| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Bagażnik na rowery i demontowalna skrzynia
Jacek999 - 2012-01-24, 21:21 Temat postu: Bagażnik na rowery i demontowalna skrzynia Mam taki pomysł jak w temacie, chciałbym wykonać reling z nierdzewki i do niego przyspawać drabinkę oraz dwie pionowe rury, które dodatkowo zamocuję w miejscach po starym bagażniku rowerowym. Całość z rury fi 25*2.
Co sądzicie o tym pomyśle?
Plusy to dostęp do tylnego bagażnika, tańsza konstrukcja, możliwość holowania przyczepy.
Mam pytanie: jakie są minusy tego wynalazku? mam obawy odnośnie obciążenia ściany tylnej i dachu, bo zamierzam oprócz 3 rowerów, w skrzyni, przewozić ponton z silnikiem oraz agregat 20 kg.
Może ktoś z kolegów zrobił coś podobnego, jakieś fotki?
kimtop - 2012-01-25, 09:47
Obawiam się,że konstrukcja auta może tego nie wytrzymać.
Proponuję żebyś podparł całą konstrukcję na belce poprzecznej haka
Jacek999 - 2012-01-25, 10:19
Początkowo tak chciałem zrobić, ale musiałbym odejść z konstrukcją od zderzaka o ok. 35 cm,inaczej nie otworze bagażnika. Łącząc reling dachowy z pionowym liczyłem na to, że dach przeniesie część obciążenia dzięki czemu całość wytrzyma dodatkową skrzynie.
Tomcio - 2012-01-25, 17:40
Ja na moim bagażniku rowerowym(3szt) mam tabl. nośnością 70kg. Takie obciążenie z tyłu zabudowy (bezpieczne?) daje producent. Ja uważam podobnie jak koledzy że powinieneś wzmocnić to podparciem z hakiem.
kimtop - 2012-01-25, 18:35
Może wystarczytylko zrobić podporę skrzyni mocowaną na haku.W momencie gdy skrzynia będzie zdemontowana, bagażnik będzie się opierał na relingach i tylnej ścianie.Po zamontowaniu skrzyni,podpórka na kulę haka.
Tomcio - 2012-01-25, 19:54
Myślę że to jest rozsądne, strzeżonego Pan Bóg strzeże
majsterus - 2012-01-25, 20:15
przedłużenie na ramę haka,
u siebie mam oryginalną ramę dokręcaną do ramy kampera, obciążenie do 180kg.
można wejść i siła się rozkłada na całą ramę samochodu.
ramki dokręcane na tylną ścianę zabudowy nadają się na bagażnik na 2 rowery.
W poprzednim kamperze była taka ramka, i powiem że słaba na rowrey nic więcej.
Moment działa od tylnej osi czyli odcinek x siła czyli długość od osi x masa x 9,81m.ms/2.
to będzie się dawało we znaki przy np. przy uskokach na jezdni.
EwaMarek - 2012-01-25, 20:54
poszukaj na forum - temat wielokrotnie poruszany
sam tez opisywałem swoje skrzynie i ich mocowanie - było kilka
obecnie mam na haku tuthle
Jacek999 - 2012-01-25, 21:00
Hm, jeśli tak myślicie, to wydaje sie, że nie ma co kombinować tylko zamontować platformę na stałe do ramy jest uniwersalna - skuter lub skrzynia. Ewentualnie tańsze rozwiązanie obciążyć hak skrzynią i dla stabilności pasami połączyć z relingiem.
Jacek999 - 2013-09-01, 12:52
Rozwiązałem problem, najprościej jak jest to możliwe. Pierwsze zakup bagażnika na rowery, a ostatnio, po zakupie gumiaka i silnika - skrzynia demontowana. W celu łatwiejszego przechowywania zrobiłem ją rozbieraną na czynniki pierwsze : 2 szyny, paka, stelaż, plandeka.
ziomek - 2013-09-01, 20:10
A ja mam kuferek postawiony na podporach przykręconych do ramy kampera.
Wiem, nie jest za duży. Myślę o wersji XXXL, wykorzystując istniejące mocowanie.
Jacek999 - 2014-06-15, 08:51
Czas na zmiany, wyjazd Grecja, oprócz pontonu trzeba zabrać również skuter. Do skrzyni pakuje silnik, kamizeki i inną lekką drobnice, a do bagażnika ponton. Efekty mojej pracy poniżej, stara skrzynia pewnie do sprzedania.
OMEGA - 2014-06-15, 09:13
Jakek9999, a jak u ciebie z DMC ????? , wielu ma problemy -a Ty
Jacek999 - 2014-06-15, 09:22
Różowo, nie jest 3200 z kierowca 1/2 woda, pełny bak. Dochodzi skrzynia 40, skuter 95, ponton z silnikiem 85 2 osoby 150, razem 3570. Myślę, że w 3750 powinienem się zmieścić
Bajaga - 2014-06-15, 10:58 Temat postu: Re: Bagażnik na rowery i demontowalna skrzynia
| Jacek999 napisał/a: |
Co sądzicie o tym pomyśle?
Plusy to dostęp do tylnego bagażnika, tańsza konstrukcja, możliwość holowania przyczepy. |
Jeżeli się nie upierasz na tej przyczepce to kup bagażnik rowerowy interpacka na hak i za 600zł masz ogarnięty cały temat rowerowy. I zero roboty.
Fux - 2014-06-15, 14:21
| Bajaga napisał/a: | | to kup bagażnik rowerowy interpacka na hak i za 600zł masz ogarnięty cały temat rowerowy. |
W takim przypadku tylko zakup problemu.
Jacek999 - 2014-06-15, 15:09
| Fux napisał/a: | | Bajaga napisał/a: | | to kup bagażnik rowerowy interpacka na hak i za 600zł masz ogarnięty cały temat rowerowy. |
W takim przypadku tylko zakup problemu. |
Panowie dzięki za rady, ale obecnie nie mam problemu, jedynie chciałem podzielić się pomysłem skrzyni z najazdem na skuter. Rowery mogę przewozić na bagażniku rowerowym, silnik w skrzyni, skuter na niej. Jeśli już można się do czegoś przyczepić to do DMC jak Omega zasugerował. Na szczęście dopuszczalny nacisk na tylną oś, przy max obciążeniu nie jest przekroczony, w zapasie jest ok 100 kg, a że nadwaga, kto jej nie ma
dyha - 2014-06-15, 19:59
A jak ma się temat takich rękodzieł do atestów,homologacji i innych zezwoleń?Sam mam z tyłu podobne rękodzieło i przy ostatnim przeglądzie diagnosta coś tam "bąknął"na temat atestu na ten mój bagażnik. Jak na razie podróżujemy sobie po Europie z tym bagażnikiem bez większych kontroli ale nie do końca wiem czy legalnie.
Jacek999 - 2014-06-16, 20:01
Nielegalnie, na szczęście nie czepiają się, problem wystąpi w momencie wypadku, gdzie Twój, mój bagażnik, spowoduje uszczerbek na zdrowiu osoby, która nie wyhamuje.
Bronek - 2014-06-16, 20:28
Wina na mandat tego co nie wyhamuje ( nie zachowanie bezpiecznej itd...)
Ale ... machnie zdjątko telefonem i w ubezpieczalni może zawalczyć....
nawet jak Ty odpuścisz
Gregorio - 2014-06-16, 20:51
| Jacek999 napisał/a: | | Nielegalnie, na szczęście nie czepiają się, problem wystąpi w momencie wypadku, gdzie Twój, mój bagażnik, spowoduje uszczerbek na zdrowiu osoby, która nie wyhamuje. |
Jeżeli taki kuferek potraktujemy jako ładunek, bo przecież jest ładunkiem to i jest na to przepis:
"Zasady umieszczania na pojeździe i przewożenia nim ładunku, określa art. 61 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 - tekst jednolity).
Przygotowując się do transportu należy dopilnować, aby ładunek:
nie powodował przekroczenia dopuszczalnej masy całkowitej lub dopuszczalnej ładowności pojazdu,
nie powodował przekroczenia dopuszczalnych nacisków osi pojazdu na drogę,
nie naruszał stateczności pojazdu,
nie utrudniał kierowania pojazdem,
nie ograniczał widoczności drogi lub nie zasłaniał świateł, urządzeń sygnalizacyjnych lub tablic rejestracyjnych,
był zabezpieczony przed zmianą położenia lub wywoływaniem nadmiernego hałasu.
Należy przy tym pamiętać, że przewożony ładunek wystający poza płaszczyzny obrysu może być umieszczony na pojeździe z zachowaniem następujących warunków:
nie może wystawać z tyłu pojazdu lub zespołu pojazdów więcej niż 2 m od płaszczyzny obrysu, a gdy wystaje na odległość większą niż 0,5 m oznaczony powinien być pasami białymi i czerwonymi na ładunku lub na tarczy albo bryle umieszczonej na tylnej jego płaszczyźnie (minimum 2 pasy każdej barwy), w okresie niedostatecznej widoczności na końcu ładunku umieszczone powinno być czerwone światło i czerwone światło odblaskowe, (ładunek wystającego z tyłu samochodu osobowego lub przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy może być oznaczony chorągiewką barwy czerwonej o wymiarach 50x50 cm)"
|
|