Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - czujniki cofania

peregrin - 2012-01-06, 16:08
Temat postu: czujniki cofania
Cześć,

było o kamerach ale nie znalazłem nic o czujnikach; mam zatem pytanie do bardziej doświadczonych kolegów:

czy ktoś ma doświadczenie z takimi przykładowo czujnikami?

tu takie za 49,99 zł

lub

ciut inne za 49 zł bez wyświetlacza

czy warto dopłacać do takich (czy różnią się czymkolwiek)

takie za 86 zł

a może wersja budżetowa?

takie za 30 zł

Czy ktoś to testował w aucie o dł np. 6m? Kable od czujników do centralki mają np. 2,5m - a z wyświetlacza 5m - teoretycznie spoko na 6m auto ale np. czy dźwięk jest generowany z centralki czy z wyświetlacza? Czy w pierwszym wypadku będzie słyszalny z zamontowanej z tyłu auta centralki?

Pytania może naiwne ale dla mnie to "terra incognita" :roll:

z góry dzięki za pomoc :bukiet:

pzdr!

gino - 2012-01-06, 16:30

a nie lepiej kupic bezprzewodowe...
http://allegro.pl/czujnik...1985462663.html

papamila - 2012-01-06, 16:43

Czujniki cofania, zarówno przewodowe jak i bezprzewodowe
montujemy zazwyczaj w tylnym zderzaku
Proszę zwróćie uwagę że wiele aut jest wyposażonych
w wystające ( nawet do 1m) bagażniki rowerowe
a wtedy wskazania biorą w łeb :gwm

SlawekEwa - 2012-01-06, 17:41

papamila napisał/a:
Proszę zwróćie uwagę że wiele aut jest wyposażonych
w wystające ( nawet do 1m) bagażniki rowerowe
a wtedy wskazania biorą w łeb

Mam właśnie czujniki bezprzewodowe w bagażniku na rowery :-P

dziwaczek - 2012-01-06, 19:06

Też się zastanawiałem nad czujnikami cofania a skończyło się na kamerze cofania. Widać więcej kamper z tyłu jest wysoki i często bagażnik na rowery kamera jest zdecydowanie lepsza, po za tym jak cofam zawsze boje się ze kogoś przejadę (szczególnie tych co kierują cofaniem). Kamera temu zapobiega.
Skorpion - 2012-01-06, 19:23

Ja tez zrezygnowalem z czujnikow parkowania i uzywam do tego celu kamery odpowiednio ustawionej ,a tak wogole to wszyscy jestesmy przyzwyczajeni do obserwacji poprzez wsteczne lusterko i oba zewnetrzne w czasie cofania Moja kamera podczas jazdy wlasnie dziaala jak lusterko wsteczne dzila caly czas podczas jazdy.
SlawekEwa - 2012-01-06, 19:51

dziwaczek napisał/a:
Też się zastanawiałem nad czujnikami cofania a skończyło się na kamerze cofania.

A co tam widać nad tylnym oknem mojego kampera? Dwie kamery, jedna daje obraz 3-4m za autem przy cofaniu, a druga służy za lusterko wsteczne podczas jazdy.
Skorpion napisał/a:
Moja kamera podczas jazdy wlasnie dziaala jak lusterko wsteczne dzila caly czas podczas jazdy.

Jak masz to zrealizowane z jednej kamery? Cofanie i lusterko wsteczne z widokiem 50- 100m wstecz :chytry

Skorpion - 2012-01-06, 20:09

Jest tylko kamera nie ma lusterka wstecznego w skorpionku.Mam tak ustawione ,ze widze to co dieje sie za samochodem z tylu plus dwa boczne zewnetrzne.
YAN - 2012-01-06, 20:56

Czy kamera jest cały czas pod zasilaniem , nie wpływa to na jej żywotność.
papamila - 2012-01-06, 21:32

Chcac używać kamery jako lusterko wsteczne to musi być stale pod zasilaniem,
Używam tak już 3 rok i jest ok.
Inna sprawa że jadąc nocą muszę monitor wyłaczać bo ekran 7"olśniewa.
Z tą widoczniością do tylu na 50-100m to przesada,
obraz nie jest tak ostry- realne (widać szczegóły) jest 10-20m ,no 30 to max
wiele również zależy od oświetlenia i cieni, przynakmniej w moim zestawie :oops:

Skorpion - 2012-01-06, 21:53

Kamera ma zasilanie po zalaczeniu swiatel pozycyjnych a monitror mam tak ustawiony aby nie oslepial.
SlawekEwa - 2012-01-06, 22:38

papamila napisał/a:
Z tą widoczniością do tylu na 50-100m to przesada,

Jarku jeśli masz dobrą kamerę z przetwornikiem CCD a nie Cmos to nie przesada ;) Jak się spotkamy to zobaczysz :bigok

YAN - 2012-01-07, 13:59

Skorpion napisał/a:
Kamera ma zasilanie po zalaczeniu swiatel pozycyjnych a monitror mam tak ustawiony aby nie oslepial.

Ja mam dzienne i pozycja nie świeci dlatego własnie pociągnąłem ze stacyjki , załączam po przekręceniu kluczyka.

Skorpion - 2012-01-07, 22:14

Ja w swoim nie mam dziennych swiatel dlatego mam podlaczona pod tyle swiatla pozycyjne,mniej kabla zasilajacego kamere od stacyjki.Tylko kabel sygnalowy poprowadzony jest pod podloga.
silny - 2012-01-07, 22:28

a ja kupilem w zeszlym roku nawigacje lark z bezprzewodowa kamera podlaczana pod wsteczny
nie zamontowalem bo nie mam kamperka :-P ale robilem pruby i niezle dziala , kolory itd, a w nocy w podczerwieni czy cos bo widac dobrze ale czarno bialo jakos :spoko

Skorpion - 2012-01-08, 08:21

Gydy jest wlaczona podczerwiem to zanikaja kolory a obraz zmienia sie w czarno-bialy to jest prawidlowe :spoko moze czasem miec rowniez zabarwienie zabarwienie w poswiacie kolor zielony tak jakby patrzac na otoczenie poprzez noktowizor