| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - Klimatyzator KLIMACO - KL 5200
Sułek - 2012-02-17, 11:48 Temat postu: Klimatyzator KLIMACO - KL 5200 Mam u siebie w kamperze zamontowaną klimatyzację KLIMACO KL-5200 i oczywiście całkowity brak jakiejkolwiek dokumentacji.Doszedłem do tego że w lecie opanowałem jej działanie natomiast wiem z zasłyszenia że niektóre wyroby posiadają też funkcje grzania i tu ogromna prośba.Kto z kolegów posiada ten typ klimy i mógłby mi przybliżyc nieco jego funkcje to byłbym mocno mocno zobowiązany.
Skorpion - 2012-02-17, 12:37
to jest to samo co klima B1500
Zaradek - 2012-02-17, 12:58
Instrukcja obsługi:
http://www.duni.pl/klimaco.pdf
Sułek - 2012-02-17, 14:11
Zaradek - wielkie dzięki lecz są kłopoty językowe.Czy jest gdzieś możliwośc otrzymac tą instrukcję w jęz.polskim?Duni jak ma w swojej firmie to zapewne nie udostępni ot tak sobie jak myślisz?
Zaradek - 2012-02-17, 15:26
Raczej wątpię aby komuś chciało się tłumaczyć tą instrukcję na język polski. Jesteśmy małym rynkiem na tego typu towar.
Znalazłem jeszcze po holendersku ale zapewne też niewiele Ci pomoże.
http://www.klimaco.nl/default.asp?page=downloads
pawel-m - 2012-02-17, 15:32
ja mam klime waeco i jak nastawie na sterowniku np 26 stp to w zabudowie mam cieplej czy u ciebie jest inaczej? to przeciez dziala jak klimatyzacja automatyczna w osobowce
MrTommy - 2012-02-17, 15:49
Z instrukcji wynika, że nie ma funkcji ogrzewania.
Obsługa jej jest banalnie prosta,
przyciski:
UP - DOWN - Ustawianie zakresu temperatur
MODE - przełączanie pomiędzy trybami:
1. śnieżynka – chłodzenie
2. Kropelka - osuszanie (zmniejsza wilgotność)
3. trzy strzałki w kształcie trójkąta – tryb auto (wystarczy nastawić przyciskiem MODE aby na wyświetlaczu pojawił się ten symbol, przyciskiem FUN ustawić na wartość auto, przyciskami UP DOWN nastawić rządaną temperaturę i teoretycznie Klima powinna utrzymywać zadaną temperaturę)
4. FUN - wybór siły nawiewu, lub ustawienie siły nawiewu w tryb AUTO
Powodzenia
Sułek - 2012-02-17, 15:51
A znasz może firmę która zajmuje się serwisem tych klimatyzatorów chyba że bawi się tym sam DUNI.Jeszcze małe pytanko odnośnie używania klimy za dnia i ewentualnie w nocy,pytam bo spotkałem się na jednym z kempingów że pani w recepcji zauważyła na moim dachu owe urządzenie i kategorycznie zakazała włączania klimy po 22-giej i tu moja wątpliwośc czy są na to konkretne przepisy?
Sułek - 2012-02-17, 16:03
Mr Tommy - czyli jednoznacznie ten typ nie posiada grzania.I o to mi głownie chodziło bo sam kamper jest dostosowany do zimowych eskapad mając zabezpieczenia typu grzałki i otuliny zbiorników brudnej i czystej wody więc myślałem że ma również grzanie klimą - niestety i tu się zawiodłem bo słyszałem że takie są.Dzięki za pomoc A co myślisz odnośnie tego ograniczenia jest słuszne?
MrTommy - 2012-02-17, 21:46
Pierwsze słyszę o takowych przepisach. Mogło to być podyktowane lokalnym skąpstwem, podciągniętym pod cisze nocną :)
Pracujący kompresor klimatyzacji zazwyczaj pracuje dość cicho, ale….
Bardziej chodzi o oszczędność energii elektrycznej, nie było to w Turcji?
Oni mają zwyczaj nocą wyłączać prąd w hotelach, aby zaoszczędzić na energii.
Co do serwisu, to poszukaj w necie, ale jeśli nie masz żadnej usterki, to wystarczy wymienić bądź wyczyścić filtry (zależy jakie masz wkłady) i po zawodach.
SlawekEwa - 2012-02-17, 22:22
| Sułek napisał/a: | | i kategorycznie zakazała włączania klimy po 22-giej i tu moja wątpliwośc czy są na to konkretne przepisy? |
Przepisów pewnie nie ma, ale ja miałem pecha stać na kempingu w Hiszpanii koło przyczepy z klimą na dachu. Nocą wcale tak cicho to ona nie pracowała Na moje szczęście to był środek maja i pogoda sloneczna nie bardzo dopisała
Sułek - 2012-02-17, 22:46
Pewnie w dużej mierze rację będzie miał mój imiennik choc sprawa poboru prądu też może tu odgrywac dużą rolę.W każdym razie nie jest to obwarowane przepisami do których trzeba by się dostosowac.Dzięki za pomoc w rozgryzieniu tego tematu
volvex - 2012-02-18, 13:00
Cześć też posiadam Klimaco 5200 i gdybyś miał jakieś problemy to służę pomocą gdyż zawodowo zajmuję się między innymi klimatyzacją. Normalnie nie wymaga ona żadnego serwisu po za ewentualnym czyszczeniem z liści kurzu itp. Nie posiada ona funkcji grzania i teoretycznie jest możliwe dobudowanie takiego układu, ale z mojego doświadczenia wynika iż jest to całkowicie nie opłacalne.
Woj-tek - 2012-06-05, 14:09
Mam pytanie odnośnie przedmiotowej klimatyzacji, czy jest możliwość zamiany otworów wylotu schłodzonego powietrza.
YAN - 2012-08-07, 18:34
Fachowcy od liczenia wattów i amperów czy klima o takich parametrach ma szansę ruszyć z przetwornicy ?
http://www.klimaco.nl/def...uct&productID=1
kimtop - 2012-08-07, 19:01
Spokojnie
YAN - 2012-08-07, 19:15
Jak spokojnie to jakie parametry przetwornicy i na ile starczy na postoju bateria np. 100Ah ?
Argo - 2012-08-07, 19:27
Wzór na obliczenie czasu pracy urządzenia na konkretnym akumulatorze. ( Należy uwzględnić, że jest to tylko orientacyjna informacja i nie zastąpi charakterystyki rozładowania akumulatora.)
h - czas pracy w godzinach
Ah - pojemność akumulatora
V - napięcie akumulatora
W - moc pobierana przez urządzenie
1,6 - współczynnik rozładowania akumulatora
h = ((Ah x V) / W ) / 1,6
papamila - 2012-08-07, 19:39
na postoju, z przetwornicy w praktyce 20-30min i aku puste
uzywanie w czasie jazdy za pośrednictwem przetwornicy też konczy się wypapraniem
akuymulatora do zera bo alternator nie nadaza
piobar - 2012-08-11, 23:26
Witam
Tez mam taki klimatyzator i mam pytanie do uzytkownikow tego modelu. Czy wasza KL-5200 tez jest taka glosna?? Moja ma glosny, jakis taki wyjący nawiew, a do tego przenosi mocno wibracje sprezarki na bude kampera. Co ciekawe jak zmieniam postoje to czasem dziala calkiem cicho, innym razem glosno i nie mam pojecia czemu. Nie chodzi tu o moc nawiewu, cos jakby sprezarka zmieniala moc pracy w zaleznosci od temperatury czy czego, ale nie wiem czego.
Generalnie to jej w PL nie uzywam, ale przydaloby sie ja podlaczyc przez przetwornice zeby dzialala podczas jazdy w upal. Mam alternator 110A i solary ~10A, klima wg instrukcji bierze 560W czyli ok 50A, mysle ze powinno to dawac rade podczas jazdy choc tylko mysle bo jeszcze nie sprawdzalem.
kimtop - 2012-08-12, 07:58
U mnie przestrzeń pomiędzy klimatyzatorem a dachem była wypełniona jakąś pianką rozprężną i klima pracowała naprawdę cicho.Może tutaj leży rozwiązanie problemu.
Argo - 2012-08-12, 08:02
Teoretycznie da się zrobić, ale jest to nie opłacalne. 110A alternatora to jest dużo za mało, gdyby by tylko na potrzeby tej klimy i pracował na obrotach mocy max. to OK.. Inwerter minimum 1500W, akumulatory zabudowy 2x150. Problemem jest jazda w korkach i w trasie gdzie obroty alternatora są małe. Temat w necie już wiele razy wałkowany i wniosek jest jeden, zakup małego dwusuwowego agregatu 0,8 - 1KW. i umieszczenie go na bagażniku rowerowym. Na rynku jest duży wybór małych i cichych agregatów w cenie już od 200 zł. Nie otwieraj otwartych drzwi, skorzystaj z doświadczeń innych. Agregat musi napędzać tylko klimę bo jak dojdzie lodówka i ładowanie aku zabudowy to 1KW na start klimy może być za mało. Podjedź do wypożyczalni agregatów i przetestuj.
volvex - 2012-08-12, 12:44
W temacie głośnej pracy klimatyzatora to sugeruję zdjęcie obudowy na dachu i sprawdzenie czy wszystkie mocowania sprężarki są całe. Sprężarka wisi na czterech tulejach metalowo gumowych i mają one za zadanie tłumić wibracje kompresora i równocześnie są jedynym jego mocowaniem. Jako iż jest to rasowy chińczyk jakość tych mocowań jest kiepska. U mnie spedytor urwał wszystkie cztery mocowania i kompresor wisiał jedynie na rurkach. W razie potrzeby służę rysunkiem złożeniowym klimatyzatora ale mogę go udostępnić po 3 września jak wrócę z urlopu.
Sułek - 2012-08-12, 13:23
Ponieważ temat jest założony przez moją osobę ośmielam się dodac parę zdań z zauważonej pracy tego klimatyzatora.Bardzo ale to bardzo głośna praca.Wydajnośc schładzango powietrza bardzo mała.Aby zejśc z temp.+36 do +24 trzeba kilku godzin niesamowitego hałasu/na zewnątrz/dlatego nie ma mowy o używaniu go w nocy bo sąsiedzi od razu okażą swoje niezadowolenie.Będąc w Chorwacji w zeszłym roku włączony miałem ten klimatyzator tylko podczas nieobecności sąsiadów na kempingu aby nie prowokowac do niepotrzebnych dyskusji "...a kto tak hałasuje etc.Nie polecam nikomu tej wersji chocby nawet nie był to chińczyk.Wydaje mi się iż próby podłączenia go do instalacji 12V to nieporozumienie bo po pierwsze żaden alternator nie jest w stanie tego obsłużyc a co z poborem prądu na inne cele pojazdu.Tyle ja,pozdrawiam i współczuję sobie jak i tym którzy otrzymali ten produkt wraz z kamperem :- /
volvex - 2012-08-12, 15:50
Sądzę, że masz coś uszkodzone najprawdopodobniej mocowanie kompresora, sam kompresor lub wentylatory gdyż ja osobiście mam zamontowany taki model klimatyzatora i nie ma mowy o żadnym nadmiernym poziomie hałasu. Używałem go w Grecji na kempingu i nie było jakichkolwiek uwag, a chodził prawie nonstop. Jesli chodzi o jego wydajność to nie jest to jakaś wersja super, ale należy brać pod uwagę jego pobór prądu z sieci na poziomie 560 Wat co pozwala go włączyć prawie na każdym kempingu. Jak to w życiu bywa zawsze jest coś za coś.
kaimar - 2012-08-12, 16:10
Na poziom hałasu we wnętrzu ma wpływ też konstrukcja dachu kampera. Słabsza konstrukcja dachu czy tez dach mniej podparty meblami i mamy w środku większy hałas - rezonuje duża powierzchnia dachu. Zaletą klimatyzacji Klimaco jest cena. Optymalną klimatyzacją do kampera jest Dometic B1600 - jest naprawdę dużo cichsza ale i dużo droższa.
SlawekEwa - 2012-08-12, 16:43
Głośność= 62dB KL 5200
MrTommy - 2012-08-12, 21:11
Ja polecam truma saphir comfort, używam takiej, jest cicha, wydajna i pod a nie nad kamperem.
Fux - 2013-11-16, 15:44
| kaimar napisał/a: | | Na poziom hałasu we wnętrzu ma wpływ też konstrukcja dachu kampera. Słabsza konstrukcja dachu czy tez dach mniej podparty meblami i mamy w środku większy hałas - rezonuje duża powierzchnia dachu. Zaletą klimatyzacji Klimaco jest cena. Optymalną klimatyzacją do kampera jest Dometic B1600 - jest naprawdę dużo cichsza ale i dużo droższa. |
Tzn. że np. ten model http://sklep.elcamp.pl/kl...-1600-plus.html
ze spokojem można rozważyć jako dobre chłodzenie na postoju całej budy.
Ma ktoś doświadczenie z takimi/tymi klimatyzacjami?
Rozumiem, że działa z gniazdka na kampie i nie trzeba bawić się w agregaty prądotwórcze...
|
|