|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jakie żarówki LED do środka
Notker - 2012-01-19, 09:23 Temat postu: Jakie żarówki LED do środka Witam.
Mam prośbę , aby wypowiedział się ktoś, kto używa w kamperze żarówek LED- mam dylemat jakie żarówki zakupić. Tanie nie są,a musze zakupić około 8 szt. Ostatnio znajomy zniechęcił mnie do zakupu produktów firmy Polux-przepalają mu się. w necie wyczytalem też że beznadziejne sa Hikari. Niestety nie znalazłem wiarygodnych referencji dla jakichkolwiek innych marek. Czy w ogóle da się siedzieć w środku przy tych LEDach i np gotować albo czytać?
pozdrawiam
blue60 - 2012-01-19, 09:52
Mam wszystkie żarówki ledowe 12V w przyczepie.
Polecam osram i philips.Niemarkowe chińskie to duże ryzyko,że bardzo szybko padnie.
Nie ma problemu przy zasilaniu z akumulatora, natomiast przy zasilaniu po podłączeniu 230V, czyli z przetwornicy mam napięcie na wyjściu nie 12V ale 18 czy 19V i wówczas niektóre ledy przegrzewają się i migają.
Nad kuchenką mam 2 żarówki po 2 watt i w zupełności wystarczają do oświetlenia.
Do czytania w łóżku kup żarówki z dużym kątem oświetlenia i max. dużo led.
Nad stolikiem miałem 3 żarówki wkręcane na gwint E14 i po dlugich poszukiwaniach również znalazłem z takim gwintem ledowe 5watt.Dwie a w zasadzie jedna taka żarówka wystarczyłaby do oświetlenia tego miejsca.
Pozdr
darboch - 2012-01-19, 10:37
Notker, ja używam LED 18 G4 12V JC http://allegro.pl/wyprzed...2047201683.html ale nie wszędzie w niektórych miejscach używam 3 ledowych
DarekAvesta - 2012-01-19, 16:12
Ja polecam zarowki rodzimej polskiej produkcji ELGO.
Sa to zarowki z najwyzszej polki i cena jest przyzwoita. To zaden chinski "szajs"
Nie ma to tez znaczenia ile diod jest zamontowanych w zarowce. Wazna jest moc diod i strumien swiatla, ktory nozna z nich uzyskac. Czyli ile lumenow mozna uzyskac z 1W mocy.
W takich zastosowaniach o ktorych piszesz zarowki PONIZEJ 200 lm przy 4W mocy nalezaloby wykluczyc - ale to tylko moje zdanie.
Link do folderu producenta:
http://www.brilum.pl/doc/...swiatla_LED.pdf
pozdrawiam
La Digue - 2012-01-19, 16:26
Najlepsze są SMD 5050 i takich szukaj. Ja kupiłem takie led i są nawet za mocne.
EwaMarek - 2012-01-19, 20:10
a co można zrobić żeby nie spalić tych żarówek przy zasilaniu 230v? w zeszłym roku 2 na 8 mi padły
Student - 2012-01-19, 20:18
EwaMarek napisał/a: | żeby nie spalić tych żarówek przy zasilaniu 230v | Najlepiej zastosować stabilizator.U siebie w każdej lampie gdzie założylem listwy led dodałem stabilizatory 7812 i jak na razie się sprawdzają bo czułem pismo nosem że mogą być problemy przy skokach napięcia...
@ndrzej - 2012-01-19, 20:42
Student napisał/a: | Najlepiej zastosować stabilizator.U siebie w każdej lampie gdzie założylem listwy led dodałem stabilizatory 7812 i jak na razie się sprawdzają bo czułem pismo nosem że mogą być problemy przy skokach napięcia... |
W innym wątku pytałem o możliwość zastosowania stabilizatorów napięcia 12V, bo jego skoki odczuwa też mój telewizor.
Dzwoniłem nawet do hurtowni handlującej takimi stabilizatorami z myślą o zastosowaniu jednego większego dla całej części mieszkalnej. Niestety hurtownia ta posiada 50-cio watowy o największej mocy.
Zastanawiam się zatem nad zastosowaniem kilku mniejszych stabilizatorów w newralgicznych obwodach elektrycznych, zasilających np. diody LED lub właśnie TV.
La Digue - 2012-01-19, 20:43
do EwaMarek
tu masz prosty schemacik stabilizatora
@ndrzej - 2012-01-19, 20:53
Wszystko było by pięknie, gdyby nie fakt, że zupełnie się na tym nie znam!
Niestety będę musiał się zdać na jakiegoś uczciwego elektryka, którego (jak do tej pory) bezskutecznie poszukuję...
La Digue - 2012-01-19, 21:02
Koszt części na ten układzik to max. 2 zł. Znajdź jakiegoś młodziaka z zapałem i lutownicą.
@ndrzej - 2012-01-19, 22:24
digue napisał/a: | Koszt części na ten układzik to max. 2 zł. Znajdź jakiegoś młodziaka z zapałem i lutownicą. |
Dzięki!
Za młodziakiem zacznę rozglądać się od jutra, a pieniądze zaczynam odkładać już od dziś...
Student - 2012-01-19, 22:49
digue napisał/a: | prosty schemacik stabilizatora | Nie dawałem nawet pojemności tylko na żywca wejście/masa/wyjście przykręcony do obudowy lampy spokojnie do 1A odda...
Notker - 2012-01-20, 21:50
Dzięki za wszystkie porady! Jutro wybiorę kilka ledów wg waszych sugestii.
szadok - 2012-01-21, 20:30
Student, kondensatory są po to, żeby stabilizator się nie wzbudzał (efektem jest wyższe napięcie na wyjściu niż ma być).
Czemu się wzbudza i w jakich warunkach - nie wiem. Może elektronicy się odezwą i wyjaśnią.
|
|