Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Dodatkowy czujnik temperatury do ogrzewania TRUMATIC C

kaimar - 2007-09-26, 19:52
Temat postu: Dodatkowy czujnik temperatury do ogrzewania TRUMATIC C
W moim kamperze, podobnie jak w wielu innych, zostało zamontowane urządzenie Trumatic C będące jednocześnie gazowym piecem grzewczym i bojlerem. Ustrojstwo chodzi niby dobrze, ale podczas kamperowania zimą nie byłem z niego zadowolony. Regulator temperatury włączał ogrzewanie dopiero przy dużym spadku temperatury w dół , w rezultacie czego w kamperze było okresowo chłodno, jakby sterownik miał dużą histerezę. Po zbadaniu sprawy, okazało się że przyczyną nie do końca zadowalającego działania ogrzewania jest regulator z pokrętem, zamontowany na ścianie. Regulator jest 100% sprawny ale są dwie przyczyny jego nieprawidłowego działania:
- konstrukcja regulatora w którym termistor mierzący temperaturę umieszczono pod pokrętłem temperatury. Takie umieszczenie temistora powoduje słaby dopływ mierzonego powietrza do termistora.
- umieszczenie regulatora na ścianie szafy pod którą znajduje się piec. Po paru godzinach pracy ogrzewania lub bojlera szafa nagrzewa się a z nią regulator. I cóż z tego że w kamperze zimno ale za to w szafie ciepło.

Rozwiązanie problemu jest bardzo proste. Należy zakupić termistor NTC 10kOhm, przylutować do kabelka, a kabelek zakończyć wtykiem "jack". Tak przygotowany czujnik podłączamy do gniazda umieszczonego na górnej ściance pudełka z elektroniką na piecu. Włożenie wtyku do gniazda powoduje odłączenie czujnika w pokrętle. "Nasz" termistor umieszczamy w miejscu w którym chcemy utrzymywać właściwą temperature.

Paweł P. - 2007-09-26, 19:57

Zadziwiasz mnie kolego:)
janusz - 2007-09-26, 20:17

W moim aucie nie ma takiego problemu regulator jest obok urządzenia grzewczego a czujnik termostatu jest nad drzwiami. Pewnie konstruktorzy samochodu zauważyli tą niedogodność.
papamila - 2007-09-26, 20:26

Witam,
posiadam podobne ustrojstwo w naszym kamperze i zaobserwowałem podobne objawy u nas- tzn. poczatkowo grzeje super, natomiast rankiem już ciut chłodno.
Gdzie zakupić wskazany termistor?, cena podejrzewam groszowa- może jeśli nie masz kłopotów z nabyciem może mógłbyś to dla nas kupić.
Będziemy w Wadowicach, przepraszam za dość obcesową prośbę :oops:

kaimar - 2007-09-26, 22:08

Postaram się kupić, jeśli jeszcze będą w sklepi w którym kupiłem dla siebie. Koszt ok. 1,50zł. Jak nie będzie to trzeba zamówić w jakimś sklepie wysyłkowym z częściami elektronicznymi - jest ich trochę.
eeik - 2007-09-26, 22:15

papamila napisał/a:
przepraszam za dość obcesową prośbę :oops:

Ja to wogóle pójdę po bandzie i chyba sobie poproszę Kiamara o zkup i montaż :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Wredna jestem co ?????

No dobra ten dinks mały za 1,50 moge kupić sama

EwaMarek - 2007-11-18, 19:09

fajnie jest w nowszych kamperach :-(
a co ja mam zrobić? nie mam żadnego termostatu w piecyku trumy, no poza termoparą w piecyku.

czy macie jakiś pomysł jak dołożyć jakiś zawór z czunikiem czy coś takiego?

raffe - 2009-10-24, 23:22

Witam wszystkich,mam ten sam piec TRUMATIC C6002 i...problem!dzialal,dzialal choc zdarzalo sie ze pochodzil z30min i zapalala sie czerwona dioda i nagle!umarlo!po okolo30sekundach zapala sie czerwona dioda.slychac chyba iskrownik,wentylator sie wlacza(i jest czysty)i koniec!dioda czerwona i amen.Nie slysze by te elektrozaworki na przylaczu gazu tykaly(o ile maja i o ile slychac to).poczytalem troche ze ten czujnik przegrzania moze je wylaczyc no i nastepny problem!jak dojsc do tego czujnika?wymontowalem caly piec,odkrecilem ten dolny okragly dekielek ale wysunac tego sie nie da!nie wiem i nie chcialbym pokupic kilkunastu rzeczy a i tak bez efektu bedzie!myslalem o wymianie tego czujnika jesli to on!moze te elektrozaworki gazu?wymienie przy okazji rure wydechowa i zasilajaca w powietrze ale co dalej robic?moze ktos wie?prosze o pomoc!zima idzie a to mi padlo!
ARCADARKA - 2009-10-24, 23:46
Temat postu: ARCADARKA
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: przecież mogę to robić :bigok :bigok :bigok :bigok
maszakow - 2009-10-26, 00:36

mam pod rękę termistorki 47k :) to by dopiero było grzanie na potęge :-P
Niezależnie od tego mam sondy do płynów - 2 termistory w rurce z kwasówki musze sprawdzić wartości, można by to jakoś wykorzystać ... o właśnie fajne do bojlera samoróbki... do grzanego zbiornika na olej roślinny...