|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Norwegia - NORWEGIA LIPIEC 2011 VW T4
bmalu - 2011-12-26, 11:00 Temat postu: NORWEGIA LIPIEC 2011 VW T4 Witam.
Może komus sie przyda kilka spostrzeżeń z dwutygodniowej wyprawy VW T4 po Norwegii.
Najważniejsze to zarejestrować auto na stronie autopass.no skąd potracane jest z wpłaconych kartą kredytową 300 NOK na konto przejazdów przez bramki, wiadukty i mosty. Całe szczęście, że nie wszystkie sa płatne. Na 3000 km. wystarczyło. Druga rzecz to pamietać PIN do karty kredytowej, gdyż tylko takie sa respektowane, a w kraju tego numeru od zawsze nie używałem, gdyż karta jest na podpis. Troche inaczej wygląda tankowanie na dystybutorach gdzie podaje sie PIN karty, więc trzeba go sobie przed wyjazdem przypomnieć.
Wyjazd z Krakowa 9-07-11 autostradą do Sassnitz. Koło Stralsundu korki, bo akurat Niemcy rozpoczynali swoje urlopy. Ledwo zdążyliśmy na prom do Trelleborga - bez rezerwacji. Na prom o 22.00 jak ktoś nie ma kabiny warto zabrać jasiek do spania - 4 godziny płynięcia. Na miejscu byliśmy o 2.00. Małe spanko w okolicach portu i w droge do Oslo - 600 km. Po odwiedzeniu kuzyna w okolicach GETEBORGA w drogę. Spanie w okolicach granicy jeszcze w Szwecji na parkingu po zjechaniu z autostrady. W Oslo zwiedzanie parku Vigelanda i Pałacu Królewskiego. Pod wieczór w drogę do Lillehamer
bmalu - 2012-04-15, 12:41 Temat postu: Lillehammer Muzeum Maihaugen Zwiedzanie Muzeum Ludowego Maihaugen. Postanowiliśmy zwiedzić jeden z największych skansenów w Norwegii. Najbardziej zainteresował mnie żyrandol typu Księstwo Warszawskie w stavkirke. Przewodniczka była szczerze zdziwiona pytaniem czy czasami nie jest on z Polski.
W dalszej drodze zbaczamy przed Otta do Kvitskriuprestene zobaczyć twory przyrody nazywane Księżmi w białych szatach. Noleg przed Andallsnes.
bmalu - 2012-04-15, 12:55 Temat postu: Droga Atlantycka Dalsza droga wiedzie przez Andallsnes i Molde w kierunku drogi Atantyckiej. Właściwie tylko jeden z mostów godny uwagi. Cała zabawa kosztowała z dojazdem tunelami pod fiordami do Kristiansund około 200 NOK. Spokojnie od największego mostu można zawrócić do Molde i trochę zaoszczędzić. Byliśmy trochę zawiedzeni widokami, spokojnie można tą trasę odpuścić i przeznaczyć czas na inne uroki tej ziemi.
bmalu - 2012-04-15, 13:20 Temat postu: Droga Trolli Po noclegu w okolicy Andallsnes kierujemy się na droge Trolli do Gairangen. Obiad w okolicach Gairangen. Zjazd droga orłów do Girangen i dalej wzdłóz rzeki Otta do Lom. Wyjazd od strony Geirangen w stronę Dalsnibba zrobił większe wrażenie niż dwie poprzednie Drogi.
bmalu - 2012-04-15, 13:27 Temat postu: cd. do Lom Droga wzdłuż rzeki Otta ma sporo miejsc do biwakowania. My niestety z braki czasu nocowaliśmy za Lom przed Visdalen
bmalu - 2012-04-15, 13:55 Temat postu: Dolina Visdalen Po noclegu za Lom kierujemy sie do doliny Visdalen w kierunku lodowca Jotunhaimen. Sama dolina robi niesamowite wrażenie z zabytkami po drodze. Z doliny kierujemy sie droga 55 do Sogndalsfjora i dalej w kierunku stawkirke Borgund. Po drodze podrzucamy rowerzyste z Warszawy przez dwa tunele w których jest zakaz jazdy dla rowerzystów. Rozstajemy sie z nim w Lardalsoyri i kierujemy sie do Bogrund gdzie jest najstarszy stavkirke. Nocelg na "historycznej drodze" na parkingu koło Galdane i wodospadu Sjurghausfossen - urocze miejsce. Ostatnia rodzina wyprowadzina sie z tamtąd w 1947 roku.
bmalu - 2012-04-15, 16:01 Temat postu: Borgund - Flam Droga do Flam wiedzie przez najdłuższy tunel świata 24,5 km. Flam słynie z koleji górskiej do Myrdal. Po drodze widać sporo wodospadów, przy jednym z nich jest postój. Wybraliśmy wersje z droga powrotną w dół na nogach - zajęło to około 6 godzin. Sama kolei lekko przereklamowana, chociaż trochę ruchu przydało się po siedzeniu w aucie 3000 km.
bmalu - 2012-04-15, 16:07 Temat postu: DROGA do Bergen Tym razem wyjątkowo nocleg w towarzystwie starej ciężarówki (w silniku były jeszcze świece zapłonowe) przy bocznej drodze w szczerym polu. Można i takie znaleziska znaleźć. Nie starczyło już sił na szukanie ciekawszego miejsca. Rano droga do Bergen i zwiedzanie. Wieczorem droga 7 przez Utne (nocleg przy drodze 550) i Otta na wyspę Karmoy.
MER-lin - 2012-04-15, 16:29
Fantastyczna relacja i przede wszystkim fotografie. Mam cichą nadzieję na ciąg dalszy.
bmalu - 2012-04-15, 16:58 Temat postu: BERGEN - wyspa Karmoy Nocleg przy drodze 550. Następnie przez Otta na wyspę Karmoy. Po drodze lokalnej co trochę bramki do opłaty. Nigdzie tak duże nie było ich przy żadnej drodze, pewnie opłaty za dojazd na plaże. Zastaje nas tam deszcz, więc pozostało moczyć nogi. Zostajemy nad morzem do następnego dnia. Na drugi dzień podczas zwiedzania wyspy poraził mnie prąd z "pastucha" najadłem się strachu. Opuszczamy to miejsce lekko zawiedzeni, szkoda czasu.
WHITEandRED - 2012-04-15, 17:12
bmalu - 2012-04-15, 17:35 Temat postu: Stavanger - Mortavika - Egersund - Kristiansand W Stavanger leje i są przygotowania do jakiegoś festiwalu. Rzut oka na miasto spod parasola i wyjazd kierunek Egersund. Początkowo droga główną E39, a później ciagnie nas na 44. Mamy widoki morza, ale i wzrost adrenaliny przy napotykanych zakrętach. Droga miejscami szerokości 5 m i pojawiające się samochody zza skały na zakręcie. Na jednym z nich walczymy o życie gdyż asfalt wylany dość wysoko, a z przeciwka mamy na zakręcie podobnego VW T4. Polecam ta drogę dla lubiących adrenalinę. Tu naprawdę trzeba przestrzegać ograniczenia prędkości (jak zresztą w całej Norwegii). Nie raz widzieliśmy POLICJE namierzającą z kilku kilometrów przez trochę inaczej wyglądające radary z celownikiem. Drodze Trolli i Orłów daleko do 44. W Kristiansand niespodzianka nie dostajemy się na prom (nie mieliśmy zarezerwowanych biletów) chciaż byliśmy już na placu manewrowym, zabrakło dwóch miejsc na promie. Zwiedzamy więc wieczorem miasto, a na prom dostajemy się rano - jesteśmy pierwsi w kolejce. Po dwóch godzinach jesteśmy w Danii w Hirtshals, droga do Szwecji z Niemiec zajęła 4 godziny na węższej cieśninie. Słowa uznania dla mojego VW T4. Spisał sie na medal jak i dwukrotnie we Francji. Nieraz się zastanawiałem co bym zrobił gdyby tak stanął w tunelu 230 m poniżej poziomu morza - kilka takich zaliczyliśmy po drodze. Niestety zdradziłem go i zastąpiłem go już DUCATO. Czas pokaże czy był to trafny wybór.
bmalu - 2012-04-15, 17:47
WHITEandRED,
Witam
Poradź gdzie moge zamieścić więcej zdjęć?
W odpowiedziach mieści sie tylko 10.
cirrustravel - 2012-04-15, 18:08
Witaj, ode mnie też piwko za odświeżenie wspomnień oraz za relacje i zdjęcia z miejsc (jeszcze) nie odkrytych
Jeśli pamiętasz napisz ile płaciłeś za prom z Sassnitz? Mamy podobne autka, więc może się przyda taka wiadomość.
bmalu - 2012-04-15, 18:22
Witam
Prawdopodobnie 202 EURO, powrotny do Dani 1354 NOK
Pozdrawiam
bmalu - 2012-04-15, 18:24
Dla jasności cena dotyczy auto i kierowca + pasażer. W tym przypadku jeden, a właściwie jedna. Pozdrawiam
WHITEandRED - 2012-04-15, 18:41
bmalu - 2012-04-15, 18:44
Dzięki. Musze sobie założyć jakieś konto ze zdjęciami mam tego tysiące.
cirrustravel - 2012-04-15, 23:59
Dzięki bmalu za info o kosztach. To chyba najtańsza opcja dostania się na drugi brzeg. Co prawda mosty to 80 + 50 euro, ale jak się doda koszt paliwa i czas to chyba na jedno wyjdzie lub taniej z Sassnitz promem.
|
|