Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Co to jest ?? kontrolka, włącznik, panel ???

HarryLey4x4 - 2012-01-23, 21:47
Temat postu: Co to jest ?? kontrolka, włącznik, panel ???
Witam.
Mam pewną zagwozdkę.
W moim kamperze mam mocno zdekompletowaną kabinę. Znalazłem w necie zdjęcia modeli dokładnie takich samych jak mój kamper i na wszystkich powtarza się konkretne coś widoczne na tym zdjęciu obok schowka bliżej kierowcy, pod zapalniczką i gałką biegów.Nie wiem czy to jest jakaś kontrolka, włącznik czy jakiś panel coś wyświetlający. Myślałem sobie ,że może jest to panel dodatkowy do sterowania np. schodkiem elektrycznym. Może ktoś spojrzy i od razu rozpozna to "COŚ". Mam na razie niezidentyfikowane cztery przewodziki, które wychodzą z zabudowy i być może ,że właśnie miały podążać do tego czegoś. Ja u siebie nie mam konsoli , a kable są pięknie wyekstrachowane. Liczę na Waszą pomoc, bo może będę wiedział jak to ugryźć i czego szukać .Niestety nie mam nigdzie zdjęcia bardziej wyraźnego.

Camper Diem - 2012-01-24, 09:11

wygląda na inwencję twórczą, ale może wyraźne zdjęcie tego "czegoś" komuś coś przywiodłoby na myśl?
kimtop - 2012-01-24, 09:44

W moim kamperze nie ma czegoś takiego.Cała ta kieszeń jest pusta.Tutaj wygląda jakby była w niej jakaś wkładka
HarryLey4x4 - 2012-01-24, 11:39

mam pierwszą odpowiedź, ale na razie nie jestem pewien. Mianowicie informacja ,że jest to wyłącznik poduszki z przodu. Niby może tak być, ale czy nie powinna być w każdym fiacie ducato po lifcie z poduszką AIR BAG??
Agostini - 2012-01-24, 11:58

Wyłącznik poduszki (air bag) to chyba coś takiego nie istnieje.
Może to jest od zawieszenia pneumatycznego. Czy w ogóle to działa?
Spróbuj "pójść" po przewodach. Może one doprowadzą Cię do urządzenia, które sterowane jest tym przełącznikiem.

Skorpion - 2012-01-24, 12:34

W samochodach osobowych sa wylaczniki poduszek powietrzych pasazera by ja wylaczyc gdy montuje sie fotelik dla dziecka za prawym przednim fotelu.
HarryLey4x4 - 2012-01-24, 23:47

Dokładnie tak. Tak jak pisałem , ja u siebie mam zdekompletowaną część kabinową. Jestem jednak o krok od rozwiązania . Napisze mam nadzieję jutro , co ustaliłem.
gotic1 - 2012-01-25, 00:12

Z daleka wygląda jak stacyjka na okrągły kluczyk,do włączania jakiegoś urządzenia
WINNICZKI - 2012-01-25, 01:29

Pewnie podtlenek azotu ,do wyprzedzania :shock: :shock: :spoko
HarryLey4x4 - 2012-01-25, 21:28

Raczej na 100% , ale ku pewności poczekam aż na żywo spotkam taki samochód , jest to wyłącznik airbag 'u pasażera. Sam narobiłem rabanu, ale może potomności się przyda.
Jeśli ktoś chce zaobserwować takie coś w autacvh, to szukając np. samochodów przystosowanych fabrycznie do przerwozu osób niepełnosprawnych na 90% trafi właśnie taki mały panel do rozłączania poduszki pasażera.

Skorpion - 2012-01-25, 21:31

No i wyszlo na moje :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Agostini - 2012-01-25, 21:43

Skorpion napisał/a:
No i wyszlo na moje :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Bo Ty Tadeusz masz po prostu nosa. :szeroki_usmiech

Ale przyznaj HarryLey4x4 (masz trudny nic :haha: ), że wolałbyś żeby rację miał Winniczek? :szeroki_usmiech

Skorpion - 2012-01-25, 22:27

Podtlenku azotu nieuzywa sie ot tak bez przerobek w silniku :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech Taki wylacznik poduszki widzialem juz w kilku Fordach , Mercedesach dostawczych i osobowych :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
WINNICZKI - 2012-01-26, 00:11

Skorpion napisał/a:
Podtlenku azotu nieuzywa sie ot tak bez przerobek w silniku :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
A wiesz co tam drzemie pod maską u kolegi :?: :?: :?: Może poprzednik startował na 1/4 mili :szeroki_usmiech :spoko
Skorpion - 2012-01-26, 07:32

Tak kamperkiem na 1/4 mili.Kilka ladnych lat temu bylem na Nurburgringu na testach Forda Transita z silnikiem F1 ale to tylko jedyny taki egzemplarz widzialem ktory do 100k/h potrzebowal przy swojej masie tylko a moze az 4,5s.
gino - 2012-01-26, 07:42

Twoja fotka jest bardzo niewyraźna
ale, jesli to ustrojstwo wygląda identycznie jak to na mojej fotce, to jest to wyłącznik poduszki pasażera, który obowiązkowo używamy w momencie montazu fotelika dla dzieciaczka z ''zawartością''
używa sie do tego kluczyka od stacyjki.. :spoko

HarryLey4x4 - 2012-01-26, 16:19

Gino, chopoku, nie mogłeś tego wcześniej zamieścić ?? :evil: o ile byś mi zaoszczędził czasu...
W każdym razie to oczywiste,że w autach są włąśnie tego typu konsolki do rozłączania airbaga kluczykiem ze stacyjki. Ciekawe tylko dlaczego w kamperach montowali to i to włąśnie w tych Elnaghach jakie namierzyłem, czyli takich jak mój. Pewnie Elnagh a tak na prawdę firma Uwe Gante kupiła partię robioną np. pod inwalidów i tak im zostało.
Dobrze ,że się ostatecznie wyjaśniło.

gino - 2012-01-26, 17:00

HarryLey4x4 napisał/a:
Gino, chopoku, nie mogłeś tego wcześniej zamieścić ?? :evil:

przepraszam :kwiatki: :-P

:wyszczerzony: :wyszczerzony:

HarryLey4x4 - 2012-01-26, 21:19

Jak mam wybierać to wolę piwo od kwiatkó, ale umómy się ,że kwiatki dasz swojej lubej :mrgreen:
gino - 2012-01-26, 22:17

HarryLey4x4 napisał/a:
wolę piwo

mówisz masz :pifko

HarryLey4x4 - 2012-01-27, 22:14

dzięki, ale o kwiatach dla lubej nie zapomnij :kwiatki: