Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Dziwne zjawisko w czasie przejazdu przez tunel

bogdanpiotr - 2012-01-31, 14:27
Temat postu: Dziwne zjawisko w czasie przejazdu przez tunel
W zeszłym roku byłem w Norwegii i przytrafiło mi się dziwne zjawisko. W czasie jazdy przez tunel słyszałem wybuch pod moim camperem. Myślałem, że poszła mi opona ale nie było typowych objawów. Po wyjechaniu z tunelu zatrzymałem się i sprawdziłem koła, były w porządku. Zastanawiam się co to mogło być. Może to jakiś zawór, w instalacji gazowej strzelił. Po tym zdarzeniu wszystkie odbiorniki gazowe działały normalnie.
Może mi podpowiecie rozwiązanie zagadki?.
Pozdrawiam

bonusik - 2012-01-31, 16:12

Jeśli to miało miejsce daleko na północy to na bank rozjechałeś trolla.... :diabelski_usmiech
Musiał skubaniec być świeżo po posiłku,podobno tak wybuchają........ :bajer :ok

donald - 2012-01-31, 16:13

:haha: :haha: :-P a dach masz cały..??
Bim - 2012-01-31, 16:15

bonusik napisał/a:
Jeśli to miało miejsce daleko na północy to na bank rozjechałeś trolla....
Musiał skubaniec być świeżo po posiłku,podobno tak wybuchają........
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :ok

Kto mi wytrze ekran w laptopie

gino - 2012-01-31, 16:21

Bim napisał/a:
bonusik napisał/a:
Jeśli to miało miejsce daleko na północy to na bank rozjechałeś trolla....
Musiał skubaniec być świeżo po posiłku,podobno tak wybuchają........
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :ok

Kto mi wytrze ekran w laptopie

i mi...

zwłaszcza po sugestii Donalda że wybuch nastąpił...w kamperku

:haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

darboch - 2012-01-31, 16:26

Troll na bank... :haha: :spoko
WINNICZKI - 2012-01-31, 16:53

Trol to pewne, tylko pod podwoziem czy jednak na dachu. :) :)
Notker - 2012-01-31, 18:07

Przekroczyłeś barierę dzwięku:)
Marcinosik - 2012-01-31, 18:21

Jaki troll, to była mina przeciw kamperowa tylko źle wybuchła, jakiś chinol teraz nawet miny porządnie nie potrafią zrobić a kiedyś chińczyki proch wynalazły :lol:
A tak na poważnie to jak by Ci strzelił zawór od gazu w butli to zapewne byś z nami nie rozmawiał... Może zalałeś złego paliwa i Ci strzelało w wydech??

matro - 2012-01-31, 19:08

Jaki pech! najechałeś garniec złota i pękł! :spoko
bogdanpiotr - 2012-01-31, 20:37
Wydaje się, że to jeszcze nie te przyczyny, o których piszecie. Czekam na dalsze propozycje. Będzie nagroda.
Pozdrawiam.

Agostini - 2012-01-31, 22:46

Czy nie były to uboczne skutki braku terminowego przeglądu sanitarnego? :-P Kot nadal żyje? :)
dobek44 - 2012-02-01, 08:43

Troll strzelił z papierowej torebki. One tak robią sobie jaja.
prezes1960 - 2012-02-01, 09:34

bogdanpiotr, wiem kolego co to mogło być no i oczekuje nagrody.Poprostu przekroczyłeś barierę dźwięku! :mrgreen: .Masz szybkie autko :mrgreen: już ci zazdroszczą koledzy!
WINNICZKI - 2012-02-01, 09:59

Tunel był z betonu czy wydrążony w skale? Chodzi o rodzaj Trolla :chytry
bonusik - 2012-02-01, 10:43

Najprawdopodobniej rozjechałeś trolla technika,one opiekują się mostami i tunelami oraz pobierają opłatę za przejazd nimi... :diabelski_usmiech
Jak nic spodziewaj się mandatu za brak opłaty o spłaszczonym trollu nie wspomnę.... :wyszczerzony:

martini44 - 2012-02-01, 11:07

myślę że tu najszybciej możecie dostać odpowiedź.... http://www.pomocprawna.no/?site=pytania
bogdanpiotr - 2012-02-01, 11:28
Witajcie, daję słowo, że zamieszczając ten post nie miałem zielonego pojęcia o przyczynach tej eksplozji. Dzięki Wam już wiem.
Teraz może napiszę coś więcej o tym tunelu. Kto był w Norwegii to doskonale wie, że są tunele, na drogach krajowych i autostradach, dobrze oświetlone, wyłożone kafelkami, szerokie. Ale są też tunele, szczególnie w północnej Norwegii na drogach lokalnych, wąskie, ciemne - lampy wiszą co 50 metrów - podstawowe oświetlenie to światła campera, ściany i sklepienie to żywa skała, wnętrze dość przygnębiające i po ścianach leje się woda. No i przez taki tunel długości 800 metrów właśnie przejeżdżałem, gdy nastąpiło to dziwne zjawisko.
Po wnikliwym przeczytaniu Waszych postów z przyczyn tego zjawiska wyeliminowałem usterkę w instalacji gazowej campera. Awaria ogumienia została wykluczona po wyjechaniu z tunelu. Camper w czasie tej eksplozji jechał stabilnie co wyklucza najechanie na jakieś przedmioty lub zwierzę. Nie mogę sobie przypomnieć, które to zwierze wydaje takie dźwięki po potrąceniu lub przejechaniu, zresztą nie było wgniecenia w karoserii i jak wcześniej napisałem nie miałem wrażenia, że na coś najechałem. Tyle w temacie najechania i potrącenia. Też to wykluczam.
Wykluczam również wadę układu wydechowego spowodowaną wlaniem złego paliwa. Nie podejrzewam Norwegów aby sprzedawali złe paliwo. Jesteście wysokiej klasy specjalistami, co wynika z Waszych postów, to wiecie, że silnik by na takie zjawisko zareagował. Zachęcam Was do wyjazdu do Norwegii, nie takie dziwne i ciekawe zjawiska przeżyjecie. Mieszkańców Wrocławia zapraszam na międzynarodowe targi turystyczne, które będą w ten piątek, sobotę i niedzielę we Wrocławiu.
Pozdrawiam i czekam na prawidłowe rozszyfrowanie tego zjawiska, delikatną podpowieź podałem w tekście tego postu.

bonusik - 2012-02-01, 11:32

Przyłożyłeś alkową w wiszącą lampę?
Żadnych strat?

bogdanpiotr - 2012-02-01, 11:37
Gorąco!!!!
Obawiałem się tego w czasie jazdy przez tunel, szczególnie gdy mijałem inny samochód, tak nisko było sklepienie po bokach tunelu.
To nie to.

WINNICZKI - 2012-02-01, 11:45

Antena wydaje taki dźwięk jak zaczepi o kamienie :ok
bogdanpiotr - 2012-02-01, 11:49
Nie, to był taki huk jak np. balonik przebijesz szpilką.
Sułek - 2012-02-01, 12:02

A ja bym dodał taką wersję - czy przypadkiem nie trafiłeś w przelatującego GACKA/czyli nietoperka/nie wiem czy się nie ośmieszę bo nie byłem w Norwegii i nie wiem czy grasują w tych lokalnych tunelach nietoperki ale to mi akurat przyszło do głowy więc zapodaje i co Wy na to? :confused :spoko
kimtop - 2012-02-01, 12:21

A ja myślę,że to była fala dźwiękowa.
Taki sam huk jest przy przekraczniu bariery dźwięku.Jaką miałeś prędkość? :bajer

bogdanpiotr - 2012-02-01, 12:21
Nie, to nie nietoperz. Opisywane zjawisko nie ma nic wspólnego ze zwierzętami.
Bonusik był blisko.

łoś - 2012-02-01, 12:33

może sople tam były :?: :?:
bogdanpiotr - 2012-02-01, 12:34
Kimtop, wiesz dobrze, że mój camper może po prostej i z górki tylko 70-90 km/godz.
Jak już wcześniej napisałem, dziwne zjawisko wystąpiło w czerwcu 2011 roku. Do tej sprawy ciągle wracałem. Dotyczy ona przecież tak ważnego problemu jak BEZPIECZEŃSTWO.
Dopiero teraz postanowiłem się podzielić tą informacją na forum, bo nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Niektóre z postów zamieszczane w tym temacie zmusiły mnie do myślenia i nareszcie znalazłem odpowiedź.
Pozdrawiam

FOCUS - 2012-02-01, 12:39

żarówka w lampie oświetlającej tunel poszła ?
bogdanpiotr - 2012-02-01, 12:40
Łosiu, to nie sople.
bogdanpiotr - 2012-02-01, 12:42
Asia i Michał, bingo!!!
Koniak czeka.
Pozdrawiam

FOCUS - 2012-02-01, 12:47

wow udało się :mrgreen:

niezłe szczęście miałeś, że akurat w momencie kiedy jechałeś poszła żarówka :)

Sułek - 2012-02-01, 12:57

Bogdanpiotr - a co powiesz na taką wersję wydarzeń:wjeżdżasz do tunelu posiadając na swoim dachu nieco/dużo/skroplonej wody,podczas przejazdu pod nisko zwisającymi lampami kropelki wody podrywane są przez powietrze i wpadają na rozgrzane lampy w których jedna z żarówek nie wytrzymuje/bo żarnik jest już nadwątlony/powodując wybuch żarówki.Działo się to nad tobą a zarazem za tobą dlatego nie mogłeś znalezc żadnego konkretnego widocznego efektu na swoim kamperze i co Ty na to????? :idea :idea Dopisuję bo nie wiedziałem o prawidłowej odpowiedzi a piszę z prędkością światła/lampy naftowej/Gratuluję odgadującemu :spoko :spoko
darboch - 2012-02-01, 13:59

Asia i Michał napisał/a:
niezłe szczęście miałeś, że akurat w momencie kiedy jechałeś poszła żarówka

a więc jednak

bogdanpiotr - 2012-02-01, 14:38
Witam!
Dziękuję za uczestniczenie we wspólnej zabawie, fakty były autentyczne i dla mnie nierozwiązany problem. Z każdej wyprawy, trasy przywozimy wspomnienia i czasami nierozwiązane zagadki. W przeciągu jednego tygodnia rozwiązałem dwie zagadki związane z zeszłoroczną trasą do Norwegii, przejechałem ponad 7 tys. km..
Pierwsza zagadka dotyczyła napotkanych na lokalnej drodze małych koników w prześlicznej miejscowości Geiranger nad perełkom Norwegii, fiordem o nazwie Geirangerfiorden. Stały na drodze w bezruchu i bardzo smutne. Okazało się, że opuściła je właścicielka i spełniają rolę "bezpańskich psów".
O drugiej zagadce już wiecie. Przyczyny wybuchu żarówki mogą być różne. Może ze sklepienia tunelu pociekła na nią woda a może z dachu campera, jak napisał Sułek krople wody dosięgnęły żarówki.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc w rozszyfrowaniu tej ostatniej zagadki i czekam na kontakt z Asią i Michałem.
Serdecznie pozdrawiam

papamila - 2012-02-01, 14:55

jak to miło powspominać,
wtedy szukały cienia :spoko

darboch - 2012-02-01, 15:05

bogdanpiotr, te koniki to symbol Gairanger...opuszczone przez swą właścicielkę wałęsają się po okolicy :-P
bogdanpiotr - 2012-02-01, 15:49
Nie wierzę statystykom, z których wynika, że do Norwegii przyjeżdża stosunkowo mało Polaków. Jak kilka załóg namierzyło tak małe koniki w tak rozległej Norwegii to coś nieprawdopodobnego. Na temat turystyki wyjazdowej Polaków do Norwegii i braku zainteresowania firm turystycznych z Norwegii odpowiednią reklamą na terenie Polski zaczęła się toczyć dyskusja na naszym forum pod : Skandynawia- Targi Turystyczne w Warszawie.
bogdanpiotr - 2012-02-21, 14:06
Wracam jeszcze do dziwnych zjawisk, które mi się przytrafiły w czasie jazdy przez drogi w Norwegii w lipcu 2011 roku. Dostałem dzisiaj fakturę na sumę 57,76 zł. od firmy szwajcarskiej za przejazd przez bramki drogowe w Norwegii w dniu 3 lipca 2011 roku bez uiszczenia opłaty. Można wejść na stronę www.epcplc.com i zobaczyć zdjęcia zrobione przez Norwegów jako dowód przekroczenia. Całe szczęście, że zbierałem wszystkie rachunki i pokwitowania w czasie trasy po Norwegii i trzymam je w domowym archiwum. Okazało się, że mili i skrupulatni Norwegowie nie bardzo starannie weryfikują zapisy fotograficzne z bramek z dokumentacją księgową. Ale firma szwajcarska jest sprawna i przez internet można wszystko w pięć minut wyjaśnić.
bogdanpiotr - 2012-06-11, 13:14
Na początku czerwca otrzymałem pismo od EPC (pan european collection) z następującą informacją: "Szanowny Panie, dziękujemy za skontaktowanie się z nami w powyższej sprawie. Sprawa została zamknięta. Z poważaniem, dział obsługi klienta EPC." Okazuje się, że trzeba trzymać przez kilkanaście miesięcy kwity potwierdzające opłatę za przejazd drogami płatnymi w Norwegii !!!. Do wiadomości tym, którzy wybierają się samochodami do Norwegii.