Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Knaus/Ducato do oceny

Socale - 2012-01-12, 22:42
Temat postu: Knaus/Ducato do oceny
Witajcie Koledzy. Troszkę się gubię na tym forum, ale myślę że to właściwy dział z pytaniem do fachowców. Znam się na przyczepach, budkach itp. ale nie za bardzo się znam na relacjach cenowych kamperów.
Właśnie sprzedałem luksusową przyczepę a zamierzam kupić kampera na próbę,
chcę pojechać i obejrzeć ten pojazd:
http://moto.allegro.pl/sa...2032673166.html
Napiszcie czy aby wart jest tej ceny?

IAAN - 2012-01-12, 22:54

chyba był już opisywany
Socale - 2012-01-12, 23:05

Irek napisał/a:
chyba był już opisywany

Tak, ale szukajka go nie znajduje. Chyba że coś innego powinienem wpisywać :gwm

WINNICZKI - 2012-01-13, 00:01

Na pewno 2.5 D ma 73-75 kucyków, a nie 82.Co z resztą trzeba pojechać i pomacać.Alkowa po prawej stronie wewnątrz ślady zaklejenia prawdopodobnie zacieku. :spoko
HONORATA I MACIEJ - 2012-01-13, 00:51

Na temat Tego kamperka sie nie wypowiem,ale jeśli chcesz dowiedzieć sie o nim jak najwięcej,to umawiajac się na oględziny,może warto spróbować sposobu "ze szwagrem" z poniższego linku.Jak widać(słychać) na niektórych sprzedawców działa :spoko http://www.youtube.com/watch?v=BXCJmN-Koeo
Socale - 2012-01-13, 10:42

WINNICZKI napisał/a:
Na pewno 2.5 D ma 73-75 kucyków, a nie 82.Co z resztą trzeba pojechać i pomacać.Alkowa po prawej stronie wewnątrz ślady zaklejenia prawdopodobnie zacieku. :spoko

Winniczki, pisałem do Ciebie kilka dni temu na PW w sprawie Twojego kampera ale chyba wiadomość nie doszła. Chciałbym go zobaczyć jeśli jest aktualne. Odezwij się proszę, jak ogarnę to forum to będzie mi łatwiej.
x
x

Ktoś pisał że tytułowy egz był tu omawiany , ale nie potrafię znaleźć, czy ktoś pamięta gdzie to było i kiedy?

Wiktor - 2012-01-13, 15:23

To co "rzuca" mi się w oczy, czyli do sprawdzenia:
- siedzenia z przodu powinny być obite inną tkaniną
- progi przy szoferce powinny być wykonane z aluminiowej blachy ryflowanej
- żółty pas powinien przechodzić na drzwi kierowcy w większą grafikę
- plastiki dołu zabudowy powinny być w kolorze szarym (a nie czarnym)
Miałem Knausa z 1994 roku z innym układem wnętrza, zabudowa bardzo podobna. Jak chcesz to na maila prześlę Ci zdjęcia wersji "fabrycznej" :)

Socale - 2012-01-13, 16:07

O proszę... O proszę!!!
o ile tapicerka foteli i drzwi jest jednakowa, to brak malunków na kabinie zdradza jej malowanie, wymianę lub co najmniej samych drzwi.
No, no...

Oczywiście nie dyskwalifikuję tego pojazdu, każdy ma jakieś odchyły a do salonu nie pójdę. Dziękuję, widzę że Grześki to spostrzegawcze chłopaki.

Oczywiście że zerknę na fotki, bardzo proszę na PW bo @ nie odbiorę aż do poniedziałku a jutro wyjazd.

WINNICZKI - 2012-01-13, 16:12

Aktualne,tylko w tym czasie mam problem z wykonaniem zdjęć,kłopoty rodzinne uniemożliwiają mi poświęcenie czasu na robienie zdjęć.Myśle ,że w przyszłym tygodniu znajdę chwilę :spoko
ccsrally - 2012-01-13, 17:05

hej
co do foteli i tapicerki to były różne wzory i kolory. te są oryginalne.
co do progów to była opcja więc nie każdy dokupował widziałem kilka knausów bez progów
co do kabiny rzeczywiście być może była malowana bo jak kolega Wiktor pisał brak grafiki na kabinie
co do plastików być może ktoś pomalował je żeby nawiązać do czarnego zderzaka i progów
te rzeczy to pikuś
zwrócił bym uwage na alkowę prawa strona oraz kibelek tylna ściana nad kibelkiem jest dorobiona z płyty pilśniowej i umywalka ma jakiś dziwny krążek przy spływie. Być może coś się tam działo i zrobione było przyzwoicie lub tylko zaklejony zaciek.
z zewnątrz wygląda przyzwoicie ładnie
Do ceny dolicz akcyzę i opłaty
pozdrawiam

Wiktor - 2012-01-13, 17:45

Możliwe że te elementy były wyposażeniem opcjonalnym, nigdy nie wnikałem aż tak bardzo. Kampery Kanus'a które widziałem zawsze to miały (w tej zabudowie).
Jak dla mnie auto jest lekko za bardzo podpicowane i włącza mi się opcja "uwaga".

Mutek - 2012-01-13, 17:51

Kolego nie które uwagi bierz z przymrużeniem oka , ponieważ trudno trafić kamperek w tym roczniku żeby nic nie było robione . Ważne żeby było to wykonane profesjonalnie i estetycznie Trzeba liczyć się z niemałą akcyzą ponieważ silnik to 2,5 litra.

Zibi :spoko :spoko :spoko

Socale - 2012-01-13, 18:52

ccsrally napisał/a:
hej
(...)
co do plastików być może ktoś pomalował je żeby nawiązać do czarnego zderzaka i progów
(...)
zwrócił bym uwage na alkowę prawa strona
(...)
oraz kibelek tylna ściana nad kibelkiem jest dorobiona z płyty pilśniowej
(...)
umywalka ma jakiś dziwny krążek przy spływie
(...)
z zewnątrz wygląda przyzwoicie ładnie
(...)
Do ceny dolicz akcyzę i opłaty

1 ... lub coś zamaskować
2 ... od wewnątrz widzę "coś" jest to tam gdzie lampka na zewnątrz
3 ... uuu a tego to nie widziałem
4 ... to się zrobi, drobiazg
5 ... dlatego jadę go obejrzeć i opstrykać
6 ... Wiem. Około 5kzł plus.

.
.
Wiktor, niedawno sprzedawałem swoją przyczepę, uwierz, że ten Kamper przy niej wyglądałby jak ochlapus. Taką miałem :) oczywiście nieco przesadzam, ale też była odpicowana. Uwaga włączona obligatoryjnie. Dziwne zdjęcie tego Knausa jest na tle BWP :) ale to OT
Malunki na drzwiach... znalazłem w grafikach gugli kilka egzemplarzy bez malowideł, większość, 90% coś jednak na drzwiach ma. Mało ważny ich brak, ważniejszy jest powód ich braku.
.
.
Mutek doskonale zdaję sobie z tego sprawę, mam troszkę doświadczenia , ale jednak zawsze znajdzie się ktoś, co dopowie coś nowego, dlatego liczę na spostrzegawczość Was wszystkich.

angela_camp - 2012-01-26, 22:32
Temat postu: WojtEwa
5 ... dlatego jadę go obejrzeć i opstrykać

pytanie jak po ogledzinach tego kampa sami mamy go na oku nie wiem czy warto jechac. ??

Socale - 2012-01-27, 11:19

Egzemplarz bardzo ciekawie wyeksponowany, jednak istoty są ukryte.
Zastanawiam się czy założyć nowy wątek nt tego egzemplarza czy napisać tutaj.
Ale ok, niech będzie.
Łóżko piętrowe górne jest dorobione a dolne nieoryginalne, zabudowane na stałe.
Nad dolnym łóżkiem i pod nim bardzo wyraźne ślady po zaciekach, ściany twarde.
Każdy mebel, każda szczelina paćkana silikonem, po co Helmut to robił ???
Wykładziny na podłodze i w szafkach są różne - dlaczego?
Podłoga i meble trzeszczą podczas chodzenia.
W alkowie wstawione ogromne okno w amatorski sposób, ale nie otwierane. Skręcone na śruby. Ale to wszystko było dla mnie całkiem do przyjęcia. Kabina bardzo ładna, nie ma co.
Najgorsze dostrzegłem już w domu, tuż przed wpłatą zaliczki.
Cała ściana prawa na łączeniu z dachem jest silikonowana.
Az się spociłem jak przyjrzałem się własnym zdjęciom. Wylazł mi we łbie wniosek, że auto dostało w tył prawy, stąd zacieki i widoczne zewn. deformacje w górnej części, a także w wyniku tego zostało przebudowane łóżko i naruszona cała ściana wzdłuż.
Oczywiście to jest mój wniosek , ale wszyscy wiemy , że jak kamper czy przyczepa "tu oberwie" to tam ucierpi. Tak jest z tym autem.
Bardzo, bardzo żałuję że go nie kupiłem, ale rozsądek mi nie pozwolił choć panowie naprawdę zasługują na szacunek bo poważnie potraktowali moje uwagi i propozycje $, no ale przeważyło to uszczelnianie dachu/ściany na NIE.
Silnik... Odpalił, trochę kopcił na ciemno nawet po rozgrzaniu ale to akurat olałem.
Ponadto hamulec finansowy - przeliczyłem się co też muszę tu ująć, bowiem doprowadzenie do stanu oczekiwanego przekroczyłoby mój budżet.