|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - alle integral
silny - 2012-01-31, 22:10 Temat postu: alle integral zakrzyczany ze chce nie wiem co za grosze postanowilem poszukac cos lepszego i choc nadal mazy mi sie maly hymer za stosunkowo male pieniadze to szukam dalej
sprawa wyglada tak
http://moto.allegro.pl/de...2082376285.html
wiem ze cena wysoka , jednak stan z opisu sugeruje najwyzsza dbalosc i oryginalnosc , inna sprawa ze to juz kres moich mozliwosci finansowych i w tym przedziale cenowym czuje sie nieswojo wrodzona oszczednosc buntuje sie troche
moze ktos obeznany w dethleffsach sie wypowie
WINNICZKI - 2012-01-31, 22:16
1,9td podobno słabszy w praktyce niż 2.5 wolnossący.A bryki do ciągnięcia kawałek Masz podobno dość ryku silnika wewnątrz,a ten silnik siedzi w środku auta
przemo.d - 2012-01-31, 22:20
Straszny żółtek jak za takie pieniądze i do tego długo się sprzedaje...
Te 1.9 to będzie strasznie emerycka jazda, szukaj dalej
Z przodu nie spasowana maska w narożniku a z tyłu jakiś poobijany na dachu może po gradobiciu...? tak czy siak na żywo będzie tylko gorzej ;(
Pozdro.
BŁĘKITNY Team - 2012-01-31, 22:22
Wyglada nieźle, jezeli jest faktycznie ze szwajcarii to jakość uzytkowa podzespołów jezdnych będzie w bardzo dobrym stanie. Troszeczkę za mały przebieg (chyba ze potwierdzony przegladami - Szwajcarzy są skrupulatni.
Według mnie problemem jest silnik tzn mała pojemność a samochód wyglada na dość cięszki. Mała moc będą problemy z wyprzedzaniem ciężarówek i pójdzie w spalanie.
Pozdrawiam
Tomasz
Skorpion - 2012-01-31, 22:26
No dobra tez mam swojego mula 2,4 i tylko 48Kw i co z tego jest powolny i glosny w srodku ale jest moj.Mialem go sprzedac ale jednak tego nie zrobie ,bo juz nigdy bym nie byl w stanie kupic innego.
makdrajwer - 2012-01-31, 22:28
a próbowałeś to :
http://tablica.pl/oferta/...ony-IDtSZX.html
cena , hmmm...
wbobowski - 2012-01-31, 22:28
Wg mnie za wysoka cena w stosunku do rocznika. Ja na Twoim miejscu szukalłbym dalej.
Bim - 2012-01-31, 22:52
Skorpion napisał/a: | No dobra tez mam swojego mula 2,4 i tylko 48Kw i co z tego jest powolny i glosny w srodku ale jest moj.Mialem go sprzedac ale jednak tego nie zrobie ,bo juz nigdy bym nie byl w stanie kupic innego. |
Tadziu teraz to prawdę jak na spowiedzi napisałeś.
Wreszcie Ci mróz głupoty z główki wymroził
silny - 2012-02-01, 06:39
ogloszenie tego z tablicy widzialem , jakos nie zchodzi mimo miesiecy wiszenia , ale to nie argument.
odnosnie dethleffsa i ceny to wlasciciel elastyczny i to bardzo , moze wie ze przesadzil , a wyposazenie maxymalne jak sie da. rozmawialismy kilka razy , zaproponowalem 4 dychy i mysli .
silnik to nie problem mam na placu 2.8 rozbitka , lezy juz ze 3 lata
zaciekawilo mnie to niespasowanie maski i dzieki za zwrucenie uwagi na przebieg - papiery musi miec skoro taki dbany , spytam
ps. rownoczesnie pertraktuje z michalem , wlascicielem bodzia z forum . nie te lata , nie ta cena , ale stan wydaje sie adekwatny do opisu . dostalem zdjecia , ladny
szkoda ze tak daleko
MrTommy - 2012-02-01, 08:12
Jeszcze we Wrześniu, gościu winszował sobie za niego 57 000, teraz znacząco zjechał z ceny, albo coś nie tak, albo poszedł po rozum do głowy
Fakt, 1,9 to straszny mół, 90/h będzie szczytem marzeń na płaskim terenie.
krzysioz - 2012-02-01, 08:38
"Fakt, 1,9 to straszny mół, 90/h będzie szczytem marzeń na płaskim terenie."
"1,9td podobno słabszy w praktyce niż 2.5 wolnossący.A bryki do ciągnięcia kawałek Masz podobno dość ryku silnika wewnątrz,a ten silnik siedzi w środku auta "
Fakt - rakieta to nie jest aczkolwiek z moich osobistych doswiadczen wynika, ze 1,9 td lepiej sie zbiera od 2.5 wolossacego i w razie naglej potrzeby mozna jechac i 110km/h nawet alkowa - ale gdzies jest osobny temat. Mysle ze rzetelna informacja bedzie bardziej pomocna przy zakupie od spekulacji.
WINNICZKI - 2012-02-01, 10:26
2.5 D wolnossący pójdzie na dobrym paliwie i 116 a z lekkiej górki 120 (czas rozpedzania ok 15 minut) też piszę o alkowie. Z tym ,że naturalnym jest ,ze mniejsza pojemność wymaga wyższych obrotów aby osiągnąc te same wyniki i to nie jest żadna spekulacja tylko własna praktyka. W związku z tym,że ta generacja fiatów jest z założenia głośna,na tak słabym silniczku rozpędzanie takiego kloca będzie bardzo zmudnym zajęciem. Integral nie posiada tak szczelnej grodzi między silnikiem ,a kabiną.Kolega Gazownik kiedys napisał mi ,ze z racji wykonywanego zawodu serdecznie ma dość ryku Fiata I,wierze mu i w związku z tym przestrzegam,że jak coś ma areodynamikę cegły,to w tym przypadku odpowiadać jako pojazd mu nie będzie. krzysioz210 napisał/a: | Mysle ze rzetelna informacja bedzie bardziej pomocna przy zakupie od spekulacji | Trudno nazwać spekulacją ,wyciaganie wniosków z już do sc długiej obserwacji poszukiwań kol. Gazownika kampera. Wiem w przeciwieństwie kol.krzysioz210, Jakie priorytety kol.Gazownik ma. Miłego dnia
krzysioz - 2012-02-01, 15:44
Co do preferencji gazownika to na pewno masz Winniczku racje. Co do silniczkow juz nie koniecznie. W linku ponizej podana jest maksymalna moc motorkow przy konkretnych obrotach. Liczby sa bezwzgledne i mowia same za siebie. Prawde mowiac nigdy nie probowalem rozpedzic swej dawnej rakiety do kresu mozliwosci ,ale po 110 jezdzilem czasami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Ducato
Moze temat posluzy komus jeszcze.
matro - 2012-02-01, 22:09
krzysioz210 napisał/a: | "Fakt, 1,9 to straszny mół, 90/h będzie szczytem marzeń na płaskim terenie."
"1,9td podobno słabszy w praktyce niż 2.5 wolnossący.A bryki do ciągnięcia kawałek Masz podobno dość ryku silnika wewnątrz,a ten silnik siedzi w środku auta "
Fakt - rakieta to nie jest aczkolwiek z moich osobistych doswiadczen wynika, ze 1,9 td lepiej sie zbiera od 2.5 wolossacego i w razie naglej potrzeby mozna jechac i 110km/h nawet alkowa - ale gdzies jest osobny temat. Mysle ze rzetelna informacja bedzie bardziej pomocna przy zakupie od spekulacji.
|
krzysioz210 ma rację...te powyższe wpisy na temat 1.9td wypływają chyba z niewiedzy... miałem okazję podczas testów (szukać jak miciurin kampera kupował) przejechać się jako pasażer przedziału wypoczynkowego dukato z tym motorkiem - doznałem szoku i przyznam że przez chwilę popadłem w kompleks że chyba z moim (2,5D) jest coś nie tak - auto przyspieszało nad wyraz żwawo, momentalnie osiągnęło setkę, 110...130km/h potem doznałem jeszcze większego jak okazało się że to "tylko" 1,9 z turbo - tyle że ma kilka koni więcej od mojego.
...mój z silnikiem 2,5D jak osiąga 100km/h jestem wniebowzięty a gdy na części lotniska uzyskałem 110 uznałem to za przejście w nad-świetlną...
...można na pewno dyskutować nad tym silnikiem pod względem zużycia paliwa przy takich prędkościach, oraz jego wytrzymałości, dbania o turbinę...
WINNICZKI - 2012-02-01, 22:45
sys napisał/a: | momentalnie osiągnęło setkę, 110...130km/h | A z pod maski dobywał sie jedynie szmer silnika (możliwe ,że był to nowszy TD 1.9 z ducato 2 z 90 konnym silnikiem w to uwierzę) 130 z alkową 82 konnym silnikiem można między bajki włożyć. Jeszcze jedna możliwość auto miało koła 14-stki a skrzynia biegów była od 16'' i licznik przekłamywał. inaczej ja nie wierzę w te 130 Fabryczna prędkość max blaszanki jest 116km/h.
miciurin - 2012-02-01, 23:29
WINNICZKI napisał/a: | 130 z alkową 82 konnym silnikiem można między bajki włożyć. |
Tak się składa, że SYS jechał razem ze mną i pod maską mam 1,9 właśnie 82KM na 15" felgach, a nad głową wystaje alkowa i osiągnęliśmy tą magiczną prędkość Resztę możesz sobie dopisać i między bajki włożyć
SlawekEwa - 2012-02-01, 23:29
sys napisał/a: | . miałem okazję podczas testów (szukać jak miciurin kampera kupował) przejechać się jako pasażer przedziału wypoczynkowego |
Jako pasażer przedziału wypoczynkowego miałeś subiektywne odczucie szybkości kampera
WINNICZKI - 2012-02-02, 01:45
Czyli miałem rację kamper z felg 16" został posadzony na 15'' Nigdy Fiat Ducato I do 94 roku nie posiadał felg 15''.Dopiero jego następca miał 15''. A na mniejszych kółkach to nie dziwię się że licznik pokazywał 130.Silnik pewnie ryczał jak by jechał 160 :)Weź GPS i sprawdź ile tak na prawde jeździ twój pojazd.Nie zdziwił bym sie jak na GPS prędkość nie przekroczyła by 100km/h.
pawel-m - 2012-02-02, 07:53
a po cholere wam 130km/h to juz 90 nie wystarczy ? nawet jak jade autostrada rowno z tirami to i tak w 1 dzien zrobie tylko tyle ile chce a koledzy ktorzy jada 130 to moze zrobia wiecej ze 200km ale rece beda mieli bardziej spocone i serce bedzie im szybciej bilo ,i mniej zobacza przez szyby w czasie jazdy,i mandaty beda placic iwiecej ropki spala
Skorpion - 2012-02-02, 11:04
A czy jadac gdzies kamperkiem trzeba az tak sie spieszyc by jechac 130km/h mi wzupelnosci wystarcza 80-90 km/h i tak wiem,ze dojade tam gdzie chce .A i widoki podczas jazdy nie uciekaja tak szybko.Mozna sie delektowac ladnymi widokami podczas przejazdu czy to na zlot czy udajac sie na wakacje
ccsrally - 2012-02-02, 11:22
a mnie zastanawia czy kamperki Dethleffsa z tak długą zabudowa były wyposażane oryginalnie w silnik 1.9. Sam kiedyś szukałem Dethleffsa i krótkie owszem były 1.9 ale takie duże to już 2.5 lub 2.5 turbo. Jak chcesz to podjadę do gościa ogladnać go. pozdrawiam
pawel-m - 2012-02-02, 13:18
byly ,byly 1.9td
miciurin - 2012-02-02, 18:45
Cytat: | Czyli miałem rację kamper z felg 16" został posadzony na 15'' |
Przepraszam, ma laczki 14" z przyzwyczajenia klepnąłem nie to co w Jeepie bo tam były 33"
Cytat: |
a po cholere wam 130km/h to juz 90 nie wystarczy ? |
Ja też mam to w tyle, po prostu kolega Winniczek myśli, że ma zawsze ma rację. Ale nie w tym przypadku, zresztą po jaką cholerę mam się tym chwalić, taka prędkość to extremum dla kamperka
SlawekEwa - 2012-02-02, 18:56
pawel-m napisał/a: | a po cholere wam 130km/h to juz 90 nie wystarczy ? |
W sumie to szybkość kampera nie musi przekraczać 100km/h. Ważna / dla mnie/ jest moc silnika. Pędzić na złamanie karku nie potrzebuję, ale nie chcę, żeby kamperek widział górkę wcześniej niż ja
makdrajwer - 2012-02-02, 19:38
Ogólnie, jeżeli kamper jest zarejestrowany jako specjalny to jego prędkość maksymalna ( jak i każdego innego samochodu specjalnego ) nie może przekraczac 80 km/h.
silny - 2012-02-02, 20:01
panowie , co tam predkosc max. stan tech. sie liczy. jak chce kupe kasy to musi byc dzidzia i tylko boje sie co znaczy " calkowicie odswierzony ". zeby nie po wypozyczalni jakis
jak szukalem tanio to bylam bardzo tolerancyjny ale teraz mam prawo wymagac
Komplecik - 2012-02-02, 20:25
Gazowniczku a co to znaczy tanio? ,dla jednych wart 1000000zł jak kupią za 500000tyś, dla innych, wart 30000tyś zapłacone 15000tyś ,a TY o jakim tanio myślisz.
silny - 2012-02-02, 22:42
nooo uwazaj sobie, tyyyyy lobuzie ty
napisalem prosbe do kolegi z wrocka , moze da rade podjechac. wdzieczny mu bede
w sprawie wykozystywania kolegow z forum do ogladania pojazdow jestem jak najbardziej ZA . sam chetnie pomoge jak ktos poprosi . nie byloby roznych niemilych akcji na forum gdym poprosil o to przy okazji innego sprzeta
WINNICZKI - 2012-02-02, 22:52
miciurin napisał/a: | po prostu kolega Winniczek myśli, że ma zawsze ma rację. | Pokaż mi kolego jeszcze tylko jednego kampera alkowe który mając 82 konie jeżdzi 130 na godzinę. Zapytajmy sie naszych kolegów ,którzy jeżdżą kamperami z lat 89-92 i niech powiedzą ile tak na prawdę można jechać po równej drodze kamperem. Kolega Irek właśnie udawadniał ,że można osiągnąć 100 na godzinę.Zresztą mam nadal wątpliwości co do prędkości jakie faktycznie osiągasz bo coś często sie mylisz. Najpierw z kołami,ciekawe co będzie następne
miciurin - 2012-02-02, 22:58
WINNICZKI napisał/a: | Pokaż mi kolego jeszcze tylko jednego kampera alkowe który mając 82 konie jeżdzi 130 na godzinę. |
Nie mam zamiaru nikomu niczego udowadniać, ja wiem ile jechałem i to mi wystarczy. Nie mam zwyczaju wciskać kitu tym bardziej o taką głupotę, natomiast nie lubię jak ktoś nazywa mnie kłamcą
WINNICZKI - 2012-02-02, 23:06
miciurin napisał/a: | natomiast nie lubię jak ktoś nazywa mnie kłamcą | Bardzo proszę zacytuj mi takie stwierdzenie w mojej wypowiedzi
Komplecik - 2012-02-02, 23:06
integral fajna żecz, ale poniżej 100000 ciężko coś fajnego kupić ,no chyba że do remontu a to moze też 100000 i lepiej kosztować ,może alkowe jednak , za 50000dyszek malutką fajną, by chyba znaleść już można, jak się człowiek spręży to i coś wyszuka, dasz radę obserwuje twoje poszukiwania i dopinguje
silny - 2012-02-03, 07:18
komplecik ty naprawde tak myslisz- 100000 . chyba przesadzasz
Komplecik - 2012-02-03, 09:25
nie przesadzam, które to takie idealne do 100000 ,dobry motor ,spanie ,wygląd,i jakie takie miejsce na graty wakacyjne masz, zawsze trzeba wybrać kompromis ,i wysoko postawioną poprzeczkę połamać i realnie popatrzeć na sprawę
(zaznaczam nie mowimy o kolekcjonerach bo te samochody przy nakladzie ogromnej pracy powinny kosztować.) pozdrawiam cieplusio nio
papamila - 2012-02-03, 09:33
Komplecik napisał/a: | może alkowe jednak , za 50000dyszek |
no jak to
za takie pieniądze to już super nowego integrala sobie sprawisz,
lub hamerykańca każesz sprowadzić z ameryki
50000 (dyszek) czyli x 10 = 500.000
Komplecik - 2012-02-03, 09:40
oooooo papamilo oooooooooooo
matro - 2012-02-03, 10:37
WINNICZKI napisał/a: | miciurin napisał/a: | natomiast nie lubię jak ktoś nazywa mnie kłamcą | Bardzo proszę zacytuj mi takie stwierdzenie w mojej wypowiedzi |
...coście się tak przyczepili, tyle jechaliśmy, siedziałem w przedziale mieszkalnym ale kamper to jakby ktoś nie zauważył nie dom 100metrowy i w ciągu dwóch sekund można spojrzeć na licznik...ale nich będzie;) zdążyłem przyzwyczaić się do tego, że wierzysz winniczku zazwyczaj tylko w to co TY mówisz
...Skorpion i pawel-m zadali pytanie po co komu 130km/h w kamperze... dla szybkiego poruszania się? Pisaliśmy o testach i o poznaniu możliwości auta, i dziwię się że zostało to uszczypliwie podkreślone. Osobiście twierdzę, że dobrze znać możliwości auta, ponieważ zwiększa to bezpieczeństwo na drodze o którym często jest mowa na forum...poza tym moje autko "cywilne" wyciąga 175km/h, co zupełnie nie przeszkadza mi aby poruszać się nim 90km/h... nie pisałem o tym co się lubi , z jaką prędkością, ale o możliwościach auta a to różnica
...Ci co mają zwykłe silniki 2,5D (czyli ja również) nigdy nie uwierzą, że można ducato odjechać sporo od "setki"- uwierzą jak się przejadą ...tak jak ja
MAWI - 2012-02-03, 10:55
Jak widać mróz daje się we znaki wszędzie,pewnie stąd taka zaogniona atmosfera.
WINNICZKI - 2012-02-03, 10:57
sys napisał/a: | że wierzysz winniczku zazwyczaj tylko w to co TY mówisz | Mam pełne prawo poddać pod wątpliwość każdą informację,która nie potwierdza się w praktyce. Przejechałem ponad 20000 kilometrów własnie takim samochodem i moge nie wierzyć komuś co dopiero kupił tego typu auto. A ,że mam odwagę to napisać,a nie tylko poklaskiwać tak jak inni , no cóż nigdy nie bałem się powiedzieć prawdę w oczy, ani na forum publicznym .Taki jestem i pozostanę , a czy ktoś przez to będzie mnie cenił , czy nienawidził to już jego sprawa.
Bogusław i Ewa - 2012-02-03, 11:04
Nie kumam o co ten spór.Mam 2,5 D 75KM.Jeżdżę 3lata z prędkością podróżną 80-90/h.Średnia wychodzi ok.70.Jazda jest przyjemna,bezpieczna,bez mandatowa.Nawyk spokojnej jazdy przekłada się na osobówkę.Same zalety!Jeśli ktoś chce śmigać kamperkiem jak 3,5l BMW to jego sprawa.Podobno cena paliwa zabija camperowanie.Zużycie jest związane z prędkością.Autostrady są nudne,drogie i niekoniecznie szybsze(korek).
matro - 2012-02-03, 11:28
WINNICZKI napisał/a: | sys napisał/a: | że wierzysz winniczku zazwyczaj tylko w to co TY mówisz | Mam pełne prawo poddać pod wątpliwość każdą informację,która nie potwierdza się w praktyce. Przejechałem ponad 20000 kilometrów własnie takim samochodem i moge nie wierzyć komuś co dopiero kupił tego typu auto. A ,że mam odwagę to napisać,a nie tylko poklaskiwać tak jak inni , no cóż nigdy nie bałem się powiedzieć prawdę w oczy, ani na forum publicznym .Taki jestem i pozostanę , a czy ktoś przez to będzie mnie cenił , czy nienawidził to już jego sprawa. |
...mam tak samo jak Ty tylko akurat to nie ma nic wspólnego z odwagą którą należy podkreślać ...ale do tego potrafię czasem przyznać się do błędów...
... i wiem też, po doświadczeniach w innych poza kamperowych zainteresowaniach , że nie każdy rutyniarz ma monopol na wiedzę i dobre rady
MAWI napisał/a: | Jak widać mróz daje się we znaki wszędzie,pewnie stąd taka zaogniona atmosfera. |
...myślisz, że to przez te -13 stopni i pierwszy śnieg w tym sezonie w moim mieście?
Pozdrawiam
SlawekEwa - 2012-02-03, 23:12
sys napisał/a: | Pisaliśmy o testach i o poznaniu możliwości auta, i dziwię się że zostało to uszczypliwie podkreślone. Osobiście twierdzę, że dobrze znać możliwości auta, ponieważ zwiększa to bezpieczeństwo na drodze o którym często jest mowa na forum... |
Dobrze pisaliście o testach- żeby testy Wasze były pełne to napisz w jakim czasie i na jakim odcinku drogi dochodziliście od prędkości 90km/h do 130km/h. Osobiście swoje bezpieczeństwo na drodze zwiększam wymieniając w kamperze o dług. 5,5m silnik z 1.9TD- 82KM na 2.8jdTD- 122KM
miciurin - 2012-02-16, 22:36 Temat postu: Re: alle integral
gazownik napisał/a: | zakrzyczany ze chce nie wiem co za grosze postanowilem poszukac cos lepszego i choc nadal mazy mi sie maly hymer za stosunkowo male pieniadze to szukam dalej
|
Coś takiego się pojawiło na aledrogo, może Cię zainteresuje :
http://allegro.pl/show_item.php?item=2122556890
silny - 2012-02-17, 13:01
dzieki ,widzialem , jednak podkowa z tylu to nie bardzo z 2 malych dzieci . koniecznie ma byc ze stolikiem za kierowca
ps. oczy juz mnie bola od internetu ale za to obcykalem sobie taki system przeszukiwania ogloszen ze hoho
ps2. tak sie rozczulilem ze za pamiec o hymerku kolega otrzymuje kufelek
makdrajwer - 2012-02-17, 13:40
Ja też szukałem ze stolikiem a kupiłem z podkową. Może te 2 metry odległości od dzieci to nie będzie taki zły pomysł ?
silny - 2012-02-17, 14:23
http://suchen.mobile.de/f...12577&lang=de&_
nie wiem czy dobry link ale kiedys sobie kupie takie winebago 3300 e za 8.5 metra ameryki
MariuszB - 2012-02-17, 14:39
Bez obrazy kolego... ale żyjesz w świecie iluzji
To ogłoszenie to przekręt i śmierdzi na kilometr.
silny - 2012-02-17, 14:44
czytac po niemiecku nie umiem wiec ogladam obrazki
mariuszb ty mi powiedz bo umiesz po ichniemu . o co chodzi
MariuszB - 2012-02-17, 14:55
Tu już nawet nie chodzi o znajomość niemieckiego ile o znajomość realiów (cena / towar).
W dużym skrócie: spóbuj się dodzwonić na numer podany w ofercie?