do kampera lub umówić się telefonicznie. slawwoj - 2016-02-18, 13:55 albo kulturalnie morde drzeć pod kamperam jak w Poznaniu z Adasiem Bronek - 2016-02-18, 13:58 Wtedy nie miałem nic, poza siekierą ......tylko ta była w garażu . Ze strachu ...łeb pod kołdrę .
Do rana wytrwałem.slawwoj - 2016-02-18, 14:02 Myśmy mieli pokojowe zamiary.
W typowej sytuacji typu agresywny pijak czy blokersi znacznie lepiej sprawdzi się gaz/żel pieprzowy.
A kto by chciał zabić pijaczka, czy blokersa ?
Johny_Walker napisał/a:
Czarnoprochowiec podobnie jak współczesna broń palna nie do końca nadaje się do samoobrony.
Jak najbardziej się nadaje, myślę o sytuacji kiedy zagrożone jest Twoje życie.
Czarnoprochowcem jak i współczesną bronią palną trudno jest się obronić bez zabijania napastnika. Opowieści o strzelaniu w nogi to bajki.
Tak sobie tylko teoretyzujesz, czy posiadasz i strzelasz?Johny_Walker - 2016-02-18, 14:48
dominicc napisał/a:
Z ciekawości przejdę się z tą bronią na najbliższy komisariat, ciekawe co powiedzą. To jest tak jak na filmach że jak mnie zamkną to mam prawo do jednego telefonu? Johny daj nr, jak coś to zadzwonię że miałeś rację :P
Twoja broń jest nielegalna, a w najlepszym przypadku prawie legalna. To że sprzedawcy którego stać na adwokatów udaje się wykorzystać luki prawne nie oznacza że klient będzie miał te same możliwości. Poza tym czym innym jest sprzedać, a czym innym posiadać czy nosić...
Podobna sytuacja odpowiedzialności sprzedającego i kupującego jest w broni pneumatycznej. Każdy pełnoletni z ulicy może ją kupić bez pozwolenia. Jednak należy przejść badania lekarskie i zarejestrować na policji. Sprzedawca jedynie rejestruje komu sprzedał.JaWa - 2016-02-18, 14:56
Johny_Walker napisał/a:
Tak sobie tylko teoretyzujesz, czy posiadasz i strzelasz?
Posiadam i strzelam, nie do ludzi. Trafiam zwykle tam gdzie chcę.Johny_Walker - 2016-02-18, 14:59
JaWa napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Posiadam i strzelam, nie do ludzi. Trafiam zwykle tam gdzie chcę.
Idziesz opustoszałą ulicą. Dwóch rosłych ziomali zagaduje pytając o godzinę, a potem pytają czy nie zechcesz podarować swojej komórki i portfela. Nie widzisz aby byli uzbrojeni. Są blisko - pół metra. Masz załadowanego czarnoprochowca pod pachą. Co robisz?Bronek - 2016-02-18, 16:46 Dajcie spokój . To tak jak z jazda samochodem.
Jedzisz a tu nagle ....
Trzeba być młodym , zdrowym ......napakowanym i w dresie , iść z grupą podobnych kumpli...
Wersja dla starych schorowanych , cherlawych kurdupli.......
Być bogatym i mieć bodygarda.
Ostatecznie siedzieć na dupie w domu. Zasłonić okna. ItdBrat - 2016-02-18, 21:28
Johny_Walker napisał/a:
Idziesz opustoszałą ulicą.
A po cholerę miałby się włóczyć opustoszałą ulicą ? Nie może pojechać kamperem ? jarek73 - 2016-02-18, 22:06 Osobiście uważam, że w walce na dalszyn dystansie najbardziej skuteczne jest stek wyzwisk i pewność siebie ( napinasz się ) a w półdystansie kop w jaja , lub na szczękę. Nie do przecenienia jest również możliwość szybkiej ewakuacji.
Generalnie gra pozorów, ja od kiedy się zapaslem i kupiłem bmw czuję się bezpiecznieBronek - 2016-02-18, 22:12
Cytat:
od kiedy się zapaslem i kupiłem bmw czuję się bezpiecznie
Toś Ty "kark" Zazdraszczam
Szybki przyciemnione? O dresik nawet nie pytam.CORONAVIRUS - 2016-02-18, 22:14
slawwoj napisał/a:
albo kulturalnie morde drzeć pod kamperam jak w Poznaniu z Adasiem
tak do końca to nie wiem co Bronkowi chciałem zrobić ... może dobrze , że się zabarykadował Bronek - 2016-02-18, 22:26 Mnie poinformowano rano o manifie pod oknami.
Spałem oficjalnie - (zemdlałem ze strachu ) jarek73 - 2016-02-18, 22:28
Bronek napisał/a:
Cytat:
od kiedy się zapaslem i kupiłem bmw czuję się bezpiecznie
Toś Ty "kark" Zazdraszczam
Szybki przyciemnione? O dresik nawet nie pytam.
Jeszcze kark ale mocno pracuje nad dietą co by nie być, szybki lekko przyciemnione, kominy z tyłu szerokie i dwa , felgi z lekkim parapetem , dużo koła mało gumy , litera wstydu zdjęta ( bo to diesel ale to już między nami )
Generalnie grubo jak to mówi młodzieżBronek - 2016-02-18, 22:31 Tylko solarium pozostaje , złoty łańcuch ladnie na śniadej skórze wygląda.
Masz ten sznytjarek73 - 2016-02-18, 22:40
Bronek napisał/a:
Tylko solarium pozostaje , złoty łańcuch ladnie na śniadej skórze wygląda.
Masz ten sznyt
Solarium jakoś nie lubię, na szyję łańcuszki też nie bardzo ale patrzę że włosy coraz rzadsze, więc może na zero się ogolic no i duży sikor na łapę , generalnie zwiększa to bezpieczeństwo a o tym jest ten temat.JaWa - 2016-02-19, 08:30
Johny_Walker napisał/a:
JaWa napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Posiadam i strzelam, nie do ludzi. Trafiam zwykle tam gdzie chcę.
Idziesz opustoszałą ulicą. Dwóch rosłych ziomali zagaduje pytając o godzinę, a potem pytają czy nie zechcesz podarować swojej komórki i portfela. Nie widzisz aby byli uzbrojeni. Są blisko - pół metra. Masz załadowanego czarnoprochowca pod pachą. Co robisz?
Ja akurat nie miałem takiej sytuacji, ale kolega miał.
Środek nocy, pusta peryferyjna ulica, lampy ledwo oświetlają mrok. Po drugiej stronie ulicy wolnym krokiem spaceruje trzech zakapturzonych, spóźnionych przechodniów. Na widok kolegi przyspieszają kroku i zaczynają przechodzić na drugą stronę ulicy.
Kolega wyciąga spluwę, przeładowuje, w nocnej ciszy metaliczny trzask zamka słychać daleko i wyraźnie, jednocześnie głośno krzyknął. Hej ! mylicie drogę, jazda z powrotem !! Bez słowa zawracają na swoją stronę ulicy.
Nic się nie stało, bo miał broń i nie była to hukowa zabawka, a porządna 9-tka.Johny_Walker - 2016-02-19, 11:11 Gdyby nie uwierzyli że to prawdziwa broń i pomyśleli, że hukowa? To co by zrobił?SlawekEwa - 2016-02-19, 11:23
Johny_Walker napisał/a:
Gdyby nie uwierzyli że to prawdziwa broń i pomyśleli, że hukowa? To co by zrobił?
To już pytanie do kolegi Jacka JaWa - 2016-02-19, 12:27
Johny_Walker napisał/a:
Gdyby nie uwierzyli że to prawdziwa broń i pomyśleli, że hukowa? To co by zrobił?
Oddałby strzał ostrzegawczy, odgłos z hukowca od prawdziwej 9-tki różni się zdecydowanie. Drugi strzał pod nogi. Trzeci teoretyzując, pociskiem obezwładniającym ( są takie ). Jak atakują dalej, walić w cel.
Dla kochających bliźniego ( bandyty, lumpa ), bardziej niż siebie własnego dać się pokroić nożem, nadstawić głupi łeb pod siekierę, wybór należy do Ciebie.
PS
Jak byłem w wojsku to mnie uczono, strzał ostrzegawczy najlepiej prosto w główkę npla, kolejne strzały w powietrze. Wojciechu - 2016-02-19, 12:32 Jacku - każdy musie mieć swojego naturalnego npla - czy na ulicy, czy na forum Bronek - 2016-02-19, 12:46 Nabieram coraz większej ochoty .....na użycie broni,
Rozmarzyłem się
jedni lubią " zapach napalmu o poranku" inni kadzidła .
"Zapach kobiety" , nudne i ile można ? I to moim fachu.
Ale krwi dawno nie wąchałem, szczególnie zmieszanej z alkoholem.
Idę w miasto jak tylko żule zjadą się w sezonie.
Bardziej poważnie - noszac legalną broń , ma się jak gdyby "licencję na zabijanie" , ponosi tym samym konsekwencje takiego wyboru.
Jak z m.in. motocyklem . Gdyby mu tata nie kupił a on nie wsiadł na niego to- żył by do dzisiaj.brams - 2016-02-19, 21:45
Bronek napisał/a:
Nabieram coraz większej ochoty .....na użycie broni
Też tak kiedyś miałem i chodziłem z kumplami na strzelnicę.
Teraz już prawie nie widzę tarczy, a co tu mówić o strzelaniu w jej środek.Bronek - 2016-02-19, 22:29 Masz wyjscie ...a propos wzroku.
Usiłowałem cytować filmowe teksty to i dalej Ci powiem
Kieruj się mocą..
lub kup UZI. lub kałacha.jerry Gdansk - 2016-02-20, 09:55 [quote="Bronek"]Masz wyjscie ...a propos wzroku.
Oddałby strzał ostrzegawczy, odgłos z hukowca od prawdziwej 9-tki różni się zdecydowanie. Drugi strzał pod nogi. Trzeci teoretyzując, pociskiem obezwładniającym ( są takie ). Jak atakują dalej, walić w cel.
Dla kochających bliźniego ( bandyty, lumpa ), bardziej niż siebie własnego dać się pokroić nożem, nadstawić głupi łeb pod siekierę, wybór należy do Ciebie.
PS
Jak byłem w wojsku to mnie uczono, strzał ostrzegawczy najlepiej prosto w główkę npla, kolejne strzały w powietrze.
To jest jakieś wyjście. Nie najlepsze, ale jest. Strzał w nogi już gorzej, bo ryzyko rykoszetu od betonu i uszkodzenia mienia lub osoby. Nie wiem co to jest pocisk obezwładniający? Czy ołowiany wystarczy do obezwładnienia?
Teraz na poważnie. W naszych warunkach prawnych i poziomu rzeczywistego zagrożenia bardzo polecam ręczny miotacz gazu pieprzowego. Aerozol lub żel. Pojemność min. 100 ml. Duża ilość kapsacyiny. Porządna firma np. Sabre. W kieszeni, a nie damskiej torebce. W przypadku jeśli mamy załadowanego Glocka czy czarnoprochowca w kaburze, to tym bardziej powinniśmy posiadać miotacz gazu. Po to żeby nie musieć użyć broni palnej i uniknąć odsiadki za przekroczenie obrony koniecznej.
Gaz pieprzowy jest całkowicie nieszkodliwy i skuteczny nawet na pijaków i ćpunów.
To w Polsce.
Problem pojawia się czego używać w trasie. Gaz pieprzowy jest w wielu krajach zabroniony. W niektórych jest dozwolony tylko poniżej pewnego poziomu SHU.
Może ktoś już rozgryzł ten problem?SlawekEwa - 2016-02-20, 10:33 Klucz do kół, łyżka do opon, gazrurka w gazecie itp./w tablecie mam polskie znaki/gryz3k - 2016-02-20, 10:59 Ale się chłopaki dajecie wkręcić. Jacek znany jest ze swoich pro obecnie władzowych sympatii politycznych. Wśród znanych mi osób o tych poglądach zauważyłem silną propagandę za zbrojeniem społeczeństwa. Na codzień mam na FB filmiki jak uzbrojony ojciec rodziny z użyciem broni rozbraja zamaskowanych napastników. To taka zorganizowana akcja....gryz3k - 2016-02-20, 11:02 Ale się chłopaki dajecie wkręcić. Jacek znany jest ze swoich pro obecnie władzowych sympatii politycznych. Wśród znanych mi osób o tych poglądach zauważyłem silną propagandę za zbrojeniem społeczeństwa. Na codzień mam na FB filmiki jak uzbrojony ojciec rodziny z użyciem broni rozbraja zamaskowanych napastników. To taka zorganizowana akcja....Bronek - 2016-02-20, 13:52 O kurcze..., odświeżając temat, wdepnąłem....w
Tak jestem miłosnikiem tych co mnie chcieli w kamasze wsadzić, zbroję się dla nich... ....a może na nich?
.Zgłupialemgryz3k - 2016-02-20, 14:50 Następny tekst będzie o Husarii i dzielnych jej potomkach ratując hej Szwedki przed islamskim gwałcicielem. Bo przecież narody, które zawsze były potężne np Niemcy powinni od nas uczyć się męstwa.Andrut - 2016-02-21, 09:25 Ja postanowiłem, że w razie czego pożyczę jeden z mieczy świetlnych mojego syna i wyskoczę z nim przed kampera Brat - 2016-02-21, 10:36 "No to jest słuszna koncepcja" ... brams - 2016-02-21, 10:48
gryz3k napisał/a:
Następny tekst będzie o Husarii i dzielnych jej potomkach ratując hej Szwedki przed islamskim gwałcicielem. Bo przecież narody, które zawsze były potężne np Niemcy powinni od nas uczyć się męstwa.
Jest niedziela, przed południem. Wróciłem ze spaceru po lesie i.....nadal nie pojmuję tego postu. JaWa - 2016-02-21, 10:53
brams napisał/a:
Wróciłem ze spaceru po lesie i.....nadal nie pojmuję tego postu.
Autor tego postu też widocznie z czegoś wrócił, ale pewnie to nie był spacer po lesie... Comsio - 2016-02-21, 11:04 Umiecie się ustawić , lasek , te sprawy. Bronek - 2016-02-21, 11:06
JaWa napisał/a:
brams napisał/a:
Autor tego postu też widocznie z czegoś wrócił, ale pewnie to nie był spacer po lesie...
I wszystko jasne.
Saturday Night Fever
gryz3k - 2016-02-21, 14:03
JaWa napisał/a:
brams napisał/a:
Autor tego postu też widocznie z czegoś wrócił, ale pewnie to nie był spacer po lesie...
Tak, zawsze po tym czymś zastanawiam się gdzie "prawica'' podrzuca te dramatyczne teksty sugerujące np konieczność posiadania broni w tym naszym dzikim kraju. Jesteś Jacku ok 35 moim znajomym opowiadającym podobną historię znajomego, który w obliczu zagrożenia odstraszył napastników przeładowaniem broni. Mogę podesłać linki z FB. Nie przekonują ich argumenty, że mamy 5 krotnie mniejszy współczynnik zabójstw niż np w USA, gdzie dostęp do broni jest powszechny. A może to tylko zbieg okoliczności...
Temat nr dwa po broni to bohaterstwo Naszego narodu wywodzącego się w prostej linii od dzielnych Husarów. Dowodzi temu choćby to jak dzielnie bronimy kobiet przed atakami zboczonych islamistów. Przykład Szwedki.
Nie mąci tego rozumowania fakt, że Brytyjczycy mają prawo obawiać się o swoje bezpieczeństwo w obliczu inwazji polskich emigrantów. Dlaczego? Bo Polacy są w UK grupą popełniającą największą ilość przestępstw ze wszystkich mniejszości. Tak mówią statystyki. Tak w temacie bezpieczeństwa... Bronek - 2016-02-21, 14:16 Jeszcze nie "puściło".
gryz3k - 2016-02-21, 15:24
Bronek napisał/a:
Jeszcze nie "puściło".
Bo to stan stały. Nazywa się to alergią pewne tematy. izola - 2016-02-21, 15:31 radziłabym alergena unikaęć, to i alergia nie uprzyksza źycia Johny_Walker - 2016-02-22, 11:24
SlawekEwa napisał/a:
Klucz do kół, łyżka do opon, gazrurka w gazecie itp./w tablecie mam polskie znaki/
Opiszesz w jaki sposób kobieta ma użyć wyżej wymienionych przeciwko dwóm napastnikom?Bronek - 2016-02-22, 12:32 Damska torebka, ze swoją wagą to śmiercionośna broń i do tego tajna.Johny_Walker - 2016-02-22, 12:43 Bezużyteczna. Podobnie jak zawartość.dominicc - 2016-02-22, 12:52
Johny_Walker napisał/a:
Bezużyteczna
Widać że nigdy torebką nie dostałeś... Johny_Walker - 2016-02-22, 13:40 Bo jestem dżentelmenem. grzegorz_wol - 2016-02-22, 19:53 Tak w temacie dyskusji czy ktoś ma może (np Bronek w swojej stercie nabytych niepotrzebnie rzeczy o której wspominał ) pałkę teleskopową ESP? Na wymienianym wcześniej portalu dla agresywnych inaczej zauważyłem że można dokupić do takiej pałki latarkę, toporek, saperkę itp. W sumie potrzebuje czegoś by opędzć się od kundli jadąc na rowerze. A takie dodatkowe wymienne wyposażenie tylko uatrakcyjnia ten sprzęt w przypadku jakichś dłuższych wypraw rowerowych. Ale nie wiem czy to do czegoś się nadaje.. W kamperze też by przydać się mogło ... niekoniecznie do obrony.Bronek - 2016-02-22, 20:17 Poparcia we mnie nie znajdziesz.
Wolę psy , niż rowerzystów na drogach publcznyvh.
A kaski rowerowe i stroje uważam za uwłaczajace męskiej godności
Psy to czują i chcą Cię odwieść od dalszej kompromitacji. Mądre, jak to kundelki.
Pała teleskopowa jest bardziej bronią zaczepną , więc wku...., prawdziwego zbója i ....zabierze Ci rower.izola - 2016-02-22, 20:22 jadąc na rowerze musisz być cwany. jak pies atakuje z prawej ,,,w trakcie jazdy zeskakujesz na lewą strone a rower rzucasz:przewracasz na psa ,,,na mniejsze kundle wytestowałam,,,i odwalił się od nogawki izola - 2016-02-22, 20:26
Bronek napisał/a:
Poparcia we mnie nie znajdziesz.
Wolę psy , niż rowerzystów na drogach publcznyvh.
Psy to czują i chcą Cię odwieść od dalszej kompromitacji. Mądre, jak to kundelki.
Pała teleskopowa jest bardziej bronią zaczepną , więc wku...., prawdziwego zbója i ....zabierze Ci rower.
grzegorz_wol - 2016-02-22, 20:41 Rozumiem, że chodzi ci o to że poprostu można je bardziej bezkarnie potrącać.... Co do pałki to nie chce akurat nimi ich okładać bo nic do psów nie mam przeważnie wystarczy się zamachnąć choć upierdliwy zdarzyć może sie...grzegorz_wol - 2016-02-22, 20:47 a co ma kask na głowie do męskości ...rowerzysty ... no nie wiem ale każdy rozsądny zwierz chroni najważniejszy dla niego organ stąd w tych obciślakach są pampersy a same spodnie zapewniąją ochronę od wiatru itp.brams - 2016-02-22, 20:54
Bronek napisał/a:
O! Bronek Mnie też osłabia widok obcisłego, acz opasłego bancioła robiącego za daszek nad ptakiem.
Aero kurde dynamika Bronek - 2016-02-22, 21:00
grzegorz_wol napisał/a:
a co ma kask na głowie do męskości ...rowerzysty ... no nie wiem ale każdy rozsądny zwierz chroni najważniejszy dla niego organ stąd w tych obciślakach są pampersy a same spodnie zapewniąją ochronę od wiatru itp.
Załóż stanik wypchaj pianką , ochronisz płuca.
Kask rowerowy ......co ja bedę tłumaczył . Wystarczy zobaczyć.. Zresztą mózg wycieknie przez te dziury.
Ochyda , takie coś na afalcie.
Nie dla każdego głowa jest najważniejsza, dlatego projektanci strojów rowerowych wsadzili pampersa / gąbke po tyłek . Słusznie dmniemaujac iż tam czasem znajduje się to, co kieruje życiem cyklisty, plci obojga.
grzegorz_wol - 2016-02-22, 21:00 następny sie znalazł... obciślaki nie mają nic wspólnego z uwypuklaniem kształtów tylko ochroną jajek przed przewianiem ...ludzie ... właśnie chodzi oto by ptaki chronić Bronek - 2016-02-22, 21:08 Koniec idę na kompromis.
Kask Ok i tak nie ma znaczenia., bo gość , ktory zapycha w amoku zwykłą droga publiczną , rozumu wiele nie ma i mi go nie szkoda. I jeszcze to jazda w spalinach dla zdrowia.
Kurde jak te media robią wode ...z ...no właśnie z czego ?
Działkowcom itp wybaczam , bo muszą dojechac
Stroje rowerowe ...jedynie dla płci pięknej ....dosłownie i zewnetrznie .
W cykliźmie damskim cudne wnętrze nie ma znaczenia.grzegorz_wol - 2016-02-22, 21:18 Dobra Bronek
też nie rozumiem dlaczego:
kolarze golą nogi, czemu używają drogi publicznej jak obok jest ścieżka ( nie dotyczy Włoch)
ale najważniejsze jest czemu Ty nie masz tej pałki teleskopowej... izola - 2016-02-22, 21:20 Bronek ma pałkę bez telesopową, pełną sprawną grzegorz_wol - 2016-02-22, 21:29 acha no tak ale jak tu straszyć nią takiego zbója w sumie można sprowokowac tylko.. no olśniło mnie on się wzbrania przed obciślakami bo wyglądał by jak.... ruski baletmistrz nikt by na na taniec nie patrzył
chyba mu zazdroszczeBronek - 2016-02-22, 21:34
izola napisał/a:
Bronek ma pałkę bez telesopową, pełną sprawną
Widzisz, kobiety wiedzą CZEMU.
Nie potrzebuję rajtuz by uwydatniać męskość , w szerokim tego słowa znaczeniu( nie mylić z fi)
Chłop to chłop , ma mieć czyste buty , być w krawacie i lekko trącać alkoholem .
A nie du..pę wypinać w kolorowych pończochach.
Izola dzięki ......rano , myślę będzie kłopot i to nie z powodu prostaty . Podniosłaś ............................mnie na duchu. izola - 2016-02-22, 21:41 ups, literówka! wyszła nie ten tego... grzegorz_wol - 2016-02-22, 21:42 Poddaje się. Dobiło mnie" trącać alkoholem..." a kolorowe spodenki to fakt.. ludzie wyglądają jak wypasiona papuga ara.Bronek - 2016-02-22, 21:58 Róbmy swoje.
Uważaj na samochody.
Punkt widzenia od punktu siedzenia....
Na rowerze nienawidzę dużych samochodow i kamper "pod nie podpada"ZEUS - 2016-02-22, 22:10
Bronek napisał/a:
Widzisz, kobiety wiedzą CZEMU.
Nie potrzebuję rajtuz by uwydatniać męskość , w szerokim tego słowa znaczeniu( nie mylić z fi)
Chłop to chłop , ma mieć czyste buty , być w krawacie i lekko trącać alkoholem .
A nie du..pę wypinać w kolorowych pończochach.
Izola dzięki ......rano , myślę będzie kłopot i to nie z powodu prostaty . Podniosłaś ............................mnie na duchu.
Bronek... za właściwe ujęcie tematu stawiam Ci jubileuszowe (100 ) dominicc - 2016-02-22, 22:17
Jaki offfffffffffffffffffftop!!!!!!!!!!
Szanowna Administracjo - proszę, posprzątajcie temat.Bronek - 2016-02-22, 22:32
ZEUS napisał/a:
Bronek... za właściwe ujęcie tematu stawiam Ci jubileuszowe (100 )
Dzięki
dominicc.........nie ryzykuj. Jestem uzbrojony. Dostaniesz z kleistego PAVA z kapsaicyna, to przestaniesz być zniesmaczony.
Ten Off... Jak najbardziej zapewnia bezpieczeństwo.....psychiczne . To przyklad , ze można bez agresjii, dowalać i się nie pozabijać itd...
Ale wywalić , też można , dla dobra . Mnie tam rybka mrgreen:dominicc - 2016-02-22, 22:34 Bronek peace! Bronek - 2016-02-22, 22:37 Trzeba chyba wywalić od postu o pale i tylku rowerzystyJaWa - 2016-02-23, 13:15
grzegorz_wol napisał/a:
no olśniło mnie on się wzbrania przed obciślakami bo wyglądał by jak...
Z obciślakami trzeba uważać, jest takie pojęcie medyczne "atrophia e compressione".
Można przetłumaczyć, jako zanik (narządów), na skutek ucisku.
Bronek - 2016-02-23, 13:21 No dobra ....jedziemy dalej.
Jajka nie lubią wysokiej temperatury i dla tego natura wywaliła je poza organizm..
A tu mamy obsciślaki , tarcie o siodełko , plus "pampers" amortyzująco izolujacy.
Był chłop wsiadł na rower i .........nie ma chłopa
I dlatego z racji spadku/upadku męskosci, pojawiają sie te śliczne kolorowe stroje , modne kaski , okularki rowerki , szparunki .....
Bo to takie ....kobiece.
Ponoć makijaż i szminka zmniejszają opór powietrza . Dla cyklistow ze zmarszczkami polecam botox itp, też działa na poprawienie aerodynamiki.JaWa - 2016-02-23, 16:25 Przegrzanie jajeczek, to również śmierć dla męskich kijanek, no i z dzieci nici. Misio - 2016-02-23, 19:37
grzegorz_wol napisał/a:
Dobra Bronek
też nie rozumiem dlaczego:
kolarze golą nogi, czemu używają drogi publicznej jak obok jest ścieżka ( nie dotyczy Włoch)
ale najważniejsze jest czemu Ty nie masz tej pałki teleskopowej...
A jak wyobrażasz sobie trening kolarzy na ścieżce? grzegorz_wol - 2016-02-23, 22:09 Nie droczmy sie w tym miejscu. Dyskusja o spodenkach zdaje sie przycichać.
Co do treningu kolarzy to przynajmniej samochód zabezpieczający z tyłu. W Kaliszu pare lat temu i to było mało. Każdy postrzega świat przez pryzmat swoich doświadczeń. Ja widziałem koziołkujący w naszą stronę samochód idioty który wypadł z zakrętu jechałem w pierwszej albo drugiej parze nikt nawet nie mógł zahamować by nie doszło do kraksy. Za nami jechało ze 20 głównie nastolatków. Cud i 3 sekundy dziełiło nas od masakry. Drugi raz to odgłos hamującego nagle idioty który stwierdził, że na trzeciego na łuku nie da się wyprzedzić...Wrażenia niezapomniane. Dziś jak jade to w miejscu gdzie jest ścieżka rowerowa to jej używam w końcu z moich podatków jest. Jestem jak trusia a trening to sobie robie jak jest bezpiecznie dla mnie i dla innch. Problem jest jak jade z sakwami bo nie jestem w stanie wybrac innej trasy jak ruchliwą drogą. Ale to wyłącznie moje przemyślenia. Więc tak wyobrażam sobie trenig kolarski na ścieżce...Z wyjątkiem Włoch Bronek - 2016-02-23, 23:14 Bezpieczeństwo ?
Rowerzysta ma przekichane bardziej od motocyklisy z wielu powodów .
Pomijając śmieszny mało chroniący stroj i kask , nie ma taki kolarz przyśpieszenia .itd
Jedyną chyba bezpiecznym miejscem dla rowerzysty na publicznej drodze, jest pas boczny, obok jezdni .
Inaczej to ryzyko..
Do tego dochodzą dziury oraz amok i utrata części zmysłów , po wyczerpującej jeździe.
Znam takich podtatusiałych "Szurkowskich", co po kilkudziesięciu - w ich mniemaniu- obowiązkowych kilometrach, ledwo dychają. Jednk szczęśliwi zasypiają , niby tacy mocni.
Piszę o przeginaniu.
Za młodu jeździło się na składaku i kolarzówce na glinianki , a samochodów na E14 było jak na lekarstwo.
Teraz na nędznej n-tej kategorii drodze , jeden za drugim posuwa.
Rowerzysta to zakała dla kierowców .
Samochod to zagrożenie dla rowerzysty.
Podobnie jak zakapturzony nastolatek z Iphonem przy uchu włażący nagle pod auto.
Nawet na pasach ma przerąbane , tak samo jak cyklista.
Co z tego , że w Sądzie wygra sprawę on , lub jego rodzina ?
Jak kierowca/sprawca ,wyjdzie z kicia zdrowy , a on na wózku zostanie , lub rodzinka będzie upiększać lampkami pobocze.
Oczywiście rowerzysta święty zawsze nie jest.
Wkur...a mnie jak wpada nagle na przejście przez które powinien rower przeprowadzić. Nawet nie spojrzy.brams - 2016-02-24, 17:34 Kiedyś, kurde, to były pompki rowerowe.....Teraz to nawet zęba nie wybiją....Misio - 2016-02-24, 20:25
Bronek napisał/a:
Bezpieczeństwo ?
Rowerzysta ma przekichane bardziej od motocyklisy z wielu powodów .
Pomijając śmieszny mało chroniący stroj i kask , nie ma taki kolarz przyśpieszenia .itd
Jedyną chyba bezpiecznym miejscem dla rowerzysty na publicznej drodze, jest pas boczny, obok jezdni .
Inaczej to ryzyko..
Do tego dochodzą dziury oraz amok i utrata części zmysłów , po wyczerpującej jeździe.
Znam takich podtatusiałych "Szurkowskich", co po kilkudziesięciu - w ich mniemaniu- obowiązkowych kilometrach, ledwo dychają. Jednk szczęśliwi zasypiają , niby tacy mocni.
Piszę o przeginaniu.
Za młodu jeździło się na składaku i kolarzówce na glinianki , a samochodów na E14 było jak na lekarstwo.
Teraz na nędznej n-tej kategorii drodze , jeden za drugim posuwa.
Rowerzysta to zakała dla kierowców .
Samochod to zagrożenie dla rowerzysty.
Podobnie jak zakapturzony nastolatek z Iphonem przy uchu włażący nagle pod auto.
Nawet na pasach ma przerąbane , tak samo jak cyklista.
Co z tego , że w Sądzie wygra sprawę on , lub jego rodzina ?
Jak kierowca/sprawca ,wyjdzie z kicia zdrowy , a on na wózku zostanie , lub rodzinka będzie upiększać lampkami pobocze.
Oczywiście rowerzysta święty zawsze nie jest.
Wkur...a mnie jak wpada nagle na przejście przez które powinien rower przeprowadzić. Nawet nie spojrzy.
Kiedyś trenowałem kolarstwo i jakoś rozumieliśmy się z kierowcami na szosie. A treningi były różne, ćwiczyło się różne elementy takie jak jazda na wachlarzu, rozprowadzenie. dochodzenie, interwał itd. Te wszystkie czynności zajmowały prawie jeden pas ruchu, ale gdy nadjeżdżał samochód, jeden z kolegów jadący z tyłu asekurował nas i przepuszczał te auto. Czyli jazda na kompromis, bo droga jest dla wszystkich i trzeba się nią podzielić.
A dzisiaj rowerzyści twierdzą że kierowcy ich spychają z jezdni i chcą mieć ścieżki. A kiedy już te ścieżki mają, to dalej jeżdżą jezdnią albo po chodniku. Kiedy zwróci się takiemu uwagę to usłyszy się bluzgi, albo zobaczy palec... Miasto wydało kupę kasy na darmo, a masa krytyczna ma się dobrze. Jest jakieś dziwne zielone światło dla rowerzystów. Jeżdżą jak święta krowy i zabiera się pas ruchu dla samochodów na korzyść 15 metrowej ścieżki. To jest jakiś absurd.
Bronek stawiam Ci , za Twoje spostrzeżenia. To prawda że rowerzysta nie ma żadnych szans. Z kupą blachy jeszcze nikt nie wygrał, a krzyży przy drogach niestety przybywa. Comsio - 2016-02-24, 21:23 Jak się nauczę to wrzucę filma z kamerki. Po 9-godzinnej dziennej jazdy po polskich drogach. ok 550 km . zbyszekwoj - 2016-02-25, 09:13
COMSIO napisał/a:
Jak się nauczę to wrzucę filma z kamerki. Po 9-godzinnej dziennej jazdy po polskich drogach. ok 550 km .
Wiesiu, co mi żona powie , jak przez 9 godzin bedę to oglądał? Wojciechu - 2016-02-25, 10:29 Wiesiek - Ty się nie przejmuj, Ty dawaj te 550 km. Jak szaleństwo to na całego. Niech "ludziska" mają dobry - sensacyjny film - "droga" Comsio - 2016-02-25, 14:03 W sobotę postaram się powybierać fajne kąski. taki będę.
Najatrakcyjniejsze są Poniedziałki i Piątki.