| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wypożyczalnia kamperow 4x4
R1DESET - 2012-02-01, 23:28 Temat postu: Wypożyczalnia kamperow 4x4 Hey! Czy ktoś kojazy jakas wypożyczalnie w której maja kampera 4x4 ...???
papamila - 2012-02-01, 23:47
nie słyszałem,
widziałem za to kilka ogłoszeń o wyprawówkach na aledrogo
ceny od 80.000 za 10- letnie iveco
4x4camper - 2012-02-02, 16:57
brak rynku - brak ofert
poz
Tolo
arrtur - 2012-02-02, 17:46
nie do konca brak ofert... choc brak rynku to tak.
Przez chwile prowadzilem wypozyczalnie terenowek, ludzie nie maja pojecia ze to nie jest Yaris za 89 zl/doba...
Jesli powaznie kolega mysli o wypozyczenieu (tj ma na to przeznaczona odpowiednia kase, na wynajecie i na kaucje (porownywalna do swiezego kampera)) warto zwrocic sie do osob sprzedajacych auta, jestem przekonany ze sie zgodza.
A jesli napiszesz wiecej o co chodzi, (gdzie , kiedy ile czasu ile osobm jaka trasa) to moze cos zasugeruje
Pozdrawiam
4x4camper - 2012-02-02, 18:36
niech kolega więcej napisze o wyprawie to może się coś znajdzie
poz
Tolo
R1DESET - 2012-02-03, 16:10
| arrtur napisał/a: | nie do konca brak ofert... choc brak rynku to tak.
Przez chwile prowadzilem wypozyczalnie terenowek, ludzie nie maja pojecia ze to nie jest Yaris za 89 zl/doba...
Jesli powaznie kolega mysli o wypozyczenieu (tj ma na to przeznaczona odpowiednia kase, na wynajecie i na kaucje (porownywalna do swiezego kampera)) warto zwrocic sie do osob sprzedajacych auta, jestem przekonany ze sie zgodza.
A jesli napiszesz wiecej o co chodzi, (gdzie , kiedy ile czasu ile osobm jaka trasa) to moze cos zasugeruje
Pozdrawiam |
kilka informacji o wyjeździe :
startujemy 18 maja 2012 wcześnie rano z Krosna i jedziemy : Ukraina-Rosja-Kazachstan-Kirgistan-Tadżykistan-Uzbekistan-Kazachstan-Rosja-Ukraina-Polska. Łącznie zrobimy około 13 000 km czas około 23 dni czyli 3 tygodnie i weekend. Ukraina – szybki tranzyt, Rosja- zwiedzamy Donieck,Wołgograd, Łuk Kurski, Kazachstan-Pustynia Aralska,Bajkonur-mam mieć pozwolenie na wjazd do kosmodromu,Kazachstan-stolica Astana, Ałmata , parki po drodze i piękny park jezior Alagol, Kirgistan-rozpoczynamy Pamir Highway i przez Tadżykistan jedziemy przez Pamir, wjeżdżamy samochodami na 5000 m npm a może i wyżej a później to już w zależności od pozostałego czasu. Jada z nami seryjne VW Tuaregi i Amaroki wiec teren nie bedzie jakos wyzwaniem bardziej chodzi tu o jakosc tamtejszych drog , czas 21 dni do tej pory jezdzilismy Landr Dyskoteka pozdrawiam
Track222 - 2012-02-03, 16:19
| R1DESET napisał/a: |
.............................. Łącznie zrobimy około 13 000 km czas około 23 dni czyli 3 tygodnie i weekend............................... |
13000 : 23 = 565,22 km dziennie.
papamila - 2012-02-03, 16:31
pytałem jednego z moich klientów jak realizuje takie wyprawy
(Afryka płn, bliski i daleki wschód)
cyt" najrozsądniejsze i chyba najtańsze wyjście
kupić, zrobić trasę i sprzedać"
maszakow - 2012-02-03, 17:40
wczoraj w PR3 był wywiad z takimi globtroterami którzy zrobili sobie rajd mercedesami kaczkami po Afryce.
taki stenogram początku audycji z ucha wzięty:
"- cali i zadowoleni ?
- Tak, bardzo.
- Ale be samochodów, bo te sprzedaliście ...
- no tak sprzedaliśmy. Koszt ich transportu z Afryki byłby bardzo drogi a trzeba też mieć fundusze na następne wyprawy"
Zdaje się więc że to jest szerszy proceder
kimtop - 2012-02-03, 17:45
Przy takiej trasie, to chyba najrozsądniejszym (czyli najtańszym) wyjściem będzie kupić kampera.
arrtur - 2012-02-04, 09:44
| R1DESET napisał/a: | | Jada z nami seryjne VW Tuaregi i Amaroki wiec teren nie bedzie jakos wyzwaniem bardziej chodzi tu o jakosc tamtejszych drog , czas 21 dni do tej pory jezdzilismy Landr Dyskoteka pozdrawiam |
no to po co kamper 4x4?
jesli chodzi o komfort mieszkania to zwykly z tym ze starszy bez elektroniki - wjedzie wszedzie tam gdzie seryjny tuareg, a jak nie to go pociagnie (amarok) i na pewno nie bedzie bardziej awaryjny a przynajmniej latwiejszy do naprawy. (a z tego co czytalem to assistance tam srednio dziala)
albo jak dotad, zwykla terenowka jesli chodzi o poczucie lepszej trakcji
przy tego rodzaju trasie 450zl - 650 zl x23 + "kilometrowka" pod 2 dychy wyjdzie i uszkodzenia ktore beda przy uzytkowaniu w kilka osob przez pare tygodni.
jesli to na fakture i pare osob sie sklada to moze miec sens,
na PW wysle Ci namiar na goscia ktory moze byc zainteresowany, tylk trzeba z nim negocjowac bo troche przesadza z wycena, zreszta moze sie podlaczy bo ma dwie sztuki
(szkoda ze nie napisales ze 3 mies wczesniej, przygotowal bym Ci samochod)
Pozdr
pawel-m - 2012-02-04, 12:19
plan fajny ale wybaczy kolega czas nie realny za krotko mimo to ze w wiekszosci asfalt ale duzo szutru ,dziur , i zwiru ,dlaczego rezygnujesz z dyskoteki ? napewno 300-ta lepsza od amaroka a jezeli kamper to tylko niski a najlepiej blaszak typu iveco4x4 albo jakis fiat ,peugeot dengel,
pawel-m - 2012-02-04, 12:52
na otomoto stoi iveco 4x4 za 18000 zarejestrowane ,kup wloz jeszcze pare groszy sprawdz wszystko i jedz swoim ,szerokiej drogi
Yekater - 2012-02-04, 13:02
Witam. Należy dodać czas stracony na kilkugodzinne odprawy celno paszportowe na granicach, ciekawskie kontrole drogowe tamtejszej milicji, nieprzewidywalne warunki atmosferyczne. Stan dróg na tej trasie znany jest z licznych opisów zamieszczonych w necie. No i najśmieszniejsze, widok starej łady albo wołgi dzielnie pokonującej tamtejsze trudne odcinki wprawił w zdumienie niejednego Europejczka jadącego autem 4x4.
arrtur - 2012-02-04, 19:12
| pawel-m napisał/a: | | kup wloz jeszcze pare groszy sprawdz wszystko i |
i... nie zdazy do maja, a kwota wyjdzie 4-5 dych a kamper to i tak nie bedzie.
Wypozyczanie ma sens, kazdy wypozyczany powaznie samochod jest przygotowany i to jest sensem skorzystania z takiej opcji.
pozdr
kazbar - 2012-02-04, 20:18
Mój znajomy mechanik samochodowy miał zajeżdżonego pikapa 4x4 (Toyota). Jako że samochód był w stanie śmierci technicznej, drapał się po głowie co z tym fantem zrobić...
Wystawił złom na Allegro za śmieszną cenę (praktycznie w cenie złomu) i...po kilku dniach od wklepania ogłoszenia dostał ofertę kupna. Jako uczciwy sprzedawca opisał wszystkie mankamenty pojazdu i...zdębiał! Po drugiej stronie usłyszał, że nie ważne w jakim stanie jest samochód. Firma, w imieniu której "ktoś" dzwonił jutro przyjeżdża po auto z lawetą i nie będzie dyskutować nad ceną. Płacą gotówką.
Do końca nie mógł uwierzyć, że sprzedał "trupa". Po wydrukowaniu faktury VAT i zainkasowaniu kasy odważnie zapytał:
- Ok! Sprzedałem. Jestem zadowolony, kasa zainkasowana ale...Na jaką cholerę Wam taki grat? Remont przewyższa jego wartość. JA PRZECIEŻ TO WIEM!
- Do Afryki pojedzie. Tyle mogę powiedzieć....
Tak więc z tą podróżą do Afryki i sprzedaniem tam auta, to chyba nie ściema.
makdrajwer - 2012-02-04, 20:52
Spróbujcie kupić jakiego starego dostawczego japońca do 1994. Albo toyote z klimą. Wszystkie jeżdżą w Afryce, Afganistanie, Iraku itp. Znajomy tak sprzedał corolle e-10. Godzine po wystawieniu miał telefon o podanie konta, po paru minutach miał kase na koncie a wieczorem przyjechał gość lawetą. Nawet się zdziwił że sama toyota wjedzie na platforme.
R1DESET - 2012-02-05, 17:59
| Track222 napisał/a: | | R1DESET napisał/a: |
.............................. Łącznie zrobimy około 13 000 km czas około 23 dni czyli 3 tygodnie i weekend............................... |
13000 : 23 = 565,22 km dziennie. |
Morze to sporo ale są dni kiedy robimy 150km a czasami zdarzy się 900km
Jedziemy na wschód tam nie ma takiego natężenia ruchu jak w europie w sensie ze bywają miejsca gdzie jadąc prze 100km mijamy się z kilkoma samochodami
To któraś wyprawa z kolei natomiast pierwsza na która chcemy wybrać się kamperem
R1DESET - 2012-02-05, 18:07
| kimtop napisał/a: | | Przy takiej trasie, to chyba najrozsądniejszym (czyli najtańszym) wyjściem będzie kupić kampera. |
jedyne co było godne uwagi to : http://allegro.pl/iveco-4...2089198966.html
bylem oglądałem jest Ok! (troszkę wysoki 3,30) ale OK
praktycznie załatwiłem leasing ale zniszczyło by mnie ubezpieczenie około 30 tys / rocznie (wynajem + wschód)
w moim przypadku średnio jedna konkretna wyprawa rocznie musiał bym wynajmować samochód gdy nie korzystam z Niego i tu robi się zwyżka 100-150 % w cenie ubezpieczenia.
R1DESET - 2012-02-05, 18:10
| pawel-m napisał/a: | na otomoto stoi iveco 4x4 za 18000 zarejestrowane ,kup wloz jeszcze pare groszy sprawdz wszystko i jedz swoim ,szerokiej drogi |
Ja potrzebuje samochód który potrafi utrzymać prędkość 110km /godz
Skorpion - 2012-02-05, 18:13
| R1DESET napisał/a: | | potrafi utrzymać prędkość 110km /godz | tak a zwlaszcza w ciezkim terenie na podmoklym podlozu .Postaraj sie o takie cudo napewno wszedzie wjedziesz i nawet przeprawa poprzez brod do 110cm
R1DESET - 2012-02-05, 18:16
| arrtur napisał/a: | | R1DESET napisał/a: | | Jada z nami seryjne VW Tuaregi i Amaroki wiec teren nie bedzie jakos wyzwaniem bardziej chodzi tu o jakosc tamtejszych drog , czas 21 dni do tej pory jezdzilismy Landr Dyskoteka pozdrawiam |
no to po co kamper 4x4?
jesli chodzi o komfort mieszkania to zwykly z tym ze starszy bez elektroniki - wjedzie wszedzie tam gdzie seryjny tuareg, a jak nie to go pociagnie (amarok) i na pewno nie bedzie bardziej awaryjny a przynajmniej latwiejszy do naprawy. (a z tego co czytalem to assistance tam srednio dziala)
albo jak dotad, zwykla terenowka jesli chodzi o poczucie lepszej trakcji
przy tego rodzaju trasie 450zl - 650 zl x23 + "kilometrowka" pod 2 dychy wyjdzie i uszkodzenia które beda przy użytkowaniu w kilka osob przez pare tygodni.
jesli to na fakture i pare osob sie sklada to moze miec sens,
na PW wysle Ci namiar na goscia ktory moze byc zainteresowany, tylk trzeba z nim negocjowac bo troche przesadza z wycena, zreszta moze sie podlaczy bo ma dwie sztuki
(szkoda ze nie napisales ze 3 mies wczesniej, przygotowal bym Ci samochod)
Pozdr |
Bo dla standardowego kampera mokra trawa i stroszmy podjazd to już przeszkoda nie do pokonania
jeśli za wypożyczenie mieli byśmy zaplacic np 10 000 zł to dla 4 osób które nim mogło by pojechać to 2500 zł ,wiec bardzo rozsadna kwota za która ciężko nawet zrobić przegląd samochodu przed wyprawa
poproszę o to info na PW
R1DESET - 2012-02-05, 18:23
| Skorpion napisał/a: | | R1DESET napisał/a: | | potrafi utrzymać prędkość 110km /godz | tak a zwlaszcza w ciezkim terenie na podmoklym podlozu |
a ja myślałem ze na tym forum są ludzie którzy naprawdę gdzieś byli i coś widzieli w Rosi kolego jest mnóstwo dobrych dróg które maja po 4 pasy czasami nieoznakowane ale są i właśnie tam potrzebuje żeby samochód pojechał około 110km a nie 70-80 jak stare IVECO
R1DESET - 2012-02-05, 18:30
| Yekater napisał/a: | | Witam. Należy dodać czas stracony na kilkugodzinne odprawy celno paszportowe na granicach, ciekawskie kontrole drogowe tamtejszej milicji, nieprzewidywalne warunki atmosferyczne. Stan dróg na tej trasie znany jest z licznych opisów zamieszczonych w necie. No i najśmieszniejsze, widok starej łady albo wołgi dzielnie pokonującej tamtejsze trudne odcinki wprawił w zdumienie niejednego Europejczka jadącego autem 4x4. |
kolego My tam jezdzimy od kilku lat http://www.adventure.gabl...id=12&Itemid=12
w tym roku chcemy kamperem jeśli chodzi o czas to wiele go zaoszczędzimy nie szukając miejsca do noclegu (jadac terenówka co kilka dni szukaliśmy cywilizacji i hotelu lub jakiegoś innego noclegu z godnymi warunkami)
R1DESET - 2012-02-05, 18:35
| papamila napisał/a: | pytałem jednego z moich klientów jak realizuje takie wyprawy
(Afryka płn, bliski i daleki wschód)
cyt" najrozsądniejsze i chyba najtańsze wyjście
kupić, zrobić trasę i sprzedać" |
ale po naszych wyprawach samochód ma zrobiony normalny przegląd i jak by nie zdjęcia to ktoś nie uwierzył by ze Nim tam byliśmy czasami po drodze umrze krzyżak zatrze się łożysko, skończą klocki ale to raczej normalne podczas eksploatacji
R1DESET - 2012-02-05, 18:38
Jeśli chodzi o budowę to myślałem nad czymś takim http://otomoto.pl/mercede...4-T2745222.html
jest tu ktoś kto morze podjął by się tematu na razie chodzi o na kiedy za ile i jak to będzie mniej więcej wyglądać ?
To pytanie o ile nie będzie możliwości pożyczenia jak w temacie )
żeby nie robić zamieszania na forum, otworzymy nowy temat z zabudowa ...
kimtop - 2012-02-05, 18:45
Są też tańsze
http://allegro.pl/kamper-...2102880720.html
http://allegro.pl/iveco-4...2075992324.html
http://allegro.pl/kamper-...2080747762.html
Bim - 2012-02-05, 18:57
| kimtop napisał/a: | | Są też tańsze |
Marek kolega szuka busa przerobionego na kampera a te niedzwiadki to nie poleca 110 autostradą
R1DESET - 2012-02-05, 19:09
Dziękuje za podpowiedz chodzi o to ze te IVECA maja po 100KM i wolne mosty tam prędkość max podróżna jest 80- 90km/h przy większej hałas w kabinie będzie nie do zniesienia na dłuższa odległość nie mówiąc już o zużyciu paliwa diesel będzie miał oko 4,5 tys obrotów przy 100-110km /h o ile będzie się w stanie rozpędzić do tej prędkości
R1DESET - 2012-02-05, 19:18
| Bim napisał/a: | | kimtop napisał/a: | | Są też tańsze |
Marek kolega szuka busa przerobionego na kampera a te niedzwiadki to nie poleca 110 autostradą |
ktoś mnie rozumie jupiii
Bim - 2012-02-05, 19:28
| R1DESET napisał/a: | | ktoś mnie rozumie jupiii |
Ja Cię rozumie też chciałbym mieć dwa w jednym szybki wszędzie wjedzie i jeszcze zastąpi hotel
4x4camper - 2012-02-05, 19:30
Opcja Sprintera 4x4 jest optymalna
na zbudowanie podstawowej zabudowy czasu powinno wystarczyć.
http://www.thevanplan.com...dex.php/thevan/
powodzenia
Tolo
jacenty - 2012-02-08, 23:26
Ja na prawie identyczną trasę szykuję VW T4 syncro.
Nie jest bardzo przestronny ,ale dość oszczędny i pozwala jechać 110 km/h z dość ekonomicznymi obrotami. A jak trzeba to 140km/h też poleci.
Dość dzielny terenowo jak na busa i zapewnia minimum biwakowe ,ale na komforty ,prysznice i kibelki w środku nie ma co liczyć .
Choć wielu moich znajomych z forum 4x4 było zaskoczonych "luksusami" w tym wynalazku.
arrtur - 2012-02-09, 16:31
nie wiem na ile powaznie nalezy traktowac Twoje posty
bo generalnie to co piszesz stary -sorry - to delikatnie... nic sie nei trzyma kupy.
przedstawiles sie jako osoba majaca pojecie o samochodach - przynajmniej terenowych - i podlansowalest stwierdzeniem ze "jedyne co bylo godne uwagi" to Scam i juz prawie prawie prawie wydales te 220 tys zl....
wczesneij piszez ze jada z wami "seryjne Tuaregi" - wiec jakies rozdwojenie jazni, co ma piernik do wiatraka, znasz sie na samochodach wiec wiesz, ze on nigdy nawet nie stal obok terenowki (opcja z wiskoza miedyosiwa to raczej niewiele a opcja z Torsenem i blokadami wszystkiego i pneumatycznym zawieszeniem... no piekna, ale to ciagle SUV)
pozniej, ze przelotowa niezbedna to 110 km/h - to jakim cudem juz placiles za tego Scama?
skoro go ogladales to wiesz, ze nie spelni tego glownego oczekiwania
po jaka cholere ultraterenowe auto jesli na wyjazdach masz taki ostry teren ze jedynie krzyzak sie moze rozsypac - jak pisales o szczesliwych powrotach... (no i jada tuaregi)
potem nagle pokazujesz samochod za 6x mniej kasy? - wytluczonego sprintera, takie cos tez mozna kupic za 150 tys i wlozyc 70 w zabudowe, a bedzie w lepszym stanie skoro budzet masz 220 kola
poza tym namiar juz dawno temu wyslalem jakos raczej srednio poszukujesz skoro dotychczas nie zorientowales sie ze jest - natomiast nie ma to znaczenia bo auto nie spelni magicznego zalozenia 110 przelotowo.
Poza tym konkretnie
Pyyyroszszszsz konkretna opcja - na tego Amaroka co to z Toba jedzie zaloz nadbudowke kempingowa.
Sa normalnie do wypozyczenia. Widzielem kiedys w duni.pl a jak nie maja to powiedza kto ma i czy bedzie pasowala na Amaroka. Albo wygooglujesz, sa na pewno, 450 zl doba w sezonie.
A jak nie... to duni ostatnio z kims buduje kampery 4x4 i moze cos ma.... i ma wypozyczalnie wiec moze wypozyczy.
ale jak napiszeze ze Ci nie pasuje bo nie mozna stanac i sie wyprostowac .....:)
Tylko muszisz dokladniej czytac bo cene ktora jasno wskazalem (" pod dwie dychy") tez nie wiedziec czemu podzieliles na pol??? (i potem jeszcze na czterech kolegow)
Akurat w nadbudowie jest lepiej bo nie ma tematu przebiegu dziennego wiec wyjdzie sporo taniej niz samochod.
Powodzenia
jacenty - 2012-02-09, 17:45
Był taki sprinter 4x4 zwielką metalową skrzynią z tyłu . W kolorze bodaj szary ,albo piaskowy.
Był nawt z nim film na youtube bodaj z Kirgistanu.
Jesli mnie pamięć nie myli to byli z firmą Kilometr .
Był nawet do sprzedania na allegro .
Ta opcja też może się sprawdzić jesli nie będzie to extremalna wyprawa.
Wielu zbroi się na ten wschód jak na mega rajd przeprawowy . Jadąc z głową mozna objechać tamte rejony nawet sprzętem 2WD , choć lekko zmodyfikowanym i na bardziej terenowych oponach.
Sam przerabiałem ostatnio Rumunię wyprawowo .
W ekipie same Patrole ,dyskoteki , toyoty LC ,mitsubichi i moja T4 syncro .
I dało się , choć lekko nie było.
R1DESET - 2012-02-19, 23:03
| arrtur napisał/a: | nie wiem na ile powaznie nalezy traktowac Twoje posty
bo generalnie to co piszesz stary -sorry - to delikatnie... nic sie nei trzyma kupy.
NIE WIEM JAK W TWOICH POSTACH ALE MOJE NIE TYLE "TRZYMAJA SIE KUPY" :p CO MAJA SENS
przedstawiles sie jako osoba majaca pojecie o samochodach - przynajmniej terenowych
NIE WIEM JAK TY ALE OD 2007 R STARTUJE W PUCHARZE POLSKI OFF ROAD
- i podlansowalest stwierdzeniem ze "jedyne co bylo godne uwagi" to Scam i juz prawie prawie prawie wydales te 220 tys zl....
EMPIRYCZNIE STWIERDZILEM JEZDZAC NIM - WYDALEM JAKO LEASING A TRANSAKCJA NIE DOSZLA DO SKUTKU PRZE UBEZPIECZENIE KTORE ROCZNIE 35 000ZL (WSCHOD+PODNAJEM)
wczesneij piszez ze jada z wami "seryjne Tuaregi" - wiec jakies rozdwojenie jazni, co ma piernik do wiatraka, znasz sie na samochodach wiec wiesz, ze on nigdy nawet nie stal obok terenowki (opcja z wiskoza miedyosiwa to raczej niewiele a opcja z Torsenem i blokadami wszystkiego i pneumatycznym zawieszeniem... no piekna, ale to ciagle SUV)
JEDZILES KIEDYS TAKIM SAMOCHODEM ?
pozniej, ze przelotowa niezbedna to 110 km/h - to jakim cudem juz placiles za tego Scama?
skoro go ogladales to wiesz, ze nie spelni tego glownego oczekiwania
TO IVECO MA OGRANICZNIK DO 140KM/H DOMYSL SIE W JAKIM CELU
po jaka cholere ultraterenowe auto jesli na wyjazdach masz taki ostry teren ze jedynie krzyzak sie moze rozsypac - jak pisales o szczesliwych powrotach... (no i jada tuaregi)
KRZYZAK MOZE ROZSYPAC SIE TEZ NA AUTOSTRADZIE (NIE WIDZE ODNOSNIKA TERENU DO KRZYZAKA)
potem nagle pokazujesz samochod za 6x mniej kasy? - wytluczonego sprintera, takie cos tez mozna kupic za 150 tys i wlozyc 70 w zabudowe, a bedzie w lepszym stanie skoro budzet masz 220 kola
TEN SPRINTER BYK W IDEALNYM SATNIE -JEST NADAL NIGDY NIE PISALEM ZE MAM BUDZET 220 TYS CHCIALEM WZIAS IVECO W LEASING
poza tym namiar juz dawno temu wyslalem jakos raczej srednio poszukujesz skoro dotychczas nie zorientowales sie ze jest - natomiast nie ma to znaczenia bo auto nie spelni magicznego zalozenia 110 przelotowo.
JESLI WYSLALES MI NA PRV NIESTETY NIE DOSTALEM
Poza tym konkretnie
Pyyyroszszszsz konkretna opcja - na tego Amaroka co to z Toba jedzie zaloz nadbudowke kempingowa.
AMAROKIEM JEDZIE KOLEGA NIE BEDE NA CUDZE UTO ZAKLADAL NADBUDOWKI
Sa normalnie do wypozyczenia. Widzielem kiedys w duni.pl a jak nie maja to powiedza kto ma i czy bedzie pasowala na Amaroka. Albo wygooglujesz, sa na pewno, 450 zl doba w sezonie.
A jak nie... to duni ostatnio z kims buduje kampery 4x4 i moze cos ma.... i ma wypozyczalnie wiec moze wypozyczy.
TA OPCJE SPRAWDZE
ale jak napiszeze ze Ci nie pasuje bo nie mozna stanac i sie wyprostowac .....:)
NAJWAZNIEJSZE PRYSZNIC I LOZKO
Tylko muszisz dokladniej czytac bo cene ktora jasno wskazalem (" pod dwie dychy") tez nie wiedziec czemu podzieliles na pol??? (i potem jeszcze na czterech kolegow)
Akurat w nadbudowie jest lepiej bo nie ma tematu przebiegu dziennego wiec wyjdzie sporo taniej niz samochod.
JESLI SAMOCHODEM POJADA 4 OSOBY TO DLACZEGO MAM NIE PODZIELICA NA 4 ???
Powodzenia |
arrtur - 2012-02-20, 14:14
:):)
ok stary, milo Cie poznac - jestes mistrzem swiata, (a ja od wczoraj jezdze samochodami)
ale jesli Ci sie wydaje, ze trafiles na forum emerytow bo kamperowe no to masz troche zly obraz
w sumie napisalem posta i powisial z 15 minut ale zrozumielem, ze szkoda baterii
i po edycji zostaja szczere zyczenia:
Jedz i wracaj szczesliwie.
Powodzenia.
R1DESET - 2012-02-20, 18:12
| arrtur napisał/a: | :):):)
ok stary, milo Cie poznac - jestes mistrzem swiata, (a ja od wczoraj jezdze samochodami)
ale jesli Ci sie wydaje, ze trafiles na forum emerytow bo kamperowe no to masz troche zly obraz
w sumie napisalem posta i powisial z 15 minut ale zrozumielem, ze szkoda baterii
i po edycji zostaja szczere zyczenia:
Jedz i wracaj szczesliwie.
Powodzenia. |
Jak przeczytalem to co mi napisales poprzednio to wlasnie tak pomyslalem z tymi emerytami , a tak powaznie dzieki za podpowiedz duni z Nowego Sacza jest alternatywa pozyczenia sam wprawdzie bez napedu ale na wschod bezproblemowo co u konkurencji od tego roku jest nie do przeskoczenia.
Nadbudowek nie posiadaja ale jest jakas firma z N Sacza ktora robi nadbuowy i wogole maja cows wspolnego z kamperami 4x4 ale udalo mi sie dowiedziec ze ma w nazwie cos od "canada" tyle zdradzil pan z duni.pl za chlere nie moge tego nigdzie znales - moze cos kojazysz ?
(zostalo malo czasu wiec na budowe raczej pozno)
Powodzenia.
DarekAvesta - 2012-02-20, 20:40
http://www.camper4x4.pl
pozdrawiam
Yekater - 2012-02-23, 09:57
| R1DESET napisał/a: | | Yekater napisał/a: | | Witam. Należy dodać czas stracony na kilkugodzinne odprawy celno paszportowe na granicach, ciekawskie kontrole drogowe tamtejszej milicji, nieprzewidywalne warunki atmosferyczne. Stan dróg na tej trasie znany jest z licznych opisów zamieszczonych w necie. No i najśmieszniejsze, widok starej łady albo wołgi dzielnie pokonującej tamtejsze trudne odcinki wprawił w zdumienie niejednego Europejczka jadącego autem 4x4. |
kolego My tam jezdzimy od kilku lat http://www.adventure.gabl...id=12&Itemid=12
w tym roku chcemy kamperem jeśli chodzi o czas to wiele go zaoszczędzimy nie szukając miejsca do noclegu (jadac terenówka co kilka dni szukaliśmy cywilizacji i hotelu lub jakiegoś innego noclegu z godnymi warunkami) |
Na pewno widziałeś ale w natłoku wrażeń zapomniałeś o tym aucie. http://www.zastava-kamioni.co.rs/Files/PT2.pdf
http://www.zastava-kamioni.co.rs/Files/PT1.pdf
Dostępne dla przeciętnie zamożnego wyprawowca 4x4.
arrtur - 2012-02-23, 17:56
nie nie koledze nie o to chodzi bo za wolne niestety
generalni to kolega "szuka" terenowego busa/dostawczaka 4x4, ktory przy wysokosci 3,3 metra, wadze pow 3 ton, krotkim rozstawie osi, na kolach 33 albo i lepiej 35 cali obutych w oponki MT bedzie jechal po szosie srednio z predkoscia 110 km/h... przez kilkaset km dziennie
czyli bedzie szukal do konca zycia
(chyba, ze adrenalina na takim wyjezdzie to wlasnie to co sie dzieje z samochodem na szosie)
ale propozycja fajna, ciekawe ile to kosztuje, zaraz popatrze
pozdr
Yekater - 2012-02-23, 18:17
Jeśli ten kolega był w Rosji, to wie jak skuteczny jest tam DPS. O prędkościach ponad dopuszczalne można zapomnieć.
R1DESET - 2012-05-27, 20:28
| arrtur napisał/a: | nie nie koledze nie o to chodzi bo za wolne niestety
generalni to kolega "szuka" terenowego busa/dostawczaka 4x4, ktory przy wysokosci 3,3 metra, wadze pow 3 ton, krotkim rozstawie osi, na kolach 33 albo i lepiej 35 cali obutych w oponki MT bedzie jechal po szosie srednio z predkoscia 110 km/h... przez kilkaset km dziennie
czyli bedzie szukal do konca zycia
(chyba, ze adrenalina na takim wyjezdzie to wlasnie to co sie dzieje z samochodem na szosie)
ale propozycja fajna, ciekawe ile to kosztuje, zaraz popatrze
pozdr |
arrtur - widze ze jestes Typowym forum onanizerem ktory w d..... byl i g..... widzial.
Ja nie znalazlem to zbudowalem i nie uwazam tego za cod techniki, mimo to predkosc przelotowa tego samochodo tu 120 KM/h - spokojnie mozna rozpedzic go do ponad 140KM/h i nie widze przeszkod aby przejechal 1000 km dziennie, moze tobie braknie zycia na dokonczenie tych syfow ktore budujesz cos tam na starym LT i tym podobne to zeczywiscie nigdy nie przekroczy 70KM/h i nie wyjedzie dalej niz nad rzeke ze miasto (podejzewam ze dalej i szybciej nie jedzisz) wiec powodzenia !!!
P.S. Samochod byl na jedzie testowej w Rosji zrobiem okolo 4000Km i oprocze tego ze w zabudowie troche ciasno wszytsko OK
papamila - 2012-05-27, 21:00
| R1DESET napisał/a: | | mimo to predkosc przelotowa tego samochodo tu 120 KM/h - spokojnie mozna rozpedzic go do ponad 140KM/h i nie widze przeszkod aby przejechal 1000 km dziennie |
teraz to Ty pierdoły walisz,
może i raz jeden się takim ustrojstwem puściłeś na prostej te 120
i dobrze że było prosto i równo
i prośba stonuj nieco swoje wypowiedzi bo gdy brakuje Ci argumentów zaczynasz
uderzać w obrażliwy ton
HarryLey4x4 - 2012-05-27, 21:54
a ja bym się tylko chętnie dowiedział gdzie zrobiłeś te 900 km dziennie i jakim autem ??
Rzeczywiście opowieści o Rosji i Amarokach oraz Tuaregach - bardzo fajne - uwielbiam te auta w akcji , szczególnie na błotnistych brodach - W Amaroka w sumie jestem w stanie jeszcze uwierzyć - bo te auta są testowane regularnie na Autodromie niedaleko mojej wsi.
Arrtur - wyjąłeś mi z ust większość słów
Co do cen - to mam na wynajem patrola y61 z silnikiem 4,2 - w podstawowych parametrach - do standardowych wyjazdów wyprawowych z lekkim offroadem - ceny wynajmu to ok. 420 PLN/ dobę. Nie wiem ile musiałby kosztować wynajem dobrego kampera wyprawowego na mietku lub na iveco , ale sporo więcej chyba.
A ,że tak zapytam autora tematu - skoro jadą Touaregi i Amaroki - to czemu nagle ma się z nimi plątać jeden kamper ?? - strasznie ograniczy możliwości terenowej całej reszty nie mówiąc o zazdrości pozostałych kierowców w przypadku gdy chcieliby np. korzystać z WC ...
R1DESET - 2012-05-27, 23:19
| papamila napisał/a: | | R1DESET napisał/a: | | mimo to predkosc przelotowa tego samochodo tu 120 KM/h - spokojnie mozna rozpedzic go do ponad 140KM/h i nie widze przeszkod aby przejechal 1000 km dziennie |
teraz to Ty pierdoły walisz,
może i raz jeden się takim ustrojstwem puściłeś na prostej te 120
i dobrze że było prosto i równo
i prośba stonuj nieco swoje wypowiedzi bo gdy brakuje Ci argumentów zaczynasz
uderzać w obrażliwy ton
|
Ty kolego adwokat ? bo nie rozumiem ?? , poczytaj moje konkretne wypowiedzi i odpowiedzi na jakies bezpodstawne wyssane z palca domysly, ze czegos sie nie da ze za duzo wymagam
Co do ustrojstwa kazdy kto choc raz w zyciu jechal Navara D40 (mam dwa takie pojazdy) wie ze w cywilnej wersji spokojnie jedzi z predkoscia 180KM/h (177KM) zawstydzajac nie jedna osobowke - z zabudowa kamperowa wazaca 1000kg spokojnie mozna jechac 140 KM jedynie wzgledy ekonomiczne zuzycie paliwa zedu 15L/100KM (empirycznie sprawdzone) przemawiaja zeby jechac 110-120KM wtedy wynik jest na poziomie 11L/100KM
jesli kolego masz jeszcze jakies watpliwosci zapraszam do Tarnowa na jazde probna , pozdrawiam
R1DESET - 2012-05-27, 23:30
| HarryLey4x4 napisał/a: | a ja bym się tylko chętnie dowiedział gdzie zrobiłeś te 900 km dziennie i jakim autem ??
Rzeczywiście opowieści o Rosji i Amarokach oraz Tuaregach - bardzo fajne - uwielbiam te auta w akcji , szczególnie na błotnistych brodach - W Amaroka w sumie jestem w stanie jeszcze uwierzyć - bo te auta są testowane regularnie na Autodromie niedaleko mojej wsi.
Arrtur - wyjąłeś mi z ust większość słów
Co do cen - to mam na wynajem patrola y61 z silnikiem 4,2 - w podstawowych parametrach - do standardowych wyjazdów wyprawowych z lekkim offroadem - ceny wynajmu to ok. 420 PLN/ dobę. Nie wiem ile musiałby kosztować wynajem dobrego kampera wyprawowego na mietku lub na iveco , ale sporo więcej chyba.
A ,że tak zapytam autora tematu - skoro jadą Touaregi i Amaroki - to czemu nagle ma się z nimi plątać jeden kamper ?? - strasznie ograniczy możliwości terenowej całej reszty nie mówiąc o zazdrości pozostałych kierowców w przypadku gdy chcieliby np. korzystać z WC ... |
900 KM dziennie Rosja np Trasa Sankt Petersburg - Murmansk kojazysz ?
jadac na daleka wyprawe nikt nie pcha sie w bagno do maski (takie atrakcje sa dostepne przewaznie do 100km od domu dlatego Tuareg Amarok Navara - jesli chodzi o dostepnosc czesci i bezawaryjnosc ( w miare nowego samochodu) bedzie zdecydowanie lepsza niz starego GR lub LR
co do wynajmu to ja nie jestem juz zainteresowany bo zbudowalem Navare i mam na najblizszy wyjazd
a co do platania kampera, jak mam jechac 3 tygonie to lubie dobrze sie wyspac i wykapac :P a wydaje mi sie iz dam rade dojechac ta Navara tam gdzie Touareg
papamila - 2012-05-28, 06:54
| R1DESET napisał/a: | | poczytaj moje konkretne wypowiedzi i odpowiedzi |
miotasz się na wszystkie strony, szermujac fachowymi nazwami i określeniami
Ja ich nie znam, więc do tego się nie odnoszę-
przytoczyłem Twoje konkretne słowa i do nich sie odniosłem
a jakbyś chciał jeszcze dokladniej to piszesz i pokazujesz swoją nawarę z plecakiem
a za moment piszesz że tym można przelotowo i 120km/h
otóż - z PLECAKIEM NIE MOŻNA - bo się jazda szybko skończy
dalej, te "spokojnie" 180km/h to dla cywilnej Nawary to też bujda na resorach
nie dość że samo auto tego nie udżwignie to jeszcze ile razy tak jechałeś?
1 raz na krakowskiej autostradzie? jaki odcinek ? 10 km?
Proszę, nie traktuj nas jak młodszych kolegów w piaskownicy opowiadając im niestworzone historie.
Wbrew temu co sobie myślisz wielu z nas posiada szybkie a nawet bardzo szybkie auta i wie jak jest z trakcją przy takich prędkościach,
| R1DESET napisał/a: | | Ty kolego adwokat ? |
nie, tylko razi mnie ton Twojej wypowiedzi
a co do reszty
| R1DESET napisał/a: | | 900 KM | - to raczej konie mechaniczne a nie odległość
| R1DESET napisał/a: | | kojazysz | tu pewnie winno być "kojarzysz?"
co do jazd próbnych- jeżdziłem z plecakiem, wiem z czym to się je
................. i podziękowałem
proponuję "bez odbioru"
R1DESET - 2012-05-28, 07:47
| papamila napisał/a: | | R1DESET napisał/a: | | poczytaj moje konkretne wypowiedzi i odpowiedzi |
miotasz się na wszystkie strony, szermujac fachowymi nazwami i określeniami
Ja ich nie znam, więc do tego się nie odnoszę-
przytoczyłem Twoje konkretne słowa i do nich sie odniosłem
a jakbyś chciał jeszcze dokladniej to piszesz i pokazujesz swoją nawarę z plecakiem
a za moment piszesz że tym można przelotowo i 120km/h
otóż - z PLECAKIEM NIE MOŻNA - bo się jazda szybko skończy
dalej, te "spokojnie" 180km/h to dla cywilnej Nawary to też bujda na resorach
nie dość że samo auto tego nie udżwignie to jeszcze ile razy tak jechałeś?
1 raz na krakowskiej autostradzie? jaki odcinek ? 10 km?
Proszę, nie traktuj nas jak młodszych kolegów w piaskownicy opowiadając im niestworzone historie.
Wbrew temu co sobie myślisz wielu z nas posiada szybkie a nawet bardzo szybkie auta i wie jak jest z trakcją przy takich prędkościach,
| R1DESET napisał/a: | | Ty kolego adwokat ? |
nie, tylko razi mnie ton Twojej wypowiedzi
a co do reszty
| R1DESET napisał/a: | | 900 KM | - to raczej konie mechaniczne a nie odległość
| R1DESET napisał/a: | | kojazysz | tu pewnie winno być "kojarzysz?"
co do jazd próbnych- jeżdziłem z plecakiem, wiem z czym to się je
................. i podziękowałem
proponuję "bez odbioru" |
Chcialem zauwazyc ze to Ty wszedles do mnie z butami na temat , gdzie pytalem o pozyczenie zabudowy lub kampera i wypisujesz jakies bradnie na zasadzie "wielu tu ma szybkie samochody" czyli w "domu posiadam slonia w klatce"
w moim garau stoi takze 400KM EVO i powiem Ci kolego za jak mialbym jechac dluzszy kawalek np autostrady z predkoscie okolo 160KM to wole ta Navara (duzy rozstaw osi) zrobilem takim samochodem w cywilu ponad 100 000 KM wiec jesli nie jechales po prostu nie zabieraj glosu .
Piszac tu spodziewalem sie uzyskac jakies konkretne odpowiedzi , jest to jednak forum gdzie najczesciej glos zabieraja Ci ktorzy nie maja nic do powiedzenia.
Nie pisze tu ze Navara z zabudowa jest cudem (bo zabudowa jest porazka jesli chodzi o miejsce chocby dla 2 osob) ale ze spokojnie jedzie z predkoscie 120KM/h -mam Ci filmik na Youtube umiescic ?
Jesli jestes takim wielkim podroznikiem napisz gdzie najdalej byles i poprzyj to jakims foto a nie poprawiaj literowek w moim poscie .
P.S. Moderatorowi polecam przydzielenie paskow za wycieczki personalne co niektorzch osob .
MILUŚ - 2012-05-28, 09:52
| R1DESET napisał/a: | .....................
P.S. Moderatorowi polecam przydzielenie paskow za wycieczki personalne co niektorzch osob . |
Wyjąłeś mi to z ust.....................proponuję na początek czerwony krawacik dla Ciebie
Po za tym .............cojsik kolego sie motasz ...............18 maja miałeś wyjechać a jeszcze tu sie produkujesz
HarryLey4x4 - 2012-05-28, 10:46
| R1DESET napisał/a: | 900 KM dziennie Rosja np Trasa Sankt Petersburg - Murmansk kojazysz ?
|
Bardzo kojarzę - Tę trasę robiłem w 2010 , zresztą masz opis na forum ze zdjęciami tak jak lubisz. Nie wyobrażam sobie zrobienia tam 900 km w jeden dzień, w związku z tym pie...sz głupoty. Filozof z ciebie i tyle.
Mam nadzieję tylko ,że nie masz na imię Jakub - bo to by bardzo źle świadczyło ....
Dziękuję skończyłem.
R1DESET - 2012-05-28, 10:59
| MILUS napisał/a: | | Po za tym .............cojsik kolego sie motasz ...............18 maja miałeś wyjechać a jeszcze tu sie produkujesz |
Kolego zgodnie z planem wyjechalm 18 maja jednak dotarlismy tylko do Kazakhstanu (w Nawarze uszkodzil sie system elektronicznego zalaczania napedu przodu i reduktora) - od niedzieli jestem w Domu a samochod w serwisie (najprawdoodobniej uszkodzona zostala magistrala CAN) gdyz wszystkie elementy wykonawcze zostaly sprawdzone i dzialaja poprawnie w innym samochodzie.
Wieczorem postaram sie wrzucic foto naklejki z samochodu z przebiegiem trasy
Mysle ze jeszcze uda nam sie powrocic na trase jedyny problem z wizami ktore sa krotkoterminowe
R1DESET - 2012-05-28, 11:05
| HarryLey4x4 napisał/a: | | R1DESET napisał/a: | 900 KM dziennie Rosja np Trasa Sankt Petersburg - Murmansk kojazysz ?
|
Bardzo kojarzę - Tę trasę robiłem w 2010 , zresztą masz opis na forum ze zdjęciami tak jak lubisz. Nie wyobrażam sobie zrobienia tam 900 km w jeden dzień, w związku z tym pie...sz głupoty. Filozof z ciebie i tyle.
Mam nadzieję tylko ,że nie masz na imię Jakub - bo to by bardzo źle świadczyło ....
Dziękuję skończyłem. |
A ja w 2011 i wydaje mi sie ze to z Ciebie filozof i to taki wiejski )
W czym problem zeby tam przejechac 900km ? kamienista twarda droga i bardzo male natezenie ruchu wyjazd o 6 rano i jazda do 22 z przerwa na obiad sikanie uzupelnienie wody i paliwa jesli jest taka potrzeba .
Chcesz tu zablisnac czy co ??
Intelektem raczej nie blyszczysz skoro nie dales rady to czego negujesz ze ktos inny tego nie dokonal ?
ja nie mam 3 miesiacy na wyprawe tylko 2-3 tygodnie i musze wracac do firmy jesli chcemy dojechac daleko musimy niestety jechac calymi daniami
HarryLey4x4 - 2012-05-28, 11:18
Żal mi cie koleżko. Wdepnąłeś na to forum , by porobić zadymę i w sumie udało ci się.
Nie zamierzam się z tobą licytować co do szybkości przejazdów i tego co w życiu zrobiłem czy zobaczyłem.
Chcesz znać moją opinię - tak jesteś wielkim podróżnikiem, co ogląda świat w pędzie nie pozwalającym chyba nawet na wysikanie, ale ty jesteś zapewne jak Hołek i jeździsz z pampersem na doopie - ten pampers zresztą to chyba nie tylko z tego powodu nosisz. Podróżowanie i poznawanie świata polega na czymś innym niż tylko liczenie kilometrów - tu najwyraźniej się różnimy. Mogę ci dać skromną radę - weź ten worek pieniędzy co go masz pod biurkiem i kup sobie odrzutowiec - op....lisz świat kilka razy dookoła i nikt ci nie podskoczy.
drobne pytanko - że niby wiejski filozof to dobrze czy źle , bo się pogubiłem?
a co do błyszczenia intelektem - cóż - mnie uczono ,że do ludzi prostych trzeba mówić prostym językiem , bo inaczej nie zrozumieją - stąd pozwoliłem sobie na kilka barwnych paralel - kojarzysz ??
R1DESET - 2012-05-28, 11:27
| HarryLey4x4 napisał/a: | Żal mi cie koleżko. Wdepnąłeś na to forum , by porobić zadymę i w sumie udało ci się.
Nie zamierzam się z tobą licytować co do szybkości przejazdów i tego co w życiu zrobiłem czy zobaczyłem.
Chcesz znać moją opinię - tak jesteś wielkim podróżnikiem, co ogląda świat w pędzie nie pozwalającym chyba nawet na wysikanie, ale ty jesteś zapewne jak Hołek i jeździsz z pampersem na doopie - ten pampers zresztą to chyba nie tylko z tego powodu nosisz. Podróżowanie i poznawanie świata polega na czymś innym niż tylko liczenie kilometrów - tu najwyraźniej się różnimy. Mogę ci dać skromną radę - weź ten worek pieniędzy co go masz pod biurkiem i kup sobie odrzutowiec - op....lisz świat kilka razy dookoła i nikt ci nie podskoczy.
drobne pytanko - że niby wiejski filozof to dobrze czy źle , bo się pogubiłem?
a co do błyszczenia intelektem - cóż - mnie uczono ,że do ludzi prostych trzeba mówić prostym językiem , bo inaczej nie zrozumieją - stąd pozwoliłem sobie na kilka barwnych paralel - kojarzysz ??
|
mysle ze jak jestes taki Inteligentny wszechwiedzacy to sam sobie odpowiesz na to pytanie
P.S. kolego to byl i jest moj temat odnosnie pozyczenia campera 4x4 a Ty wlazles tu i snujesz jakies wizje o odrzutowcu , ja Ci nie mowi czym ty masz pdrozowac i jak bo poprostu mnie to malo interesuje , nie mam ochoty znizac sie do twojego poziomu
HarryLey4x4 - 2012-05-28, 11:36
Jak rozumiem , wszyscy tu wleźli i się snują, a ty biedaku nie możesz znaleźć odpowiedzi na nurtujące cię pytanie za co dasz wszystkim po ryju albo strzelisz focha.
Jak bywasz na sRajdach to powinieneś znać przypowieść o młodym co wpadł na imprezę...
Generalnie zasadniczo zawstydziłeś mnie na wszystkich polach, idę się więc wypłakać
wbobowski - 2012-05-28, 11:39
| R1DESET napisał/a: | | P.S. Moderatorowi polecam przydzielenie paskow za wycieczki personalne co niektorzch osob . |
Skoro wywołujesz moderatorów do tablicy, to Ci odpowiem krótko... jak się nie uspokoisz to Ty pierwszy dostaniesz paseczki (na początek).
|
|