Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - wentylator w oknie dachowym

OMEGA - 2012-01-13, 12:26
Temat postu: wentylator w oknie dachowym
Chcę zabudować wentylator w oknie dachowym , proszę o poradę czy warto takie ustrojstwo montować ,
- czy spełnia taki wentylator oczekiwania ,tz jest odczuwalna wymiana powietrza wewnątrz kampera,
- w którą stronę zasysa powietrze tz ze środka na zewnątrz czy odwrotnie ,
- czy można podczas pracy wentylatora zasnąć /myślę o głośności pracy/

może dużo pytań ale stawiam je tym co mają lub mieli z takim wentylatorem styczność ,
w myśl przysłowia "kto pyta nie błądzi"

link ; http://allegro.pl/wentyla...2020515972.html

papamila - 2012-01-13, 12:54

Mam podobne ustrojstwo zamontowane, podobne ale nieco większe bo prawie 40x40
z tą różnicą że u mnie wentylator jest stałą częścią okna dachowego 40x40,
kupowałem za ok 800zł
działa w dwie strony, nawiew/wywiew
posiada płynną regulację obrotów
a dodatkowo ma wbudowany regulowany termostat sterujący momentem
włączenia/wyłączenia w zależności od temperatury.
Co do hałasu to jest jak w normalnym wentylatorze, jak na maxa to szumi głośniej
ale i siła nawiewu jest odczuwalna, słowem sprawdziło się.
W połaczeniu z doładowywaniem aku solarem wentylator długo pracował
w ciągu gorących dni.
Ale dodać trzeba że klima to to nie będzie. Po prostu robi przyjemny ruch powietrza.

Nie wiem czy zestaw który prezentujesz posiada stałe mocowanie do ramy okiennej,
czy trzeba go demontować na czas jazdy?
no i pewnie ma mniejszą wydajność niż mój bo różnica w średnicy 28x28 a 40x40

ARCADARKA - 2012-01-13, 12:59

Przyjacielu to co zaprezentowałeś ,czyli wentylator ,jest to porażka ,dosyć głośny i miele powietrze ,Jarek super opisał turbo venta ,jak chcesz zamontować wiatrak to tylko turbo vent ,obroty lewe, prawe ,plus termostat ,,,,wyciągnie cię razem z kapciami :haha: :haha:
pozdrawiam :bigok :bigok

kimtop - 2012-01-13, 15:04

Myślę,że jak coś ma w nazwie "turbo kit", to chyba jest do kitu :ok
martini44 - 2012-01-13, 15:30

Chłopaki uratowaliście mój portfel ...... dziękuję :bukiet: :bukiet:
Jednocześnie zmartwiliście...... :placze2

WINNICZKI - 2012-01-13, 16:33

Zawsze można poszukać używany. :spoko
Facet w Czernicy k.Wrocławia ma dużo różnych pierdułek z demontażu, może trzeba tyrknąć do niego.Nie znam nicku ale ogłasza sie na allegro.Cześto w ofercie ma WC, piece truma itp. :spoko

artanek - 2012-01-13, 20:41

Ja tak znów czytałem te wasze uwagi na temat tych wentylatorków i w koncu doszedłem do wniosku po co kupowac sam wentylatorek do starych okienek górnych więc zamówiłem trzy okienka górne aby wymienic na nowe i wentylator do okienka górnego dostałem gratis.Tak więc nie będe darowanemu koniowi patrzył w zemby.Żeby było smieszniej to jest to własnie ten "turbo kit" .W poniedziałek wysyłają w wtorek mam już odebrac,Od poniedziałku mam zamówionego malarza do kampera który będzie malował kamper u mnie na miejscu w garażu.Ciekaw jestem jak ten remoncik w koncu wyjdzie bo początek kwietnia wyjazd w paru miesieczną podróz..?
OMEGA - 2012-01-13, 21:06

Dziękuję wszystki za odpowiedzi , "jak kit to kit" :szeroki_usmiech

będę dalej coś szukał , za 800 zeta napewno nie kupię :spoko :gwm

no chyba żeeeeee??????

ARCADARKA - 2012-01-13, 21:29

OMEGA napisał/a:
Dziękuję wszystki za odpowiedzi , "jak kit to kit" :szeroki_usmiech

będę dalej coś szukał , za 800 zeta napewno nie kupię :spoko :gwm

no chyba żeeeeee??????

no chyba ,że jak zastanowisz się przyjacielu dryndnij ,zobaczymy co i jak :bigok :bigok :bigok :haha: :haha: :haha:

OMEGA - 2012-01-13, 21:37

ARCADARKA napisał/a:
no chyba ,że jak zastanowisz się przyjacielu dryndnij ,zobaczymy co i jak

Dziękuję Arku , mam Twoją oferte na uwadze , jak fajnie mieć uczynnych kolegów na forum. :spoko :spoko :spoko

ARCADARKA - 2012-01-13, 21:39

OMEGA napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:
no chyba ,że jak zastanowisz się przyjacielu dryndnij ,zobaczymy co i jak

Dziękuję Arku , mam Twoją oferte na uwadze , jak fajnie mieć uczynnych kolegów na forum. :spoko :spoko :spoko

dla przyjaciół zawsze :bigok :bigok :bigok :bigok

Dziabong - 2012-01-14, 12:18

A turbo vent wygląda tak
artanek - 2012-01-14, 12:31

A " turbo kit" mniej więcej tak ?
zbychu - 2012-01-14, 14:16

Ja w oknie dachowym zamontowałem wiatrak do komputerów 20cm jest beaszelestny i ma płynną regulację
grzesk - 2012-01-14, 14:50

Ja od dwóch lat mam ten "kit" i jestem zadowolony. Jest to wyrób firmy FIAMMA, tak samo jak turbo vent. Średnica wentylatora 24cm, średnica wentylatora turbo vent - 30 cm; pobór mocy przez "kit" 3W, pobór mocy przez turbo vent - do 36W; turbo vent jest zainstalowany na stałe do okna, " kit" jest przenośny i można go mocować w prawie każdym oknie dachowym jak i bocznym - robi się to na postoju; do jazdy wentylator się demontuje ( dwa ruchy palców - 10 sekund; może także pracować na zewnątrz (możliwe zasilanie z baterii). A dlaczego nazwa "kit" - bo tak się nazywa urządzenia do samodzielnego montażu i jest uniwersalny dla wielu producentów okien. U mnie w każdym razie się sprawdza i nie żałuję zakupu.
OMEGA - 2012-01-14, 14:56

ten "turbo kit" w którą stronę kręci tz. zasysa na zewnątrz lub odwrotnie????
artanek - 2012-01-14, 15:29

Wentylator Turbo Kit 12V

Kliknij, aby powiększyć
Wreszcie nawet duże daszki mogą lekko i bez wysiłku zostać wyposażone w wentylator. Ten zestaw firmy Fiamma pozwala wyposażyć zwykły daszek w wentylator. Ma rozsuwany teleskopowo system uchwytów, który umożliwia zamontowanie go do daszków o wymiarach od 40*40 cm do 50*70cm. Do użytku podczas postoju przy otwartym daszku. Komplet składa się z wentylatora (średnica 24cm) i rozsuwanych teleskopowo kątowników regulowanych w zakresie od 36 do 48cm, przewodu pradowego 12 Volt z końcówką do podłączenia do zapalniczki, uchwytów do montażu w daszku. Może pracować na baterie- 8 barerii 1,5V ( nie ma w zestawie). Wentylator może pracować w poziomie ( w daszku) albo w pionie (np. na stole, w oknie jako wentylator pokojowy).

Konstrukcja umożliwia bardzo szybki demontaż wentylatora.

Nadaje się do tych daszków, które mają otwieraną moskitierę oraz tam, gdzie uchwyty do otwierania nie są w świetle otworu, tzn. nie blokują dostępu i mozliwości montażu wentylatora.

Można montować w przykładowych daszkach (na zdjęciu):

-remi Top Vario

Nie wypowiadam sie w tym temacie .Dostane w wtorek to sprawdze głosnosć siłe nadmuchu .i.t.p. wtedy z praktycznego uzycia wyciągne wnioski .Nie jest to również cena 800 zł a tylko troche więcej jak 200.

majsterus - 2012-01-14, 23:31

mam to pierwsze, te farelkę fiammy Turbo vent czy coś, na stałe zamontowane w oko dachowe
coś tam dmucha...coś wyciąga
cudów nie ma

klimatyzacja to się sprawdza ale to jest tylko namiastka, ale zawsze coś

Rockers - 2012-01-14, 23:46

wentylator to nie klimatyzacja i jej nie zastąpi natomiast zapewne się przyda w bezwietrzny dzień do przewietrzania i do utworzenia ruchu powietrza w kamperze, jeśli ktoś chce silny podmuch powietrza aby się chłodzić niech zamontuje wentylator nie dachowy i taki jak w domu czy biurze który będzie dmuchał prosto w niego.
Jeśli chodzi o wentylator dachowy to każdy jest dobry aby trochę przewietrzyć.

Z tego co tu piszecie to turbo kit mniej prądu zżera i można zastosować w wielu miejscach więc jest ciekawszy "kit" mnie od azu skojarzył się z zestawem do samodzielnego montażu, a że jestem ( i myślę że wielu z nas) majsterklepką to też większy sentyment zaraz uzyskał :mrgreen:

WINNICZKI - 2012-01-15, 02:02

Mam wentylator dachowy nie przenośny i powiem szczerze ,że byłem pozytywnie zaskoczony w gorącą noc w Grecji. Przemieszczanie sie powierza powoduje uczucie chłodu zwłaszcza jak delikatnie muska twarz.Nawet gdy jest bardzo gorąco wystarczy włączyć nadmuch na I i spokojnie można usnąc ,zwłaszcza ,że jest wtedy prawie bezszelestny.Klimatyzacja to inna bajka,ale jak sie stoi na dziko to trudno uruchamiać agregat itp. Pewne jest ,że sąsiad nawet stojący 100m dalej po takiej nocy zostanie twoim wrogiem.Zresztą jak by to było złe rozwiązanie to nikt by tego nie produkował ,a widać ile typów można kupić i ilu producentów oferuje,proste,z termostatem,z obrotami prawo lewo,ze stopniami prędkości itp.Musi patent sprawdza sie. :mrgreen: :spoko
Dziabong - 2012-01-15, 10:48

Oba ustrojstwa działają, większy = większa sprawność, wieksza moc, większa średnica, termostat bardziej odpowiedni do większych aut, ale niekoniecznie.
EwaMarek - 2012-01-15, 17:02

odradzam zakup tego kitu :stop:

mam i z musu używam ale to jest porażka szkoda kasy
i te zapięcia to wymysł jakiegoś nawiedzonego gościa - czasami można szału dostać przy zakładaniu

czy w oknie dachowym czy w bocznym słaba wydajność a duży hałas

jedynie jest jakiś efekt gdy wieje na kogoś
ale za mniejszą kasę to można inny kupić do tego celu

ostatnio używałem w gorące wieczory jako nawiewowy z bocznego okna gdy na zewnątrz się chłodniej zrobiło ale jest znowu problem z montażem

Leo2 - 2012-01-15, 18:07

Popieram, włg mnie też taki nawiew za taką kasę to porażka. To jest warte nie więcej jak 50zł. Ale za nalepki firm się płaci słono. Sam chyba coś wymyślę, kupię wiatraczek 12v, odepnę nóżki, dorobię resztę i podwieszę pod oknem.
pozdro!

ccsrally - 2012-01-15, 20:10

hej
my posiadamy w kamperku turbo went i jesteśmy zadowoleni w słoneczne dni jak kamperek stał w słońcu wystarczyło włączyć nawiew i otworzyć okna i w kamperku było super. W nocy także się sprawdza i można spać bez problemu. No i podczas gotowania dajemy na wyciąganie i wszystko wysysa ładnie.
pozdrawiam

EwaMarek - 2012-01-15, 20:15

uważam, że lepszym rozwiązaniem jest nawiew powietrza ssanego z pod kampera (gdzieś widziałem taki patent w kempingu) bo tam jest najchłodniej - oczywiście mowa o postoju na trawce

mam klimę stacjonarną i niestety daje średni efekt lepiej będzie założyć nawiew z bocznego okna lub z pod podłogi i wtłaczanie chłodnego powietrza

szukam trójnika z przełączaniem kierunku do rury webasto i wtedy bede mógł pod autem załozyc dodatkową kratke

webasto ma też funkcje nawiewu bez ogrzewania ale co to warte jak powietrze i tak ssie z kabiny...

Ducaciak - 2012-01-16, 13:43

witam
a co myślicie o tym :

http://allegro.pl/uniwers...2058212086.html

dało by rade coś takiego zamontować w Camperku.?

Rockers - 2012-01-16, 16:12

Jakoś kiepski opis tego ustrojstwa , niewiadomo jak to działa ( na jakiej zasadzie ) ??
dominik - 2012-01-16, 16:56

to jest tylko sam parownik, potrzebny jeszcze skraplacz i kompresor oraz rurki i inne akcesoria :(
artanek - 2012-01-16, 22:40

dominik napisał/a:
to jest tylko sam parownik, potrzebny jeszcze skraplacz i kompresor oraz rurki i inne akcesoria :(
Dac za sam parownik 700zł a reszte ustrojtwa dokupic to wyjdzie 2000 zł Dziękuje , tym bardziej że człowiek sie nie przekona jak to działa .Jednym słowem kasa wystawiona na loterie.
HarryLey4x4 - 2012-05-07, 22:44

a propos turbo venta i turbo kitu.
Jeśli mamy do porównania moc 3W i 36 W , a na marginesie w te 3W to raczej nie chce mi się wierzyć, to można przemyłśeć ile może "dmuchnąć" wentylator zamieniając tak małą ilość energii ?

tadek - 2012-05-07, 23:07

Mam taki wentylator Turbo-Vent zintegrowany z oknem dachowym. Kierunek nadmuchu wybierany przełącznikiem, obroty regulowane potencjometrem.
Jestem z tego urządzenia bardzo zadowolony, świetnie zdaje egzamin w gorące dni. Szczególnie przydatne, gdy zostawia się samochód na parkingu w pełnym słońcu. Po dłuższej nieobecności temperatura wewnątrz jest nie wyższa niż na zewnątrz ( na polu albo na dworzu :) ). Wszyscy znamy efekt wsiadania do "piekarnika". Dzięki pozostawieniu wentylatora na najniższych obrotach, możemy o tym zapomnieć. Wieczorem w ciągu minuty można wtłoczyć świeże powietrze, bo włączony na maxa wentylator ma ogromną wydajność. W poprzednim kamperze miałem klimę stacjonarną i uważam, że wentylator jest bardziej funkcjonalny i w przeciwieństwie do klimy, możliwy do stosowania w każdych warunkach. Odradzam zakup wersji z regulacją elektroniczną ( przyciski sensorowe ). Miałem to wcześniej i nieustannie się psuło. Wersja z siermiężnym przełącznikiem i potencjometrem jak dotąd jest niezawodna.
Nie do przecenienia jest też fakt, że wentylator jest leciutki i nie zajmuje miejsca, zużywa mało energii. Klima to ponad 20 kg, zajęta pokaźna przestrzeń wewnątrz lub garb na dachu podwyższający wysokość auta. I nikt nie ma takiego akumulatora, żeby zostawić włączoną na miejskim parkingu klimę na kilka godzin :) . No i cena :chytry :ok

HarryLey4x4 - 2012-05-08, 06:52

tadek napisał/a:
... W poprzednim kamperze miałem klimę stacjonarną i uważam, że to urządzenie jest bardziej funkcjonalne i możliwe do stosowania w każdych warunkach. ...

Tak napisałeś ,że nie wiem czy bardziej funkcjonalna jest klima czy wentylator :-/

tadek - 2012-05-08, 13:35

Poprawiłem :ok
waldirs - 2016-04-28, 13:59

WITAM
Czy ten Turbo-Vent da się zamontować do okna 40x40 marki REMIS z przesuwaną moskieterą i papierpwą roletą a okno podnoszone dźwignią (z ząbkami)?

dulare - 2016-04-28, 16:53

TurboVent to kompletne okno dachowe z zabudowanym wentylatorem. Chcąc go zamontować musiał byś wymienić istniejące okno na TurboVent - albo znaleźć inne rozwiązanie.
EwaMarek - 2016-04-28, 22:48

Pisałem w temacie kilka lat temu :-/

tylko kpl okno turbovent albo innej firmy z zintegrowanym wentylatorem.

Te wkładane dodatkowo w okno mają kiepską wydajność i są głośne...

Bronek - 2016-04-28, 23:12

Mam i ta werja nowa z diodkami jest do du...
Aby zmniejszyć szybkość i tym samym hałas to trzeba "przelecieć przez wszytkie prędkości.
W nocy wszyscy się obudzą i żona opierdzieli.

Ładny i do kitu.
Lepsze sterowanie analogowe.

Hałas na wyższych biegach porównywalny, podobnie jak cena do monobloku.
Drugi raz bym nie kupił

andi at - 2016-04-29, 07:54

Mam to zamontowane i jeżeli chodzi to na najmniejszych obrotach i tak jest za szybko (robi się zimno i trochę hałasuje ,nad łóżkiem )
Lepiej samemu wykombinować i pobór powietrza spod kampera

Bronek - 2016-04-29, 08:32

Rozkminiłeś patent z czujnikiem temperatury? (gradientu).

Jakoś tego co autor miał na myśli nie mogę pojąć?

Nie zaobserwowałem działania tego..... czegoś. Pozytywnego działania w upały.
Bo schłodzić kampera w obecnych warunkach to nie sztuka.

waldirs - 2016-05-03, 22:34

No i tu jest dylemat= czy szukać innych rozwiązań w postaci dopasowania wentylatora do istniejącego okna m-ki REMIS 40x40 albo zdemontować i zamontować flame z Turbo Vent za ok. 900 zł.
Posiadane okno jest sprawne i funkcjonalne.
Gdzie znależć taki solidny wentylator o mocy bynajmniej ponad 25-25 Wat ktory dałby się wpasować w to okno?

Bronek - 2016-05-03, 22:43

A od chłodnicy? Albo od podstawek i od laptopa..... Itd...
Turbowent, w swej nowej wersji, poza wyglądem, nic więcej, nie reprezentuje co by było warte tej ceny.

waldirs - 2016-05-04, 09:10

"A od chłodnicy? Albo od podstawek i od laptopa..... Itd...
Turbowent, w swej nowej wersji, poza wyglądem, nic więcej, nie reprezentuje co by było warte tej ceny
."
Zastanawiałem się i nad takim rozwiązaniem ale najbardziej mi chodzi aby była możliwość regulacji obrotów np. potencjometrem a tego sam nie umiałbym zrobić. Aby można było włączyć wolne obroty podczas np. snu albo też aby była możliwość zmiany obrotów.

krzlac - 2016-05-04, 09:16

waldirs napisał/a:
Aby można było włączyć wolne obroty podczas np. snu

No to już wyższa szkoła jazdy. Może jakieś sensory połączone z mózgiem? :spoko

Bronek - 2016-05-04, 09:43

No to trzeba wstawić taki regulator . Koszt "parę" złotych na Allegro np.

http://allegro.pl/regulat...5096829882.html

:diabelski_usmiech Czujnik ruchu , plus czujnik zmierzchowy , , fal alfa....................... , poranny wzwód wyłącza system :haha:

EwaMarek - 2016-05-05, 13:45

Przecież okno fiamy ma i regulacje i zmianę kierunku obrotów :spoko
to po co szukać ...

Jest też ciche i można przy nim spać

waldirs - 2016-05-06, 19:47

krzlac napisał/a:
waldirs napisał/a:

No to już wyższa szkoła jazdy. Może jakieś sensory połączone z mózgiem? :spoko

Może Tobie te sensory by się przydały?!?!?!?!?!?!?!
Tylko po co tu się produkują ci co nie mają nic sensownego do powiedzenia? Nadrabiają?
Jak widzę taki kretynizm to robi mi się coś? Lepiej różaniec odmów!

Bronek - 2016-05-06, 19:58

Gorszy jest brak poczucia humoru, dystansu...
A to pewnie z braku wentylacji :lol: wymuszonej.

MILUŚ - 2016-05-06, 20:06

waldirs napisał/a:
..................
Jak widzę taki kretynizm to robi mi się coś? Lepiej różaniec odmów!

Dział religijny jest w innym miejscu na forum :chytry

krzlac - 2016-05-06, 20:18

waldirs napisał/a:

Nie napinaj się. Coś przespałeś w szkole na polskim. Prawidłowo byłoby: włączyć wolne obroty na czas snu, a nie podczas snu. No i zwracaj uwagę na "ikony emocji".

leszekk - 2016-06-26, 14:08

Coś takiego pijawiło się na ebay cena dobra około 11 eu + przesyłka , :ok
średnica 50 cm
DC12V 5W 3 Leaves Brushless Converter Motor Battery Mini Hanging Ceiling Fan

Bronek - 2016-06-26, 14:33

Na Allegro jest za ok stówę. Problem, że może przy okazji oskalpować.
leszekk - 2016-06-26, 14:45

Czekam na przesyłkę postaram się coś pokonbinować żeby nie wystawał i stabilnie był zamontowany a co z tego wyjdzie zobaczymu :wyszczerzony:
Bronek - 2016-06-26, 15:05

Jestem ciekaw., bo też mi chodził po głowie jako mieszacz powietrza w cz przedniej kampera.

Ciekawe czy cichy? Powinien być.

jacik - 2016-06-26, 17:05

Ja zakupiłem od chłodnicy Coś takiego
Zamierzam go dopinać jak gorąc z przedsionka zacznie się wlewać do kampera.
Na stałe nie ma sensu bo ogoli i oczywiście przez regulator obrotów bo to za duża moc.

leszekk - 2016-06-26, 17:46

[quote="Bronek"]Jestem ciekaw., bo też mi chodził po głowie jako mieszacz powietrza w cz przedniej kampera.

Ciekawe czy cichy? Powinien być.[/quoteco
Odezwe sie po dostawie , co i jak .

waldirs - 2016-06-26, 22:11

krzlac napisał/a:
waldirs napisał/a:

Nie napinaj się. Coś przespałeś w szkole na polskim. Prawidłowo byłoby: włączyć wolne obroty na czas snu, a nie podczas snu. No i zwracaj uwagę na "ikony emocji".

Ty złośliwcze!!! Chyba z PiSu jesteś Ty "niedopieszczony" polonisto. Popier... ci się forum.

Bronek - 2016-06-26, 22:34

Pomysł kolegi Krzlac, jest racjonalny, bo bez drugiej osoby nie da się włączyć w trakcie snu wentylatora.

Chyba, że osoba śpiąca cierpi na somnabulizm i to z trakcją w kierunku onego sprzęta oraz wykonaniem czynności wyuczonych lub sugerowanych w celu jego uruchomienia.

Da się. Tak 100%

Ale jeśli, ta osoba nie ma takaej przypadłości?

To pytam zrozpaczony, powyższym wpisem. :shock:

Jak ma taki durny, martwy wentylator się uruchomić!?

No jak. ? Na Boga!
:szeroki_usmiech

Tylko druciki z bani metr nad dupą, mogą odpalić to ustrojstwo. Poprzez maszynę robiącą PING!

I TYLE MERYTORYCZNIE

gino - 2016-06-27, 06:12

waldirs napisał/a:
Ty złośliwcze!!! Chyba z PiSu jesteś Ty "niedopieszczony" polonisto. Popier... ci się forum.

okres wakacyjny, więc otrzymujesz ode mnie urlop
:czerwona:
następnym razem zanim coś napiszesz, policz do 10 i zrób ze dwa kółeczka po pokoju

leszekk - 2016-07-09, 19:49

Zamontowane ,działa całkiem przyzwoicie zresztą czego sie spodziewać za 10 eu ,silnik jest zamocowany na rurce ze sprężyną (miękki start)to czasami szumi a pozatym ok ,cichy ,obroty w jedną stronę . Jest na tyle miejsca że okno można otworzyć bez problemu
leszekk - 2016-07-10, 12:26

Bronek napisał/a:
Jestem ciekaw., bo też mi chodził po głowie jako mieszacz powietrza w cz przedniej kampera.

Ciekawe czy cichy? Powinien być.

Pytanko mam- jak zrbić żeby można było zmieniac czasami kierunem obrotów mojego wiatraka . :?:

onionskin - 2016-07-10, 12:34

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic538659.html

leszekk - 2016-07-10, 12:38

Sama zmiana + i - biegunami nic nie daje kręci w jedną stronę a po zmianie nic :shock:
onionskin - 2016-07-10, 14:51

Ma zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem?
W obudowie zamontowali diodę i przepuszcza tylko w jedną stronę?

leszekk - 2016-07-10, 15:28

Nie widziałem żeby coś było rozbierałem górę chyba że w samym śilniczku ale z wiatrakiem od kompa jest to samo działa tylko w jedną stronę , muszę go rozebrać to zobaczymy .hmmm :(
zbyszekwoj - 2016-07-11, 10:55

Mam takie samo okno, tylko gdzie w Polsce kupic taki wentylator ?.
leszekk - 2016-07-11, 19:31

Ja kupilem na ebay.ie 10.50eu przesyłka za darmo do Polski to samo ,czekałem dwa tygodnie jakoś tak :)
nikita55 - 2016-07-11, 19:56

Są silniki którym zamiana biegunowości nic nie da bo mają stałe magnesy (o ukierunkowanej biegunowości na obrót) i nie posiadają szczotek.W szczegulności w wentylatorach je się stosuje.
michal_olk - 2016-07-11, 19:59

Co do odwracania obrotów - jakiś czas temu zgłębiałem temat i znalazłem na elektrodzie informację odnośnie wentylatorów komputerowych że to w zasadzie niemożliwe:
"... to jest silnik z tzw. elektronicznym komutatorem, odwracając zasilanie można go co najwyżej spalić"
Tu może być podobnie.

Nie wiem tylko czemu walczyć z takim wentylatorem jak można kupić wentylator do chłodnic który działa w dwóch kierunkach - i to w podobnej cenie.

kolejna sprawa - tak zamontowany wentylator nie będzie sprawnie ani wyciągał powietrza z campera ani wdmuchiwał świeżego. Chodzi o to że nie jest on umieszczony w "kominie/tunelu/otworze" i zaciąga powietrze z każdej strony a nie tylko z okna/do okna. Taki wentylator będzie natomiast wprawiał powietrze w ruch i do tego jest stworzony. Nigdy nie będzie sprawnym wentylatorem wyciągowym.

Moim zdaniem najlepszy będzie taki wentylator do chłodnic (kwestia doboru średnicy) przykładowy wentyaltor

leszekk - 2016-07-11, 21:02

Ja właśnie nie zamontowałbym wentylatora od chłodnicy ,mimo braku komina pompuje świerze powietrze do srodka i obroty są odpowiedne,wentylator pokojowy nie ma komina i jakimś cudem dmucha -zasysa z tyłu dmucha z przodu , oczywiście nie musićie się ze mną zgadzać Mi pasuje :mrgreen:
Bronek - 2016-07-11, 21:10

Zadaniem jest mieszanie powietrza i tyle. To nie jest wentylator nawiewowo /wywiewowy.

Niebezpieczny jak dla mnie, jak nic oskalpuje, przynajmniej u mnie.

leszekk - 2016-07-11, 21:15

Mam w środku 206cm wysokości ,ja 184cm więc jest ok ,no chyba że podrosnę :wyszczerzony:
michal_olk - 2016-07-12, 00:49

Aż pewnego dnia... Hände hoch...
;)
A tak serio to się nie zrozumieliśmy.
Wentylator dmucha, to jasne. Sęk w tym, że zaciąga powietrze z zewnątrz tylko w części. Reszta pochodzi z wewnątrz.
Dlaczego nie chciałeś wentylatora od chłodnicy? Estetyka? Tam obroty można łatwo regulować.

leszekk - 2016-07-12, 08:43

Teraz łatwo mogę otwierzyć okno , jeżeli zamontuje wentylator z wielma ramionami w (otwór okienny) otwieranie bedzie przktycznie nie możliwe, no chyba że zamontje coś małego między uchwytami .Pozdrawiam
Kocurek - 2016-07-12, 10:16

Po rozpoczęciu przygody z kamperem szybko doszliśmy do wniosku że potrzebne jest urządzenie zapewniające ruch powietrza w srodku. Oczywiście można było zainstalować wentylatorek mieszający powietrze w środku. Sensowniejsze jednak wydawało się zainstalowanie wentylatora nawiewnego lub wyciągowego. Wybór padł na okno w łazience. Jego stan techniczny czyli wyrobione zawiaski i blokada oraz kiepskiej jakości moskitiera pozwoliły na bez stresową przeróbkę. Dorobione zostały metalowe zawiasy i zamocowane sedesowe śruby trzymające całość. Otwór w klapie zabudowany został kawałkiem beżowej płyty poliwęglanowej z otworem. Wentylator kilkuwatowy zakupiony w sklepie z elektroniką. Akurat taki był. Mógłby być większy o nieco większej wydajności. Ten który jest pracuje praktycznie nieprzerwanie przez cały sezon kamperowy. Korzyści: pierwsze to nie przenikanie zapachów z toalety po „urzędowaniu” w niej, ciągła wymiana powietrza w kamperze. Przeróbka miała być tymczasowa i na jeden sezon....
michal_olk - 2016-07-12, 12:13

leszekk, zupełnie nie rozumiem dlaczego wentylator ma blokować otwieranie skoro będzie się mieścił pomiędzy rączkami do otwierania. Ja mam założone 4 takie wentylatory jak kocurek w jednym oknie.
leszekk - 2016-07-12, 14:22

Właśnie dla tego że zamiast wentylatora jest wentylatorek,wentylatorek pewnie 15cm max mam w drugim oknie z tylu i slabo wypompowywuje, a zresztą to co zrobilem jest to alternatywa pomiedzy niczym lub czymś drogim a tym.
EwaMarek - 2016-07-13, 10:36

Ponownie wtrącę do tematu - mam już czwartego kampera zaczynałem od staruszka teraz jest 2 letni.
Też kombinowałem jak wy i opisywałem trochę na forum. Po tylu latach uznałem to trochę jak pod górkę - kupiłem w końcu wydajny wentylator fiamy z manualną regulacją i mam święty spokój. kierunki zmienia jak ja chcę, ma czujnik temperatury a co najważniejsze wydajność , że głowę chcę urwać.
Jak nie masz gdzie podłączyć się do 230v żeby załączyć klimę to taka fiama jest idealna.

Wiem ,że to spory wydatek ale jest tego wart. Normalnie przy małych obrotach można spać gdy jest włączony. Podobnie jest z klimatyzacją w domu próbowałem nawilżacze, klimatyzatory przenośne w końcu trzeba będzie założyć stacjonarną klimę bo to wszystko jest do du.....

andi at - 2016-07-13, 22:27

EwaMarek napisał/a:
Ponownie wtrącę do tematu - mam już czwartego kampera zaczynałem od staruszka teraz jest 2 letni.
Też kombinowałem jak wy i opisywałem trochę na forum. Po tylu latach uznałem to trochę jak pod górkę - kupiłem w końcu wydajny wentylator fiamy z manualną regulacją i mam święty spokój. kierunki zmienia jak ja chcę, ma czujnik temperatury a co najważniejsze wydajność , że głowę chcę urwać.
Jak nie masz gdzie podłączyć się do 230v żeby załączyć klimę to taka fiama jest idealna.

Wiem ,że to spory wydatek ale jest tego wart. Normalnie przy małych obrotach można spać gdy jest włączony. Podobnie jest z klimatyzacją w domu próbowałem nawilżacze, klimatyzatory przenośne w końcu trzeba będzie założyć stacjonarną klimę bo to wszystko jest do du.....

Też mam Fiame i zdaje egzamin ,ale tylko nawiew jest skuteczny na małych obrotach jak idziemy spać

EwaMarek - 2016-07-16, 22:39

andi at,

Nawiew jak jest chłodniej na dworze ale wyciągnie też nieźle działa. Najlepiej to widać jak pozamykasz wszystkie okna włączysz na max i uchylisz okno kierowcy - normalnie przeciąg :zimno

Wiadomo że i tak w nagrzanym kamperze jest cieplej w środku jak na zewnątrz.
Muszę u siebie zrobić dziurę nawiewową (zamykaną na czas jazdy) żeby ciągnęła powietrze chłodniejsze z pod kampera (jak stoi na trawce a nie na nagrzanym asfalcie)

Najlepszy rezultat jest max wychłodzeni kampera z rana i unikania nasłonecznionych miejsc.

Tak teraz stałem w Łebie z przyczepą kempingową 14 dni (kamper ma urlop) wybrałem cień bo liczyłem na ciepło i ZAMARZAŁEM W ŚRODKU BUDKI :gwm

andi at - 2016-07-17, 00:36

Sorki ale ty o czym innym i ja
Ja pisze o spaniu i włączeniu nawiewu na minimum ( trochę to coś słychać jak chodzi ) i śpimy , a ty piszesz o przewiewie
Sorki i wszystkiego naj
Ogólnie to polecam wentylatorek zamiast klimy

EwaMarek - 2016-07-17, 22:54

tak dziwnie napisałeś
"ale tylko nawiew jest skuteczny na małych obrotach"
skuteczny???

więc tylko wyjaśniłem :spoko

andi at - 2016-07-18, 07:17

Niestety trochę hałasuje wentylatorek a mamy spać
U mnie jak mam włączony to już po około 15 min czuje że jest zimno i muszę się przykryć kołderką
Nawiew dlatego że mam natychmiastowy efekt schładzania
Przy wyciąganiu powietrza nie ma natychmiastowego efektu a o to chodzi .Jak włącze wywiew to cieple powietrze bedzie obok mnie wylatywac i to troche potrwa a nie o to chodzi w moim przypadku . Sorki może tobie to pasi
Wentylator mam zamontowany centralnie nad łóżkiem

yahoda - 2016-12-11, 12:08

jacik napisał/a:
Ja zakupiłem od chłodnicy Coś takiego
Zamierzam go dopinać jak gorąc z przedsionka zacznie się wlewać do kampera.
Na stałe nie ma sensu bo ogoli i oczywiście przez regulator obrotów bo to za duża moc.

Też myślę o takim rozwiązaniu. Jacik, zamontowałeś? Pochwal się.

sterciu - 2022-06-29, 00:22

Podłącze się do tematu , chce zamontować okno dachowe z wentylatorem , standard 40x40.
Zaciekawiło mnie takie coś jak MaxxAir MaxxFan Deluxe.

Ktoś ma coś takiego , warte to jest tej kasy którą sobie za to wołają ??
https://ogrzewania.pl/Maxxair-Maxxfan-Deluxe-12V-wentylator-dachowy

rigg - 2022-06-29, 03:05

sterciu napisał/a:

Po co przepłacać? Trochę o wyciągach sufitowych znajdziesz TU

nikita55 - 2022-06-29, 06:21

Montowałem to dla klienta. Fajny automatyczny z bajerami. Fajne jest to że nawet jak pada deszcz to można go chyba używać. Myślę że ogólnie warty swojej ceny.
jb - 2022-06-29, 07:51

nikita55 napisał/a:
Montowałem to dla klienta. Fajny automatyczny z bajerami. Fajne jest to że nawet jak pada deszcz to można go chyba używać. Myślę że ogólnie warty swojej ceny.

A jak z przepływem powietrza w sposób naturalny, bez włączania wiatraka? Pewnie mocno ogranicza zwykła wentylację?

sterciu - 2022-06-29, 09:24

rigg napisał/a:
sterciu napisał/a:

Po co przepłacać? Trochę o wyciągach sufitowych znajdziesz TU

Mam takie samo okno jak Twoje chyba, to jest Dometic... w zeszłym roku je uszkodziłem bo zapomniałem zamknąć i zachaczyłem pod domem o gałąż drzewa, która mi uszkodziła pokrywę , mam w sumie to zrobione tak ze działa i mógłbym z tym dalej jezdzić (uszkodziło miejsce ktore jest zawiasem) , ale znów teraz podczas wyjazdu rozpadła mi się roleta zaciemniająca z moskitierą... Dobry pretekst do wymiany całości , taki sam nowy dometic mini heki to około 700zł~800zł... więc zastanawiam się czy nie dołożyć i założyć już okna ori z turbowentem, zwłaszcza po ostatnim wyjezdzie do Chorwacji w tamtejsze upały , ale też gdzie spotkaliśmy forumowych znajomych i mnie Krzysiek przekonał do takiego wynalazku aby zamontować.

nikita55 napisał/a:

No własnie można niby go używać w czasie deszczu , to mnie głownie przekonuje do niego i to ze w czasie jazdy można jechać w uchylonym i włączonym.

Wersja z przezroczystą pokrywą niestety wychodzi drożej, a taka mnie interesuje...

Zwykła fiamma wychodzi dużo taniej , choć widze sprzedają te okna z wentylatorami bez rolet zaciemniających które można osobno dokupić i to znów podnosi cenę o kilka stówek... Ten maxxfun też w opcji ma ramkę z roletą dodatkowo płatną...

Kazik II - 2022-06-29, 12:49

sterciu napisał/a:
Podłącze się do tematu , chce zamontować okno dachowe z wentylatorem , standard 40x40.
Zaciekawiło mnie takie coś jak MaxxAir MaxxFan Deluxe.

https://ogrzewania.pl/Maxxair-Maxxfan-Deluxe-12V-wentylator-dachowy

W opisie bzdury księżycowe. 25 m.sześć / min. Czyli 400 litrów na sekundę!!! To przy funkcji "wyciąg" wyssałoby Cię z łóżka razem z pościelą a potem meble przez dach. Choć bardziej prawdopodobny byłby efekt próżniowy i skurczenie się kampera do rozmiarów pudełka :haha: Ale spoko: odwrócisz ciąg i z powrotem nadmucha - taka radocha za jedyne 1700 :haha: I to przy mocy cca 50W, czyli tyle, ile wentylatorek biurkowy. Zarty żartami, ale producenci tych wentylatorków mogliby jednak nie podawać tak naciąganych wydajności tych wentylatorków.

sterciu - 2022-06-29, 13:39

Nieco tańsza fiamma która z tego co zauwazyłem jest najbardziej popularna chyba , ma podobne parametry , a nawet i 35 m.sześć/min. :wyszczerzony:

https://tiny.pl/937lh

Thule Motorized Vent tez cenowo podobny do fiammy
https://tiny.pl/937lt

Kolejny Dometic...
https://tiny.pl/93745

Wszystko cenowo podobne, patrząc po fiammie i danych jakie podają to pewnie wszystkie mają takie same lub zblizone... Czyli na full jak się ustawi to z dala od okna zeby nie wyciągło człowieka przez nie :wyszczerzony:

LukF - 2022-06-29, 16:17

sterciu,

Ten maxxair droższy ale jednak ładniej wykonany. I z pilotką :mrgreen:

sterciu - 2022-06-29, 16:33

No własnie , i tu jest pies pogrzebany , mi się tez on podoba :wyszczerzony: , w dodatku podoba mi się z ramkąi roletką wyposazoną dodatkowo w oświetlenie led... sterowane z pilota , nie musiałbym z wyrka wstawac swiatło gasić :wyszczerzony:
LukF - 2022-06-29, 17:27

sterciu napisał/a:
No własnie , i tu jest pies pogrzebany , mi się tez on podoba :wyszczerzony: , w dodatku podoba mi się z ramkąi roletką wyposazoną dodatkowo w oświetlenie led... sterowane z pilota , nie musiałbym z wyrka wstawac swiatło gasić :wyszczerzony:

Bierz, testuj, recenzuj na CT :mrgreen:

Bim - 2022-06-29, 17:39

sterciu napisał/a:
nie musiałbym z wyrka wstawac swiatło gasić

przez te piloty to 'torba Wam szczelbe minie" :haha: :haha:

Albo będziecie jak " pogodynek" :diabelski_usmiech

Kazik II - 2022-06-29, 18:54

Parametry wydajności tych wentylatorów wzięte chyba z sufitu. Fiamma 36 W i 35 m.sześć./ min. czyli 2160 m.sześć / h.
Dla porównania:Wentylator przemysłowy - wydajność 3500m.sześć/h przy mocy 190 W. Inne warunki ciśnieniowe pracy, znacznie gorsze dla małej kubatury kampera i oczywiście z pewnością niższa sprawność wentylatorka Fiammy. A stosunek mocy silnika do wydajności to:
18 m.sześć. z 1 W / h dla tego wentylatora przemysłowego
60 m.sześć z 1 W / dla wentylatorka Fiammy.

sterciu - 2022-06-29, 20:47

Maxxair Maxxfun Deluxe zamówiony , dodatkowo z roletką za którą trzeba dopłacic aż 450zł :roll: :roll: , ale to żona zadecydowała , że bez roletki nie chce... przyjdzie , zamontuje , potestuje i pewnie napisze co nie co jak się spisuje ;) . Pilot przeważył , cena trochę wyzsza ale jestem zdania , że jak pózniej mam żałować że nie dołozyłem i nie kupiłem tego co chciałem to lepiej nie kupować nic...

Wiem , że mozna było kupic samo okienko za 700zł (te które mam teraz i tak bym wymienił wcześniej czy pózniej) , do tego dołożyc wentylator ze sterownikiem i okablowaniem za 100-150zł i by też działało , ale jestem troche takim estetą i pewnie by mnie drażnił ten wentylator w oknie doczepiony :wyszczerzony:

JacekL - 2024-07-19, 16:46

Pytanie mam skąd bierzecie prąd do tych wentylatorów dachowych.
Są jakieś przewody podciągnięte jak np. pod TV czy trzeba samemu coś szturmować?

aviator - 2024-07-19, 19:07

A to różnie bywa - u mnie było obok oświetlenie sufitowe ale dopuszczałem też możliwość pociągnięcia korytkiem z innego miejsca a w ostateczności nawet dachem :bajer
JacekL - 2024-07-19, 21:33

W toalecie mam blisko zasilanie lampek ale tam są b. małe przekroje przewodów. Czy taki przewód od oświetlenia wystarczy żeby zasilić wentylator?
Gorzej gdybym chciał zamontować nad łóżkiem bo tam nie mam oświetlenia w pobliżu.

jb - 2025-05-10, 20:39

sterciu napisał/a:
Maxxair Maxxfun Deluxe zamówiony , dodatkowo z roletką za którą trzeba dopłacic aż 450zł :roll: :roll: , ale to żona zadecydowała , że bez roletki nie chce... przyjdzie , zamontuje , potestuje i pewnie napisze co nie co jak się spisuje ;) . Pilot przeważył , cena trochę wyzsza ale jestem zdania , że jak pózniej mam żałować że nie dołozyłem i nie kupiłem tego co chciałem to lepiej nie kupować nic...

Wiem , że mozna było kupic samo okienko za 700zł (te które mam teraz i tak bym wymienił wcześniej czy pózniej) , do tego dołożyc wentylator ze sterownikiem i okablowaniem za 100-150zł i by też działało , ale jestem troche takim estetą i pewnie by mnie drażnił ten wentylator w oknie doczepiony :wyszczerzony:

Sterciu opisałeś to w jakimś wątku ? Interesuje mnie zamiana w miejsce okna mini heki w vanie.

Fordek - 2025-05-11, 17:14

Witam . Ja kupiłem Maxxfana deluxe w Obelinku ( promocja) z myślą o wyrzuceniu z dachu klimatyzacji i założenie w to miejsce wentylatora . Domyślam się ,że również trzeba będzie prowadzić gdzieś kabelki 12 V bo klima chodzi na 230 V . Była montowana fabrycznie.
W opiniech o tych wentylatorach wyczytałem o ich dużej czułości na napięcie powyżej 12,6 v - podobno przepalają się . Ja na zabudowie z akumulatora lifepo4 mam napięcie 13,2 V i zastanawiam się czy to może zaszkodzić ? Co myślicie ?

Skwarek - 2025-05-11, 17:51

Fordek napisał/a:
Witam . Ja kupiłem Maxxfana deluxe w Obelinku ( promocja) z myślą o wyrzuceniu z dachu klimatyzacji i założenie w to miejsce wentylatora . Domyślam się ,że również trzeba będzie prowadzić gdzieś kabelki 12 V bo klima chodzi na 230 V . Była montowana fabrycznie.
W opiniech o tych wentylatorach wyczytałem o ich dużej czułości na napięcie powyżej 12,6 v - podobno przepalają się . Ja na zabudowie z akumulatora lifepo4 mam napięcie 13,2 V i zastanawiam się czy to może zaszkodzić ? Co myślicie ?

Kabelki przecież masz, tylko je przepiąć do instalacji 12V i nie trzeba nic więcej kombinować.

Jeśli to prawda, że szkodzi wentylatorom trochę wyższe napięcie niż 12V (chociaż w to wątpię) to zastosuj zasilacz DC-DC 12V.

:spoko

voice - 2025-05-11, 21:54

Polecam chiński wentylator dachowy Plus Fan. Ja go zamontowałem 2 tygodnie temu. Chwaliłem się w Temacie Co dzisiaj naprawiłem.

Koszt niecałe 1200 zł. wentylator IN QUT czyli wiewa i wywiewa , oświetlenie roletrka. Zdecydowanie o wile lepiej wykonany jak MAXFan niemiecki. Posiada uszczelki co nie powodyuje gwizdania jak w Max Fanie itp...
Ja kupiłem TUTAJ

Skwarek - 2025-05-11, 22:11

Ale kolega Fordek kupił już Maxxfana deluxe w Obelinku.
zbyszekwoj - 2025-05-12, 16:17

Skwarek napisał/a:
Ale kolega Fordek kupił już Maxxfana deluxe w Obelinku.

Nie odporny na podmuchy wiatru.