Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Myśleć o sprzedaży, jeszcze przed zakupem.

Socale - 2012-01-23, 13:36
Temat postu: Myśleć o sprzedaży, jeszcze przed zakupem.
Witajcie.
Pomóżcie mi podjąć decyzję.
Zamierzam kupić pierwszego w życiu kampera, tak na próbę na jeden sezon.
Tak się teraz zastanawiam, czy kupić jakiegoś kolosa czy mniejszego, bo biorę pod uwagę rychłą odsprzedaż.
Który z nich byłby później łatwiej sprzedawalny, do 6m czy pow. 6m?
Jakie są bardziej poszukiwane?
Przy tym absolutnie nie bierzemy pod uwagę stanu i wyposażenia.

Kocham karawaning i deklaruję że moje zapytanie nie ma celu komercyjnego.

Banan - 2012-01-23, 14:25

Wiesz, podobno długość ma znaczenie drugorzędne, takie słyszałem teorie... :haha: :haha: :haha:
A tak na poważnie, to chyba coś w tym jest. Mogę powiedzieć, że jestem jeszcze świerzak, swojego kamperka kupiłem w zeszłym roku i jestem na bieżąco.
Dla mnie, czy on ma 5,5 czy 7 metrów jest i było bez znaczenia. Patrzyłem na wyposażenie i stan techniczny a żonka na wygląd :diabelski_usmiech
Miało być dla mnie i rodziny wygodnie podróżować i wygodnie wypoczywać.
Ale gdzie jest dwóch Polaków, tam mogą być trzy teorie :haha:

Moim zdaniem, jak masz kupić na jeden sezon, to szukaj raczej czegoś atrakcyjnego za "dobre" pieniądze, a nie bazuj na długości.
Ja jak miał bym kupować, to na 2-3 sezony minimum, bo na jeden, to się raczej nie opłaca. :spoko

darboch - 2012-01-23, 15:46

WojtEwa napisał/a:
Zamierzam kupić pierwszego w życiu kampera, tak na próbę na jeden sezon.

to nie lepiej jednak wypożyczyć ?

Bim - 2012-01-23, 15:59

darboch napisał/a:
to nie lepiej jednak wypożyczyć ?

Kolega kalkuluje zawsze taniej jest kupic i odsprzedać po wakacjach jak pożyczyć

Podszedł bym do tego w ten sposób nie brał pod uwagę co się sprzedaje lepiej bo gusta kupujących sa różne jak i wielkość załóg.
Pierwszy raz kupujący na ogół kieruje sie wyposażeniem stanem technicznym i ceną o wielkości nie myśliaż tak szczegółowo.
Kupuj tak jakbyś miał uzytkować lata :spoko

Socale - 2012-01-23, 16:23

P O M O G L I Ś C I E :brawo

Mam do wyboru 2 kampery i nie wiem na który się zdecydować, dlatego wspomagam się przed decyzją Waszymi opiniami.
Zamierzam więc pojechać obejrzeć (kupić) długiego-droższego, bo krótszego-tańszego już dokładnie oglądałem . Będę miał więc organoleptyczne porównanie.
Kwestia wypożyczenia odpada bo ja urlopuję cały miesiąc albo dłużej a poza urlopem co słoneczny weekend jestem gdzieś (sam nieraz nie wiem gdzie ale w dziczu)
Sami widzicie że wypożyczanie jest tu kolizyjne a ja bez sprzętu żyć nie mogę.

Jeśli jesteście życzliwi (w co nie wątpię) :bukiet: to życzcie mi jutro powodzenia a być może będę miał się czym pochwalić.

Bim - 2012-01-23, 17:35

WojtEwa napisał/a:
Jeśli jesteście życzliwi (w co nie wątpię) to życzcie mi jutro powodzenia a być może będę miał się czym pochwalić.
:haha: :haha:

No najlepiej żeby był jak najdłuższy wlazł w jak namniejszą dziurkę i żeby Ci starczyło na jeżdżenie :-P :spoko

martini44 - 2012-01-23, 17:38

:haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
StasioiJola - 2012-01-23, 17:44

Też bym tak chciał!!!!! :haha: :haha: :haha: :haha: :spoko :spoko
maga - 2012-01-23, 18:02

StasioiJola napisał/a:
Też bym tak chciał!!!!! :haha: :haha: :haha: :haha: :spoko :spoko

Stasiu,ty o tym co Jacek :roll: czy o tym co WojtEwa :roll:
bo się coś pogubiłem ;)

wbobowski - 2012-01-23, 18:10

WojtEwa napisał/a:
Jeśli jesteście życzliwi (w co nie wątpię)

To co w nawiasie wyklucza to pierwsze "jeśli"... a tak naprawdę jesteśmy niespotykanie życzliwi :haha: :haha: :haha: :gwm

darboch - 2012-01-24, 11:49

WojtEwa napisał/a:
Zamierzam więc pojechać obejrzeć (kupić) długiego-droższego, bo krótszego-tańszego już dokładnie oglądałem . Będę miał więc organoleptyczne porównanie.

to powodzenia i pochwal sie jak już będziesz miał kampera :spoko

Banan - 2012-01-24, 13:12

A ja jeszcze myślę, że jak szanowny kolega popróbuje miodku z naszego ula, :kamp
to po jednym sezonie nie odda swojego autka :yay: