| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - naklejki na poszyciu camperka
jedrek49 - 2012-03-10, 08:35 Temat postu: naklejki na poszyciu camperka witam
Mam wiekowego camperka 94r /Fendt/.Czesc naklejek oryginalnych zeszla ,i pozostal klej .strzepy pozostalych naklejek oraz plamy na lakierze . Jak sciagnac pozostale uszkodzone naklejki i po nich klej ,tak by nie uszkodzic stary istniejacy lakier . Jak sciagne naklejki chcialbym pomalowac na jednolity bialy kolor/czesc karoseri to blacha a czesc plastyk/
pozdrawiam
jedrek49
Camper Diem - 2012-03-10, 08:59
ja to robię benzyną ekstrakcyjną. nie wiem czy fachowo, ale wydaje mi się, że lakier się nie niszczy
krzysztofCz - 2012-03-10, 09:05
Temat powracający co jakiś czas... trzeba poszukać w historycznych postach.
MASZ TO CHOĆBY TUTAJ
makdrajwer - 2012-03-10, 11:17
| jedrek49 napisał/a: | | wiekowego camperka 94r |
Sie uśmiałem
wbobowski - 2012-03-10, 11:39
Było juz wcześniej jak koledzy zaznaczyli sporo dyskusji na ten temat. Ale powtórzę, co tam pisałem. Nie spotkałem tak dobrze rozpuszczającego klej rozpuszczalnika jak terpin, dawniej terpentin. W każdym bądź razie na bazie terpentyny. Klej rozpuszcza doskonale tyle, że powierzchnia pozostaje "tłusta". Trzeba zmyć najlepiej czymkolwiek, co nie rozpuszcza lakieru.
jedrek49 - 2012-03-10, 13:08
witam
dzieki sliczne za informacje ,uwagi
pozdrawiam
PS No tak moj camper to prawie pelnolatek
juz staruszek na wiek samochodow ,ale swietnie sie spisuje
jedrek49
maszakow - 2012-03-10, 18:03
Toluen. działa nawet na rejestracyjne na szybie
MILUŚ - 2012-03-10, 19:03
Ja usuwałem za pomocą acetonu
mocus - 2012-04-15, 22:28
witam, ja bym odradzał uzywanie acetonu na lakier auta, aceton to najmocniejszy z rozpuszczalników (lakier może od niego zmatowieć, a znam przypadki że może i spuchnąć) ale osobiście używam go tylko w ostateczności, przy zdejmowaniu naklejek warto pomóc sobie opalarką ew. suszarką, klej wtedy pozostanie na folii, na aucie zostaną jego szczątkowe ilości które można usunać najmniej inwazyjnym rozpuszczalnikiem czyli benzynką ekstakcyjną
pozdrawiam
michał
gino - 2012-04-16, 05:34
lub zwykłym...wrzątkiem...
polewasz prosto z czajnika
i po 3-5 sekundach zrywasz nawet najstarsza naklejkę..
a sam klej, zwykłą benzyna ekstrakcyjną
GOSIAARCADARKA - 2012-05-12, 13:47
Dziś wynalazłam bardzo fajny środek, usuwa klej po naklejkach a nawet ten najgorszy po taśmach
Nazywa się: Zmywacz
naklejek
klejów
gumy do żucia
VILLA
250 ml firma JKK CHEMIA ich strona www.jkk.com.pl
przypadkiem wpadł mi w oko w Mrówce.
|
|