Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Cały rok dostawczak a w wakacje camper

ergul - 2012-01-01, 17:49
Temat postu: Cały rok dostawczak a w wakacje camper
Witam.
Rozgląsam sią za sprinterem maxi którego chcę przerobić na campera ale tylko na wakacyjne wyjazdy np. w tym roku planuje 3 tyg. wyjazd na lazurowe wybrzeże a dalszą część roku samochód ma służyć w firmie jako zwykły bus . Zabudowa będzie tak zrobiona że wielokrotnie będzie można ją wstawiać natomiast ocieplenie ścian , sufitu podłogi zostanie tylko poszycie będzie odświerzane . I teraz mam pytanie jeżeli zdobię zabudowę to muszę wykonać dodatkowy przegląd techniczy pojazdu czy wystarczy aktulny z dostawczaka nie planuję jakiej wielkiej ingerencji w karoserie , dopudzczlna ilość osób nie przekroczy 3

miciurin - 2012-01-01, 19:06
Temat postu: Re: Cały rok dostawczak a w wakacje camper
ergul napisał/a:
Witam.
Rozgląsam sią za sprinterem maxi którego chcę przerobić na campera ale tylko na wakacyjne wyjazdy np. w tym roku planuje 3 tyg. wyjazd na lazurowe wybrzeże a dalszą część roku samochód ma służyć w firmie jako zwykły bus . Zabudowa będzie tak zrobiona że wielokrotnie będzie można ją wstawiać natomiast ocieplenie ścian , sufitu podłogi zostanie tylko poszycie będzie odświerzane . I teraz mam pytanie jeżeli zdobię zabudowę to muszę wykonać dodatkowy przegląd techniczy pojazdu czy wystarczy aktulny z dostawczaka nie planuję jakiej wielkiej ingerencji w karoserie , dopudzczlna ilość osób nie przekroczy 3

Wydaje mi się, że jeżeli będziesz miał tyle osób na pokładzie co wbitych w dowodzie i będą siedzieć zapięci paszmi to nie powinno być żadnych problemów.
Co do auta to radziłbym wstawić kilka dodatkowych okien bo ugotujecie się w środku.

MILUŚ - 2012-01-01, 19:49

Nie powinno być żadnych problemów .Pierwszy mój minikamper był zrobiony z Fiata Scudo .
Na wakacje wyciągałem tylną kanapę i wkładałem " campingowe" wyposażenie .Nigdy nie było żadnych problemów .Zjeździłem tak całe Bałkany i Francję , Hiszpanię i Portugalię . :bigok
Zawsze na wakacyjnych wyjazdach spotykam takie "zamaskowane" kampery .Szczególnie na zachodzie Europy .

:spoko

Notker - 2012-01-01, 19:50

Mną właśnie kierowała idea taka , więc możesz poczytać o tym w moich odpowiedziach. Niestety nie znalazla ta idea tutaj początkowo uznania:) ale coraz więcej osób tutaj przebudowuje tak blaszaki.
Proponuję wykonać tylko jedno-góra 2 okna dachowe i wentylację dolna w podłodze. Daje radę w upałach, testowałem.Nikt się nie gotował. O ile blacha jest biała. Takie rozwiązanie ma tą zaletę, że można spokojnie parkować w miastach tam skąd służby przeganiają klasyczne kampery, poza tym złodzieje nie mają czego wybijać:)Jednym słowem-sielanka i swięty spokój.

makdrajwer - 2012-01-01, 20:11

Jedynie musisz oddzielić częśc ładunkową od kabiny czyli zamontować kratke. Ja miałem alkowe zarejestrowaną na ciężarowe i jadąc na przegląd musiałem zakładać kratke za siedzenia.
ergul - 2012-01-01, 22:19

Dwa okna chcę wstawić na drzwiach przesuwnych i po przeciwnej stronie raczj nie otwierane i wstawie szyberdach do wentylacji jak przerobie na campera to ścianę grodziową usunę i wstawię coś w rodzaju przesuwno- składanych drzwi między kabiną a paką
cirrustravel - 2012-01-01, 23:46

Ja mam takiego BoXerka http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11335 robił go stolarz, który na co dzień używał go do przewozu mebli. Cała zabudowa była tak skonstruowana, że w pół godziny zmieniała się z kamperka w dostawczaka i odwrotnie. Ja teraz modernizuję auto i nie będzie ono "rozbieralne".
Auto jest zarejestrowane jako ciężarowy-uniwersalny 5os, ale przednia kanapa 2os została zamieniona na fotel. W związku z tym mam 4 miejsca z pasami, ale zmian w dowodzie nie robiłem. Nie mam żadnej kratki a kabinę od części mieszkalnej oddziela zasłonka ;) Poprzedni właściciel nie miał problemów z przeglądami, ja jeszcze przeglądu nie miałem, więc nie wiem, czy do tego braku kratki się przyczepią.
Pozdrawiam

ergul - 2012-01-02, 07:33

I właśnie o coś takigo mi chodzi , tylko jeszcze zastanawiam się czy łóżko po szerokości auta tak jak u ciebie będzie wygodne do spania czy nie wyciąć w boku otwór i wstawić taką wysuwaną szufladę że łoże zwiększy swoją dł. do 2 mb oczywiściw z wewnątrz to zamazkować aby pózniej jako dostawczak nie wzbudzał podejrzeń.
Czy ktoś z was ma zrobioną ciepłą wodę z wymiennika np. spalinowego lub chłodniczego.

cirrustravel - 2012-01-02, 09:10

ergul, sprinter maxi jest większy od Boxera, to może pomyśl o łóżku piętrowym wzdłuż pojazdu na tyle, a w drugim kącie łazienka, przy rozsuwanych drzwiach aneks kuchenny, a kolejne dwa miejsca jak u mnie z siedzisk i stolika naprzeciw drzwi. Jeśli szerokość wew jest większa niż wzrost pasażerów, to czemu nie na tyle w poprzek? U mnie łóżko dolne piętrowe ma na dole 80x187, góra 80x170, rozkładane 125x185, ale połowa przedłużana między fotele kabiny do 220cm (to jest jedyne miejsce do spania dla mnie ;) 198cm wzrostu :)
Notker - 2012-01-02, 17:00

Cirrustravel, czy możesz w skrócie opisać system jaki umożliwiał u Ciebie montaż i demontaż mebli?
papamila - 2012-01-02, 18:38

Notker napisał/a:
czy możesz w skrócie opisać system jaki umożliwiał u Ciebie montaż i demontaż mebli?

sory za wcinkę ale gdzieś zamiesciłem info o niemieckim pomysle
http://flexebu.de/index.php/weiter
mnie się to bardzo podobało, proste, funkcjonalne i niesamowicie praktyczne
:bigok

cirrustravel - 2012-01-02, 21:16

Półki są mocowane do ścian śrubami, ścianki łazienki do siedziska z przodu i do łóżek z tyłu, łóżka śrubami do ścian. Tu dałem fotki http://www.camperteam.pl/...p=258186#258186
Notker - 2012-01-02, 22:40

Dzięki! Też pozostanę przy śrubach. Niestety firma Flexbu olewa klientów z Polski. Po zapytaniu z mojej strony zaczęli się domagać mojego adresu pocztowego mimo moich zachęt do wysyłki materiałów i wyceny mailem. Do tej pory/1 m-c/ cisza.
cirrustravel - 2012-01-03, 07:04

Nie wiem czy takie śruby jak są u mnie to się robi, czy można kupić, ale jedną mam, bo w jej miejscu zamontowałem wieszak, więc wygląda tak
ergul - 2012-01-03, 18:42

Ja też myślę o meblch segmentowych np. szafki górne kuchenne byłyby przykręcane do wcześniej przygotowanych profili stalowych ukrytuch pod obitką żeby umożliwiały wielokrotny montaż i demontaż a po zdjęciu pozostały by małe otwory które w niczym by nie przeszkadzały gdy camper zmieni się w dostawczaka
cirrustravel - 2012-01-03, 20:22

Mnie dostawczak nie jest potrzebny, więc modyfikuję BoXerka - chociażby łazienka, brodzik, zbiorniki - muszą być wmontowane na stałe.
ergul - 2012-01-04, 06:32

Ja o łazience też myślę jako o module oczywiście brodzik , umywala w środku zamontowana na stałe , czyli łazienka ma być taką większą szafą któtą wystawie w całości po odłączeniu przewodów
cirrustravel - 2012-01-04, 08:00

No to pomysł fajny, ale... Musiałbyś wymyślić szczelne połączenie ze zbiornikami (brodzik-woda szara), no i jak brodzik to spływ poniżej, a więc od razu do zewnętrznego zbiornika pod samochodem lub zbiornika podwieszonego. W ten sposób jak było u mnie zrobione woda z umywalek grawitacyjnie spływała do zbiornika na podłodze z tyłu, ale z brodzikiem już tak się nie da.
Po modernizacji zbiorniki podwieszone pod autem (już są), natomiast zbiornik wody czystej w siedzisku kanapy (Fiamma 70l) z wlewem zewnętrznym i zewnętrzną pompką wody.

Notker - 2012-01-04, 08:42

Wielkie dzięki za wstawienie tych zdjęć śrub. Super patent, po zdjeciu mebli wystaje nam tylko nakrętka ponad blachę, można też te śruby wykorzystać do mocowania ładunku w pustej pace! Zdaje mi się że robione były przez ślusarza samodzielnie, ale popatrzę za tym po necie.
MILUŚ - 2012-01-04, 13:30

cirrustravel napisał/a:
Po modernizacji zbiorniki podwieszone pod autem (już są), natomiast zbiornik wody czystej w siedzisku kanapy (Fiamma 70l) z wlewem zewnętrznym i zewnętrzną pompką wody.

Pytam z ciekawości :-P czemu pompka jest na zewnątrz /auta ?/ kiedy zbiornik wewnątrz ? Celowo ?

:spoko

papamila - 2012-01-04, 13:35

Miluś,
nie na zewnątrz auta a na zewnątrz zbiornika wody czystej :)

MILUŚ - 2012-01-04, 13:49

papamila napisał/a:
Miluś,
nie na zewnątrz auta a na zewnątrz zbiornika wody czystej :)

Pompa jest poza zbiornikiem ? :shock:

cirrustravel - 2012-01-04, 13:56

Tak :) zbiornik ten http://allegro.pl/zbiorni...2012885200.html a obok niego (też w siedzisku kanapy) pompka np. taka http://allegro.pl/pompa-c...2035288359.html
MILUŚ - 2012-01-04, 14:45

cirrustravel napisał/a:
Tak :) zbiornik ten .............. a obok niego (też w siedzisku kanapy) pompka

Sorry ,że drąże temat ale............ nie lepiej było zastosować zwykłą pompkę zatapialną wewnątrz zbiornika ? Pompka tańsza /5-ciokrotnie /; ciszej pracuje bo woda tłumi hałas i mniej zajmuje miejsca bo jest wewnątrz :bajer

cirrustravel - 2012-01-04, 16:47

Nie wiem, być może będzie zanurzeniowa... Podejrzewam, że została mi zaproponowana zewnętrzna z jednego powodu. W Knausie mam też zbiornik z wlewem zew. Prąd wody wlewanej z zewnątrz często ją wypina z przewodu. Z pompką na zewnątrz nie ma tego problemu ;)
Notker - 2012-01-05, 11:39

Hej Cirrustravel, po tym jak napisałeś że będziesz mocował meble na stałe, pomyslałem że w razie gdyby te śruby nie były by tobie potrzebne-daj znać, odkupię je:)
cirrustravel - 2012-01-05, 12:03

Nie zmieniam tego, co jest, bo mocowanie jest porządne. Chodziło mi o to, że jak zrobię zbiornik z wlewem w siedzisku i brodzik, półki, umywalkę na ścianie w łazience to w zasadzie większości zabudowy nie będzie dało się wyciągnąć. Ale chyba nie jest problemem zrobienie takich śrub?
Notker - 2012-01-06, 12:16

Jasne że nie ma problemu z wykonaniem, chciałem sobie zaoszczędzić ewentualnego jeżdzenia do ślusarza i tłumaczenia mu swoich pomysłów.

No ale oczywiście nie ma problemu jak ci są one potrzebne-jakoś dam radę.

pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomysł.

cirrustravel - 2012-01-06, 12:35

Nie ma za co, powodzenia w realizacji planów :)