Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Niedziałające ogrzewanie

TomekM - 2012-01-26, 15:01
Temat postu: Niedziałające ogrzewanie
Przymierzam się do kupna kampera, prawie nowka, jakieś 21 lat i w zasadzie wszystko mi pasuje oprócz jjednego: właściciel twierdzi, że ogrzewanie gazowe ma rozłączone bo..... żona bała się spać w takim kamperze. Oczywiście zakładam, że ono nie działa (ciepła woda jest, kuchenka działa). Zakładając scenariusz najgorszy jaki może być koszt naprawy tegoż urządzenia (truma)? Wiem, że to faktycznie może to być nic kosztownego ale zakładam wariant pesymistyczny.
I druga sprawa: co to jest webasto? Czy to właśnie jest ta truma czy jeszcze coś innego? Zakładam, że jak truma zadziała to bede miał w kamperze cieplo podczas postoju?

WINNICZKI - 2012-01-26, 15:26

Wariant pesymistyczny poleciała elektronika (tak jest w trumie kostka z elektronicznym sterowaniem temperatura i zapłon itd.) koszt nowej jak słyszałem ok.2000zł. czyli więcej niz najtańszy nowy piec.Dzieje się to najczęściej przy zalaniu samochodu (powódż). :spoko Webasto jest urządzeniem najczęściej mocowanym dodatkowo i najczęściej stosowanym do ogrzania silnika webasto mokre.Suche jest stosowane bardziej w samochodach ciężarowych ,jest dużo głośniejsze niż Truma fabryczna w kamperze.
OMEGA - 2012-01-26, 15:48

TomekM napisał/a:
Przymierzam się do kupna kampera, prawie nowka, jakieś 21 lat i

Winniczku, tak jak zrozumiałem ten kamper ma 21 lat , tam chyba jeszcze takiej elektroniki za 2000zł nie było , :gwm no może się mylę. :spoko

MAWI - 2012-01-26, 15:56

TOMEK M ,napisz coś więcej np.jaki model tej trumy,czy choćby zdjęcie .Na forum jest wielu fachowców w tej dziedzinie ,A tak to jak byś zapytał , " ile kosztuje samochód"?
kimtop - 2012-01-26, 16:25

TomekM napisał/a:
właściciel twierdzi, że ogrzewanie gazowe ma rozłączone

Oczywiście gdyby nie ściemniał, to do sprzedaży ogrzewanie by "złączył"

Najbardziej pesymistyczny wariant to usterka sterownika.
Najbardziej optymistyczny to padnięte baterie w iskrowniku.

Jeśli auto Ci pasuje to bierz (starguj coś oczywiście na niedziałające ogrzewanie).Reszta jest do zrobienia.

Tutaj masz linki do nowych pieców
http://allegro.pl/ogrzewa...2037170827.html
http://allegro.pl/piecyk-...2040580898.html

WINNICZKI - 2012-01-27, 00:17

OMEGA napisał/a:
tam chyba jeszcze takiej elektroniki za 2000zł nie było ,
Niestety już była,wiem to z przypadku padnientego pieca w samochodzie przywiezionym do ELCAMPU. :)