Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - dziura w poszyciu

kola - 2012-01-26, 08:11
Temat postu: dziura w poszyciu
witam szanownych forumowiczów,

zimowy wyjazd na narty niestety rozpoczął się od dziury w poszyciu.
dziura jest wielkości pięści, wypchnęło też od wewnętrznej strony troszkę ścianki w łazience.
czy możecie poradzić dobry serwis na dolnym śląsku?
czy może sposób jak się do tego zabrać?
nie miałem jeszcze takiego przypadku i kombinuje jak ugryźć problem. czy robić sam czy może serwis jest lepszym rozwiązaniem
zamieszczę zdjęcie ale po popołudniu.

dziękuje serdecznie za pomoc.

Marek - 2012-01-26, 09:19

Porób zdjęcia wpisz do przeglądarki hasło ASO Nachtman myślę ,że Ci pomoże . ON robi na pewno takie odbudowy i naprawy. Działa we Wrocławiu na ul Krakowskiej.
Marek :spoko

kola - 2012-01-27, 09:00

tak zrobiłem, ceny są różne od 300zł do 1100zł.
u mnie w mieście człowiek spawa plastiki, nie wiem czy tak można robić.
dospawa łatkę, zaszpachluje, zamaluje, nie wiem czy tak można to zrobić.
w środku sam sobie poradzę.
mam zdjęcia...

kaimar - 2012-01-27, 20:04

kola napisał/a:
dospawa łatkę,

Tego się nie da spawać - tylko łatka z żywicy i włókna szklanego

Sułek - 2012-01-27, 20:25

Kaimar ma racje tego nie pospawasz to musisz zrobic na włóknie i żywicy i to przed wiosną bo Ci pszczoły się wprowadzą :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony: :spoko
jacek stec - 2012-01-27, 20:48

chodzi o pszczoły?
ARCADARKA - 2012-01-27, 21:22

jacek stec napisał/a:
chodzi o pszczoły?

No ,no Jacku z tymi pszczołami to masz racje ,,,wzrokowiec jesteś ,,,,gdzieś to usłyszałem :shock: ,że nie miód się konsumuje, tylko całe pasieki :plem: :plem: ,nie przyjemne uszkodzenie ,,ale laminat jest lepszy w uszkodzeniach poszycia niż aluminium ,,,,są różne techniki ,mata ,żywica .potem żelkot ,super ,ale podczas szlifowania sporo uszkadza się powłokę , :bigok ,,wyciąć profesjonalnie ubytek wkleić,laminat walnąć szlaczek i śladu nie ma :bigok :bigok :bigok ,ale co głowa to inne krążenie :bigok :bigok :bigok :bigok podkreślam nie lansuje się :bigok :bigok :bigok :bigok

janusz - 2012-01-27, 22:37

Wstaw tam jakieś drzwiczki rewizyjne, ponieważ to w łazience to wytłumaczysz pytającym po co te drzwiczki, to do podawania mydła. :-P
makdrajwer - 2012-01-27, 23:13

Żywica, mata i duża naklejka CT
ARCADARKA - 2012-01-27, 23:25

Ale naklejka cieniutka ,będzie widać nierówności,choćbyś szlifował bardzo dokładnie ,może magnetyczna ona ciutkę grubsza jest :bigok :bigok :bigok
żartuję :bajer :bajer :bajer ,podobno taki jestem :haha: :haha: :haha:

gino - 2012-01-28, 08:28

w sumie fajna dziura...
masz już gotowca na zewnętrzny prysznic

kola - 2012-01-28, 16:13

dzięki za podpowiedzi, właśnie brałem pod uwagę ten zewnętrzny prysznic. dziura jest, trójnik od baterii i już.
czyli nie spawać a skleić żywicą.
jeden z serwisów kamperowych ustalił 550zł za naprawę całej szkody.
dużo? mało?

MAWI - 2012-01-28, 16:24

Kola to wszystko zależy od twoich zarobków.mało nie jest,Ale jakby to zrobili nie do odróżnienia to bym się troche potargował i bym dał i szybko zapomniał.
Przemko - 2012-01-28, 20:52

Znalazłem filmik pokazujący naprawę poszycia (rybia łuska) ale zobaczyłem że Kola ma gładką powłokę, ale może komuś się przyda :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=t83-NeRjcck

Pozdrawiam Przemek

ARCADARKA - 2012-01-28, 21:44

Przemko napisał/a:
Znalazłem filmik pokazujący naprawę poszycia (rybia łuska) ale zobaczyłem że Kola ma gładką powłokę, ale może komuś się przyda :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=t83-NeRjcck

Pozdrawiam Przemek

super linki podsunęłaś,ode mnie piwko kolego :bigok :bigok :bigok

scuter0 - 2012-01-28, 21:55

:ok niezly
kola - 2012-01-29, 12:35

znalazłem filmik, tylko kwestia kopmpletowania produktów.

http://www.youtube.com/watch?v=SsoKAHU5xUw

ccsrally - 2012-01-29, 16:21

hej
Matę i żywice kupisz w każdej castoramia praktikerze itp. Kup tylko pleciona matę. Wyszlifuj ładnie miejsce klejenia gumówką z tarczą z papieru sciernego styropian uzupełnij i nałóż matę. Później szlifowanie i na koniec szpachla wykanczajaca. Po wyszlifowaniu szpachli podkład i na koniec lakier. Po wyschnieciu lakieru papier 2500 i szlifowanie ostrożnie i na koniec pasta polerska. Są jeszcze specjalne spraje z rozpuszczalnikiem do przejść żeby lakier tak sie nie odróżniał. A od srodka spróbuj troszkę wepchnąć scianke i silikon .
pozdrawaim

kola - 2012-01-30, 12:35

z dziura już sobie poradzę :) . Podpytam was jeszcze... a mianowicie co mnie czeka przy demontażu ścianki łazienki. czy jest klejona do steropianu czy na wkręty w szkielecie drewnianym?
vIrek - 2012-02-02, 12:35

Tutaj masz poradnik jak wykonać taką naprawę. Ale najważniejsza sprawa to, że przy kontakcie żywicy ze styropianem trzeba używać żywicy epoksydowej bo np. poliuretanowa powoduje rozpuszczanie styropianu.
kola - 2012-02-05, 21:03

dzięki serdeczne za podręcznik.
lepciak - 2012-03-09, 17:10

Znalazłem film o naprawie poszycia zewnętrznego który każdy zrozumie bez tłumaczenia
http://www.youtube.com/wa...1&v=QwKqmY-mnZM

kola - 2012-03-19, 19:59

witam kolegów
dziura załatana, wczoraj odebrałem moje wozidło po naprawie. pokażę parę zdjęć jak tylko je zrobię. teraz kolejny etap. chciałbym wypolerować kamperka - przyda się dla wyrównania różnic. podglądałem parę filmików na youtube ale ciężko skompletować mi odpowiednich środków. czy ktoś z Was polerował już swoje jeździdełko? jeśli tak to proszę o parę porad. pozdrawiam