|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Cały rok dostawczak a w wakacje camper
ergul - 2012-01-01, 17:49 Temat postu: Cały rok dostawczak a w wakacje camper Witam.
Rozgląsam sią za sprinterem maxi którego chcę przerobić na campera ale tylko na wakacyjne wyjazdy np. w tym roku planuje 3 tyg. wyjazd na lazurowe wybrzeże a dalszą część roku samochód ma służyć w firmie jako zwykły bus . Zabudowa będzie tak zrobiona że wielokrotnie będzie można ją wstawiać natomiast ocieplenie ścian , sufitu podłogi zostanie tylko poszycie będzie odświerzane . I teraz mam pytanie jeżeli zdobię zabudowę to muszę wykonać dodatkowy przegląd techniczy pojazdu czy wystarczy aktulny z dostawczaka nie planuję jakiej wielkiej ingerencji w karoserie , dopudzczlna ilość osób nie przekroczy 3
miciurin - 2012-01-01, 19:06 Temat postu: Re: Cały rok dostawczak a w wakacje camper
ergul napisał/a: | Witam.
Rozgląsam sią za sprinterem maxi którego chcę przerobić na campera ale tylko na wakacyjne wyjazdy np. w tym roku planuje 3 tyg. wyjazd na lazurowe wybrzeże a dalszą część roku samochód ma służyć w firmie jako zwykły bus . Zabudowa będzie tak zrobiona że wielokrotnie będzie można ją wstawiać natomiast ocieplenie ścian , sufitu podłogi zostanie tylko poszycie będzie odświerzane . I teraz mam pytanie jeżeli zdobię zabudowę to muszę wykonać dodatkowy przegląd techniczy pojazdu czy wystarczy aktulny z dostawczaka nie planuję jakiej wielkiej ingerencji w karoserie , dopudzczlna ilość osób nie przekroczy 3 |
Wydaje mi się, że jeżeli będziesz miał tyle osób na pokładzie co wbitych w dowodzie i będą siedzieć zapięci paszmi to nie powinno być żadnych problemów.
Co do auta to radziłbym wstawić kilka dodatkowych okien bo ugotujecie się w środku.
MILUŚ - 2012-01-01, 19:49
Nie powinno być żadnych problemów .Pierwszy mój minikamper był zrobiony z Fiata Scudo .
Na wakacje wyciągałem tylną kanapę i wkładałem " campingowe" wyposażenie .Nigdy nie było żadnych problemów .Zjeździłem tak całe Bałkany i Francję , Hiszpanię i Portugalię .
Zawsze na wakacyjnych wyjazdach spotykam takie "zamaskowane" kampery .Szczególnie na zachodzie Europy .
Notker - 2012-01-01, 19:50
Mną właśnie kierowała idea taka , więc możesz poczytać o tym w moich odpowiedziach. Niestety nie znalazla ta idea tutaj początkowo uznania:) ale coraz więcej osób tutaj przebudowuje tak blaszaki.
Proponuję wykonać tylko jedno-góra 2 okna dachowe i wentylację dolna w podłodze. Daje radę w upałach, testowałem.Nikt się nie gotował. O ile blacha jest biała. Takie rozwiązanie ma tą zaletę, że można spokojnie parkować w miastach tam skąd służby przeganiają klasyczne kampery, poza tym złodzieje nie mają czego wybijać:)Jednym słowem-sielanka i swięty spokój.
makdrajwer - 2012-01-01, 20:11
Jedynie musisz oddzielić częśc ładunkową od kabiny czyli zamontować kratke. Ja miałem alkowe zarejestrowaną na ciężarowe i jadąc na przegląd musiałem zakładać kratke za siedzenia.
ergul - 2012-01-01, 22:19
Dwa okna chcę wstawić na drzwiach przesuwnych i po przeciwnej stronie raczj nie otwierane i wstawie szyberdach do wentylacji jak przerobie na campera to ścianę grodziową usunę i wstawię coś w rodzaju przesuwno- składanych drzwi między kabiną a paką
cirrustravel - 2012-01-01, 23:46
Ja mam takiego BoXerka http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11335 robił go stolarz, który na co dzień używał go do przewozu mebli. Cała zabudowa była tak skonstruowana, że w pół godziny zmieniała się z kamperka w dostawczaka i odwrotnie. Ja teraz modernizuję auto i nie będzie ono "rozbieralne".
Auto jest zarejestrowane jako ciężarowy-uniwersalny 5os, ale przednia kanapa 2os została zamieniona na fotel. W związku z tym mam 4 miejsca z pasami, ale zmian w dowodzie nie robiłem. Nie mam żadnej kratki a kabinę od części mieszkalnej oddziela zasłonka Poprzedni właściciel nie miał problemów z przeglądami, ja jeszcze przeglądu nie miałem, więc nie wiem, czy do tego braku kratki się przyczepią.
Pozdrawiam
ergul - 2012-01-02, 07:33
I właśnie o coś takigo mi chodzi , tylko jeszcze zastanawiam się czy łóżko po szerokości auta tak jak u ciebie będzie wygodne do spania czy nie wyciąć w boku otwór i wstawić taką wysuwaną szufladę że łoże zwiększy swoją dł. do 2 mb oczywiściw z wewnątrz to zamazkować aby pózniej jako dostawczak nie wzbudzał podejrzeń.
Czy ktoś z was ma zrobioną ciepłą wodę z wymiennika np. spalinowego lub chłodniczego.
cirrustravel - 2012-01-02, 09:10
ergul, sprinter maxi jest większy od Boxera, to może pomyśl o łóżku piętrowym wzdłuż pojazdu na tyle, a w drugim kącie łazienka, przy rozsuwanych drzwiach aneks kuchenny, a kolejne dwa miejsca jak u mnie z siedzisk i stolika naprzeciw drzwi. Jeśli szerokość wew jest większa niż wzrost pasażerów, to czemu nie na tyle w poprzek? U mnie łóżko dolne piętrowe ma na dole 80x187, góra 80x170, rozkładane 125x185, ale połowa przedłużana między fotele kabiny do 220cm (to jest jedyne miejsce do spania dla mnie 198cm wzrostu
Notker - 2012-01-02, 17:00
Cirrustravel, czy możesz w skrócie opisać system jaki umożliwiał u Ciebie montaż i demontaż mebli?
papamila - 2012-01-02, 18:38
Notker napisał/a: | czy możesz w skrócie opisać system jaki umożliwiał u Ciebie montaż i demontaż mebli? |
sory za wcinkę ale gdzieś zamiesciłem info o niemieckim pomysle
http://flexebu.de/index.php/weiter
mnie się to bardzo podobało, proste, funkcjonalne i niesamowicie praktyczne
cirrustravel - 2012-01-02, 21:16
Półki są mocowane do ścian śrubami, ścianki łazienki do siedziska z przodu i do łóżek z tyłu, łóżka śrubami do ścian. Tu dałem fotki http://www.camperteam.pl/...p=258186#258186
Notker - 2012-01-02, 22:40
Dzięki! Też pozostanę przy śrubach. Niestety firma Flexbu olewa klientów z Polski. Po zapytaniu z mojej strony zaczęli się domagać mojego adresu pocztowego mimo moich zachęt do wysyłki materiałów i wyceny mailem. Do tej pory/1 m-c/ cisza.
cirrustravel - 2012-01-03, 07:04
Nie wiem czy takie śruby jak są u mnie to się robi, czy można kupić, ale jedną mam, bo w jej miejscu zamontowałem wieszak, więc wygląda tak
ergul - 2012-01-03, 18:42
Ja też myślę o meblch segmentowych np. szafki górne kuchenne byłyby przykręcane do wcześniej przygotowanych profili stalowych ukrytuch pod obitką żeby umożliwiały wielokrotny montaż i demontaż a po zdjęciu pozostały by małe otwory które w niczym by nie przeszkadzały gdy camper zmieni się w dostawczaka
cirrustravel - 2012-01-03, 20:22
Mnie dostawczak nie jest potrzebny, więc modyfikuję BoXerka - chociażby łazienka, brodzik, zbiorniki - muszą być wmontowane na stałe.
ergul - 2012-01-04, 06:32
Ja o łazience też myślę jako o module oczywiście brodzik , umywala w środku zamontowana na stałe , czyli łazienka ma być taką większą szafą któtą wystawie w całości po odłączeniu przewodów
cirrustravel - 2012-01-04, 08:00
No to pomysł fajny, ale... Musiałbyś wymyślić szczelne połączenie ze zbiornikami (brodzik-woda szara), no i jak brodzik to spływ poniżej, a więc od razu do zewnętrznego zbiornika pod samochodem lub zbiornika podwieszonego. W ten sposób jak było u mnie zrobione woda z umywalek grawitacyjnie spływała do zbiornika na podłodze z tyłu, ale z brodzikiem już tak się nie da.
Po modernizacji zbiorniki podwieszone pod autem (już są), natomiast zbiornik wody czystej w siedzisku kanapy (Fiamma 70l) z wlewem zewnętrznym i zewnętrzną pompką wody.
Notker - 2012-01-04, 08:42
Wielkie dzięki za wstawienie tych zdjęć śrub. Super patent, po zdjeciu mebli wystaje nam tylko nakrętka ponad blachę, można też te śruby wykorzystać do mocowania ładunku w pustej pace! Zdaje mi się że robione były przez ślusarza samodzielnie, ale popatrzę za tym po necie.
MILUŚ - 2012-01-04, 13:30
cirrustravel napisał/a: | Po modernizacji zbiorniki podwieszone pod autem (już są), natomiast zbiornik wody czystej w siedzisku kanapy (Fiamma 70l) z wlewem zewnętrznym i zewnętrzną pompką wody. |
Pytam z ciekawości czemu pompka jest na zewnątrz /auta ?/ kiedy zbiornik wewnątrz ? Celowo ?
papamila - 2012-01-04, 13:35
Miluś,
nie na zewnątrz auta a na zewnątrz zbiornika wody czystej
MILUŚ - 2012-01-04, 13:49
papamila napisał/a: | Miluś,
nie na zewnątrz auta a na zewnątrz zbiornika wody czystej |
Pompa jest poza zbiornikiem ?
cirrustravel - 2012-01-04, 13:56
Tak zbiornik ten http://allegro.pl/zbiorni...2012885200.html a obok niego (też w siedzisku kanapy) pompka np. taka http://allegro.pl/pompa-c...2035288359.html
MILUŚ - 2012-01-04, 14:45
cirrustravel napisał/a: | Tak zbiornik ten .............. a obok niego (też w siedzisku kanapy) pompka |
Sorry ,że drąże temat ale............ nie lepiej było zastosować zwykłą pompkę zatapialną wewnątrz zbiornika ? Pompka tańsza /5-ciokrotnie /; ciszej pracuje bo woda tłumi hałas i mniej zajmuje miejsca bo jest wewnątrz
cirrustravel - 2012-01-04, 16:47
Nie wiem, być może będzie zanurzeniowa... Podejrzewam, że została mi zaproponowana zewnętrzna z jednego powodu. W Knausie mam też zbiornik z wlewem zew. Prąd wody wlewanej z zewnątrz często ją wypina z przewodu. Z pompką na zewnątrz nie ma tego problemu
Notker - 2012-01-05, 11:39
Hej Cirrustravel, po tym jak napisałeś że będziesz mocował meble na stałe, pomyslałem że w razie gdyby te śruby nie były by tobie potrzebne-daj znać, odkupię je:)
cirrustravel - 2012-01-05, 12:03
Nie zmieniam tego, co jest, bo mocowanie jest porządne. Chodziło mi o to, że jak zrobię zbiornik z wlewem w siedzisku i brodzik, półki, umywalkę na ścianie w łazience to w zasadzie większości zabudowy nie będzie dało się wyciągnąć. Ale chyba nie jest problemem zrobienie takich śrub?
Notker - 2012-01-06, 12:16
Jasne że nie ma problemu z wykonaniem, chciałem sobie zaoszczędzić ewentualnego jeżdzenia do ślusarza i tłumaczenia mu swoich pomysłów.
No ale oczywiście nie ma problemu jak ci są one potrzebne-jakoś dam radę.
pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomysł.
cirrustravel - 2012-01-06, 12:35
Nie ma za co, powodzenia w realizacji planów
|
|